петак, 6. јануар 2012.

PIHTIJE OD BOBA

Pihtije od boba su još jedan tradicionalni srpski recept koji treba sačuvati od zaborava. Nekada su ove pihtije bile obavezno predjelo na posnim slavama. Bob kao da je isčezao sa naših trpeza. Svež bob nikada nisam videla u prodaji kod nas. Tužno, zaista tužno!  




Pihtije od boba nisu pihtije u klasičnom smislu te reči, već se tako zovu jer se izlivaju u plitke posude i seku se na kocke ili rombove kao klasične pihtije. Ja nisam veliki ljubitelj pasulja i prebranca, ali ove pihtije su za mene prava poslastica - delikates. Ukus vam ne mogu dočarati, ali nemaju ukus pasulja. Morate ih probati sami da se uverite.

Suvi bob možete kupiti u ljusci. On se potapa preko noći pa se nakon toga ljuska skida, a onda se kuva. Ako ga kupujete u ljusci preporučujem vam da kupite oko 500g, jer su ljuske teške. Taj bob je mnogo bolji od već oljuštenog suvog koga možete naći u radnjama Zdrave hrane. Ako možete da birate, kupite onaj u ljusci koga možete potražiti na pijaci. Ako ne znate gde da tražite pitajte prodavce na tezgama da vas upute na pravu tezgu.

Na Badnje veče ove pihtije su se zajedno sa suvim posnim punjenim paprikama, posnom pitom od kukuruznog brašna, ušećerenim i medenim bademima i orasima našle na našoj prazničnoj trpezi.

Srećno vam Badnje veče!




PIHTIJE OD BOBA - BOBOVE PIHTIJE

300g suvog oljuštenog boba
120ml suncokretovog ulja
3-5 (može i više) čena belog luka sitno rendana
oko 3 pune kašike brašna
1 puna kašičica slatke aleve paprike
so
ulje i aleva paprika za  preliv


Oprati bob pod mlazem hladne vode. Potopiti ga u hladnu vodu i ostaviti ga preko noći da nabubri. Sutradan ga kuvati 2-3-4 sata dok se ne skuva. Ja nikada nisam uspela da dobijem mekoću koju dobijem kao kad kuvam pasulj, ali čak i kad ostane minimalno tvrd u centru, rezultat bude dobar. Procediti bob i sačuvati malo vode u kojoj se kuvao. Uz dodatak male količine te vode, u secku, procesoru hrane napraviti gust pire. Ako imate pasir možete i njega koristiti. U šerpi na vrelom ulju spustiti sitno rendani beli luk i samo ga kratko propržite tako da ne porumeni, pa dodati brašno i punu kašičicu aleve paprike i energično mešati 30-ak sekundi. Skloniti sa ringle, dodati pasirani bob i još malo tečnosti ako treba, promešati, posoliti, pa vratiti na ringlu i energično mešati par minuta kao kad radite kačamak. Treba da bude te gustine. Doterati ukus na kraju sa još soli ili sitno rendanog belog luka. 

Posudu u kojoj ga sipate, tj. razlivate, blago nauljite pa sipajte pire od boba i mokrom kašikom ga izravnajte ili mokrim dlanovima. Moja posuda je 20x20cm. Ostavite da se ohladi. Izrežite na kocke, rombove ili trouglove. Prelijte zaprškom koju napravite tako što malo ulja, oko 100ml zagrejete sa alevom paprikom da procvrči, pa tako vrelo ulje prelijete preko hladnog boba. Kolčina ulja ovde zavisi od veličine posude. Ulje treba da prekriva pihtije u debljini od 1-2mm, da se lepo crveni. Servirati mleke ili hladne.



TRADITIONAL SERBIAN FAVA BEAN PIHTIJE

This is a traditional Serbian dish made usually during the time of lent in our Orthodox faith and when slava, a day when we celebrate the patron saint of the family, falls on the days of lent. A very old somewhat forgotten recipe. 

300g dry and peeled fava (broad) beans or 500g dry unpeeled 
120ml sunflower oil
3-5 garlic cloves finely grated
3 full tablespoons of flour
1 full tablespoon of sweet paprika
salt
sunflower oil and sweet paprika for

Wash the dry peeled fava beans in cold water. Leave in cold water overnight. If you are using dry unpeeled beans just soak them overnight and before cooking remove the hard shell. Cook for 2-4 hours, until done. Strain and preserve some of  the liquid that they have been cooking in. Place the beans in the food processor adding some of the liquid to get a thick puree. In a large pot heat 120ml of oil, and add in the grated garlic. Stir for couple of seconds and add in the flour and sweet paprika. Stir to get a thick paste. Add in the pureed fava beans and stir. You can add a bit of the liquid. Take of the stove and add in samt. Place back on the stove and stir vigorously for couple of minutes to get a nice and thick paste. Oil a shallow serving dish (20x20cm) and spoon in the fava paste. Even out the surface and let cool completely. Cut into squares. Heat up additional oil, around 100-150ml with a teaspoon or two of sweet paprika and when it sizzles pour over the fava paste. Enjoy! Serve at room temperature or cold.

21 коментар:

  1. Hvala na objasnjenju, meni nikako nije bilo jasno zasto pihtije, mislila sam da nisam imala pravi recept. Ja sam isto obozavateljica grahorica, pa tako i boba i svih jela od njih, cuspajza, namaza...


    Sretno Badnje vece i sretan Bozic!!!

    ОдговориИзбриши
  2. Srecan Bozic Jelena!
    Kod nas se to zove papula i obicno se sluzi sa bijelim lukom i sircetom ili aleva paprika zagrijama na ulju.
    Ja ga naprosto obozavam!

    ОдговориИзбриши
  3. Nisam nikada čula za ovo jelo iako mi je jako zanimljivo!
    Želim tebi i tvojima najmilijima sretan Božić!

    ОдговориИзбриши
  4. Hristos se rodi mila, srećan Božić tebi i tvojoj porodici. Pihtije izgledaju jako lepe u ukus uopšte ne sumnjam :)

    ОдговориИзбриши
  5. Zanimljiva upotreba boba, mi ga jedemo najčešće na salatu ili u nekoj tjestenini.

    Sretan Božić!

    ОдговориИзбриши
  6. Jelena, sretan ti Božić! Ovo mi djeluje jako ukusno i zanimljivo, u prvi tren sam pomislila da se radi o nekom slatkom jelu. Nisam nikada probala ovako nešto.

    ОдговориИзбриши
  7. Sretan Božić!
    Moram priznati da bob nisam nikad jela, a niti nešto slično ovom jelu, stvarno interesantno i bilo bi zanimlivo probati

    ОдговориИзбриши
  8. Mir Boziji, Hristos se rodi!
    Aca mi je pre par dana kupio bob i bas sam razmisljala kako da ga iskoristim. Mogla bih probati ovo, deluje mi zanimljivo. Mada, nikad ih nisam jela...

    ОдговориИзбриши
  9. Srećan Božić tebi i tvojoj porodici!
    Nisam niakda čula za ovo jelo.
    Bob sam imala prilike da jedam u dalmaciji i obožavam ga. Baš bezveze što nema kod nas da se kupi!

    ОдговориИзбриши
  10. Jelena, Hristos se rodi :)
    Zaista nisam čula za pihtije na ovaj način. Kod nas je upravo suprotno, ne možeš naći suhi bob, ali svježeg uvijek ima. Zvuči divno :)

    ОдговориИзбриши
  11. Srećan Božić tebi i tvojima... pominjala si ovo jelo i baš sam sa nestrpljenjem čekala recept... zvuči zanimljivo, pamtim pa kad nađem bob napravim :)

    ОдговориИзбриши
  12. Draga Jelena,ovako je moja nana spremala "bobove pihtije" (bez food procesora naravno),a sada ih sprema moja mama. Sada sam ja na redu da se oprobam.Obožavam da ih jedem i pribojavam se da će ovo tradicionalno srpsko jelo biti zaboravljeno.Uvek smo ih jeli na Svetog Nikolu i Badnje veče.Obradovala si me ovim postom,kao da sam ih pojela... Hvala ti! Srećan Božić!!!

    ОдговориИзбриши
  13. MAJO
    Evo ja sam bob probala samo u ovom izdanju a tako bi volela da probam i svež. Naziv pihtije jeste zbunjujući ali eto odgovara formi.

    JASNA
    Srećnan Božić i praznici i tebi i tvojima. Papula se kod nas zove bistra čorba od pasulja i prolećnog povrća i obično se sprema na Veliki Petak.

    SNJEŽO
    Hvala! Ja kod vas gledam recepte za svež bob, skupljam ih u nadi da ću ga naći i kod nas.

    TAMARA
    Da, zaista izgleda zanimljivo ako ga nikad nisi ovakvog videla. Ja npr. ga nikad nisam videla u testenini uživo, pa je to meni fascinantno.

    JACO
    Vaistinu se rodi! Ti si iskusna u kuhinji i sigurno si ovo probala ili pravila, pa znaš da je fino.

    TAMARA
    Hvala draga. Zaista kad se malo bolje pogleda može da prođe i kao neki zaliveni istočnjački kolač.

    MIKI
    Vaistinu se rodi! Probaj molim te, ali nemoj se razočarati u dužinu kuvanja jer se dugo kuva. Kuvaš i povremeno dolivaš vodu. Ja nisam uspela da ga skuvam da se raspadne skroz. Bio je i dalje nakon par sati pomalo hrskav u centru ali kad sam ga smućkala u secku i upržila sa zaprškom ispao je savršen i mek.

    SANJA
    Hvala Sanja. Ja sam na blogovima videla kako se sve bob može upotrebiti i kako izgleda svež. Kuma mi kaže da njena mama ima svež bob ali eto ljudi ga ne prodaju. Moraću od nje da nabavim dogodine.

    MAJO
    Vaistinu se rodi! Eto, nisam sigurna da ovo može da se napravi od svežeg boba, ali možda može. Može da se napravi zato od pasulja sigurno, ali mora da se pasira da bi se ljuske odstranile. Moram i to da probam.

    OLIVERA
    Hvala! U Zdravoj hrani ga ima, ali ga bolje potraži na pijaci i to u ovom periodu. Malo procunjaj i pitaj prodavce. Na zemunskoj pijaci ga jedan čovek prodaje, a videla sam ga pre dva meseca na pijaci u ljusci i tad ga nisam kupila.

    NAYA
    Niko oko mene nije čuo za ove pihtije a nije ih ni probao, pa ja volim da širim zaboravljene recepte. Bob je bio rasprostranjena namirnica na kojoj su naši pretci odrasli a nemam pojma zašto je nestao sa naših trpeza. Srećan Božić i tebi i tvojima!

    ОдговориИзбриши
  14. Sretan Božić svima! Ja sam imala prilike jesti bob na salatu i odličan je (to je ustvari jelo mog djetinjstva). Sigurno su i pihtije divne, svakako jedno jednostavno jelo koje treba spasiti od zaborava!

    ОдговориИзбриши
  15. Nikada nisam probala bob, ali mi je ovaj post izuzetno koristan zbog linka na punjene suve paprike - već neko vreme tražim pravi recept i eto - našla sam ga! Mnogo lepo izgledaju i "pihtije", nema šta.

    ОдговориИзбриши
  16. Ovo je omiljeno jelo mog muža. Srećom, ja bob imam uvek, zato što ga moja mama seje u selu i nikada nam ne manjka. Inače, u Istočnoj Srbiji, pogotovo po selima, pihtije od boba su obavezne na meniju na posnim slavama i nema kuće koja ih ne pravi, tako da se ne slažem sa konstatacijom da je baš zaboravljeno jelo, možda u nekim krajevima. Fenomenalne su i ovom prilikom i ja preporučujem svima da probaju recept.

    ОдговориИзбриши
  17. GAGO

    Pre objavljivanja recepta listala sam vaše blogove i našla samo dva recepta za ove pihtije, kod tebe i kod Tanje. Tanjin recept je drugačiji, ne stavlja se zaprška u bob, već se samo izliva i preliva uljem mi alevom, a tvoj je gotovo identičan sa mojim. Ovo je recept iz Centralne Srbije. Drago mi je da se kod vas i dalje sprema, ali veruj mi, koga god da sam pitala ljudi nisu znali šta su bobove pihtije ni kako izgleda bob. Na pijaci su pokušali da mi prodaju krupan pasulj kao bob. Čak i kumovi iz Pirota su ih prvi put kod mene probali iako se kod njih bob gaji. Na zemunskoj pijaci ga samo jedan čovek rodaje, a ima ga u Zdravoj hrani, oljuštenog ali mi se kvaltet ne dopada. Samo da se tradicija održava, to je bitno.

    OPASNA
    Te paprike tradicionalno pravim za Badnje veče, tu ne mogu da omanem, a jedemo ih posle danima jer su slađe kad se podgrevaju, a mogu i hladne da se jedu. Kad kupuješ suvu papriku uvek kupi naskuplju vezu na pijaci. Nije neka razlika idu od 80-120dinara za 10 paprika.

    JUBISTACHA
    Kad stigne proleće moram i ja malo bolje da procunjam pijacom i potražim svež bob. Postoji i svež pasulj koji je mnogo lepši od suvog, i njega nisam našla. Možda nisam dobro gledala. Ja nisam ljubitelj pasulja ali mi se jako dopada ukus boba.

    ОдговориИзбриши
  18. I u prodavnici u kojoj ja radim ima da se kupi taj oljušteni bob, ali se ni meni ne sviđa. Može da prođe ovako kao dodatak nekom drugom jelu, ali nije za ove bobove pihtije. Ništa, moraću da kažem mami da poseje malo više nego uobičajeno, pa da vam pošaljem. :) Sa druge strane, ja nisam navikla na sveži bob i da ga upotrebljavam. Bila sam stavila jednu količinu u zamrzivač i nije mi se ni to posle nešto svidelo kada sam spremila. Možda se on ne stavlja u zamrzivač? A isprobala sam ga svežeg tek ubranog i sviđa mi se. U svakom slučaju, tu ste vi i ovi naši razgovori, pa naučimo šta i kako. :)

    ОдговориИзбриши
  19. This is a great idea and very nice recipe.
    I did not with fava bean, and by a simple white beans -
    It was very tasty.
    http://trydiani.blogspot.com/2014/03/blog-post_17.html
    Thank you very much and greetings to you!

    ОдговориИзбриши
  20. Анониман31. март 2014. 19:35

    u juznoj srbiji priprema bobovih pihtija je skoro identicna. razlika je u tome sto se u pire od boba doda pasirani beli luk i jos vruce razliva u tanjire ili pleh. a sluzi se preliven alvom paprikom i uljem. posto je bob mahunarka teska za varenje ova varijanta pripreme je laganija za razliku od ove sa uprzenim brasnom. probajte, na ovaj nacin se oduvek u nasem kraju pripremaju bobove pihtje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovaj recept ima to što ste opisali, pasirani (rendala sam ga) beli luk, zapršku sa brašnom, i prelivanje uljem i aalevom paprikom. Moja mama je iz Ćuprije a ovo bi bio recept iz njene familije. Meni je samo žao što mnogi ove pihtije nisu probali jer se bob teško nalazi na pijacama.

      Избриши