понедељак, 20. фебруар 2012.

KINESKA HRSKAVA SVINJETINA SA POVRĆEM I SUSAMOM U SOJA SOSU

Predstavljam vam kineski ručak iz moje kuhinje, hrskavu svinjetinu sa povrćem i susamom. Ono što kineska kuhinja zahteva je jaka vatra koja se jedino može postići sa vokom i plinom. Ja nemam plin, imam neki keramički vok, ali mi i to služi. U ovo možete dodati i sojine klice ako volite. Jelo se mora servirati odmah nakon pravljenja da bi se održala hrskavost mesa. Sutradan već postaje mekano, ali je i dalje jako ukusno.




Kada kupujete soja sos nemojte posezati za jeftinim kopijama koje staju oko jednog evra za 200ml. Ako pažljivo pogledate deklaraciju videćete da je to čista hemija. Soja sos nastaje prirodnom fermentacijom soje, vode i soli, nešto nalik vinu. Kasnije se tečnost pakuje u flašice i to je soja sos, a čvrsta masa se daje stoci u ishrani. Znači, nije svejdno šta stavljamo u jelo. U bolje snabdevenim radnjama možete kupiti pravu stvar. Ja ovde navodim Kikkoman kao reper za soja sos i mere koje su navedene se odnose na taj sos. Po meni on je najbolji. Hainz soja sos je za mene presladak i ne dopada mi se. Ja obično kupim veliku flašu od litar koja staje oko 15 evra i koristim je jako dugo - investicija koja se isplati.




KINESKA HRSKAVA SVINJETINA SA POVRĆEM I SUSAMOM U SOJA SOSU

MESO U MARINADI
500g svinjskih šnicli
3 kašike Kikkoman soja sosa
1 kašika susamovog ulja

POVRĆE
400g svežeg kupusa isečenog na tanke i duge rezance i 3 kašike ulja
150g šargarepe isečene na tanke prutiće i 4 kašike ulja

MASA ZA POHOVANJE
100g belog brašna
3 pune kašike gustina  - skrobnog brašna
pola kašičice soli
1 kašičica sode bikarbone
1 kašika ulja
130ml mlake vode
duboko suncokretovo ili kikiriki ulje za prženje

SOS
50ml  Kikkoman soja sosa
300ml vode
2-3 pune kašike gustina - skrobnog brašna

JOŠ
3 pune kašike susama

PRILOG
kuvani pirinač dugog zrna


Svinjske šnicle, najbolje dok su polu-zamrznute, iseći na tanke prutiće. Kada se meso odledi preliti ga sa susamovim uljem i soja sosom, pa ostaviti da se marinira negde oko pola sata, a najbolje preko noći u frižideru.

U voku ili dubljem tiganju sipati 3 kašike ulja i spustiti kupus, pa pržiti na najjačoj vatri nekoliko minuta dok nesplasne. Staviti kupus u cediljku da se ocedi od viška masnoće. U istom voku sipati 4 kašika ulja pa na vrelom ulju spustiti prutiće šargarepe i pržiti dok malo ne uvenu. Staviti u cediljku gde je kupus i ostaviti da stoji sa strane dok ne spremite meso.

Viljuškom umutiti smesu za pohovanje i ubaciti komadiće marinirane svinjetine. Sipati sve u veliku plitku posudu radi lakšeg vađenja. Zagrejati duboko ulje u voku ili šerpi pa ubacivati u 3 ture meso gledajući da su parčići odvojeni, a ako nisu, onda ih možete varjačom dok se meso prži razdvojiti. Pržiti na najjačoj vatri dok ne porumene, pa ih prebacitii u cediljku koju ste stavili iznad neke posude da se meso ocedi. Ne poklapati cediljku jer meso treba da ostane hrskavo.

Za sos u čist vok ili u duboku šerpu sipati soja sosa, dodati  vodu i gustin koji ste razmutili u sasvim malo hladne vode da bude kao pasta, pa kada voda i soja sos bace ključ uliti polako deo gustina i mešati dok se sve malo ne zgusne. Neće vam trebati sve, ali je bolje imati više gustina nego manje. Dodati deo mesa, pa deo povrća, pa ostatak mesa i povrća i mešati na jakoj vatr. Na kraju dodati susam. Servirati odmah, jer dužim stajanjem u sosu meso gubi hrskava svojstva. Servirati uz pirinač dugog zrna.



CRISPY CHINESE PORK WITH SESAME AND VEGETABLES

MARINATED PORK
500g of pork 
3 tablespoons of soy sauce
1 tablespoon of sesame oil

VEGGIES
400g fresh cabbage cut into thin strips
150g carrots cut into thin strips

FRYING BATTER
100g of flour
3 full tablespoons of corn starch
half a teaspoon of salt
1 teaspoon of baking soda
1 tablespoon of oil
130ml water

SAUCE
50mk  Kikkoman soy sauce
300ml water
2-3 full tablespoons of corn starch

ADDITIONAL
3 full tablespoons of sesame seeds


Cut the half frozen pork into long strips- julienne. When the pork is thaws add in the sesame oil and soy sauce and marinade for at least half an hour or overnight in the fridge. Place 3 tablespoons of oil in a walk and fry the cabbage in high heat until it softens a bit for a minute or two. Take the cabbage out and place in  the strainer if you want to remove excess oil. In the same pan on 4 tablespoons of oil in high heat fry the carrots and place in the same strainer when done. With a fork beat together all the ingredients for the batter and drop in the pork. Fry the batter covered pork in couple of bathes in deep oil in the walk. Place the pork in a strainer after frying to remove the excess oil. When done take a clean wok or a large pot and  heat the water and say sauce for the sauce. Add in the corn starch that you have dissolved in some cold water to get a nice paste. Add in slowly to the boiling water and say sauce the corn starch until you get a thickness you want. Add in at once the pork, cabbage and carrots and stir. Add in the sesame seeds and serve immediately with long grain rice so the pork stays crispy.


36 коментара:

  1. Super...Kazem ja da je meso super kada se uvalja u skrob. Ne volim svinjetinu ali ovo redovno pravim sa piletinom.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gustin da jednu posebnu poh strukturu, a meso je stvar izbora. Ja piletinu volim da kombinujem sa kikirikijem i pečurkama, a kad je kupus dominantan onda svinjetinu ili junetinu. Sve dolazi u obzir.

      Избриши
  2. Ovaj recept cekam jos od najave na FB-u!
    Volim kombinaciju hrskave sargarepe i kupusa, a zaista se odlicno slazu uz soja sos.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ana, da si rekla ranije, objavila bi ranije, ali evo nadam se da i sad nije kasno. Sastojke možeš prilagoditi sebi, a postoji i neka mešavina Kineska smrznutog povrća kod nas Frikomova koja je sasvim ok.

      Избриши
    2. Ima u toj mešavini nešto za moj ukus odvratno, da li je bila Frikomova nesećam se. Ipak je bolje malo više rada:-)))

      Избриши
  3. Wok imam više od 20 godina, kupila sam ga u Grazu (tamo smo redovito išli u shopping) i od tada jedemo "kinesko" (kako mi to zovemo). Posve si u pravu što se tiče soja sosa. Obično kupim i Kinesku mješavinu povrća, te začina, a jako volimo i rice noodles. Pohano meso na ovaj način još nisam probala jer i inače nisma ljubitelj pohanja, ali ovo izgleda super i sigurno je odlično.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Katarina, kod nas su pirinčani rezanci jako skupi, ali ih ima u prodaji. Videla sam da je nataša pravila pirinčano brašno, pa nikako da ih napravim u kućnoj verziji.

      Избриши
  4. No, bogatiji jelo izgleda vrlo ukusan Volim kuhati sa wok .. I imajte na umu .. ćete potrošiti dobar tjedan .. poljubaca Marimi

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you Marimi for visiting my blog and yes, it is very tasty even though it is a home made version.

      Избриши
  5. Izleda jako fino i sočno. Definitivno moram probati ali mislim da će pasti kombinacija sa piletinom jer mi klinci nisu baš za svinjetinu!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jano, ovde možeš koristiti koje god voliš meso a povrće prilagoditi sezoni i svom ukusu.

      Избриши
  6. Već par godina zagledam soja sos po marketima i nikako da se odvažim da ga kupim, a sad ni neću je čini mi se da su kod nas samo te jeftine kopije. Ćekaću da naletim na pravu stvar.
    Jelo mi baš djeluje primamljivo, jedem svinjetinu, ali se trudim da bude svježa, ne volim kad je iz zamrzivača.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kod nas se Kikkoman može naći u velikim trežnim lancima, tipa Mrkator, a ima ga i u drugima. Ne znam da li vi imate Metro, tamo ga ima po povoljnijoj ceni. Ovo što piše zamrznuto seći se odnosi na to da se tako lakše seče na tanje prutiće, a naravno da ne mora. Koje god meso voliš to koristi.

      Избриши
  7. Jelena, prekrasne su mi ove kineske zdjelice i savršeno mi je šta si ovo jelo, kako mu i doliči, poslužila sa štapićima :)
    Dok sam studirala, kineski restoran bia nam je odmah preko puta fakulteta tako da smo najmanje jednom tjedno odlazili na nekakvu salatu, pohani sladoled, a kada bi bili pri većim novcima, znali smo jesti ovakve divote. Ja volim njihovu hranu, baš uživam u tim jelima i volim je spremati u kućnoj radinosti tako da će mi ovaj recept savršeno doć!
    Imaš pravo šta se tiče soja umaka, zaista se isplati dat koju kunu više i dobit onaj kvalitetniji :) Imam wok, onaj pravi i u njemu spremam i rižote i ostalo povrće jer bude fino hrskavo i zadrži boju, a ne zahtjeva puno masnoće, ja ga samo premažem uljem :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam koristila ranije mamin vok, divan tanak super provodi toplotu ali bez plina šipak, ne može se postići visoka temperatura. Ja sam se u Americi navikla na kinesku hranu, ali opet to je aamerikanizovano iako je kinezi spremaju, a ovde opet prilagođeno nama. Interesantno mi je bilo da npr. u mnogim delovima Kine pirinač nije glavni prilog, čak ga i ne jedu, kako mi verujemo. Imala sam prilike da vidim fotke sa prave kineske svadbe i zamisli kornjača na stolu sa sve oklopom.

      Избриши
  8. Draga Jelena, ovo je jako lijep recept. Sve je tako lijepo opisano i prezentovano. I ja volim kikkoman sos, samo onu varijantu less salt, meni vise pase. Hvala za divan post.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kod nas ne postoji ta varijanta sa manje soli, ali ja bi svakako izabrala standardnu jer su mi jela uvek sa malo više soli. Jednog dana ću i ja na tu varijantumorati da pređem.

      Избриши
  9. Ovo je jos jedan tvoj recept koji cu obavezno probati. Obozavamo kinesku hranu, svi u kuci ali se jos nisam usudila da je sama napravim. Mnogo dobro izgleda! I da i ja volim kupus u kombinaciji sa svinjetinom :)

    ОдговориИзбриши
  10. Nisam imala prilike probati kinesku hranu a sa mm i neću, već je svima jasno kakav je to ziheraš. Meni je ovo jako zanimljivo i privlačno! Nekom prilikom, možda!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Snježo, ja nisam srela osobu kojoj se ovo nije dopalo, a ti za njega možeš da izostaviš soja sos, pa mu staviš da naknadno sipa. To mu dođe kao tečna vegeta.

      Избриши
  11. Volim sve na ovu kinesku temu, draga m je njihova kuhinja. Jelena, krasno ti je ovo

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nadam se da i kod vas ima kineskih restorančića i da i vi možete uživati u toj vrsti klope.

      Избриши
  12. Pravim često Kineze, to mi je rešenje za brzi ručak kada sam u gužvi. Uvek to radim sa gotovom mešavinim, ali ću probati i ovako, naročito da pohujem meso. Uvek uzimam Heinz soja sos, hvala na preporuci, probaću i njega.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nemoj molim te Heinz soja sos da koristiš više, tj. probaj Kikoman pa uporedi. Meni je Heinz kao kečap. Probaj!

      Избриши
  13. Obozavam kinesku hranu!!! Imali smo mi u Pancevu dobar, mali, jeftin kineski restoran u koji smo cesto svracali.
    Meni dragi rece da oni za restoran kupuju koncentrat soja sosa kod Kineza u blokovima. Taj koncentrat je u obliku paste koja se posle rastvara u vodi. Mi planiramo jednom otici tamo i kupiti neke takve stvarcice. Od njih kupuju i sos od ostriga...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tvoj dragi je u pravu i tako se kupuje kako sam od marije saznala. Oyster sos sam kupovala u Merkatoru inije bio skup ali ga već jako dugo nema.

      Избриши
    2. Danas sam kupio Oyster sos na Bajlonijevoj pijaci. Flasa od 700ml je 350 dinara.

      Избриши
  14. Odličan izbor jela iz kineske kuhinje koju volim, ali je moram priznati doma baš često ne pripremam. Imam wok, sastojci su mi uglavnom pristupačni, morati ću to promijeniti. Ovo mi se jako sviđa !

    ОдговориИзбриши
  15. Volim kinesku hranu a vok mi je omiljen i za spremanje druge hrane a za plin je 'majka Mara' što bi rekli:-))) Ovako nikad nisam pohovala, mislim na dodatak skroba, kad ti kažeš da je bolje verujem ti:-)))
    Ja ima neki japanski soja sos koji je kupila ćerka, kaže da je to neka extra dobra marka a verujem jer ga je platila k'o suvo zlato. Stavljam ga redovno po kap ili dve u dresing za zelenu salatu i kupus i to je dovoljno jer je vrlo jak. Ovaj koji ti koristiš moram da potražim za marinade.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vesna verovatno se radi o Terijaki sosu koji u sebi sadrži soja sos. Meni lično soja sos dođe kao tečna vegeta i ne znam osobu kojoj se nije dopao.

      Избриши
  16. Famozno mi izgleda ovaj tvoj prijedlog! Kinesku kuhinju obožavam!

    ОдговориИзбриши
  17. Super recept. Ovo ču probati, nadam se vrlo brzo!

    ОдговориИзбриши
  18. Kako sam ovo propustila..., a volim Kinesku hranu?
    Sjajan postupak u fotografiji!

    ОдговориИзбриши