петак, 4. јануар 2013.

MARINIRANI ŠAMPINJONI

Ako ste u potrazi za salatom koju možete zgotoviti unapred za Badnje veče, a još i volite marinirane šampinjone, onda sledite ovaj odličan recept sa bloga Mimi's Kingdom, koga istrađujemo u mesecu januaru i februaru u okviru FBI rukavica




MARINIRANI ŠAMPINJONI  (količina za dve tegle od 700ml)

1kg šampinjona, sitnih
200ml vode
100ml 9% belog vinskog sirćeta 
1 kašika soli
1 kašičica šećera
biber u zrnu
2-3 čena belog luka, listići
2 lista lovora
1/2 kašičice majčine dušice, suve
1/2 kašičice origana, suvog
malo bosiljka, suvog


Ako niste našli sitne šampinjone, onda veće isecite na četvrtine, a srednje na polovine. Nemojte im odstranjivati drškice već secite sa njima. 

Stavite sve sastojke osim šampinjona u malu šerpicu od oko 2l, da proključaju. U ključalu tečnost u nekoliko tura spuštajte  šampinjone i kuvajte ih 2-5 minuta. Vadite ih rešetkastom kašikom direktno u vruće tegle. Zalijte ih vrelom tečnošću u kojoj su se kuvali (sa ili bez začinskog bilja), onako da lepo ogreznu i zatvorite.

Ostavite ih da se ohlade pre konzumiranja, ali bi bilo poželjno da se ostave bar jedan dan u marinadi.


NAPOMENE
Ako ste pomislili kao i ja da je neka greška u receptu zbog količine tečnosti (200ml vode i 100ml sirćeta), nije. Šampinjoni sami otpuste vodu, a i kuvanjem se znatno smanje, pa je tečnosti sasvim dovoljno. Naravno kuvajte u maloj šerpici od 2 litre.

Ako niste našli sitne šampinjone i oni ogromni će poslužiti, samo ih isecite na listiće.

Ako planirate da ih čuvate na duže vreme onda pre upotrebe tegle sterilišite u rerni ili na šporetu kuvanjem u vodi, a šampinjone i vrelu tečnost uvek sipajte u vruće tegle i odmah ih zatvorite.

Dodatak začina je odličana ideja. Oni se stajanjem stalože na dno tegle, daju aromu i boju, a kad ih vadite promućkajte teglu ako želite da servirate sa začinima ili ih ostavite staložene na dnu ako želite čiste šampinjone.




MARINATED BUTTON MUSHROOMS 

1kg button mushrooms, small
200ml water
100ml 9% white wine vinegar
1 tablespoon of salt
1 teaspoon of sugar
black pepper
2-3 cloves of garlic, sliced
2 bay leaves
1/2 teaspoon of dry thyme, oregano and basil

If you did not find small button mushrooms, just cut the larger ones. Place all of the ingredients except the mushrooms in a small pan (app. 2 liters) and bring to a boil. Prepare two glass jars (0.7l each). Drop one fourth of the mushrooms or lesss into the boiling liquid and cook for 2-5 minutes. Take out the mushrooms and place in a jar. When done, just cover the mushrooms in a jar with the hot marinade nad close the lid. Let cool. Consume after they have chilled, but I left mine in the marinade for a day. If you are planning to store them for a longer time sterilize the jars and lids first in an oven at 150 degrees or on the stove and pour into the hot jars using oven mits.



12 коментара:

  1. Uvijek sam ih jako voljela jesti, ali nisam već dugo, dugo. Podsjetila si me na fini okus, lijep recept :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Anja, evo čak i ovo može iz domaće radinosti. Svašta ću ja pokupiti i naučiti od svih vas.

      Избриши
  2. Videla sam ih kod Milkice i rekla da ću ih praviti, pa nikako. Sad si me podsetila i na recept i na lažno obećanje. Sutra idem na pijacu i više nema odlaganja, jer imam i neku salatu koja čeka dugi niz godina da bude probana, a u nju idu marinirani šampinjoni. Nisam ni sanjala da ovako dobro izgledaju u činijici.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tanja, odlični su, a pošto se teško nađu oni sitni onda lepo kupiš krupne lepe bele i na listiće ih onom mandolinom iseckaš pa budu kao iz radnje. Sad su trenutno digli cenu šampinjona na pijaci zbpg posta, ali kad se preračuna isplati se a i iz domaće radinosti je. Elem, uvek imaš rezernu salatu u frižideru.

      Избриши
    2. Ja ne smem više ništa da obećavam da ću praviti (kao ova vrednica Tanja ;) Večiti nesklad količine želja i broja sati u danu :)

      Draga Jelena, srećnu novu godinu želim i svako dobro u novoj godini!

      Избриши
  3. Volim ih i obicno su skupi ...Evo nacina da se iskoristi jeftina sezona, a dobro je i imati ih spremne za dane kada se nema mnogo vremena. Hvala Jelena

    ОдговориИзбриши
  4. Odlično izgledaju. I ja ih jako volim ali kao što Jasna gore kaže poprilično su skupi.Moram ovo isprobati.

    ОдговориИзбриши
  5. Kakva si ti kraljica. Sta ti je iskusna kuvarica, ja ne znam kada bi meni palo na pamet da ih napravim! Suuuuper!

    ОдговориИзбриши
  6. Primijetila sam ih i ja kod Miki na blogu , a primjetila sam i ove kod tebe. Baš si ih lijepo pripremila, odlično izgledaju !

    ОдговориИзбриши