субота, 1. октобар 2011.

ZAGORSKI ŠTRUKLI IZ KUHINJE T&T

Za ovaj mesec u KuVarijacijama su izglasane Nadine slatke štrukle. Nisam još došla do slatke varijante ali sa vama mogu podeliti utiske o Zagorskim štruklima iz Tadejine kuhinje. Možda vam recept u slikama bude značio kada se upustite u pravljenje ovih slatkih lepotica. Več godinu dana se vrzmam oko štrukli i nikako da se upustim u tu avanturu. Rezultat je očaravajući. Ovo morate probati! Tadeja nam je dala recept iz zagrebačkog Hotela Esplanada. Postoje brojne varijacije štrukli, onih koje se ne kuvaju, koje se kuvaju, slatkih, slanih, ali ja od ovog recepta ne mrdam. Hvala Tadeja! Zagorske štrukle ulaze u moj standardni repertoar, a sigurna sam da će mnogi gosti naše kuće biti posluženi ovim jelom. Oni koji ne znaju šta su štrukle, neka dalje prouče recept i slike.

Sada kada sma savladala slanu varijantu, red bi bio da probam i Nadine.




keramička posuda unutrašnjih dimenzija dna 19x20cm

KORA
125g mekog brašna
125g oštrog brašna
malo soli
1 jaje
1 kašika ulja
100ml mlake vode

NADEV
500g svežeg kravljeg sira (ja sam koristila sitni stariji mešani sir)
100-180g kisele pavlake 20%mm
1 celo jaje
so po potrebi

PREMAZIVANJE KORE
1-2 kašike suncokretovog ulja

PRELIV
250g slatke pavlake
malo soli


Pomešati meko i oštro brašno, pa im dodati so, jaje, ulje i vodu. Zamesiti testo i ako je potrebno dodati još mešavine oštrog i mekog brašna. Meni je otišlo malo više, ali to zavisi i od veličine jajeta,  kašike i naravno kvaliteta brašna. Jufku premazati uljem i ostaviti oko 30 minuta da odmara na sobnoj temperaturi u pobrašnjanoj posudi.

Preko velikog stola staviti stolnjak. Stavite veliku šerpu sa vodom na šporet da proključa dok vi radite testo. Posuti oštro brašno preko stolnjaka. Jufkicu staviti u sredinu i oklagijom razvući koliko možete. Ja sam razvukla tako da je, kao što se na slici vidi, dijagonala bila dužine oklagije. Idući oko stola, sa dlanom i nadlanicom koji su ispod testa, od unutra ka spolja, razvući testo. Meni  je kora na kraju bila 50x75cm. 

Po dužoj strani kore u donjoj trećini ili polovini staviti nadev od kraja do kraja, a ostatak kore premažite sa malo ulja. Koristeći stolnjak savijte testo u rolnu. Svaki put kada prebacite testo sklonite višak brašna sa rolne. Rolnu možete malo izduguljiti, tako da je moja na kraju imala oko 100cm. Možda nisam trebala da je izdužujem jer se možda zato krajevi nisu slepili. Rubom tanjira odsecite krajeve rolne, pa onda podelite testo na oko 12 jednakih delova, tako što rolnu podelite na pola, tu polovinu na pola, pa jednu četvrtinu na tri dela.

Spustiti sve štrukle zajedno da se kuvaju  u ključaloj vodi . Temperatura vode se smanjuje i voda će prestati da vri, a kad ponovo počne da baca ključ kuvati još 2-3 minute Vaditi ih rešetkastom kašikom i složiti ih u vatrostalnu pravougaonu ili kockastu činiju koju ste naputerisali. Moja posuda je imala dno unutrašnjih dimenzija 19x20cm. Zaliti slatkom pavlakom koju ste malo posolili i peći na 200 stepeni 30 do 40 minuta dok ne poprime zlatno-žutu boju. Ja sam na kraju uključila i gril opciju u trajanju od oko 30 sekundi. Savetujem vam da ispod žice od rerne na kojoj vam se peku štrukle stavite papir za pečenje ako vam je posuda plitka kao meni jer vam se onda rerna neće na dnu zaprljati. Pred kraj u štrukle počele malo da kipe van posude-ništa strašno.

Ovo je dovoljna količina štrukli za 3 osobe.




UTISCI
Fenomenalni! Neponovljivi i jedinstveni! Ne mogu vam opisati na šta štrukle liče, ali mi je najpribližnije poređenje sa gibanicom, ali onim gibanicama kao što su se nekada pravile, sa domaćim debelim korama kakvih više nema. Nije ni nalik gibanici kad bolje razmislim, a moglo bi se staviti i u kategoriju kanelona, a nisu ni kanelone. One su u kategoriji same za sebe. Nije Tito bio blesav što mu je ovo bio omiljeni doručak. Mi smo se lepo poslužili za ručak i ovo nam je bilo uz čašu hladnog jogurta glavno jelo. Testo se izuzetno lepo radi, pa i oni koji ne barataju tako dobro brašnom i oklagijom mogu da probaju ovaj recept. Ako ne probate, onda ne znate šta ste propustili.

Hvala Maji koja mi je dala savete oko ovih štrukli i preporučila kao mnogo bolju verziju kuvanje. Naravno ako ne želite da ih kuvate onda ih možete urolane poslagati u pleh, preliti slatkom pavlakom i peći.




ŠTA SAM TREBALA DRUGAČIJE DA URADIM

Ovo pišem kao podsetnik sebi jer sledeći put želim perfekciju. Testo se savršeno radi iako nikada nisam razvlačila kore na stolnjaku. Imala sam problem kada sam krenula da ih sečem tanjirićem. Nisu htele da se zatvore. Mislim da je greška moja što sam stolnjak baš obilato posula brašnom, a to brašno nisam uklanjala kada sam rolnu preklapala, pa je verovatno ono isušilo testo. Sledeći put kao što sam navela u receptu ću kako preklapam rolnu brašno uklanjati sa nje. Nisam htela da odustanem od kuvanja štrukli iako su bile na mestima otvorene, a negde čak i skroz otvorene. Na donjoj levoj slici izrade to se može videti. Maja mi je rekla da su kuvane neuporedivo bolje od nekuvanih, a ja sam baš zapela da kuvam nezatvorene štrukle. Nisam se prešla. Napravila sam probu sa jednom i ništa spektakularno se nije desilo. Voda se zamutila od sira, ali se štrukla nije razlistala niti je sir iscureo iz nje, pa sam ubacila sve štrukle da se kuvaju.

Već sam spremila naputerisanu keramičku posudu da ih slažem, a onda sam videla da su se štrukle od kuvanja raširile i da ne mogu baš sve stati lepo, pod konac. Ja sam ih ugurala, kako sam znala i umela. Mislila sam da će to biti problem, međutim sasvim su se lepo ispekle u toj posudi iako sve nisu isto orjentisane, ali su se savršeno vadile i nisu bile zalepljene jedna za drugu kao što sam očekivala.




ZAGORSKI  (CHEESE) STRUKLI


Zagorski štrukli are a traditional Croatian dish. It is a hand made pastry stuffed with fresh farmers cheese, formed in a shape of a sausage. Cut into equal parts, then according to this recipe, and there are variations, boiled, then baked with a heavy cream topping.

FILLO PASTRY
125g of flour
125g of strong flour
pinch of salt
1 egg
1 tablespoon of oil
100ml of warm water


FILLING
500g of fresh farmers cheese, ricotta or feta
100-180g of sour cream
1 egg
salt


GLAZE
sunflower oil


TOPPING
250g of heavy cream
salt


Mix the two types of flour together,add salt, egg, oil and water. knead the dough for 5 minutes adding additional flour if needed. Glaze the dough with sunflower oil and leave to rest for 30 minutes on a floured surface. I left mine in a glass bowl at room temperature.


Before starting to make fillo pastry place a large pot of water on a stove top to boil.Cover a large dinning table with a tablecloth and sprinkle strong flour on top of it. Place the dough in the center and roll out with a rolling pin like in the picture. Then going around the table using the back of your hands that you place underneath the dough pull from the center to the ends until you get a rectangle app. 75x50cm.

Mix the filling. Place the filling at the bottom part of the fillo pastry and then using the tablecloth like in the picture roll it into a large sausage. Every time you flip the dough brush off the excess flour from the surface of the roll. Now even it out and stretch a bit. Mine came to 1 meter length. Using a small plate cut of the ends. Now cut into 12 equal parts. If the edges do not stick together, do not worry.


Put all of the stuffed dough,well they are called strukli now, into the boiling water. The temperature of the water will go down, and when it returns to a boiling point cook for an additional 2 to 3 minutes. Take them out and place in a well buttered oven proof dish. Mine was 19x20cm. Squeeze them in. They will not fit perfectly. Pour the cream over them and bake at 200 degrees Celsius for app. 30 to 40 minutes.




44 коментара:

  1. O jelena.strukle su ti divno uspele..za mene perfektno:) Ajde cekamo i slatke:))

    ОдговориИзбриши
  2. Jao bre! Zabalavila sam, da izvineš na izrazu! Tako mi se jede nešto slično od jutros od 8 sati, dobro da sam došla kod tebe na post :) Samo me buni slatka pavlaka... Je l slatka pavlaka koja ide u kolače, ili neutralna za kuvanje? Verovatno je to što piše da jeste, ali moram ja ipak da pitam :)

    ОдговориИзбриши
  3. Obožavam prave domaće štrukle, tvoje izgledaju prekrasno!
    Sve pohvale Jelena!


    Ugodan vikend:)

    ОдговориИзбриши
  4. MILA
    Slatka pavlaka Imlekova, sa kravicom i mislim 36%mm, jer je ona skoro pa neutralna pa dodaš mrvu soli. Ne znam kakva se prodaje u okolnim zemljama, ali treba gledati da nema šećera a da ima što veći procenat masti. Kod nas često dođe do zabune jer se slatka pavlaka navodi i u slanim jelima. Ja je često koristim u čorbicama.

    ОдговориИзбриши
  5. Izgledaju fenomenalno, Jelena!
    Kada sam se prvi put videla sam Mamajac, secam se kako mi je odusevljeno pricala o struklama. Zainteresovala sam se, potrazila ih kod Tadeje i napravila ih. Malo je reci da sam se odusevila!

    Ne znam kako ranije nisu izabrane za KuVarijacije, drago mi je da ce ovaj mesec biti u znaku strukli:)

    ОдговориИзбриши
  6. Jučer sam napravila slanu verziju po istom receptu. Gledam fotke izrade i čini mi se da sam koru tanje razvukla ili me možda vara to što je kod tebe bijeli stolnjak, a moj je bio šareni (pa se vidio uzorak kroz koru). Što se brašna tiče, isto sam dosta nabrašnila stolnjak, ali nije bilo problema s rezanjem.

    Uglavnom, znam da su prepreprefine! I sad kad ih vidim kod tebe, najrađe bih ih opet jela :)

    Moram priznati da sam krenula najprije raditi slanu varijantu iz dva razloga - jer je taj dan vodila po glasovima i zato što više volim slatke stvari, pa ako napravim slatku računala sam da slanu možda nikad ne probam. Ali iznenadila sam se koliko mi se svidjela.

    ОдговориИзбриши
  7. ANA
    Meni je takođe drago da smo u znaku štrukli. Ne znam kada bi ih napravila da nije bilo ideje na kuVarijacijama. Nadam se da si probala kuvane. Ja bi ih opet pravila, ali moram malo da pauziram od testa.

    MILA
    Pa ti si baš brza, a taman će biti za ručak. Meni je greh ovo jesti za doručak. Treba da bude glavno jelo!

    TAMARA
    Ne znam gde sam zeznula stvar. Možda kad sam malo razvukla rolnu da bude svuda iste debljine, ali se opek dobro skuvalo. Maja mi je rekla da ovde ne moraš da tanjiš testo toliko tanko jer su lepše kada je testo deblje. Evo imaš i dimenzije gore, milim da su 75x50cm razvučene kore, a posle rolanja dužina je bila metar.

    ОдговориИзбриши
  8. Jelena predobre su!Ja se isto brinem u vezi razvlačenja kore.Slikaću takodje ceo postipak.Jedva čekam da vidim kako će meni dspeti.Hvala ti kao i uvek sto sve lepo opsirno prikazes!

    ОдговориИзбриши
  9. VERA
    Veruj mi da kore apsolutno nisu nikakav problem, i kao što sam rekla i treba da su malo deblje, a ne skroz providne. Za tebe je ovaj recept mala maca za izradu.

    ОдговориИзбриши
  10. Nesto sto nikada nisam pravila i skroz ste me zaintrigirale da isprobam. Ove super izgledaju i bas mame. Posebno su mi bitne slicice izrade da se lepo vidi struktura testa.
    Sto se pavlake tice, Imlek je izbacio i pavlaku za kuvanje u tetrapaku od pola litre, ona je sa manjim procenta masnoce; 20 ili malo vise% ne znam tacno. Nisam je jos uvek isprobala ali za strukle bih mogla, valjda nece to manje masti da napravi problem.
    Nego ja vecito imam dilemu kada su u pitanju vatrostalne posude. Naucena sam da one ne idu u prethodno zagrejanu rernu i to postujem, ali u dosta recepata vidim da zene i staklo i keramiku stavljaju u vrelu rernu. Jelo, kako si ti radila posto nisi navela?

    ОдговориИзбриши
  11. Kako izgledaju dobro i sočno! Radila sam ih po receptu sa T&T bloga, i stvarno su savršene ispale. Iako sam ljubitelj svih vrsta testa i peciva sa sirom, ovo jednostavno očas posla baci u zasenak sve bureke, pite i gibanice :)

    ОдговориИзбриши
  12. TACI
    Sve vatrostalne posude su namenjene da idu u rernu i ja nemam nikakav problem sa tim. Volim to posuđe pošto je mnogo zdravije od raznih plehova, ne lepi se i divno se pere. Ako nisi sigurna da li ide u rernu trebalo bi da na svakoj posudi postoji znak ili da piše. Jednom kad se navikneš nećeš menjati svoje vatrostalne posude za sto plehova.
    Videla sam pavlaku tu od 20% ali ja jednostavno volim onu slatku njihovu iako nije slatka. Možeš staviti šta želiš.

    MAJO
    Hvala još jednom na pomoći. Da bi ljudima objasnili kakve su možemo im samo recept dati, a na njima je da probaju.

    ОдговориИзбриши
  13. Jelo, ne znam da li si me razumela, mislim na stavljanje u vrelu rernu. Koristim vatorostalne posude i imam dve male keramcike za lazanje, ali sve te posude uvek stavim u hladnu rernu pa se one postepeno zagreju. Malo sam dosadna, ali iz tvog odgovora nisam opet razumela da li stavis u hladnu ili zagrejanu rernu, pa cu ti biti zahvalna da preciziras. :)
    Inace i ja koristim onu Imlikovu uvek i svuda, ne podnosim one biljne zamene. Ovu novu sam skoro videla.
    pozz i kiss

    ОдговориИзбриши
  14. Ja se mogu samo s tobom složiti oko svega. Meni su te štrukle bile prvi pokušaj razvlačenja tijesta uopće u životu i stvarno je zapravo bolje ako ostane mrvicu deblje tijesto,(tutorijal ti je odličan), a kad se skuhaju i onda zapeku, ja na tu količinu stavim čitavih 500 ml vrhnja za šlag i kad se to sve sjedini to je doista nirvana. Još sam zaboravila napisati da onu vodu koja ostane od kuhanja štrukli, možete odliti dio ako vam je previše, pa je po ukusu mrvicu, ali doista mrvicu posoliti i dodati i u nju tek toliko da oboji i malo zgusne vrhnja za šlag, sa onim komadićima sira koji su eventualno iscurili u vodu dok su se štrukli kuhali, imate odličnu juhicu.
    I još :) Ja znam smrznute štrukle, kad ih dakle spremim da ih imam za nabrzinu, pa ih ne kuham, napraviti tako da između njih i po njima uguram mesnate slanine iliti špeka, sve opet zalijem vrhnjem za šlag i pospem bogato parmezanom. Imaš kompletan ručak,a čak i miriši po meseku :)
    Kalorično je jako, o tome ne treba raspravljati, ali i doista više nego fino. Kad se ta ista stvar radi da se u nadjev uz sir dodaje i naribana buća (tikva, bundeva, uglavnom ide ona velika zelena) zove se bućnica i onda se samo zapeku, ne kuhaju se. Štrukle rade i ja sam ih jela u restoranu i sa bobičastim voćem, ali nisam bila zadovoljna, iako mislim da mora biti bolje nego što je njima ispalo, tako da se ja spremam napraviti sa borovnicama. To mi je tako jedna fix ideja za budućnost. :)
    Tebi hvala na isprobavanju i u slast! :)

    ОдговориИзбриши
  15. Kod mene će također biti kolaž s procesom izrade pa se baš vidi da mi je tijesto tanje. Vidjela sam tu opasku o debiljini tijesta kod Tadeje, ali pošto nisam bila sigurna kako to sve skupa treba ispasti, računala sam da je bolje da bude pretanko nego predebelo pa sam razvukla koliko je išlo. U konačnici je rezultat isti - obije se slažemo da je to fenomenalno jelo.

    Cjelokupni post (sa slatkom i slanom varijantom) ću objaviti na propisani datum.

    Tadeja, jako me oduševilo ovo sa smrzavanjem, iako sad kad sam napokon probala štrukle, čisto sumnjam da će mi se dogoditi višak, jedino ako budem radila duplu dozu :D

    ОдговориИзбриши
  16. TADEJA
    Hvala tebi na receptu!Ako nastavim sa štruklama moraću vagu da sakrijem na neko vreme, što mi neće teško pasti. Super ti je ideja ovo za supicu.
    Znači kad ih zamrzavaš onda ih ne kuvaš, a da li ih zamrzneš pečene ili ne i ako ih zamrzavaš ne pečene da li ih prelivaš i posipaš parmezanom pre zamrzavanja ili pre pečenja?

    TANJA
    Ja uvek stavim u zagrejanu rernu, a stavljala sam i na temperaturi od 250 stepeni i sve je u savršenom redu, osim ako recept ne nalaže da se stavi u hladnu rernu, ali tih recepata je zaista malo.

    ОдговориИзбриши
  17. Zamrznem ih čim ih napravim. Dakle svježe napravljene, nekuhane i nepečene. Možeš ih pojedinačno zamrznuti na nekom tanjuru ili podmetaču da ti zadrže oblik, a onda ih sve zajedno staviti u vrećicu.
    Pečem ih smrznute, dakle izvadim iz zamrzavanja, stavim u posudu za pečenje, poslažem između i po njima slaninu, sve dobro zalijem vrhnjem i pospem parmezanom. Oni se istovremeno otapaju/kuhaju/peku. Sve što odmrzavaš otpušta određenu količinu tekućine/vlage, tako da nema bojazni od zagorijevanja u kombinaciji sa vrhnjem, a slanina još dodatno pušta masnoću. Pred kraj ako ti se učini da će biti prerumeni smanjiš temperaturu pećnice i za nešto malo produžiš vrijeme pečenja. To je sve upotrebljivo kad ti se neda i kuhati ih i peći ili recimo meni kojoj je bilo zgodno reći Timni, samo ih izvadi iz smrzavanja, zalij vrhnjem, uključi pećnicu i napiši zadaću dok ti se ispeče ručak :) Uvijek su bolji kad su i kuhani, ali i ovo ima svojih čari. :)
    Po pitanju staklenih vatrostalnih posuda, ja sam smrznute štrukle stavljala u njih i sve zajedno u jako zagrijanu pećnicu, uvijek i za gotovo sve pećnicu zagrijem na max., pa tek nakon što sam stavila hranu smanjim na potrebnu temperaturu i nikad nisam imala problema.

    ОдговориИзбриши
  18. Kako ti dobro izgledaj ovi štrukli! Meni ti je to jedno od najdražih jela, i slana i slatka varijanta i baka je dok je mogl auvijek radila domaće u kojima smo se mi davili. Ja još nikada nisam sama radila to tijesto, ovak krug igrica možda mi bude poticaj da probam :)

    ОдговориИзбриши
  19. TADEJA
    Hvala na brzo odgovoru. Taj način zamrzavanja mi baš odgovara. Jednom kad zasučem rukave napraviću punu kesu štrukli! ;)

    TAMARA
    Eto, ti si ih jela kao dete, a meni je ovo prvi put da ih probam. Da nema ovih blogova ovu divotu bi propustila. Testo se izuzetno lepo i lako radi, pa ti preporučujem da što pre ovladaš ovom veštinom.

    ОдговориИзбриши
  20. Jelo, Tadeja, hvala na odgovoru ... odvazicu se. Ja se drzala tog nekog pravila iz straha da ne prsne posuda iako je vatrostalna, pa ih koristim samo kada pravim jela koja se peka u rerni a ne moraju u vrelu.
    Ovde mi se posebno dopada ova varijanta sa zamrzavanjem, to cu lako da zloupotrebim :))

    ОдговориИзбриши
  21. Mi smo ih probali jos u okviru istrage Tadejinog bloga i ostavile su na nas isti utisak kao na tebe i, koliko vidim, ostale devojke. Od tada su na nasem redovnom meniju i bas lepo sto ce se ovaj mesec naci u Kuvarijacijama tako da ih probaju i devojke koje do sada nisu imale priliku. A i ovaj tvoj post, bas na pocetku igrice, se super uklopio u celu pricu, taman da skrene paznju onima koje nisu planirale da ih prave jer ovo testo definitvno zasluzuje da bude isprobano :)
    Dobro mi je dosla i ova informacija o mogucnosti zamrzavanja, a jos bolje ova o pecenju direktno iz zamrzivaca ;)

    ОдговориИзбриши
  22. Joooj, fenomenalno izgledaju. Bravo!
    Ovih mi se dana baš jedu peciva sa sirom ali ovakvog tipa, uh, gde me nađe:)
    Još jednom, predivno napravljene:))

    ОдговориИзбриши
  23. hi draga, evo mene ponovo
    upravo se peku strukli a mislim da sam resila "misteriju" otvaranja struklica. moguce je da mi jednostavno nismo ispraksovane kako da ih isecemo, jer sam lepo videla da se struklica otvara pod pritiskom fila. zato je mozda bolje da ih ne delis tako kako si delila, nego da secnes krajeve pa samo oznacis i polako seces po oznakama od kraja ka kraju, jer se tako pravi manji pritisak na ivice :)
    pozz

    ОдговориИзбриши
  24. I ja ih vec dugo planiram praviti, ali nikako da se usudim. A tako primamljivo izgledaju... Moracu probati! Predobro izgledaju!!! :)

    ОдговориИзбриши
  25. Nema mi druge,nakon ovoliko pohvala moram i ja da ih probam.Tvoje stvarno izgledaju bez mane.

    ОдговориИзбриши
  26. Fantasticno izgleda. Nisam registrovani korisnik ali redovno pratim tvoje postove i prckam po kuhinji :)) Odusevljena sam. Samo tako nastavi. I hvala puno na svim receptima. Veliki pozdrav i svim ovim divnim i vrednim devojkama ciji rad takodje pratim.
    Veliki pozdrav od srca!!!

    ОдговориИзбриши
  27. Meni nema do kuhanih štrukli posipanih s prezlama prženima na malo ulja. Divota!!! Pečene im nisu ni do koljena!

    ОдговориИзбриши
  28. Sjajno su ti ispali! Ja sam inače rodom zagorka i na štruklima sam odrasla. Naravno da su bili i jedna od prvih stvari koje sam morala naučiti kad sam počela kuhati :) Doduše, u mom djelu Zagorja, štrukli se ne prelijevaju vrhnjem prije pečenja već se samo po njima stavi par listića maslaca prije pečenja. onda budu onako lagano hrskvi po površini i fenomenalno sočni u sredini. probaj idući put, možda ti se svidi :D

    ОдговориИзбриши
  29. Ove štrukle se meračim već duže vremena da pravim, hvala ti na ovoj prezentaciji :)

    ОдговориИзбриши
  30. Predobro ! Super si napravila štrukle, nije to nimalo jednostavno pogotovo ako sama razvlačiš tijesto. A tvoje izgledaju perfektno ! I ja često pogledam na ovaj Tadejin recept ali nikako se odvažiti na isprobavanje. Drago mi je da su ti se štruklice svidjele, a meni se jako sviđa tvoja posuda za pečenje, jako je lijepa.

    ОдговориИзбриши
  31. Majko mila, ogladnih gledajući ove štrukle!! Nikad ih nisam jela, ali mogu samo da zamislim kako su fantastične. Keramička posudica mi je prelijepa!

    ОдговориИзбриши
  32. Po ne znam koji put gledam ovaj tvoj post o štruklama, šta da kažem nego čestitke. Velika si ti majstorica!

    ОдговориИзбриши
  33. DUNJA
    Videla sam ja i tvoje štrukle od gosta kuvara i sve varijante ću isprobati sada kada sam ovladala tehnikom ovog divnog testa.

    TANJA
    Zavrni rukave pa da i ti uživaš u ovoj divoti. Zaista nije teško.

    BRANKA
    Mislim da će štrukli biti zarazni ovog meseca za blogerice, pa se spremi na hrpu postova o njima, a pre ili kasnije ćeš ih napraviti, pa je bolje da to bude pre, da odmah uživeš.

    ALEKSANDRA
    Ja sam se takođe dugo meračila, a šteta što ih nisam ranije napravila.

    KRANJICE
    Štrukle su vam božanstven recept hrvatske kuhinje! Sve pohvale!

    MONIKA
    Kao i kod nas i kod vas se od kraja do kraja razlikuju recepti. Nije ista gibanica u Vojvodini i u Leskovcu. Baš me zanima da vidim sve varijacije i da ih isprobam.

    NATAŠA
    Moram i te sa prezlama probati!

    ОдговориИзбриши
  34. ANONIMNA
    Hvala puno na divnom komentaru i nadam se da ćeš nam se i ti sa blogom pridružiti u ovoj zajednici gurmana jednoga dana. Anonimni komentari su mi jedni od najdražih jer sam i ja pre godinu dana anonimno posmatrala i čitala sve ove blogerice i ustručavala se nešto da napišem. Hvala ti od srca i ako imaš pitanje za bilo koji recept slobodno ostavi u komentarima. Svaka od nas će rado odgovoriti.

    TANJA
    Da znaš da je sasvim moguće da je to u pitanju. Probaću tako sledeći put.

    MIHAELA
    Na to sam i ciljala da se druge devojke ohrabre da ih naprave jer zaista nije komplikovano. Nadam se da će ovog meseca biti pomama za štruklama na blogovima. Nama u Srbiji je ovo nešto sasvim novo.

    NALE
    Ti si majstorica pa očekujem štrukle i kod tebe na tanjiru uskoro.

    ОдговориИзбриши
  35. Jelo, probaj i koru da razvuces jos tanje, jer ce se onda bolje zalepiti testo. Gledala sam ovih dana recepte i devojke koje ih prave razvlace bas tanko, a recimo da sam ja razvukla kao i ti. Mada, meni je bilo fino sto su kore debeljusne pa jos kad se skuvaju, milina!

    ОдговориИзбриши
  36. Tokom jednog službenog puta, pre 5 godina, sam odsela u hotelu Esplanada i njihove Zagorske štrukle su mi najavljene kao najbolje koje se mogu probati u Zagrebu. Kada sam ih probala - pa, ne znam kako da se izrazim da opišem to stanje blaženstva. Mislim da još uvek osećam i njihov miris i ukus u ustima. Čak sam donela i časopis koji se tiče pita i savijača, ali ni do dana danšnjeg nisam se usudila da ih pravim. Snebivanje je završeno zahvaljujući Jeleni i Tadeji - čim pre ću se baciti na probanje, ubedile ste me originalnim receptom baš onih štrukli koje su me kupile još odavno. Hvala mnogo, javljam rezultat!

    ОдговориИзбриши
  37. TACI
    Ova kora jeste tanka i providi se, samo što a slici zbog stolnjaka koji je boje kajsije i odbljeska izgleda da nije providna. Naravno može to i tanje, ali kako kažu ovde je lepše da su deblje. Mislim da je onaj tvoj trik sa sečenjem s jednog ka drugom kraju prava stvar a ne deljenje od sredine pa redom. Probaću ja i tanje.

    OPASNA
    Ja ih nikada ranije nisam probala, pa nisam znala šta da očekujem i zaista sam bila oduševljena. Svi sastojci su jednostavni a ipak se dobije nešto sasvim posebno. Evo posredstvom Tadeje imamo i recept iz hotela. Kako cure kažu postoje tu varijacije sa nekuvanim, a pečenim i zalivenim, pa kuvanim i zalivenim, onda kuvanim i prženim u tiganju sa mrvicama i maslacom. Sve su to varijacije koje treba probati. To ti je kao proja u Srbiji. Negde se pravi samo sa brašnom i vodom, a negde dobiješ kolač od proje ili Božićnom česnicom. Razlikuje se od kraja do kraja.

    ОдговориИзбриши
  38. Nemoj da probas tanje :))))
    Eksperimentila sam sa nekoliko varijanti debljine, i ona sa skroz tankim korama nam se uopste nije dopala. Kada budem stigla objavicu post.

    ОдговориИзбриши
  39. Divno su ti ispali! Ja sam ih probala prvi pita prije više od 8 godina, i od tada ih često radim :) Volim ih i sa sirom i sa ostalim povrćem, pa čak i voćem :)

    ОдговориИзбриши
  40. :) Nikad jih još nisam pravila ali izgledaju super :). Možda nekad :)

    p.s.Ova posudica za pečenje je baš sladka :), sa kučicom :)

    ОдговориИзбриши