понедељак, 26. новембар 2012.

RUSTIČNI PIRE OD GRAŠKA

Pire u našoj zemlji uglavnom podrazumeva krompir pire. Prava je šteta što se i drugo povrće u tolikoj meri ne koristi za ovaj sjajni prilog, ako izuzmemo bebe na kašastoj ishrani. Pire od povrća možete napraviti od bukvalno čega god želite, a ono što dodate u njega je stvar vaše mašte.

Moj favorit je pire od graška, onako rustičan, da ostane po koje celo zrno, nikako pretvoren u jednoličnu kašu. Elem, tek kad sam postavila slike videla sam da sam ga nekako premeštajući u adekvatnu činijicu za slikanje toliko zagladila da se ta nagnječena zrna i ne vide. Evo, nudim vam rustično, a izgleda kao da je ispasiran. U želji da napravim što bolju fotografiju to sam previdela.

Spremam ga na tankoj zapršci, a inače zapršku skoro da i ne koristim u svojoj kuhinji i uvek gledam da je zaobiđem, ali je ovde svaršena i to sa dodatkom jednog čena belog luka koji u potpunosti promeni ukus jela i naravno dosta sveže mirođije bez koje grašak ne mogu da zamislim. 




RUSTIČNI PIRE OD GRAŠKA

450g graška, smrznutog ili svežeg
4 + 4 kašike mleka (može i malo više)
60g putera
2 kašike ulja
1 puna kašika brašna
1 veći čen belog luka, sitno seckan
sveža mirođija, sitno seckana
so


Skuvajte grašak. Ocedite ga i grublje usitnite uz dodatak oko 4 kašike mleka u secku, štapnim mikserom ili u multipraktiku, onako da bude delimično pasiran, poluizgnječen i sa po kojim celim zrnom.

Na otopljenom puteru i ulju spustite beli luk, i kratko ga propržite. Dodajte kašiku brašna i pržite mešajući dok pena ne počne da se stvara po površini, oko 30-ak sekundi. Sklonite sa ringle, dodajte pire od graška, 4 kašike mleka, i mirođiju. Vratite na ringlu i energično mešajte oko 15-ak sekundi. Posolite po ukusu i servirajte odmah.

Ja sam ga servirala sa ćurećim šniclama koje sam posolila i umakala prvo u brašno pa onda u smesu od jaja, malo mleka, senfa i suvog bosiljka i pržila u dubljoj masnoći.



RUSTIC PEA PUREE

450g peas, fresh or frozen
4 + 4 tablespoons of milk
60g butter
2 tablespoons of oil
1 full tablespoon of flour
1 garlic clove, finela chopped
fresh dill, chopped
saalt

Cook the peas and drain them. Puree the peas adding 4 tablespoon of milk so that you have some peas that are semi-mashed and some whole. Heat the butter and oil in a pot. Add in the garlic and fry  for a few seconds. Add in flour and stir for 30 second, until a delicate foam starts to form at the top.  Take of the stove. Add in the puree od peas, 4 tablespoons of milk, and dill. Place back on teh stove and stir vigorously for 15-30 seconds. Salt to taste. Serve immediately.

41 коментар:

  1. Istina je da rijetko napravim pire sa dodatkom povrća iako sam probala i ovaj od graška i onaj sa dodatkom mrkve i oba su mi se svidjela. Ovaj u tvojoj verziji je jako dobar i baš prekrasno izgleda, divna boja i tekstira koja mami na koji zalogaj !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Branka! Ja sam najsretnija kad naletim na grašak koji se kuva kraće od 30 minuta. Nekad ga kuvam dok dušu ne ispusti i ništa a retko kad bude predivan, sladak i gotov za tili čas. Kažu da je sve iz Kine, uvezeno i samo pakovano, i kod vas i kod nas.

      Избриши
  2. Đe me nađe? Pravimo ga skoro isto samo što ja stavim jedan baren krompir ili pire iz kesice umesto brašna:-)

    Da mi svratiš neki put na blog primetila bi:-)))))
    Baš ste lepo ručali zavidim vam! Grašku sigurno nije smetalo premeštanje a ni nama:-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E Vesna, da znaš da sam ja zbog tvoh recepta ostavila moj za objvu, pa ga zaboravila evo par meseci, a ond asam i ponovo fotkala. Nekako se potrefilo da smo ga spremale skoro u isti dan. Suvi grašak nisam probala, a nisam ni videla gde ima da se kupi.

      Избриши
    2. Hi, hi! Izgleda da se svima dešava:-) Bilo ga je u Veru, tražila sam ga pre nedelju dana ali ništa:-( Nešto su se olindrali sa grćkim asortimanom. Sa njihovim pirinčem okruglog zrna je isto:-) Jeftin a fenomenalan za rizoto!

      Избриши
    3. Vesna, probaj ABC pirinač okruglog zrna. Sjajan je za rižoto, a jeftin. Ništa mu ne fali. Nikako da odem do tog Vera.

      Избриши
  3. Videla sam taj pire od graska kod Vesne...to je bio nas prvi susret na blogu !
    Ja ga cesto pravim samo sto i ja stavim kuvani krompir i na taj nacin izbegnem zaprsku i naravno.....bez mirodjije koja je jedna od retkih stvari koje kad god mogu da izbegnem ja izbegnem...znam da sam izrod ali sta da radim !Jelena, bas rusticno deluje tvoj pire, nemoj da si tako stroga prema sebi ! Pre neki dan je bila diskusija kod Nevene o karfiolu a ja koja sam u porodici onih koji ga vole...na isti nacin ga pravim i sa karfiolom.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Marina, pronašla sam recept Lake kuharice za karfiol i od tad ga stalno tako pravim, kao hladnu salatu. To mi bude ručak za 3 dana. Glavica karfiola, šargaere, režnjevi crnog luka, maslinovo ulje, krupna morska so i pečem na papiru u rerni. Limun preko i u frižider. Božanstveno! Ja mirođiju nisam ranije nešto ljubila ali ukusi se menjaju.

      http://lakakuharica.blogspot.com/2011/11/pecena-cvjetaca.html
      http://foodforthought-jelena.blogspot.com/2012/04/fbi-rukavice-laka-kuharica.html

      Избриши
  4. E bas fin recept. U Holandiji su ovi pirei sa raznim povrcem na ovakav 'rusticni' nacin, klasicna zimska hrana. Zovu ih stampot, a milsim da je najpoznatiji pire od takozvanog 'seljackog' kupusa, sto je neka vrsta kupusa sa debelim tamnozelenim kovrdzavim liskama (lici malo na Savoy kupus). Uz to neizostavna kobasica ili neka vrsta loptice od mlevenog mesa. Sigurna sam da je ovaj tvoj recept sjajan!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Blog da otvoriš, pa da probamo te originalne holandske recepte. Jel ovaj Hutspot to na šta misliš? (skroluj do dna)

      Избриши
    2. http://foodforthought-jelena.blogspot.com/2011/12/fbi-rukavice-u-kuhinji-kod-ane-2deo.html

      zaboravi link

      Избриши
    3. Ha, ha, tesko da sam ja za blog, jedva ovde da mi ostanu poruke, a da ne spamujem citav blog :-) Da, hutspot je jedan od tih tradicionalnih jela, a ima i istorijsku pozadinu - jelo je nastalo u Leidenu u doba rata protiv Spanaca i tradicionalno se pravi za 3. oktobar kad je dan njihovog ustanka (da ga tako slobodno prevedem). Inace, holandska kuhinja nije nesto narocita, ali mi se svidja sto su jako otvoreni za uticaje drugih kuhinja i prilicno lako prihvataju strana jela. Puno jela su uvezli iz bivsih kolonija, narocito Indonezije. Mogu da ti prosledim neki recept iz holandske ili mnogo bolje belgijske kuhinje, jer sam i tamo zivela nekoliko godina.

      Избриши
    4. Sećam se kad mi je drugarica bila u Holandiji i napravila sestri i zetu musaku od krompira za ručak. Zet (holanđanin) joj je rekao da je ubila ručak. On se čudio kroz koliko termičke obrade je prošlo to jelo i koliko kalorija ima. Kod njih je sve bilo na stolu u roku od 30 minuta. Malo ispečeno na teflonu, salate, sveže povrće, riba... Čovek je u pravu ali kad smo mi navikli na jaku hranu, i nismo ni svesni koliko to nije dobro.
      Možeš da mi pošalješ kad se setiš ne samo recept neki nego i link na neki belgijski, holandski blog koji ima autentičnu hranu a koji je na engleskom.

      Избриши
  5. Odlican recept, Jelena. Meni je ovo super, nije svakidasnji pire, a moze biti samo ukusno. Slike su divne :)

    ОдговориИзбриши
  6. Volim grašak i baš mi deluje zanimljivo i ovaj recept, drugačiji od mog omiljenog ćušpajza :)

    ОдговориИзбриши
  7. super ručak :))) ja sam totalno zaljubljena u grašak :)

    ОдговориИзбриши
  8. Ja grašak mnogo volim i pravim ga samo dinstanog na luku, sa ili bez mesa. Nikada nisam pravila pire osim od krompira, mada sam čula da se pravi čak i od šargarepe. Iako mi je pire-pire, a grašak-grašak, rado bih se zaletela na onu sliku gde mu i Bečka šnicla pravi društvo!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tanja, jesi sigurno pravila Luki kad je bio beba sve moguće piree, a probaj ovu varijantu, zaista je divan.

      Избриши
  9. Veliki sam fan graška, od ukusa i teksture do boje.
    Kod nas vegija će se odlično slagati uz hrskavi, pečeni krompir iz rerne:)Kakav dobar ručak!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. A može i jedan filet oslića. Peskatarijanac, jesam li dobro zapamtila?

      Избриши
    2. :) jeste. Sa oslićem, bome, nedeljni ručak:)Vidim da će ovo biti nameniju uskoro. Još otkad si objavila post samo mi titra ta divna boja pirea pred očima:)

      Избриши
  10. Mmm... Samo grašak ima tako ludo dobru zelenu boju :) Obožavam i pire i krem čorbe od graška, mada moram priznati da to mjesecima nisam pravila... Nekako sam zaboravila i moraću da se prisjetim uskoro :)
    Slažemo se oko toga da ne treba da se pretvori u jednoličnu kašu, nego tako... da izgleda rustično kao tvoj :) I da, mirođija i grašak, savršeno.... Svaka čast!

    ОдговориИзбриши
  11. Imaš pravo, pire podrazumijeva pire krumpir. Šteta, ovaj tvoj od graška savršeno izgleda.

    ОдговориИзбриши
  12. Krasna boja, moze odlicno posluziti za predstojece praznike, a i kao kontrast nekom drugom jelu...Ovdje uglavnom stavljaju mentu u grasak

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mentu, vidiš to nije loša ideja samo bi se moralo eksperimentisati sa količnom. Koristila sam svežu kao dodatak sosu od vanile kod štrudle od jabuka i zaista je dala nešto fenomenalno i totalno promenila ukus. Doduše morala sam saksijicu da kupim sa njom. Trebalo mi je dugo vremena da skapiraam da je menta u stvari nana.

      Избриши
  13. Divan pire,boja me je oduševila. Grašak obožavam ali često imam problem kao i ti. Ili se skuva za 30 minuta ili se kuva dva sata a i posle tog mrcvarenja može da se koristi kao sačma. :(

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pakuje se iz Kine u one divne poznate nam kese. Šta da se radi kad mi nemamo grašak?!?!?

      Избриши
  14. Eto, pravila sam pire od brokolija, a nisam se setila od graska.:) Jos kad vidim tu lepu svezu mirodjiju, nacisto se raznezim, mirodjija mi je omiljeni zacin i samo sto je jos ne stavljam u kolace.:P p.s. boja je fantasticna, a snicle kao "prilog" bas fino pasu zajedno!:))

    ОдговориИзбриши
  15. zašto bi pire bio samo od krumpira, slažem se :) odličan recept!

    ОдговориИзбриши
  16. Pravila i ja nekad,meni se sviđao,ali mojima nikako.O da,dodatak belog luka-pun pogodak!

    ОдговориИзбриши
  17. Ja sam veliki ljubitelj graska ali samo u klasicnoj varijanti, kao varivo. Ne stavljam ga ni u rusku salatu. Ovo cu bas da isprobam da vidim je li se nesto promenilo kod mene. :)))
    Pire krompir je klasika i zaista ne znam nikog ko pravi jos neki pire. Kod mene je tu i onaj od karfiola. Umesto pirea nekada napravim cuspajz od sargarepe, a cesto budu kao prilog oba. I naravno, pire od spanaca, blitve, zelja ali na to mislim da niko ne gleda kao na pire.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tanja, pire od krompira se da obogatiti svakojakim povrćem. Propržiš na puteru kockice praziluka pa umešaš u pire, ili malo šargarepe gnječene, brokolija.

      Избриши
  18. grašak jako volim ali da priznam nisam pire još napravila, volim pire od krumpira koji je klasika, ali sve češće radim i sa mrkvom, sad ću dodati i ovaj na popis pirea u svojoj kuhinji

    ОдговориИзбриши
  19. Slažem se u potpunosti! Pire ne mora biti samo od krumpira - ja ga radim i od mrkve i drugog povrća. Od sada i od graška! Njami!

    ОдговориИзбриши
  20. A danas sam pravila ovaj pire od graska.....Mmmmmmm...davno nesto ovako fino nismo jeli...bas je njami,a pravi se za tili cas...Jelena me nimalo vise ne iznenadjuje;do sada ni jedan recept sa ovog bloga nisam isprobala a da nije bio savrsen :)Konacno pravi recept za grasak!!!! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Majo. A sad možeš da eksperimentišeš kako god voliš sa pireima. Vidiš sad si me podsetila da ni ja nemam osim čorbica druge recepte sa graškom. Treba na tome poraditi.

      Избриши