четвртак, 6. октобар 2011.

TUMBET SA MAJORKE IZ KUHINJE COOKS AND BAKES

Tumbet je autentično špansko jelo sa Majorke koje sam sasvim slučajno otkrila na Majinom blogu. Da nije ostavila link u njenom receptu za lučene paprike, ko zna kad bi ga otkrila. Listam ja vaše blogove unazad, pravim sebi arhivu sa receptima, ali eto, ovaj recept sam propustila. Kakva bi to šteta bila da ga nisam napravila.

Tumbet vam dođe kao neka musaka od povrća sa krompirom, patlidžanom, crvenim paprikama i sosom od paradajza. Individualni sastojci se prvo prže na ulju, pa se onda slažu u posudu, preliju sosom od paradajza i na kraju se sve malo zapeče. Ja sam se držala originalnog recepta i nisam smanjivala količinu ulja u kome se povrće prži, jer sam htela da oseti autentični recept. Koristila sam već pečene paprike, a vi možete pržiti kao što Maja navodi i sveže paprike na ulju. Sos od paradajza sam pravila od svežih plodova, a u zimskim mesecima možete koristiti sok od paradajza, a jedini izdatak zimi će biti patlidžan koji tada ima veću cenu. Jelo je savršeno. Ova količina je dovoljna za 4-6 osoba i to servirano kao glavno jelo. A sad, trk na pijacu da kupite sastojke i uživate u ovoj divoti!

Da su sva vegetarijanska jela kao ovaj Majin tumbet, ja bi sutra postala vegetarijanac!



TUMBET SA MAJORKE

SLOJEVI OD POVRĆA
500g krompira
500g plavog patlidžana
500g sveže crvene mesnate paprike ili pečene
200-300ml ulja

SOS OD PARADAJZA
malo maslinovog ulja
crni luk
1 čen belog luka
1 kg svežeg paradajza ili 500ml soka od paradajza ili pelata iz konzerve
1 kašičica šećera
1 kašika dvostrukok koncentrata paradajza Gurman
so i biber
1 kašika gustina ili brašna
bosiljak, peršun

Napraviti nožem rez na paradajzu, pa taj rez prisloniti uz krupni deo rendeta i izrendajte ga. Ovo je lakši postupak od blanširanja paradajza i usitnjavanja u secku jer vam ostaje vam samo kožica u ruci. Na malo maslinovog ulja propirjati crni luk, na kraju dodati beli, paradajz, so, biber, šećer, koncentrat paradajza, malo soli i ostaviti da se krčka dok se ne redukuje i vodica ispari, negde oko 30 minuta. Doterati ukus na kraju i zgusnuti ako je potrebno sa brašnom ili gustinom. Umesto svežeg paradajza možete koristiti pelat iz konzerve ili sok od paradajza.

Patlidžan bez guljenja iseći na kolutove debljine oko 0.5cm. Posoliti i ostaviti da pusti gorčinu. Ja sam koristila već spremne pečene paprike, a ako ih nemate onda sveže paprike iseći na krupne komade, a krompir na tanje kolutove.

Na 200ml ulja u tiganju na umerenoj vatri, tako da ne dobije zlatast boju već samo postane mekan, pržiti krompir koji ste ogulili i isekli na kolutove u 2-3 ture bez mešanja, oko 8-10 minuta za svaku turu. Ocediti od viška ulja i poređati na dno vatrostalne posude. Moja posuda ima dno 20x20cm. Posoliti krompir. Na istom ulju propržiti u 2-3 ture plavi patlidžan. Ocediti od viška ulja i poređati preko krompira, pa posoliti i pobiberiti. Preko patlidžana poređati krupno sečenu pečenu papriku ili ako je nemate onda svežu papriku propržiti na ostatku ulja. Sve zaliti paradajz sosom.

Peći u rerni na 200 stepeni oko 30 minuta. Servirati mlako.



TUMBET


500g of potatoes
500g of aubergine
500g red bell peppers
200ml of oil


TOMATO SAUCE
olive oil
onion
1 garlic clove
1 kg of tomatoes or 500ml of canned peeled tomatoes or 500ml of tomato juice
1 teaspoon of sugar
1 tablespoon of tomato concentrate puree
salt and pepper
1-2 tablespoons of flour or corn starch
basil and parsley


First, make your favorite tomato sauce. On olive oil fry the onion slices, add in garlic and peeled and crushed tomatoes. Add in sugar, salt, pepper, tomato concentrate and cook for until the sauce thickens up. You can use flour to thicken it up at the end.


Cut the aubergine into slices around 0.5cm thick. Salt each piece and set them aside to let out oil the bitterness. They will go brown. I used oven roasted red bell peppers, peeled and cut into smaller cubes, but you can use fresh peppers. Cut them into large chunks. Cut the potato into slices.

Place 200ml of oil in a large pan and fry potato slices so they go soft, not golden one batch at a time. Remove excess oil and place in an oven proof baking dish. Salt and pepper to taste. Mine was 20x20cm. In the same oil fry the aubergine in batches. Place over the potatoes and add salt. Fry the peppers in the same oil. Add in more oil if needed. Place over the aubergine. Cover with tomato sauce and place in the oven for around 30 minutes at 200 degrees Celsius.

28 коментара:

  1. ovo jos mirise na ljeto! volim ovakve slozence od kojih mirise cijela kuca!

    ОдговориИзбриши
  2. Vec sam videla taj recept i odmah mi se dopao;)) I ja volim ovakva jela;))A bogami i ti si gafino spremila;)

    ОдговориИзбриши
  3. Obozavam povrce pripremljeno na razne nacine, a ovo mislim da je divnooo jer kada se svi povrtni sokovi i ukusu pomesaju to je bombasticno. Divno!

    ОдговориИзбриши
  4. Drage moje,

    ovaj post nije bio na redu za objavljivanje ali je jednostavno morao da se ubaci jer nam se bliži kraj sezone paradajza i patlidžana, a zaista bi bila šteta da se ne isproba sa sosom od svežeg paradajza i naravno, dok su namirnice još pristupačne.

    ОдговориИзбриши
  5. Joj, što volim povrće! Probaću prvom prilikom, možda već za vikend, da uhvatim sezonu....

    ОдговориИзбриши
  6. I meni je ovaj tumbet promakao, a baš djeluje kao jelo koji ne može da ne bude ukusno. Ja inače obožavam sve što je od povrća a oduševljava me sve što ide u rernu:)
    Odlična ti je ova "mala tajna velikih majstora" sa rendanjem paradajza!

    ОдговориИзбриши
  7. Ovo je zaista jako fino i moćno iako je samo povrće u pitanje ,dobro si napisala i ja bih prešla u vegetarijance da su im sva jela ovakva.

    ОдговориИзбриши
  8. Jako lijepo izgleda, moram to probati, hvala na receptu!

    ОдговориИзбриши
  9. Super Jelena, hvala ti što si ubacila ovaj post i recept koji baš ne smijemo zaobići, pogotovo dok još ima svježeg povrća. Vjerujem da je jako ukusno, ja i volim ovakva jela. Ti si ga napravila odlično, baš sočno i fino izgleda. Vjerujem da ću ga i ja ovih dana pripremiti.
    Tanjur sa cvjetićima mi se sviđa :)

    ОдговориИзбриши
  10. Krasno izgleda jedino što bi to kod nas doma teško prošlo obzirom d ane sadrži meso.

    ОдговориИзбриши
  11. totalno slasno izgleda; i ja sam prvi put za tumbet čula na majinom blogu kad je stavila link do recepta, meni su u biti ovakva povrtna jela i složenci jedni od najdražih. super ručak!

    ОдговориИзбриши
  12. Odličan ručak! Kod Maje mi je recept promakao, ali sad bilježim :) Meni je to kompletan obrok, a dragom bi uz ovo ispržila piletine da ne kuka ;)

    ОдговориИзбриши
  13. jelena, divno! jako volim ovakve složence, meso mi tu uopće ne nedostaje :))

    ОдговориИзбриши
  14. Pravila sam ovo jelo nebrojano puta i zaista je fantastično!

    ОдговориИзбриши
  15. Secam se ovog recepta kod Maje... Bas mi je super delovalo, ali jos ga nisam pravila. U medjuvremenu sam zaboravila na njega. Hvala ti sto si me podsetila! :)

    ОдговориИзбриши
  16. Za mene je ovo nesto novo, ali sudeci po sastojcima verujem da ne bi imala primedbe :)

    ОдговориИзбриши
  17. Ovo zvuci kao nesto sto bih ja mnogo voljela...bookmarked!

    ОдговориИзбриши
  18. Ovo je baš fino i zasitno jelo, puno okusa i mirisa. I meni je na listi za isprobavanje.

    ОдговориИзбриши
  19. ovo je fantastično, nije teško postati vegatarijanac radi ovog jela

    ОдговориИзбриши
  20. Hvala Jelena na lepim rečima, i poverenju za probanje. Ja se sećam kad sam čitala utiske Branke (Dvi ribe, dva kumpira) i beše još neko, valjda Snježana Monsoon, da sam se zainteresovala, pa kako nisam odmah spremila, posle zaboravila. Onda mesecima kasnije jurila po knjigama ideje za neke posne recepte, pa natrčala u jednoj na ovo, podsetila se i odmah probala. Ja sam se baš bila oduševila kako je to bogato ukusom, pravila sam ga i mami za neko njeno posluženje, sećam se i sad tih iskrenih komplimenata onih koji su probali tumbet.
    Tvoj deluje tako sočno i slasno, da bih sad sela da ručam, bez obzira što ni doručkovala nisam :)
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  21. This look so delicious. I can't wait to try this recipe.

    ОдговориИзбриши
  22. Danas sam htjela da napravim ovo (ili mualle), i kao za inat u 3 samoposluge nema patlidzana! Trebalo mi je za jednu prijateljicu koja je alergicna na gluten (izmedju ostaloga) i sada moram ici na taj rostilj sa nekom improviziranom salatom:(

    ОдговориИзбриши
  23. Ovo je savršeni obrok, posebno ljeti! Bilježim si i samo krckam svoju to-do listu. Nikad kraja isprobavanju novih divotarija. :)

    ОдговориИзбриши
  24. Kod tebe je uvijek nesto fino, a ovo izgleda posebno slasno, definitivno se mora isprobati:)

    ОдговориИзбриши
  25. a kako ovo izgleda i ja bih odmah postala vegetarijanac ;)

    ОдговориИзбриши