петак, 24. фебруар 2012.

DAGNJE NA BUZARU

Veliki sam ljubitelj plodova mora, naročito dagnji. Prava je šteta što se kod nas ne nalaze češće na trpezama pošto ih ima u prodaji, a i cena im je pristojna. Ljudi ih ili vole ili ne vole, a mnogi bi ih zavoleli da znaju kako da ih spreme i gde da ih kupe. Sveže dagnje možete kupiti u ribarnicama velikih hipermarketa i pijaca. Uglavnom stižu određenim danima, pa uvek pitatjte prodavce kada da navratite. U zatvorenoj ribarnici zemunske pijace stižu petkom avionom iz Crne Gore. Kilogram staje oko 300 dinara, tj. 3 evra, što je sasvim dovoljno za dve osobe kao glavno jelo ako se lepo naumačete sosića od mora, vina, peršuna i belog luka sa dosta belog hleba.

SAVETI ZA ČUVANJE I ČIŠĆENJE DAGNJI


Ukoliko ne nameravate da odmah nakon kupovine spremate dagnje onda pre odlaska u kupovinu, tj. prethodnu noć, zaledite vodu u većoj šerpi tako da zauzima trećinu ili polovinu šerpe. Kad ih donesete izvadite lonac iz zamrzivača i stavite dagnje na led sa sve kesom u kojoj ste ih doneli, pa lonac stavite u frižider do upotrebe. Najbolje bi bilo da ih spremite istog dana ili sutradan, nikako kasnije. Ako ste primetili, kada ste ih kupovali one su se prodavale na ledu.

Bacite nekuvane, sveže dagnje koje su otvorene jer one nisu za jelo. Ostale operite u hladnoj vodi i malo izribajte njihovu površinu žicom za ribanje da bi odstranitili nakupine na površini ljuske, ako ih ima. Odstraniti bradicu dagnje, tj. travu koja je ostala da viri, pomoću koje se dagnja drži za podlogu, tako što travu uhvatite između palca i noža i vučete ka zaobljenom delu školjke. Dagnje su spremne za upotrebu. Kada ih spremite bacite one koje se nisu otvorile jer one nisu za jelo.

Meni uz dagnje isključivo ide beli hleb i to dosta belog hleba koji umačem i uživam. Dagnje i lignje ne mogu proći bez belog hleba. Jednostavno crni hleb se ne slaže sa njima, bar ne meni.



DAGNJE NA BUZARU  ZA DVE OSOBE

1kg dagnji
3-5 čena belog luka
veća veza peršuna
4 kašike maslinovog ulja
150ml dobrog belog vina
3-4 kašika pezli


U velikom loncu zagrejati maslinovo ulje, spustiti beli luk i kratko ga propržiti. Dodati deo sitno seckanog peršunovog lista, vino i 1 kašiku prezle, pa pustiti da sve baci ključ. Spustiti trećinu dagnji u lonac, posuti ih ostatkom peršuna, pa spustiti tako i ostatak. Poklopiti lonac i bez otvaranja lonca na jakoj vatri oko 10 minuta kuvati dagnje. Povremeno energičmo protresti lonac, bez podizanja poklopca.  Dagnje će se u pari otvoriti i pustiti more koje je zarobljeno u njima. Šerpa treba da je nešto veća jer će dagnje zauzeti više prostora kad se otvore. Izvaditi dagnje, a sos vratiti na ringlu i posoliti. Dodati još malo prezle da se malo zgusne i krčkati još malo. U tom sosu ćete imati i meso dagnji koje je ispalo prilikom kuvanja. Dagnje koje ste izvadili proverite i bacite one koje se nisu otvorile jer one nisu za jelo. Dagnje možete vratiti u morski sosić ili servirati odvojeno.



MUSSELS STEAMED IN WHITE WINE, PARSLEY AND GARLIC

I love the sea and all the things that it offers. I was born on the Adriatic coast and even dough I lived most of my life on the shores of the blue Danube, I still prefer the saltiness the seafood brings over a fresh water meal.

1kg mussels
3-5 garlic cloves
handful of cut parsley
4 tablespoons of olive oil
150ml white wine
3-4 tablespoons of bread crumbs


Wash the mussels under cold water and  throw away the ones that are open. They are not for consumption. Heat the olive oil in a large pan and drop in finely cut garlic. Fry for a minute, and then add in half of the parsley, wine and a tablespoon of bread crumbs and let boil. Add in the mussels and the rest of the parley. Place the lid on and cook in high heat for ten minutes without opening the lid. When done, take of the stove, take the mussels out and in the sauce that is at the bottom add in some more breadcrumbs so it thickens a bit and salt to taste. Let boil on the stove for a minute or two. Throw away the mussels that have not opened. Place the mussels back in or serve the sauce separately. 




47 коментара:

  1. Mmmmmm, strava :) Baš pojma nisam imala kako se psremaju i nikad mi zbog toga nisu pale na pamet za kupovinu :) Hvala na uputstvima, uskoro cu da ih spremam sigurno :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Imaš sveže u merkatoru, METROU, pijacama, imaš vakumirane smrznute koje su sjajne, pa nema razloga da ih ne probaš.

      Избриши
  2. Ubila bih za dagnje:)
    Na buzaru, rizoto, svejedno. Jedino sto mi je totalno bzv. je sto se u Francuskoj jedu sa pommes frites-om. Meni je to svetogrdje isto kao i meliranje, pa przenje ribe (tu priznajem samo gladele, buzaru).

    maja

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Majo, što su sastojci kvalitetniji to im je potrebna manja termička obrada, manje začina, manje termičkog maltretiranja. Puno začina u mesu nije potrebno, npr. ako je meso vrhunskog kvaliteta.

      Избриши
  3. dagnje sam zavoljela prije 10 godina kad sam neko vrijeme radila u jednom ribljem restoranu i naučila sve o njima, ovakvu buzaru i ja spremam i najbolja mi je za dagnje iako su one fine i na mnogo drugih načina
    odlično si sve opisala i označila baš ono najbitnije, svaka čast

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Nina, ja ih retko spremam ali nemam razloga za to, naročito što se super brzo spremaju za goste, samo da potrefiš kad će gosti doći i kad će ih biti u ribarnici.

      Избриши
  4. U mom rodnom kraju (okolica Dubrovnika) ima dagnji koliko hoćeš. Oduvijek smo ih jeli na različite načine. U Zagrebu ih rijetko jedem jer ne potrefim kada dođu u ribarnicu, a ni moji nisu pretjerani ljubitelj. Ne mogu (mogu, al neću ;)) sama pojesti kilo dagnji (mušula) na buzaru ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jubistacha, kilo dagnji bi ja mogla i sama smazati, tako da mi nije problem. Samo pitaj u ribarnici i uvek će ti reći kad stižu, kojim danima.

      Избриши
  5. Fantazija! Ja dagnje obožavam i to baš ovako na buzaru, s tim da ja ponekad dodam malo svježe rajčice u to. I slažem se potpuno s tobom-najbolji je bijeli kruh uz njih pa se toća u to :) Sad mi je palo na pamet da nikad ne kupujemo dagnje, jedemo ih nekoliko puta godišnje ljeti, u sezoni, a kako ljetujemo uvijek na istom mjestu, tamo ih i sami sakupimo :D Moj tata je umirovljeni ronioc i uvijek nam je donosio svježe dagnje pa je to prenio i na nas, ja uživam u tom procesu, srežem si prste, ali volim to :)) Jedino u čemu ne uživam je kasnije čišćenje dagnji pa uvijek nagovorim nekog drugog da to odradi :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vi koji imate ronioce i koji znate tajna mesta gde se one skidaju a da nije zagađeno, e vama baš zavidim. sećam se kako ih uvek gledam na moru u plićaku i znam da se te ne jedu, ali kako me mame da ih uberem. I ja dodam paradajz ali sad nije u sezoni pa je ovo neka zimska varijanta.

      Избриши
  6. Blago tebi!!! ja ih obožavam ali ovi moji ih ne vole. Pa, šta ću? Gledam ove tvoje a voda mi ide na usta! Plodova mora se najedem samo kada odem u Dbk. Bolje ikad nego nikad:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Snježo, ovo možeš i sebi da prirediš, iako i ja isto tako ono što drugi ne jedu retko spremam samoj sebi.

      Избриши
  7. Bas fino izgleda, nikada ih nisam sama pripremala niti sigurna das se upustim u ove nase odmrznute morske plodove....)Elem, predivno izgleda i moram reći da mi mi je uvek ovaj naziv "lignje na buzaru...# zvučao i vrlo egzotično...valjda što ih kod nas nema...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vera, vakumirane zamrznute dagnje su sjajne, probala sam, a sigurna sam da se i u Novom Sadu mogunaći sveže, samo pitaj u ribarnicama kada stižu jer ih svi prodaju određenim danima.

      Избриши
  8. U pravu si, Jelena, mnoge stvari ne jedemo zato sto nismo nikad probali niti znamo kako ih spremiti. Ovo je predivan post, mozda i ja zastanem kad ih vidim drugi put, jer sam jedna od onih sto ih sama ne spremam.
    Slike su prekrasne, crvena pozadina prelijepa. Pozdrav :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gordana probaj molim te, a ako ne ovako onda imaš one vakumirane i očišćene, ali one nemaju more u sebi koje daje jednu specijalnu čar.

      Избриши
  9. Jao, jao, jao, kako mi se sad jedu!!! Obožavam i školjke i škampe na buzaru, a nešto najbolje što sam ikad probala od morskih plodova su bili prstaci na buzaru. Majko moja! Kakav raj!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Prstace sam jela kao mala i sećam se da ih je tata jeo onako iz mora, friške. Ti si u vegge fazonu pa ovo tebi odgovara. Ja najviše volim miris kojim se kuća ispuni.

      Избриши
  10. Pidoći kako ih mi zovemo i često uživamo u njima na rižoto ili s paštom ali uvijek ima jedan ali godinama sam jela školjke i skoro svaki dan (ipak imam prednost jer sam s mora)dok nisam dobila takvu alergiju prije destak godina i jedva ostala živa ,čak sad kad ih kuham samo poližem žlicu dobijem urtikariju i samo gledam kako moji uživaju a pogotovo ljeti mi je teško kad stric pristane s kočom punom ribe i školjki ,svi navale na školjke a ja se držim ribe.Lijpo si opisala i opet sam uživala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dilajla, to nije za šalu, jer su te alergije na morske plodove najgore, a eto mogu i da se ušunjaju i u kasnijim godinama. Mogu misliti kako ti je kad gledaš kako drugi uživaju. Bar imaš divne ribe, hobotnica, liganja svežih pa u njima možeš uživati.

      Избриши
  11. Obožavam. I to baš ovako na buzaru! Što jednostavnije to bolje. I bez punooo belog hleba za moču ništa :)
    Svaka čast na receptu!

    ОдговориИзбриши
  12. O-b-o-ž-a-v-a-m! Dok sam kao student zarađivala radeći u restoranu, najdraži dio dana bila bi mi večera - dagnje poslužene na otvorenoj terasi kad svi gosti odu. Koja divota! Jelena, neka malo Mediterana i na vašim obalama :)

    p-s- Ne mogu ti opisat koliko sam uživala u ovim 3:2 fotkama, šta si se odvažila uvećat slike, odmah mi je cijeli blog živnia! Baš sam uživala :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. majo, ja bi našu rečnu ribu dok trepneš menjala za vaše morske specijalitete, ali evo bar imamo sreće da se i nešto može kupiti a da nije skupo. Sećam se kako sam sa mora uvek donosila flašicu vode da imam kod kuće da me potseća na leto, a ti uživaš svaki dan.

      Избриши
  13. Sorry, dva puta sam ostavila isti komentar, ne znam zašto prvi puta nije uspilo... :)

    ОдговориИзбриши
  14. Iako ih zovu skoljke za siromasne meni su omiljene. Volim da ih narucim u restoranu za predjelo, i onda se dobro najedem, uglavnom hleba, pre nego sto dodje glavno jelo:) Ja ih cistim na slican nacin samo sto ih i potopim u vodu sa brasnom da bi izbacile pesak... otprilike otpadne oko 10% skoljki... uzasno su opasne za stomak one neispravne.
    Super je cena, ovde su znatno skuplje
    Ja volim da stavim vise zacina... nema lepseg mirisa nego kad podignes poklopac sa lonca u kome se skoljke krckaju.
    U poslednje vreme stalno idemo u isti restoran i narucujemo dagnje koje su u paradajz sosu i sa sitno seckanim dimljenim chorizo kobasicama. Mnoooogo su dobre!
    Mozes da pogledas dagnje u vinu na mom blogu, malo je drugaciji recept.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja se ovde ne usuđujem nigde da ih poručim jer znam da se jedna osoba tako gadno otrovala na jednom splavu koji važi za divan riblji restoran, pa ovo ostaje samo da se sprema kod kuće. Videla sam i druge školjke u prodaji ali je cena bila paprena. Ovo sa brašnom sam negde pročitala i moram da probam. Ja sve čekam neki biser da izvučem, a ono šipak.

      Избриши
  15. Dagnje ili mušlje kako ih mi u CG zovemo kao dete nisam volela, sada ih obožavam.Moj brat od tetke ima farmu u Bokokotorskom zalivu, tako da leti živim na njima. Volim ih na buzaru, sa rostilja ,u rizotu, sa testeninom. Nikako ih ne volim pohovane, punjene ili prelivene nekim sosom čija je osnova majonez. Onda mi gube onaj morski smeki i to više nije to. Volim ovu tvoju belu buzaru a volim i crvenu ( sa svežim paradaizom ili paradaiz pireom). Moja baka je uvek umesto prezli( a to radim i ja) iznad školjki stavljalja kriške dvopeka koji bi poprimio mirise i ukuse od supice i bio mnogo ukusan za umakanje. Prelepe slike i hvala što si me podsetila na leto :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam i jela i kao mala jer sam odrasla na moru a sećam se i prstaca koje nisam jela vekovima. Stavim i ja paradajz, ali obzirom da nije sezona onda prođu i ovako.

      Избриши
  16. Stvarno, sta mi radis po ovoj zimi,mirisu mi i Dagnje i persun i crno vino....obozavam ih a ni sama ne znam zasto ih nikada sama ne spremim. Posle ovoga hocu!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nastasja, videla sam ih i u Merkatoru i u Metrou, a sigurno ih ima i po većim gradskim pijacama u ribarnicama. Stvarno nisu paprene pa možeš da ih spremiš da vidiš da li će ih ukućani zavoleti. Ja spremam rižoto i od onih vakumiranih i super su. Cena jeste veća, ali kad se preračunaš koliko odpadne na ljusku to mu dođe to. Investicija, ali se isplati, samo što nema mora.

      Избриши
  17. Obožavam ih, pogotovo na buzaru!!!
    Imam sreću da živim na moru i mogu u njima uživati kad god poželim! :)

    Kiss!

    ОдговориИзбриши
  18. Napisala sam čitav traktat o dagnjama al' me zeznu ne ode komentar:-))) Samo ću ti napisati finale, moj muž ih sprema na isti način a slike su ti superiška!!! Koja ti je to ribarnica, molim te opiši, evo njega odmah u četvrtak tamo:-)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vesna, to je ona okrugla zatvorena aribarnica koja je sama za sebe. Ovo sam pravila pre nekih dva meseca i tada mi je rečeno da stižu petkom, ali i pre pet godina su stizale petkom pa mislim da se to nije promenilo. Samo gledaj kad ti pakuje da ne ubaci mnogo onih otvorenih koje ćeš ionako baciti.

      Избриши
    2. Moram da mu kažem da obiđe, kupio je jednom U 'Metrou' kaže da nije bilo loše, tamo je i riba odlično čuvana! Al' što kaže narod do Soluna sto somuna:-)))

      Избриши
  19. U neka davna vremena, dagnje sam jela samo na moru, kad je tata sa domaćinima išao da ih prikuplja. Ponovo sam ih otkrila tek u SAD, kad sam radila u jednom mediteranskom restoranu.
    Sad ih pravim jako često, jer svi uživamo u njima. Spremam ih na sličan način, samo bez prezle, uz iseckan svež paradajz. Svima sipam po malo moce u šatulicu da možemo na miru da umačemo, a deca povade meso iz školjki, pa i njega stavne u šatulicu sa mocom, da im bude lakše.
    Moja najmladja ćerka je tražila za šesti rodjendan da joj spremam dagnje, što nije prošlo, jer ostala deca to sigurno ne bi jela:)
    I ovde sam primetila da ih nema baš svaki dan u prodavnicama, ali pošto sad živimo u gradiću na moru, moram da se raspitam i nadjem gde su najbolje ribarnice (vidjam brodice sa ribom kako pristižu i pretpostavljam da ima svežih morskih plodova)!
    Za hleb se slažem, mora da bude beli, sa hruskavom koricom (što kod nas i nije neko pitanje, ali ovde se hlebom naziva uglavnom ono isečeno u kesi što može da se smamulja u gomilicu veličine pesnice:)
    Neću da budem vulgarna, ali moja mama u početku nije htela da jede dagnje, jer joj je meso ličilo "na onu žensku stvar" (ovo su njene reči, ne moje:) Mi uvek umiremo od smeha kad ih jedemo, jer se sečamo te izjave.
    Slike su ti za kulinarski časopis!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lana, sećam se da ih je mama kupovala u GIANT supermarketu na ledu već upakovane u neku duguljastu providnu kesu. Ma u Americi čovek mora sve da obavesti da je stavio kikiriki, koristio morske plodov ei tako redom zbog alergija pa je to jako problematično za goste. Evo vidiš i Dilajli se razvila alergija na njih a žena živi na moru pa može samo da ih gleda i uzdiše. A što se mame tiče, pa nisu one džabe u kategoriji afrodizijaka!

      Избриши
  20. Joj šta mi radiš... Dagnje na belo a i na crveno obožavamo, pogotovo da močimo sosić... na moru to uvek pravimo a par puta smo vala i kući tako da... Moram obradovati moje ovim jelom i "daškom mora"...

    ОдговориИзбриши
  21. Divan post Jelena! Ja volim dagnje ali ih jako dugo nisam jela, a nikada ih nisam sama spremala. Prvi put sam ih probala na moru, komšija nam je pripremao, i sećam se da nam se svima toliko svidelo da smo svaki drugi dan išli da ih "beremo" i terali ga da nam sprema.

    ОдговориИзбриши
  22. Izgleda predivno! I mi puno volimo morsku hranu ali vidiš nisam jih nikad radila. Ovaj tvoj recept je mamljiv, možda bi trebala probati :).

    ОдговориИзбриши
  23. I ja volim 'seafood', ali sam jos uvijek u fazi ucenja kako pripremiti mnoge od njih; tako ti je kad se rodis daleko od mora i njegovih plodova! Na svu srecu imam prijatelje koji su vicni morskim plodovima - Prijateljicu Korejku (rodjena na otoku) i njenog decka porijeklom sa Korcule - savrsena kombinacija za mene neznalicu ;-)

    ОдговориИзбриши
  24. Ovo izgleda divno, i samo u restoranu sam jednom jela dagnje ovako pripremljene, ali malo mi je preselo zbog količine peska koji sam pritom dobila. Kod kuće sam ih spremala uz špagete sa belim sosom, ali to su bile one kupljene smrznute, očišćene, u vakuumu. Jako volim taj ukus, i njihovu teksturu, malo "mrvastu", nekako od svega što sam probala iz mora, dagnje mi najviše imaju ukus na meso.
    Nego, zašto kažeš da one koje se ne otvore tokom kuvanja treba baciti? Ok, jasno mi je da se ne mogu jesti kroz neotvorenu školjku, ali pretpostavljam da je razlog neki drugi, tj. da se smatra da ona ni iznutra nije dobra, ako se nije otvorila. To me zanima, ako znaš, da mi objasniš.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Majo, one neotvorene nisu ni bile žive kad si ih kupila, pa nisu mogle da se otvore, tako da ćeš od njih imati strašne stomačne tegobe.

      Koristila sam te vakumirane za clam chowder, imam i recept na blogu kome sliku trebam da obnovim jer je katastrofalna, a to mi je omiljena gusta čorbica. Pravila sam ih i uu bešamelu sa crnim špagetama i te su mi isto sjajne.

      Избриши
    2. Ahaaaa... Hvala na objašnjenju, nisam znala.
      Pozdrav!

      Избриши
  25. Dagnje jako volimo, ali ja ih smijem pojesti sasvim malo jer sam pomalo alergična na njihove bjelančevine. Buzaru isto volim iako izbjegavam zbog kruha:) Najbolje dagnje su na Pelješcu, tamo smo ih se zbilja najeli. Odličan recept!

    ОдговориИзбриши