среда, 24. октобар 2012.

SALISBURY STEAK

Salisbury steak je klasik američke kuhinje nalik našim faširanim šniclama, koje po pravilu trebaju biti ovalnog oblika i prelivene sočnim mesnim umakom. Postoje razne varijacije na temu sosa ali je ovaj sa karamelizovanim lukom i crnim vinom moj favorit. Spremaju se od mlevene junetine, a po svom ovalnom obliku bi trebale da podsećaju na skuplji komad mesa, stek. Ime su dobile po lekaru Salisbury-koji je krajem 19-og veka prepisivao specijalnu djetu sa visokim sadržajem mesa svojim pacijentima. Kako je početkom 20-og veka nastupila ekonomska kriza žene su se snalazile i stek je zamenjen znatno jeftinijom mlevenom junetinom u koju se po potrebi dodavao hleb, pirinač ili bilo šta drugo da bi se uvećala masa i nahranila porodica.

Faširane šnicle se prvo isprže samo da dobiju koricu, pa se onda slože u posudu, preliju umakom od karamelizovanog luka i ukrčkaju u rerni. U klasičnim receptima one se krčkaju u sosu na šporetu, ali ova količina nije mogla da mi stane u standardnu šerpu, pa su završile u rerni, što se pokazalo sasvim ok.





Nemojte da vas uplaši količina luka koja je navedena u receptu, jer se luk znatno redukuje nakon prženja, a oni koji imaju digestivne probleme zbog njega slobodno mogu da konzumiraju ovo jelo jer termička obrada luka odstranjuje svaku mogućnost bilo kakvog problema kao i neprijatne mirise nakon konzumacije kojih ovde nema. Luk se u rerni stopi sa sosom i gotovo da nestane u njemu, a ipak je tu da da fantastičnu slatkoću. Žao mi je što nisam radila sa duplo većom merom od ove (namam toliku keramičku posudu) jer su tako dobre.

Pogledajte ovde  i ovde kako je ispao u Elune.




SALISBURY STEAK
količina za 4-6 osoba

UMAK OD KARAMELIZOVANOG LUKA SA VINOM
1kg crvenog luka, rebarca
80g putera
5 kašika ulja
1 puna kašičica soli
2 pune kašike kristal šećera
4 pune kašike brašna
oko 800ml vode (oko 300ml za dosipanje i 500ml za kasnije)
250ml crnog vina, kvalitetnijeg
2 pune kašike koncentrata paradajza, pire
2 kašike Aceto Balsamico
oko 2 pune kašike kristal šećera i malo soli oko 1 kašičice (doteravanje ukusa na kraju)

SALZBERI FAŠIRANE
1kg dva puta mlevene junetine
60g pirinča okruglog zrna
2 žumanca
3 čena belog luka, sitno narendana ili pasirana
2 kašičice Worchestershire sosa
2 kašike ulja
1 puna kašičica soli
svež peršun, seckan
biber, po želji


Skuvajte pirinač. Pomešajte sve sastojke za faširane. Ja sam ovo uradila u malom blenderu u dve ture.  Stavite masu u frižider na 30-ak minuta. Formirajte rukama 6 ovalnih faširanih da svaka ima oko 220 grama, pa ih poređajte na poslužavnik koji ste obložili papirom za pečenje i vratite u frižider dok ne završite umak.
Na otopljenom puteru i ulju u većoj šerpi pržite luka dok ne omekša i počne da dobija tamniju boju. Povremeno promešajte uz dolivanje sasvim malo vode u nekoliko navrata, dovoljno da se luk ne lepi za dno šerpe.  Meni je trebalo oko 30-40 minuta, a u ovom procesu sam utrošila oko 300ml vode.  Kad luk omekša i dobije tamniju boju meda, dodajte 2 kašike šećera i pržite još malo uz stalno mešanje. Sklonite sa vatre i ostavite da se malo ohladi, oko 5 minuta. Umešajte brašno. Dodajte 500ml vode, vino, paradajz pire i Aceto. Vratite na vatru i mešajte dok se sos malo ne redukuje i zgusne. Sklonite sa vatre i dodajte još oko 2 kašike šećer  i so,  tj. doterajte ukus. Sos treba da je slatkast.

Faširane ispržite na ulju oko 3 minuta sa svake strane, tj. dok se ne formira korica. Prebacite ih u keramičku posudu ili pleh. Prelijte ih sosom od karamelizovanog luka tako da imate oko 1cm sosa iznad faširanih i posudu ili pleh prekrijte aluminijumskom folijom ili poklopcem. Sos je gust ali se on tokom pečenja razvodnji, a ponovo stegne kad jelo izvadite iz rerne. Meni su faširane stale knap, taman jedna do druge a od ove količine mi je ostala  jedna šolja sosa. Nisam htela da smanjujem mere za sos pošto možda neko odluči da radi u većoj ili dubljoj posudi.
Peći na 200 stepeni oko 30-45 minuta. Najbolje je da stavite posudu na žicu, a da ispod žice stavite pleh sa papirom za pečenje radi lakšeg čišćenja rerne, jer kao i sva jela koja se poklope i ovo jelo malo kipi. Izvadite iz rene, skinite poklopac ili alu foliju, pa vratite u rernu da se ukrčka još oko 20-ak minuta. Ostavite da se jelo odmori i ohladi oko sat vremena pre služenja. Servirajte sa krompir pireom.



SALISBURY STEAK

GRAVY - CARAMELIZED ONION WITH WINE
1kg red onion, thin wedges
80g butter
5 tablespoons of oil
1 full teaspoon of salt
2 full tablespoons of sugar
4 full tablespoons of flour
around 800ml of water
250ml red wine
2 full tablespoons of tomato puree concentrate
2 tablespoons of Aceto Balsamico
around 2 full tablespoons of sugar at the end
salt to taste at the end

SALESBURY STEAKS
1kg minced beef
60g rice
2 egg yolks
3 garlic cloves, pressed or finelky grated
2 teaspoons of Worchestershire sosa
fresh parsley, cut
2 tablespoons of oil
1-2 even teaspoons of salt
black pepper to taste

Cook the rice. Mix all the ingredients by hand or in the food processor. Refrigerate for 30 minutes then form 6 oval patties around 220g each and place them on  a large tray on baking paper and then back in the fridge unil you finish the gravy.

On melted butter and oil place the onions and add in the salt, fry and stir adding a bit of water just enough so they do not stick to the bottom of the pan, for around 30.40 minutes. I used around 300ml of water in this process. Add in 2 tablespoons of sugar, stir for couple of minutes. Take of the stove and let cool for 5 minutes. Add in the flour and stir. Add in 500ml of water, wine, tomato pure and Aceto. Take the pan back on the stove and cook while stirring for a couple of minutes. Add in the sugar and salt after you are done.

Fry the patties in oil for a couple of minute son each side until theyy form a crust. Palce them in a deep dish next to eachother. Cover with gravy. Place a lid on top or aluminume foil. Bake at 200 degrees Celsius (no fan) for around 40 minutes, take of the lid or foil and bake for additional 20 minutes. Serve with mashed potatoes.
   

35 коментара:

  1. Luka mi voli sve vrste ćufti, tako da ću ovo već za vikend da spremam - mami sa ekrana! Danas sam baš na poslu prepričavala kako smo u prethodnoj firmi koja je imala menzu (bilo je to pre više od 15 godina), ovo zvali fLaširane šnicle....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tanja, molim te nemoj smanjivati količinu luka u receptu jer je jelo zaista prilagođeno i deci. Nema šanse da mu se ne svidi jer su faširane meke kao duše. meni je samo žao što mi je posuda bila manja, pa mi nije stala i poslednja šolja sosa. Greota! Nakon pečenja izgleda kao da pliva u sosu i da ga je previše, ali ne, sutradan kad podgreješ (lepo u mikrotalasnoj) bilo mi je žao što nemam više umaka, morala sam onako da ga delim na ravne časti svakoj šnicli.

      Избриши
    2. Ama zašto bih smanjivala, pogotovo za prvo pravljenje? Moje dete je dugo bilo ubeđeno da je ime dobilo po tome što mnogo voli da jede luk, tako da je u što većoj količini u bilo kom obliku više nego dobrodošlo!

      Избриши
    3. Joj da, Luka, e baš je genijalana i tako lepo ime ima. Još će i imendan uskoro!

      Избриши
  2. Iako nisam veliki ljubitelj mesa, ovo super izgleda :) Super mi je i pire pored, jako dekorativan :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gordana, hvala. Pire je bio očajan jer sam nabasala na neki koji se kuvao sat vremena, ali sam juče skuvala crveni iz Maxija i to je bio najlepši pire krompir koji sam jela u životu, kao najlepši fil za torte, jela sam ga kašikom kao krem.

      Избриши
  3. Svi sastojci su mi odlični, od luka (obožavam takve umake) do vina.. i izgleda baš fino :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Anja! Ja volim da dodam vino gde god mogu, a ovo može i deci da se daje jer ispari taj alkohol dok se krčka na plotni i u rerni, ostane samo ona divna aroma.

      Избриши
  4. Beše pilence u kori - odlično! Ovim si me ipak tresnula pravo u čelo:-) Došlo mi da frljnem juneće šnicle preko terase lutalicama!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vesna, drago mi je da je ispalo kako treba. Nemoj da bacaš juneće šnicle i one su savršene, a ovo neka sačeka da nam temperatura padne još za koji stepen, a po svemu sudeći to će se desiti već za koji dan. kažu da nas i sneg čeka.

      Избриши
  5. Nikad mi nece biti jasno zasto covek treba da se plasi luka..pa jos oni koji se plase belog luka...!!! Jelena, ovaj sos mi se stasno dopada i moze da se upotrebi na raznorzane nacine...Volim kada prodje leto iz razloga sto kuhinja poprimi neke krcakave konotacije...sve je nekako ukusnije...i ususkanije...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Marina, meni ličnoo sirovi crni luk smeta, nadujem se kao žaba, pa ga izbegavam gde god mogu a ujelima ga uvek dobro udinstam kad recept zove za njega. Lepota je što se luk istopi u sosu a samo tu i tamo ostanu rebarca. Lepo je kad smo počeli da krčkamo u kuhinji i da nas rerna greje, samo što se mirisi zavuku i tamo gde ne treba.

      Избриши
    2. da, da...narocito u kosu ! Ja se tu stalno sa mamom objasnjavam jer ona tvrdi da kada se kuva i krcka onda to ne smrdi nego mirise...! Ne kazem ni ja da sarma smrdi u tanjiru, bas suprotno...ali dok se krcka i onda dva dana potom...

      Избриши
  6. Ne spremam puno meso, ali me ovo osvojilo. Kad već pojedem komad nečega, volim da je pravo i ukusno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dunja, ovo nije samoo pravo i ukusno već i mekoo ko duša da i deca mogu jesti kašikom.

      Избриши
  7. Bože kako ovo dobro izgleda!! Mi inače ne jedemo meso tako često, ali uvijek smo za meso u umaku! I karamelizirani luk me uvijek obori s nogu :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja sam se navukla na njega i evo smišljam kako neka klasična jela mogu da ukomponujem sa karamelizovanim lukom. Genijalan je!

      Избриши
  8. Izgleda jako, jako ukusno. Sviđa mi se vino i karamelizovani luk. Ti si majstor šta se mesa tiče, ja nikako da probam raditi više stvari sa mesom (samo one osnovne). Uvjek kad gledam tvoje recepte, mislim si: ah, ja to ne bi znala :). Moram si uzet vremena i probati. Moj dragi sigurno bi bilo zadovoljan :P.

    Pozdrav,
    a.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. A, nisam ja majstor za mesa, to mi je slaba tačka, naročito ona velika mesišta, koja još nisam pekla. Na tome moram da radim, ali ova manja, pohovana, punjena, to tu i tamo znam. Ovo bi se svidelo svakom mesožderu!

      Избриши
  9. Odličan recept, Pinam ga, bilježim, baš danas nešto tražim za faširano. Ja ću pak prepoloviti mjere jer nas nema toliko da sve pojedemo:)) Nešto mi je vatrostalna posuda poznata, da to nije Corningware? Imam tri takve posude, samo najmanjoj fali poklopac, ali ako kažem da sam ih dobila od mame i da imaju oko 50 godina, onda je jasno koliko su kvalitetne.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Katarina, bravo, jeste Corningware, dobila sam je od mame. Stajala je nova, nekorišćena već 25 godina i evo završi kod mene. Ja sam veliki fan vatrostalnog posuđa ali onog proverenog, pošto nam svašta ovde prodaju a niej baš najzdravije spremati u neproverenom posuđu.

      Greota da prepoloviš mere, kad već radiš. Neko pojede 1, neko 2 faširane, a tako su dobre da nikome neće biti mrsko da ih jede i sutradan.

      Избриши
  10. Mmmmmmmmmm kako divno, a ja bas nemam fasirano kod kuce, damn!

    ОдговориИзбриши
  11. sve mi se dopada u ovom receptu, luka mora biti mnogo kad se ovako dinsta bez toga ništa, isprobat ćemo ovo predobro je

    ОдговориИзбриши
  12. Uh Jelena, prilično sam sigurna da bi mi se ovo jako, jako dopalo. Volim jela sa mlevenim mesom. Meso na taj način uvek bude sočnije nego onako, obično. A sos je savršen! Probaću sigurno...

    ОдговориИзбриши
  13. U cijelom receptu,meni je umak najbolji :) nadam se da cu se sjetiti ovog recepta kada mi se pri ruci nade mljeveno meso jer mi se recewpt jako svida !!!!

    ОдговориИзбриши
  14. Za mene jela, sa puno luka, su fantastična, luk seprosto istopi a ukus je mmm good.

    ОдговориИзбриши
  15. Predobro zvuči i izgleda i definitivno ide na isprobvanje ! Ja sam inače od onih koje se ne trude izbjegvati luk,ali ga uvijek nekako stavim manje nego što treba, sada ću detaljno slijediti recept da mi se to ne dogodi !

    ОдговориИзбриши
  16. od sveg mesa najviše volim mljeveno mesi pa mi je ovo favorit. izvrsno, draga jelena

    ОдговориИзбриши