четвртак, 10. новембар 2011.

UŠTIPCI I PODERANE GAĆE...


Nekada treba zažmuriti na jedno oko, zaboraviti na brojanje kalorija  i činjenicu da ništa hranljivo organizam ne može izvući iz njih osim malo vitamina B i počastiti se ovim lepoticama od prženog testa. 



UŠTIPCI

40g svežeg kvasca u 100ml tople vode
prstohvat šećera i prstohvat brašna
400g belog mekog brašna
1 jaje
1 kašičica soli
250ml vode


Staviti kvasac sa prstohvatom šećera i brašna u 100ml tople vode i ostaviti na toplom mestu da nadođe. U dubljoj šerpi staviti jedno jaje koje ste malo umutili viljuškom, pa mu dodati brašno, so, nadošli kvasac i 250ml vode. Umutiti viljuškom samo da se sve poveže oko minut i ostaviti šerpu, koja bi trebalo da je do pola puna (inače će prekipeti), na toplom mesto oko 30 minuta, da se testo skoro udvostruči. Ovde nema onog dugog lupanja varjačom, iako to ne može da škodi.

Na dubokom i vrelom ulju u maloj šerpici pomoću 2 kašike, ili jedne kašike i prsta spuštati uštipke. Najbolje je pržiti jedan po jedan uštipak. Okretati ih tek kada je jedna strana u potpunosti pečena. Ređati ih na žicu od rerne koju ste postavili iznad pleha od rerne da se ocede od suvišne masnoće. Služiti vruće.


    SERBIAN SOUR DOUGH FRIED PUFFS

    These puffs were a traditional breakfast in Serbian homes for decades, but now since we are eating healthier, or trying to, they come as an indulgence, once in a blue Moon. 

    40g of fresh yeast in 100ml of warm water
    a pinch of sugar and a pinch of flour
    400g of flour
    1 egg
    1 teaspoon of salt
    250ml of water

    Place the yeast with a pinch of sugar and a pinch of flour in warm water and let it bubble up for for 20 minutes in a warm place. In a deep pot place the lightly beaten egg, add in the flour, salt, bubbled up yeast and 250ml of water. Lightly incorporate with a fork. The pot should be half full since you are going to leave it for 30 minutes for the yeast to work its magic, and if the pot is too small the dough will come out of it.

    Heat a generous amount of oil in a small pot to be sizzling hot. Drop in a pinch of dough to test te oil. Use a tablespoon and just slide the dough in making different shapes.
     Do not turn the puff until one side has fried completely. The other side that is facing you will start bubbling up.

    Place them on an oven rack that you have placed on the oven pan so the excess oil can drip.
     Serve hot with feta or sour cream.



    LISTIĆI - PODERANE GAĆE

    40g svežeg kvasca u 100ml tople vode
    prstohvat šećera i brašna
    1 kašičica soli
    600g belog brašna
    250ml mlake vode


    Staviti kvasac sa prstohvatom brašna i šećera u 100ml tople vode i ostaviti ga na toplom mestu da naraste. U pola količine brašna dodajte so i nadošli kvasac, 250ml vode, pa viljuškom pomešti. Postepeno dodati ostatak brašna dovoljno da se dobije lepo, elastično testo koje se ne lepi za ruke. Dodati još brašna ako je potrebno. Testo mesite oko 5 minuta, pa ga ostavite 10 minuta da se odmara.

    Na brašnom posutoj podlozi oklagijom rastanjite testo tako da ima kvadratni ili pravougaoni oblik (35x40cm), debljine od 7-8mm. Nožem ili sekačem za picu seći pravougaonike veličine 6x8cm, ili kako volite, pa ih odmah prebaciti na čist stolnjak, i tom prilikom ih malo izduguljite rukom, napraviti prorez u sredini i pokrite stolnjakom. Ukoliko ih ne pokrijete oni će se osušiti na vazduhu. Ostaviti ih oko 30 minuta da se odmaraju.

    Pržiti na vrelom i dubokom ulju, najbolje jedan po jedan u manjoj šerpici. Meni se žurilo pa sam ih pržila u tiganju. Ne okretati dok se ne napravi rumena korica na jednoj strani. Samo jedno okretanje. Vaditi i ređati na žicu od rerne ispod koje ste stavili pleh od rerne da se ocede od viška masnoće.

    Služiti tople uz fetu, pavlaku, kajmak, suvo meso ili ko voli, džem i šećer.



    DEEP FRIED SOUR DOUGH OR TORN UNDERPANTS

    40g of fresh yeast in 100ml of warm water
    pinch of sugar and a pinch of flour
    1 teaspoon of salt
    600g of flour
    250ml of warm water

    Staviti kvasac sa prstohvatom brašna i šećera u 100ml tople vode i ostaviti ga na toplom mestu da naraste.
    U pola količine brašna dodajte so i nadošli kvasac, pa viljuškom pomešti. Postepeno dodati ostatak brašna dovoljno da se dobije lepo, elastično testo koje se ne lepi za ruke. Testo mesite oko 5 minuta, pa ga ostavite 10 minuta da se odmara.

    Na brašnom posutoj podlozi oklagijom rastanjite testo tako da ima kvadratni ili pravougaoni oblik (35x40cm), debljine od 7-8mm. Nožem ili sekačem za picu seći pravougaonike veličine 6x8cm, pa ih odmah prebaciti na čist stolnjak, i tom prilikom ih malo izduguljite rukom, napraviti prorez u sredini i pokrite stolnjakom. Ukoliko ih ne pokrijete oni će se sasušiti na vazduhu. Ostaviti ih oko 30 minuta da se odmaraju.

    Pržiti na izuzetno vrelom ulju i ne okretati dok se ne napravi korica rumena na jednoj strani. Vaditi i ređati na žici od rerne ispod koje ste stavili pleh od rerne.

    Služiti uz fetu, pavlaku, kajmak, suvo meso ili ko voli, džem i šećer.

    38 коментара:

    1. Na ovakve stvari ja cesto zazmirim sa oba oka...jednostavno neodoljivo za mene!

      ОдговориИзбриши
    2. Volim uštipke - i da jedem i da pravim! Ovi tvoji izgledaju da prste poližeš!

      ОдговориИзбриши
    3. Ajme,sve je dobro i ne znam za šta bih se prije odlučila. Uštipke volimo svi jaaaaako i stvarno treba zažmiriti i zaboraviti kalorije ponekada. Ovoga oblika pravim "peksimete" samo što je drugačije tijesto:)
      Naravno, sve su to varijacije na temu!!!

      ОдговориИзбриши
    4. volim ih uz pekmez, baš su slatki :) u njih uvijek dodajem vaniliju i limunovu koricu

      ОдговориИзбриши
    5. Predivni su, i u mojoj kući ih svi volimo, i tada retko ko misli na kalorije. A, ko može da im odoli, kad ovako izgledaju kao tvoji...

      ОдговориИзбриши
    6. Ja ih volim uz sve i svasta i bas sad razmisljam kako ih odavno nisam pravila.

      ОдговориИзбриши
    7. Jaaoj Jelena sto me mucis;) Hahha pa nisam nikad cula za ove poderane gace,Jel to i nas ceka ako anstavimo da pecemo sve poslastice vas divnih domacica;).
      p.s :pre neki dan pregledam bugarske blogove pa anidjem na neko Cerno dupe, pa Palamud sa..:)

      ОдговориИзбриши
    8. Da znas da je jaoooo...sto bi sada pojela nekoliko bez razmisljanja, sjajan recept i izgledaju bajno:)
      http://mywanderingspoon.wordpress.com/2011/11/10/my-new-video-sweet-potato-pecan-tart-grill-style-recipe/

      ОдговориИзбриши
    9. Mmmmm, njami. Obožavam i uštipke i poderane gaće! Uštipke volim sa pavlakom, a poderane gaće su odlične kad se umaču u zagrejan kečap sa dodatkom malo origana! Ne pravim često, ali moram ponekad, čisto da me mine želja. To su inače moja omiljena testa koja mi je spremala baka kada sam bila mala. Uh, da, uštipci sa friškim pekmezom od šljiva, i to onim pravim, pasiranim!

      ОдговориИзбриши
    10. Ja ih obozavam i uopste ne pomisljam na kalorije kad ih jedem :)

      ОдговориИзбриши
    11. Ne znam ko ih ne voli, bolje je i takva vrsta kalorija nego neke grickalice :)

      ОдговориИзбриши
    12. Ovakve stvari ne mogu da zaobidjem.Kao nije zdravo i sl....ali, iskreno, ko moze da odoli? :) Pravim skoro isto samo sto u listice dodam malo praska za pecivo a manje kvasca da ne rastu previse.Kako god, ukus je isti i o d l i c a n! :)

      ОдговориИзбриши
    13. Joj, ovo je blast from the past. Poderanih gaća uopće se ne sjetim, a jeli smo ih, dakako........ Odlično, bilježim i kako ih nisam spremala svojoj djeci do sada, sada ću ih spremiti iako su već odrasli. Baš si me razveselila!

      ОдговориИзбриши
    14. I kod mene ovo budi sjećanje na djetinjstvo. Sada ih mogu pojesti ali ih ne pravim sama ;)

      ОдговориИзбриши
    15. Moram da priznam da više volim ove tvoje "poderane gaće" od uštipaka.

      Uštipci koji se prave od ovako mekanog tijesta mi uvijek u mislima izvuku sliku ulja koje se cedi niz grlo. uuuuu brrrrrr :)))

      Ali ove poderane gaće (e kod nas se ovako prave uštipci - malo tvrđe tijesto) su obilježile period odrastanja. I mog i moje djece. Njima je ovo jedan od dražih vikendaških doručaka. :)

      ОдговориИзбриши
    16. Pravele su se naravno poderane gaće i kod nas, a to je zapisano kao - Fanjki. Ne znam kamo bi pripisana takav naziv, možda nešto s njemačkog ili slovačkog, nemam pojma, ali zato imam pojma da je to bilo opće veselje kad je baka iznjela punu zdjelu pred djecu. Divno ti izgledaju i mišeki i poderane gaće.

      ОдговориИзбриши
    17. Kako zanimljivo svako kraj ima svoj naziv ,kod nas su bubice i ja ih volim samo s malo šećera posipanog na koricu.

      ОдговориИзбриши
    18. Kada se samo sjetim koliko smo puta žicale baku da nam napravi poderane gaće. Da treba žažmiriti i jednostavno im se prepustiti kad su tako fine.

      ОдговориИзбриши
    19. ja ti jednom godišnje, obično tamo u veljači kad se peku i krafne uzmem sebi maha pa napravim sve te stvarčice što se peku u dubokoj masnoći i onda sam mirna sljedećih godinu dana
      a da ih volim ne mogu poreći i nije stvar samo u kalorijama... baš ti lijepo izgledaju i odmah bi uzela nekoliko komada :)

      ОдговориИзбриши
    20. Već dugo nisam jela nešto ovakvo i ne znam kamo bih prije posegnula, da li prema uštipcima ili prema poderanim gaćama.

      ОдговориИзбриши
    21. Uštipci, mekike, banatske savijačice ili gibančice, to je ono što vole sve generacije :)

      ОдговориИзбриши
    22. Joj, Jelena, sad bih se odmah posluzila, ne pamtim kada sam pravila nesto od ove "fele", ali bi mogle odmah da padnu i neke mekice ili krofne... ma, sada mi se gricka svasta nesto!;)))

      ОдговориИзбриши
    23. Odlično, volim uštipke!:) Baš sam ih se uželila gledajući tvoje slikice!
      Ugodan vikend!:)

      ОдговориИзбриши
    24. Jelena puno hvala na jos jednom divnom receptu. Prosto obozavam ovo da je jedem.
      Posto sam pocetnik u kuvanju jako puno mi znace ove predivne slike i lepo objasnjenje sa tvog bloga. Ispobala sam vec neke recepte. I hvala puno sto si me nadahnula da pocnem da kuvam.
      Snezana

      ОдговориИзбриши
    25. Ustipke nisam jela ne pamtim, a mogla bih da ih napravim. Ove poderane gace me podsecaju na nesto sto sam jela u detinjstvu i sto se zvalo mekike. Izgleda da je to slicno sa nekim trouglastim hlebicima koje sam skoro jela u indijskom restoranu. Ne treba da napominjem da sam se 'ubila' jeduci ih. Imam jedan problem. Ovde se ne koristi svez kvasac, vec suvi ili instant, koji ja preferiram... posto si zivela ovde da li imas bilo kakvu ideju kako da to konvertujem.

      ОдговориИзбриши
    26. SNEŽANA
      Mi blogeri dvaki dan komuniciramo jedni sa drugima, a ponekad zaboravimo da i ostali posećuju naše blogove, čitaju ih, spremaju po receptima iako ne ostavljaju komentare. Baš mi je drago da nekom mogu pomoći. Svi smo mi jednom bili početnici u kuvanju. Ako imaš neko pitanje slobodno pitaj. Blogerski svet je otvoren da ti pomogne.
      ps možeš i svoj food blog da otpočneš

      DOLCE FOODA
      Mekike obožavam i one se malo razlikuju od listića, žilavije su. Nekad su se prodavale po gradu, ali više ih nema. Znam da kod vas nema svežeg kvasca. Koliko znam na kockicu kvasca kakva se ovde prodaje od 40g računa se ekvivalent od 50% suvog kvasca i 40% aktivnog suvog kvasca. Znači oko 20g. Za ova peciva ja koristim duplo veću količinu kvasca nego inače. Obično 40g svežeg stavim na 1kg brašna, ali ovde je potrebno da testo super naraste. jedino što mogu da ti kažem je da probaš.

      ОдговориИзбриши
    27. Nešto me Blogger zeza, ostavih komentar kad je post bio svež i sad dodjoh nema ga... nema veze, ajmo ponovo.
      Od ovoga bežim, bežim, bežim ali ih jako volim, volim, volim:) Više mi se dopadaju tzv. poderane gaće, mada i uštipke rado pripremam. Ovi tvoji imaju pravu, zlatnu boju:) Gric-gric...

      ОдговориИзбриши
    28. NALE
      Ne zeza tebe Blogger, već mene. Videla sam komentar ali sam morala da prekopiram post i da ga ponovo izdam pošto se nije pokazivao kao objavljen već sam preko FB se moglo do njega. Nešto u vezi datuma objavljivanja. Umesto datuma pisalo je vreme. Izvini. Isto se desilo i sa Verinim komentarom. Nervira me što se na novom Bloggeru u Draftu postovi pomeraju kad ih menjaš.

      ОдговориИзбриши
    29. Ja često zažmirim na oba oka kada su uštipci u pitanju jer ih volim onako posute s kristal šećerom i nitko me ne može spriječit da ih jedem dok je puna zdjela ispred mene! kada dođemo M. krsnoj kumi uvijek, ali baš uvijek nas dočekaju štruklji od jabuka i uštipci. Oni veliki uštipci koji ti stanu u cijeli dlan, a ja uvijek navalim :)
      Poderane gaće nisam nikad probala, znam, zadavit ćeš me, ali stvarno nisam. Čak štoviše, tek sam prije par godina čula za njih, u našoj kući se nikad nisu radile, a ti me bombardiraš s toliko novih (meni) recepata da ih samo printam i čekaju u ladici da ih počnem isporbavat. Kad to krene, napravit ću post posvećen samo tebi s tvojim receptima. Šta ću kad volim uživat u novim okusima i svi me ti okusi odjednom zanimaju...

      ОдговориИзбриши
    30. I don't count the calories when it comes to these delicious treats. very similar to the sopapillas, we eat, with sprinkled sugar and cinammon.

      ps. i finally have purchased the book, black lamb grey falcon, (remember when you were looking for book ideas for your husband?) I can't wait to start reading it!

      ОдговориИзбриши
    31. Slažem se sa tobom da jednostavno treba zažmiriti i počastiti se , pogotovo sa ovim starim , dobrim stvarima. Uštipke volim, ali ove poderane gaće mi izgledaju tako dobro da sam se ipak na njima zaustavila. Nama ih je baka radila, ali okruglog oblika i jedva bismo čekali da se malo prohlade da namažemo malo sira ili maslaca na njih, i baš smo uživali !

      ОдговориИзбриши
    32. E od kad nisam cula da je neko pravio poderane gace. Svaka cast na ideji! I ustipke i poderane gace volim slatke. Ustipke vruce da uvaljam u kristal secer pomesan sa cimetom, a poderane gace uvaljane u prah secer.
      Poderane gace nisam nikada pravila, ali kako se secam, nana je to razvijala tanko, tanko, i vise bi se nadule tokom przenja. A kad zagrizes, ono se malo razmrvi. Nisi imao utisak da jedes testo ... a lagane kao pero.
      Hvala na podsecanju. :*

      ОдговориИзбриши
    33. ja cu zazmititi na oba oka!! ja volim ustipke i cesto ih pravim u zimskim mjescima, uz caj od sipka sa medom i limunom....katarza!

      ОдговориИзбриши
    34. Fried stuff are always good and addictive. I want to try those fried sourdough!

      ОдговориИзбриши
    35. Jaoj, Jelena pravila sam juce decici ove ustipke da imaju vruce kad stignu iz skole. Majko moja....odvalili smo se svi kako su dobri. Nikad laksi i bolji recept za ustipke nisam imala. Super mi je sto su unutra onako puni supljine i vazdusasti, a secam se da nam je baka govorila kako se to dobija samo beeeeskrajnim lupanjem mase varjacom. Ali bukvalno dok ti ruka ne otpadne, pa jos malo duze :))Ovde sve gotovo zacas, ma osetila ih nisam. Hvala ti puuuno za sve sto delis sa nama, i ti si na mojoj listi onih kojima bas verujem, jer iskreno das misljenje sta valja a sta ne. Kad mi treba nesto da sigurno uspe- izbor ste mi Ti, Majce i Tadeja.

      Suza

      ОдговориИзбриши
    36. Draga Suzo,

      samo da znaš da anonimne komentare volim najviše na svetu jer sam i ja pre više od godinu dana bila anonimna na blogovima. Blogerice komuniciraju svaki dan, a teško se neko odluči ko nas čita da ostavi komentar iako se sprema po našim receptima. Možda je proces ostavljanja komentara malo komplikovan ili ljudi misle da je ovo zatvorena zajednica. Po poseti blogu, statistici, vidim da posetu mom blogu u 90% slučajeva čine ljudi koji slučajno ili sa namerom zalutaju na blog, a sami nisu blogeri. Zato su mi bitne i vaše povratne informacije.

      Drago mi je da vam se receptić dopada. Ja sam sama to isprobala, pa premerila sve. Nadam se da ćeš i ti jednoga dana postati koleginica blogerica. Fotoaparat i malo dobre volje i eto tebe na blogu.

      ОдговориИзбриши
    37. Jedno veliko i srecno ZDRAVO SVIM CLANOVIMA BLOGA , JA SAM NOVA I VEOMA SAM ZADOVALJNA STO SAM NAISLA NA OVAJ SAJT TAKO JE INTERESANTAN DA SEDIM VEC POLA DANA , POSAO ME CEKA A TOLIKO ZANIMLJIVIH STVARCICA DA NEMAM RECI , NISAM BLOGER ALI POLAKO POSTACU .
      Pozdrav LJuba!!!!!!

      ОдговориИзбриши
      Одговори
      1. Ljubice, ovde jedan jedini član koji vodi ovaj bloge i ona te pozdravlja puno. ovo je mojih ruku delo kao i 99% blogova o hrani koje vidiš na listi sa desne strane. Zato i postoje blogovi, jer imaju priču i dušu a sajtovi su nam nekako šturi oni samo lepe recepte. I ja sam počela tako što sam prvo pratila iz prikrajka ostale a onda....

        Избриши