уторак, 24. април 2012.

JESTE LI ZA DUPLI SA SIROM?

Koliko je sjajnih recepta nepravedno zanemareno jer nemaju dobru fotku? Koliko je loših recepata sa sjajnim fotkama? Da li uopšte pogledate recept ukoliko nema fotografije. Ja priznajem da obično pravim trijažu preko opcije images, a jedino ukoliko tražim neki tajni ili zaboravljeni recept, e onda čitam sve redom, i recepte bez slika. Da Aliki nije napravila ova hamburger peciva od kuvanog pa potom pečenog testa po receptu bez slike sa Coolinarike, ovaj recept ne bi ugledao svetlost dana na mom blogu. Ima sjajnu hrskavu koricu i meku vazdušastu sredinu. Nije premazano žumancima, već ova divna zlatasta boja nastaje sama od sebe. 




MCDONALD'S POGAČICE

20g svežeg kvasca
prstohvat šećera i prstohvat brašna
150ml toplog mleka
500g mekog belog pšeničnog brašna tip 400
6 kašika ulja
1 kašičica soli
100ml toplog mleka

3 litre ključale vode i kašika soli
susam za posipanje

Spustiti kvasac u šolju sa prstohvatom šećera i brašna u 150ml toplog mleka i ostaviti ga na toplom mestu da nadođe. U pola količine brašna dodati so, nadošli kvasac, mleko i ulje, pa pomešati testo, postepeno dodavati ostatak brašna i zamesiti lepo i elastično testo. Ostaviti testo da se odmara u šerpi oko 60 minuta.

Testo premesiti, oblikovati kao valjak radi lakšeg sečenja, pa podeliti na 6 jednakih delova. Svaki deo premesiti u lopticu. Loptice poređajte u pleh od rerne koji ste obložili papirom za pečenje koji ste blago nauljili. Ostaviti ih da se dupliraju, oko 60 minuta.

Nadošle loptice pažljivo spuštati u ključalu vodu kojoj ste dodali so, pa kuvati uz okretanje oko 2 minuta. Vaditi ih ravnom velikom kašikom, pa sa sve kašikom spustiti par sekundi na kuhinjsku krpu da se ocedi višak tečnosti, a onda slagati u pleh od rerne. Posuti susamom.

Peći na 200 stepeni oko 30 minuta.




DUPLI PILEĆI HAMBURGER SA ROKFORTOM

700g bataka i karabataka bez kostiju poluzaleđenih (oko 1kg sa kostima)
300g samlevene masnije dimljene slanine
so* i biber
8 kašika ulja
Rokfort


Batake i karabatake odvojiti od kostiju, iseći na krupne komade, pa staviti u  u zamrzivač na tacni da se malo  površinski zaledi. Usitniti u blenderu da se dobije nešto nalik pasti u 2-3 navrata. Slaninu samleti na mašini za meso, spojiti sa piletinom, dodati ulje, mrvu soli i biber. Smesu staviti u frižider na 24 sata.

Sutradan, na nauljenom papiru za pečenje koji ste isekli na 18x18cm spuštati loptice mesa od po 120-140g svaka,  pa ih rukama lepo utapkati i napraviti disk prečnika oko 15cm. Dobije se oko 8 hamburgera. Nauljiti gornju stranu, pa staviti na ravan poslužavnik u frižider na pola sata sa sve donjim papirom.

Podvuću ruku pod papir na kome je hamburger i pažljivo spustiti nepokrivenu stranu u vreli tiganj na sasvim malo ulja, pa skinuti papir. Slanina će pustiti svoju masnoću prilikom pečenja.

* ukoliko vam je slanina slana, a pošto je plavi sir sa plesnima izuzetno slan, mrva soli je dovoljna, a so čak možete i izostaviti




HAMBURGER BUNS 


20g fresh yeast
pinch of sugar and a pinch of flour
150ml warm milk
500g flour
6 tablespoons of sunflower oil
1 teaspoon of salt
100ml warm milk
3 liters of water and a tablespoon of salt
sesame seeds

Place the yeast in 150ml of warm milk with a pinch of sugar and a pinch of flour and let it bubble up in a warm place for 20 or so minutes. In the half of the amount of flour add in the bubbled up yeast, milk, oil and salt and mix. Gradually add in the rest of the flour and knead into an elastic dough that does not stick to your fingers. Leave for 60 minutes in a worm place to double in size. Knead the dough again. Divide into 6 equal parts and form small balls of dough out of each one. Place them on a tray lined with baking paper and leave them for 60 minutes to rest at room temperature. 

Bring the water with salt to a boil and then drop in the buns cooking them for 2 minutes. Take them out and place for a second on a clean kitchen cloth towel and then in the oven tray lined with baking paper. Sprinkle with sesame on top. bake for 30 minutes at 200 degrees Celsius.


DOUBLE CHICKEN BURGER WITH ROQUEFORT


700g chicken drumsticks and thighs deboned or around 1kg with bones
300g fatty bacon
salt and pepper
8 tablespoons of oil
Roquefort


Debone the chicken thighs and drumsticks and them place the chicken meat in the freezer for 30 minutes or so, so it becomes half-frozen. It is much easier to get a nice past like structure with chicken when it is half frozen. You can use chicken breast but the drumsticks and thighs are juicier.
Place the bacon in the food processor and blend into a paste. Add in the half frozen chicken and continue blending until you get a nice, cold and creamy paste. Add in the oil, salt and pepper and then leave in the fridge for 24 hours. Make round patties 120g each forming them in between the plastic foil. You get 8 chicken burgers 15cm in diameter. Oil the patties and place them on the baking paper lined tray back in the fridge for about 30 minutes. Fry in the non stick pan or on a grill. Serve with Roquefort and tomato slices.


31 коментар:

  1. Peciva izgledaju savršeno, baš za hamburgere. Sline mi cure! :D

    Istina je ovo za slike, al i odmah privuku pažnju i uvijek je lakše zaključiti kako treba ispasti recept.. Dobro da ovaj nije zaboravljen :)

    ОдговориИзбриши
  2. Nisam nikad probala kuhati, pa peci pecivo, jako mi je zanimljivo i krasno izgleda. Slike su divne. Favorit mi je ova posljednja. I ja mislim da slike znace puno i slike su zapravo to sto privlaci paznju.

    ОдговориИзбриши
  3. Izgleda predobro, i pecivo i sve.... :) A što se tiče slike teško da ću ja napraviti recept ako nema slike, ne mora biti savršena ali barem da znaš što očekivati...

    ОдговориИзбриши
  4. Jesam, jesam ... I za dva :)))
    Divni su Jeco. Momentalno sam ogladnela kada sam ih videla.

    ОдговориИзбриши
  5. Ova peciva su zaista savrsena i mislim da cu ih vrlo, vrlo brzo pripremati. Istina je sto se tice recepta bez slike, i ja sam jedna od onih koje ne obracaju veliku paznju na takve recepte i potpuno se slazem sa prethodnim komentarom by francuskakuhinja.

    ОдговориИзбриши
  6. Peciva su prekrasna kao i dupli sa sirom. Definitivno bih ga sad pojela!!

    ОдговориИзбриши
  7. Nije humano prema sebi čitati ovaj recept u 0:09:-))) Lud recept nema šta!

    ОдговориИзбриши
  8. Njami, peciva su divna ma sve izgleda jako ukusno!

    ОдговориИзбриши
  9. Ovo ti je potpuno fantastično! Sve mi zvuči i izgleda jako fino i prosto bi zagrizla ekran...

    ОдговориИзбриши
  10. Uvek! (odgovor na pitanje iz naslova)
    Mislim da si mi upravo upisala mnogo poena kod mog sina, jer ću mu čim pre praviti Big Mac (ja ću ga tako njemu predstaviti), a on ga obožava. Ovaj tvoj izgleda.....pa, mogla bi sliku staviti u Mek, na one light-box-ove iznad kuhinje. Božanstveno!

    ОдговориИзбриши
  11. Super izgleda. Ne volim McDonalds ali hamburger u tvojoj izvedbi izgleda savršeno.

    ОдговориИзбриши
  12. baš je krasan! jako mi se sviđa ovo što si stvaila u njega :)I ja sam nedavno radila domaće burgere s domaćim pecivom, mislim da nakon toga neću kupovati peciva za hamburgere (osim ako baš nemam vremena) :)
    Slika "prodaje" recept, da...najčešće nas slika prvuče na recept, priznajem i sama, a opet svjesna sam da toliko dobrih recepata bude zanemareno ako nemaju (dobru) fotografiju

    ОдговориИзбриши
  13. Mene obično privuče slika, ali ako je tekst zabavan, maštovit ili duhovit isto tako ću rado pročitati recept. Ako pak tražim nešto jako onda ću pregledati sve recepte bez obzira na sliku. A ovaj hamburger ću rado papati uvijek ;)

    ОдговориИзбриши
  14. odgovoriti ću kratko na tvoje pitanje, "da, molim!"!

    ОдговориИзбриши
  15. moram priznati da dok tražim nešto konkretno nisu mi bitne slike već samo recepti, doduše priznajem da volim lijepe slike, ali kod pripreme nekog jela to mi nije kriterij
    ovaj hamburger je predivan, sviđa mi se sastav i naravno domaća peciva su uvijek dobrodošla

    ОдговориИзбриши
  16. Nisam znala da se tijesto prvo uranja u vodu!! Ovo moram isprobati, hvala ti! Tako bi mi jedan takav sjeo sad jooooj :D

    ОдговориИзбриши
  17. Ovaj tvoj hamburger tako mami, a pogačice izgledaju bolje nego kupovne :)

    ОдговориИзбриши
  18. Dobar je recept i za pljesku i za pecivo.
    Ja nisam bas odusevljena svojim fotkama, imam obican fotic i mislim da kada bi kupila neki Canon, fotke bi mi se znatno poboljsale.Fora je sa tako bzv foticem imati dobru fotkicu.Ali to mi nije prioritet. Vise puta mi se desilo da isprobam nesto od blogerke, koja ima savrsene fotke i prosto razglaba u postovima, tj pise siroko i dugacko a da na kraju od tog nije bilo nista ni ukusno a nije licilo ni na to sa njene fotke, od tada se ne opterecujem mnogo ni postovima ni fotkama.

    ОдговориИзбриши
  19. HOLA JELENA ....OHHHH que hamburguesa docble tan rica ..a estas horas de la comida uhmmmm los panecillos fantasticos bsssMARIMI

    ОдговориИзбриши
  20. e ja se divim svim vama blogericama sta radite tako divne kruhove, peciva i slicno. imam nekakvu averziju prema dizanim tjestima, ali sebi stalno obecajem da cu pocet s tim i ja malo vise radit, sve je ovo proces ucenja i usavrsavanja...a tebi Jelena, super su ti ispali!

    ОдговориИзбриши
  21. O da jesam ! Hambići izgledaju predobro, a i sastojci me osvajaju. Za peciva se vidi da su savršena. Odlično si ovo pripremila i prezentirala !
    Ja se sa mojim fotkama od početka bloga borim, svjesna sam da je slika ono što prvo upadne u oko, ali uz slike ja jednaku pažnju posvetim i receptu i svemu što piše i često tako ispod ne baš savršene slike nađem nešto baš savršeno !

    ОдговориИзбриши
  22. Ovi tvoji 'burgeri' izgledaju pravo!
    Ja bih se prije opredjelila za dobar recept sa losom fotografijom, nego obrnuto!

    ОдговориИзбриши
  23. E, ovo mi treba!!! Uvek sam u potrazi za novim pecivima, a ova izgledaju savrseno!!! :) Jeco, hvala na receptu!

    ОдговориИзбриши
  24. Peciva su ti prekrasna i sigurno jaaaaako fina, a nasmijala sam se fotografiji i gledam koji poveći "griz". Naravno da je fotografija važna, ali sama sam se sebi začudila kad mi je recept ispao tako- tako, a fotografija vrlo privlačna. Od onda dobro pročitam i promislim kad se spremam napraviti nešto novo. To se odnosi na neka štampana izdanja sa sumnjivim prevodom.

    ОдговориИзбриши
  25. Moram priznati da me fotografija prva privuče.
    Naravno nije sve u njoj, i uvijek ću prije nego odlučim nešto isprobati ipak dobro pročitati recept i obratiti pažnju ali nekako meni osobno jedno vuče drugo.
    Ako nešto fino skuham onda volim to tako i isprezentirati. Odabrati lijepe detalje, tkanine, podlogu, tanjure, pribor, čaše...namjestiti svjetlo ako slikam sa lightboxom ili lijepo namjestiti odbijače svjetla i posvetiti se malo svemu tome da bi fotografija dobro ispala.

    Onda volim i napisati post kad sam nadahnuta, ne mogu napisati samo sastojke i pripremu, nekako volim dodati osobnu notu u sve to...tako da - meni je fotografija ta koja me privuče, recept je onaj koji me ''zadrži''.
    u ovom tvom postu sam ostala paf kako dobro hamburger izgleda - posebice ova peciva i jako me zainteresirao recept. :)

    ОдговориИзбриши
  26. Nazalost kod vecine ljudi hamburger se povezuje sa restoranima brze hrane... to je inace super jelo ako se lepo napravi, i ukoliko se koriste kvalitetne namernice. Dobra ideja za blog.

    ОдговориИзбриши
  27. Odgovor na prvo pitanje: puno!! Nažalost stvarno večina nas prvo pogleda fotku, nažalost. I zato puno je recepta neopravdano (nadam se da je to prava beseda :))zanemarenih. Ja se trudim, da uvjek pogledam sestavina/komponente recepta iako fotografija nije "najbolja" (i to šta je najbolja je težko definirati)

    Hamburger izgleda sočno, puno i jako dobro! Sviđa mi se dodatak Roquefort-a. U hamburgerju ga zaista nisem još jela.

    Hvala za recept. Jedan prekrasan sunčan dan ti želim :)!

    ОдговориИзбриши
  28. Ma, ovaj recept za zemičke ću da probam još ove nedelje! Jeste, u pravu si, i ja sam sama takva - privuku me fotke i onda se danm na spremanje! Zato sad sve recepte koji mi se svide "zakalim" na Pinterest, da mogu da vidim i fotku, jer onda sigurno znam da ću se latiti posla!
    A možda me je privukao i sir budjavac, koga obožavam? Nije bitno, fotografije su ti izuzetne! Stavljaš li ih na iStock? Ako ne, trebalo bi!
    XOXO

    ОдговориИзбриши
  29. Kako prenijeti tijesto s papira za pečenje u lonac?
    Ja sam poslagala loptice tijesta na nauljeni papir i onda se to dizalo 60 min. a kad sam to htjela staviti u lonac - katastrofa! Tijesto nije bilo zalijepljeno za papir za pečenje, ali bilo je ko pjena i prsti su upadali u njega - i ostala je svaka udubina od prsta! Probala sam s metalnom nauljenom lopaticom za palačinke: na jednoj strani sma tijesto malo odigla prstom (naravno da je odmah ostala rupa), a dok sma gurala lopaticu pod tijesto - deformiralo se, nije bilo okruglo, nego je poprimilo ovalni oblik. Idući komad sam probala prebaciti u lonac pomoću silikonske nauljene lopatice, al desila se ista stvar ko i s metalnom. Peciva su još i poprilično dobro izgledala, rupe od prsta su se malo popunile dok se to peklo, al peciva ipak nisu bila okrugla, nego deformirana. I poprilično su rasla na sve strane- tj. ne gore i nisu bila obla odozgo, nego su bila nekako spljoštena i široka (promjer im je bio nešto manji od mog dlana). To je izgledalo ko neki križanac između lepinje i peciva; dobro nije bilo tanko ko lepinja, ali nije nilo ni oblo odozgo, podsjećalo je na nekakve plosnate žemlje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jedino što mi pada na pamet da je moglo da krene naopako je da je testo bilo premekano kad ste ga zamesili. Nekada je potrebno mrva više, mrva manje brašna pa zato ja pišem da se uvek doda pola brašna u tečnost a polako ostatak brašna dodaje dok se ne dobije elastično testo. Količina zavisi i od tipa brašna, proizvođača. Drugo što mi pada na pamet je da je 60 minuta narastanja bilo previše jer je u kući verovatno bilo toplo, znači da se dupliraju, ne mora svih 60 minuta da bude.
      Evo linka sa jednog drugog bloga od Aliki kako ih je ona radila
      http://www.maminajela.com/2009/08/mcdonalds-pogacice.html

      Избриши