среда, 23. јануар 2013.

MILKICINE MEKE PERECE

Oni koji prate moj blog su sigurno primetili da sam veliki fan pereca i đevreka. Milkicine Meke perece merkam već duže vreme, a sad mi se namestilo kao kec na deset, jer smo u fazi istraživanja njenog bloga Mimi's kingdom u okviru food blogerske igrice FBI rukavice.




Milkicin recept skoro da se podudara sa onim na mom blogu, osim što se kod Milkice koristi mleko umesto vode i veća količina žutog šećera, ali genijalnost ovog recepta leži u tome da se Milkica dosetila da umesto umakanja već formiranih pereca u ključalu vodu sa sodom bikarbonom gde se one kratko kuvaju, umače pantljiku testa u vruću vodu van plotne. Onda se pereca naknadno formira u plehu, i to vam daje mogućnost da napravite veličinu perece koju god volite. Možete napraviti i jednu veličine pleha da bude kao sa Oktoberfest-a. Doduše, samim tim što se ne kuvaju u ključaloj vodi, već potapaju u vruću vodu dobijete potpuno drugačiji rezultat - meku perecu (nije žvakava kao moja). Dodatno mi se jako dopalo i premazivanje vrele pečene perece rastopljenim puterom.  Ovaj sjaj na slici je manje-više trenutan, ali ipak ostanu sa nekim jedva primetnim sjajem i kad ih zamrznete.




Napravila sam par sitnih izmena u receptu. Mere su prebačene u grame, da vas to ne buni. Sve sastojke sam odmah zamesila bez čekanja da kvasac proradi. Smanjila sam 6 kašika žutog šećera na 3 i meni je to bila fina mera. Smanjila sam količinu sode bikarbone sa trećine šolje na 20 grama, i sa tom količinom su dobile lepu tamnu koricu. Dodala sam kašičicu ulja u rastopljeni puter, čisto jer sam imala manjak putera, a to ulje je baš pomoglo u sjaju perece. Umesto 12 komada pravila sam 8 komada, a to je već proizvoljno. Možete napraviti i 4 perece od ovog testa, dve u svaki pleh.

Ja volim da pereca ima trbuščić pa ih tako i pravim, onako rolujem po radnoj površini od centralnog dela ka krajevimaa sve tanje i tanje. Zarezala sam ih nožem, da liče na original, a i one bi vam ovako velike ionako popucale. Kad napravite jednu turu videćete koja veličina, debljina trbuščića i same perece vama odgovara, pa se igrajte sa njima i ekperimentišite. 

Recept je odličan i za svaku preporuku, naročito za decu.




MILKICINE MEKE PERECE (8 pereca; 2 pleha od rerne)
original recepta

oko 950g brašna
500ml toplog mleka
2 ravne kašičice soli
3 kašike žutog šećera
10g suvog kvasca
60g putera, listići

UMAKANJA
500ml vruće vode
20g sode bikarbone

POSIPANJE I MAZANJE
krupna morska so
20g rastopljenog putera
1 kašičica ulja


U pola količine brašna dodajte sve ostale sastojke za testo. Pomešajte, pa postepeno dodajte ostatak brašna i mesite dok ne dobijete lepo, elastično testo koje se ne lepi za ruke. Ostavite ga da naraste na toplom mestu oko 60 minuta.

Uključite rernu na 200 stepeni i pripremite dva pleha od rerne obložena papirom za pečenje.

Premesite testo. Izmerite ga i podelite na 8 jednakih delova ili to jednostavno uradite odokativnom metodom.  Od 4 jufkice testa oblikujte (valjajte) pantljiku dužine od oko 80cm, s'tim da vam testo  bude najbucmastije u centralnom delu i da se sve više stanjuje kako idemo ka krajevima. U manju šerpicu sipajte vruću vodu, onoliko toplu koliko možete da izdržite kad spustite ruku u nju. Dodajte joj sodu bikarbonu. Spuštajte pantljiku testa, jednu po jednu, vodu i držite ih tu 10 sekundi. Prebacite pantljiku testa u pleh i odmah formirajte perecu sa 1-2 namotaja. Nije važno što je papir mokar. Nastavite postupak sa ostatkom testa. Napravite odmah perece i za drugi pleh. 

Složene perece zarežite nožem po debeljuškastom delu paralelno sa površinom za pečenje (kao na slici). Pospite ih krupnom morskom soli.

Pecite ispod sredine rerne na 200 stepeni oko 15-20-ak minuta. Otopite 20g putera sa kašičicom ulja i vrele  i time premažite vrele perece. Uživajte uz Vajkrem, Philadelphia krem sir, puter ili šta god volite.





SOFT PRETZELS 

around 950g of flour
500ml warm milk
2 even teaspoons of salt
3 tablespoons of brown sugar
10g dry yeast
60g butter, slices

DIPPING
500ml hot water
20g bicarbonate soda

SPRINKLING AND GLAZINH
coarse sea salt
20g of melted butter
1 teaspoon of oil

In half of the amount of flour add the rest of ingredients for the dough and mix. Gradually add in the rest of the flour and knead until you get a nice elastic dough that does not stick to your fingers. Let the dough rest for an hour. Knead again punching the air out. Measure teh dough. Divide into 8 equal pieces. Roll each piece onto the work surface into a long shoelace like strand 80cm in length. Make sure the center is the widest part and the dough gets thinner and thinner as you work it to the ends. Now, dip each individual shoestrand dough into a small pot filled with bicarbonate soda and hot water, hot enough so you can dip your hand without  getting burnet. Leave it in for 10 seconds. Place in an oven pan lined with baking paper and form a pretzel. 4 pretzels per pan, enough for 2 oven pans. Continue with the rest of the dough. Cut each pretzel with a shapp knife along the fattest part as in the picture. Springle with seasalt. Bake at 200 degrees Celsius(no fan) for 15-20 minutes. Glaze hot baked pretzels with melted butter and oil mixed together.

29 коментара:

  1. Ovi pereci tako dobro izgledaju da nemam riječi...a moj muž ih tolko obožava da ću se morat primit tog posla ;)!

    ОдговориИзбриши
  2. Diiiivneeee su! Toliko lepo izgledaju!Ja sam kao ti đevreci, perece-obožavam. Verovala ili ne, u Ns-u nema kuvanog đevreka. Ja kad god idem u Bg, pravac centar da kupim kuvanu đevru:):):)Obavezno nakupujem nekoliko komada.
    Obožavam perece i kad su žvakave isto:)
    Strašno mi je žao što nemam vremena za Fbi ovaj mesec. Obožavam njene recepte.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nevena, nema ni onog pravog u Beogradu. Gde ga kupuješ? Prodavao se ranije u malom kiosku na Terazijama onaj pravi kuvani đevrek od krompirovog testa ali toga već odavno nema. Ja đevreke zamrzavam i samo vadim....

      ps mala pauza u zidarskim radovima ne može da škodi pod izgovorom da ih napraviš za radni narod

      Избриши
    2. Kupujem u Knez Mihajlovoj. Moguće da to, ustvari, nisu pravi al su moji kriterijumi niski kad je u pitanju kuvani đevrek:):):)
      Odlična ideja za zamrzavanje, uvek sam u dilemi šta se može zamrzavati a šta ne.
      Jel ih do pola pečeš pa zamrzneš ili nepečene?

      Избриши
    3. Ma neeeee, ispečeš do kraja i čim se ohlade strpaš u veliku kesu i u friz. Nikad nisam zamrzavala polu-pečeno pecivo ili nepečeno, ali sam zato majstor da ćušnem u zamrzivač ama baš svaku vrstu peciva, čak i piroške.

      Ove Milkicine su meke ko duša kad zagrizeš, a ako hoćeš kuvane da su žvakave probaj sa mojim receptom.

      Избриши
  3. divan recept, slažem se, i stvarno odlično izgledaju!

    ОдговориИзбриши
  4. Jao odlične su, videla sam danas i ono Vulkansko pecivo, garant ću ga danas raditi.
    Inače izgledaju moćno, baš kako treba!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I meni je Vulkansko pecivo zapalo za oko, samo čekam da ovo pojedemo pa u napad.

      Избриши
    2. Ja ću sigurno praviti sutra, odgovara mi što ih je 8.
      Imam i jednu supere pogaču, extra je, praviću je ali od pola mere. Znaš kad danima milsim na nju. Odg sam ti nešto na mom blogu, čisto da znaš..

      Избриши
  5. Jelena fantastično izgledaju ! Zabilježila sam i ja ovaj recept kod Mimi, a kada ih vidim ovako dobre i lijepe kod tebe odmah bih koji zalogaj, baš si me oduševila kako si ih dobro napravila !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Očekujem da će ovaj Milkicin recept biti hit, a mogli smo ih raditi i u Kuvarijacijama.

      Избриши
  6. Kod nas ima u jednoj pekari da se kupe. Doduše, ne znam da li je to prava stvar jer nikako da se uhvatim u koštac s njima, pa ne znam baš kakvog ukusa su domaće.

    ОдговориИзбриши
  7. Malo je reci da sam odusevljena ovim receptom. Svaka cast Jelena, i tebi i Milkici! Ne znam da li bih se usudila da napravim perece.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. A zašto da ne napraviš? Prosto ko pasulj, samo sledi recept i uspeh garantujem, ako ne uspe dolazim da napravim.;)

      Избриши
    2. Samo izvoli!

      Избриши
  8. Au Jeco, al' mi stvaras reklamu! :) Ja toliko strepim od ovih rukavica i posebno mi je drago da si ti zadovoljna izabranim... Vidis, smanjicu i ja secer sledeci put...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Prezadovoljna. Nemoj smanjivati šećer ako vam tako odgovara. Meni se učinilo mnogo, pošto obično stavim po kašičicu u svako slano testo. Meni su super jer planiram da razvučem jednom pantljiku na 150cm i napravim jednu perecu koja stane u pleh od rerne.

      Избриши
    2. ps Moram da probam možda i ove pantljike od testa mogu da se kuvaju pa onda formiraju ali kraće.

      Избриши
  9. Fenomenalno izgledaju, ja sam pravila kiflice a ovi pereci mame mmm ! Isprobavam prvom prilikom. Pozz Jeleni i Mikici♥♥

    ОдговориИзбриши
  10. Hvala na detaljnom slikovnom opisu, odlične su!

    ОдговориИзбриши
  11. Nemam iskustva s takvim perecima. Od isprobavanja recepta već me 10ak godina odbija to prvo kuhanje (ili mackanje u vodi, ovisno o receptu) pa onda još i pečenje. A uz to, probala sam perece od takvog tijesta iz pekare, ali mene se to nije dojmilo, nekako je žilavo i gumeno:(
    Zašto su tvoje perece tako tamnosmeđe, a one iz linka koji navodiš su žutozlatne? Jeli stvar samo u dužini pečenja, ili? Kako soda utječe na boju?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sanela ja ih jesam pekla duže nego Milkica kao što vidiš, iako ne znam da li njena rerna ima fen pa brže peče, a boja osim pečenja se dobija i od sode bikarbone iako sam ja stavila 20g a ona trećinu šolje meni su ispale tamnije. Možda je i do veštačkog svetla na kome sam slikala.

      Избриши