понедељак, 10. октобар 2011.

ESTERHAZI TORTA - U NOVOM RUHU

Pre više od godinu dana blog sam otvorila receptom za Esterhazi tortu. Recept su pratile dve tužne fotografije koje sam u tom momentu imala u arhivi. Ovoga puta vas pozivam da pogledate osvežen post za Esterhazi sa dopunjenim i proširenim receptom koji je namenjen početnicima u kuhinji. Oni koji su slične torte pravili neka slobodno preskoče moj elaborat, ali možda i u tom elaboratu nađu po koju korisnu informaciju. Recept možete pogledati ovde.




Recipe for Esterhazy torte was the first post on my blog. It had two sad photos that I used from my photo album. Today, I am inviting you to take a look at the refreshed post with new photos and a more detailed recipe.

35 коментара:

  1. Torta izgleda prekrasno!! Nisam nikad čula za nju niti ju imala priliku negdje probati.

    ОдговориИзбриши
  2. Baš mi se sviđa kako se neke stvari poslože. Naime, ja sam baš namjeravala raditi ovu tortu prije tjedan dana. Onda sam se prehladila i nisam stigla. A sada je vidim ovdje, zajedno sa upustvima i bacam se na posao čim uhvatim slobodnog vremena! Hvala!

    ОдговориИзбриши
  3. Wow, prelijepa je. Nikad ju jos nisam radila, i stalno se spremam, ali nikako. Sigurno ce se naci za Bozic na nasem stolu:)

    ОдговориИзбриши
  4. Cuvena torta Austro-Ugarskog princa (Paul III Anton, Prince Esterházy). Cestitke za bolju verziju izvedenu ove godine- prelijepa!

    ОдговориИзбриши
  5. Torta izgleda prekrasno. Divim se svim vještim ženama koje imaju toliko strpljenja i ljubavi za izradu zahtjevnih torti. Svaka čast.

    ОдговориИзбриши
  6. Prekrasna je, sve pohvale Jelena!

    Lijep pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  7. Recept koji si napisala je tako studiozan i detaljan. Nijednu sitnicu nisi preskočila, a još je i propraćen fotografijama izrade. Zaista si uložila veliki trud koji se isplati, jer uz ovakav recept lako se odvažiti i upustiti u izradu ovako dobre torte!
    Šta reći o izgledu? Veoma je lijepa, a i ruže su predivne:)

    ОдговориИзбриши
  8. Mmmmmmm, baš lepo izgleda :) I sličice na Fejsu su baš divne :)

    ОдговориИзбриши
  9. torta je prekrasna i svaka ti čast! ja ju još nikada nisam radila, kad budem bit će to za neku posebnu priliku i po vašim uputama s blogova :)

    ОдговориИзбриши
  10. Kao i uvek ti svaki put premasis samu sebe.Prosto i jednostavno kad neko voli da radi to sto radi.Ja uzivam u tvojim postovima i radujem se sto uvek detaljno sve prezentiras..nema tu zabune..samo tacne mere;)
    A i da ne pricam kako to sve profesionalno uslikas;)

    ОдговориИзбриши
  11. Jeco,prelep post o prelepoj torti.Rado bih pojela jedno parce:)))

    ОдговориИзбриши
  12. Tvoju Sahericu i Esterhazicu imam urezane duboko u pamćenju jer su zaista fantastične i veruj mi, dala si nam domaći zadatak, skoro svima:) Odlično, Jelena:)))

    ОдговориИзбриши
  13. Nikada ju nisam ni pravila ni probala, ali mi je vec dugo zelja... Posto znam kako ti dobro objasnjavas popstupak, kada se odlucim - bice to po tvom receptu! A i jako mi se dopada kolicina lesnika.

    ОдговориИзбриши
  14. Božanstvena, moja mama ima recept za bledu kopiju sa orasima pod nazivom "Malterka".Jako sočno izgleda i hvala za detaljna uputstva!

    ОдговориИзбриши
  15. Ova torta ide u bookmarks! Nisam je nikada probala. Imam jedan rodjendancic krajem meseca, pa mozda se i odvazim.

    ОдговориИзбриши
  16. Jelena torta je stvarno savršena ! Sada sam u miru pročitala recept, odličan je ! i zbilja si ga super napisala i stavila slike korak po korak. Hvala ! A kako tek lijepo izgleda, divno ruho si joj dala, uz ove lijepe ružice...., prekrasno !

    ОдговориИзбриши
  17. Secam se ja tog posta, a sad ću ga rado prostudirati opet. Veliko hvala na trudu da sve objasniš do detalja, ja imam sličnu potrebu kad zapisujem recept, pa te vrlo dobro razumem.
    Nisam nikada pravila Esterhazi, probala sam davno neku u kojoj mislim da nije bilo džema i da je bila od badema, i nešto skorije verziju kod Dadeta, ali on je se svesno udaljio od prvobitnog recepta i napravio neku svoju varijaciju. Količina lešnika u ovom tvom receptu obećava savršen ukus, deluje mi da je sve skladno i sočno.

    p.s.
    Ja jurim te plehove za doboš, ako nabasaš negde, javi, ja to ne viđam :)

    ОдговориИзбриши
  18. Moja omiljena torta,koja je stvarno samo za specijalne prilike. Tvoja izgleda apsolutno savršeno!

    ОдговориИзбриши
  19. Nisam nikad imala prilike probatu ovu tortu, ali sam joj se u dosta navrata divila u raznim kuharicama i na internetu. tvoja izgleda stvarno vrhunski. Sjajan opis postupka rada, mislim da bi i početnik bez većih problema uz tvoje savjete mogao ispeći ovu tortu.

    ОдговориИзбриши
  20. Probala sam tortu, ali je nisam nikad pravila. Ni sama ne znam zasto. Prelepo izgleda, svaka cast.

    ОдговориИзбриши
  21. Lepo u svakom pogledu. I lepo objašnjeno i lepo urađeno. Ja je pravim nešto češće nego ti jer ne čekam specijalne prilike, nego čim mi ostane 6 komada, ja pravim novih 12. :))) Pogađaš naravno da sem Reforme, to je ona druga torta koju pravim u radionici. Za Reformu znam zašto sam krenuo da je pravim. Mnogo je dobra, i UMEM, a za Esterhazi, nikad nisam ni čuo. Nemoj da te čudi, jer ja nisam čuo ni za 90% drugih torti. Naprosto, slatkiši mi nikad nisu bili na prvom mestu u ishrani. Jednog dana se desilo da sam čak 3 puta čuo reč Esterhazi, i pomislio da to možda nije slučajno, te sam počeo da tragam za receptom. I našao ga. Čak dva potpuno različita recepta.

    Jel znaš zašto je ta torta tako popularna već godinama?
    Bila je poslužena na svadbi Lepe Brene...Za tu čuvenu svadbu tortu je pravila poslastičarnica Aleksandar, verovatno tada jako čuvena, i za divno čudo taj njihov recept je dospeo i u Praktičnu ženu. Jako podseća na taj Nemački recept koji si i ti dobila, jer se pravi od pudinga sa aromom lešnika u koji se posle stavi orah ili lešnik. Ako stave orah u fil, onda kore prave od lešnika, i obrnuto. Probao sam to da napravim, i da ti pravo kažem nije nizašta. Drugi recept je sličan tom tvom, jer se radi o žumancima sa puterom, a kore se peku kao i sve kore, belanca lešnik (orah) i šećer. Neko stavlja brašno neko ne, a ja sam se opredelio da stavim 1/3 mlevenog keksa. Sve u svemu to je bila već PRAVA torta, ali mnog jaka. Znaš i sama kolko je to jako. Jedno parče i dosta ti je slatkog za taj mesec.:))) Bar meni.

    Vidim da si se ti pametno dosetila, pa gornju koru mažeš džemom, što je elegantno rešenje da se taj prejak ukus malo ublaži. Francuzi bi rekli CHAPEAU BAS...mada je "skidam kapu" sasvim korektan prevod, ja sam skloniji jednom slobodnijem a on glasi: BRAVO MAJSTORE :)

    Pošto se nisam dosetio, a ti kasniš sa receptom 15 godina, ja sam Esterhazi ublažio tako što sam napravim fil od pudinga i margarina, pa ga spojim sa tvojim filom od žumanaca. I bude to lepo, ne mogu kasti, ali brate dva fila treba kuvati. Kao da to nije dovoljno, ja pravim i treći od čokolade, ali ne bih sad o tome, sramota me i zbog ona dva :))).

    Vidim da si i ti izbacila tucani grilijaž, kojim bi trebalo posipati kore. I ja sam ga izbacio HVALA BOGU bar nešto pametno da uradim. Naprosto mi je dosadilo da mi mušterije stavljaju zamerku kako se unutra gricka šećer. Sad više niko nema zamerke, a da li je to što ja pravim i dalje Esterhazi, pa ne bih se baš zakleo da jeste. No kakve veze ima, torta je odlična, pa nek se zove i Esterhazi.

    Umal da zaboravim, a zbog toga sam i krenuo u pisanje. Ja ne čistim lešnik od tih ljuskica. A pečem ga isto ko i ti da ga prepečem, jer je to jedini način da mu stvarno daš aromu. Mašina sve to lepo samelje, i stvarno ne vidim zašto bih se gnjavio oko tih ljuskica, koje ništa ne smetaju.

    ОдговориИзбриши
  22. DADE

    Očekivala sam komentar od tebe, i onako gledam komentare s vremena na vreme i vidim nema te. Očekujem onako sa blagom nervozom. Nije lako objavljivati recepte sa ovakvim tortama kad smo svi pod tvojim budnim okom. Kad sam videla dužinu komentara otišla sam prvo da uzmem čašu vode da malo dođem sebi ako me "prekoriš" da sam negde zabrljala. Dobro sam prošla.

    Ja sam se u Esterhazicu zaljubila još pre 15ak godina kada je drugarica stalno poručivala za rođendan Esterhazi iz radionice torti. Mislim da je bila Dessert ili možda nije. Svake godine sam čekala to parče torte. Onda sam pitala za recept, niko ga nije imao i eto dobavila sam ga i od tada uživam u njoj. Ta sa rođendana je mnogo lakša verzija. Fil je laganiji, kao da ima u sebi i slatke pavlake ali meni ni ovaj nije težak. Ovde ne samo da džem balansira nego i limunkasta bela glazura. Ona mora da lepo kisne, a ako ne kisne onda je slatko. Probaj sa limunom ako je već ne praviš tako. Ako se sa džemom pretera to ne valja jer džem preovlada. Sasvim tanki sloj, samo da prekrije tortu onako kao plastična folija. Mama je moja pravila i ja nisam lepo objasnila. Stavila je samo milimetar više i džem se osetio previše, a to ne sme.

    Ovo sa lešnicima, e to bi mi olakšalo posao, ali sam mislila da bi boja torte zbog ljuspica crnkastih bila pretamna. Moram da probam, a to stvarno olakšava posao.

    ps znači ako sretnem Lepu Brenu da je slobodno pozovem na tortu

    ОдговориИзбриши
  23. To u vezi džema mi je bilo jasno dok sam pažljivo čitao tvoj recept. Ja to uvek nekako slažem u glavi i pošto znam kolko je to u samoj suštini dobro izbalansirana torta, što se ukusa tiče, odmah mi je bilo jasno da tu sme da ide samo tanak sloj džema. Uostalom ti si to i naglasila. Ja ga u stavljam samo na kore od srnećih leđa da bi ubio ukus enormne količine čokolade, i tamo ga treba staviti što više to bolje. No, ovde gde je lešnik dominantni ukus, to bi bilo stvarno neprimereno, da ga nadvlada džem pa makar i od kajsija. Što se tog belog preliva tiče, njega nikad nisam radio, jer samu Esterhazi završim tako što gornju koru kao i bokove, namažem sa ostatkom fila, a kad se ohladi pospem mlevenim lešnicima. To mi je brže, a zna se da ja torte ne pravim za gledanje nego za jelo, pa mi niko i ne zamera.
    Samo da još nešto naglasim jer važno je. Nemoj da stavljaš keks umesto brašna, kao što ja radim, jer tada nećeš smeti da radiš smesu za svih 5 kora odjednom. Keks obori penu i sve se pretvori u čorbicu. Ako stavljaš keks, moraš mutiti belanca za jednu po jednu koru. Da ne misliš kako sam ja mazohista, odmah da ti kažem da ja radim smesu za 8 kora, ali imam 4 rerne pa svih 8 kora odmah i pečem. Stavljam po dva pleha u rernu pa im zamenim mesta nakon 12 minuta. To možeš da probaš, jer dosta ubrzava pečenje.

    Lešnik slobodno melji sa ljuskom, veruj mi. Ništa ne potamnjuje sam fil, a dosta olakšava život.

    Čao Jelena, nadam se da sam ti sve ispričao, ali ako se setim još nečega, eto mene opet :)))

    ОдговориИзбриши
  24. I love this cake, and that means something, for I really don't eat many sweets. Photo is top-notch.

    ОдговориИзбриши
  25. nisam je nikad napravila, vidim jako si detaljno i lijepo objasnila taj recept i popratila sve slikama, svaka čast na trudu

    ОдговориИзбриши
  26. Ni ja je nikada nisam pravila. Probala je jesam i jedna je od onih PRAVIH torti-domacinskih. Ti si je zaista lepo napravial, svaka cast.

    ОдговориИзбриши
  27. Šta reći? Divno objašnjen postupak izrade jedne meni vrlo drage torte!:) Nikad je pravila nisam, ali je vrlo rado jedem! Zaista prelijepo izgleda!

    ОдговориИзбриши
  28. Wow! I'm so glad you write these recipes in English too!
    I'll be coming back soon to prepare quite a few of them :)

    Welcome to whatisinfortoday.
    See you!

    ОдговориИзбриши
  29. Vidjela sam ovaj post čim si ga objavila i napravila sam mentalnu bilješku da se moram vratiti, detaljno pročitati prvi post i komentirati.
    Nikad nisam radila ovu tortu, a jako je volim. Ne znam zašto, ali postupak izrade me oduvijek malo plašio pa se nisam ni upuštala u izradu.
    Tvoja izvedba je predivna, a post je tako detaljan da mislim da je došao trenutak da se odvažim i napravim je.:)

    ОдговориИзбриши
  30. Ma ti si prava majstorica!! Pogledaj samo te šare glazure!! Nisam nikada radila ovu tortu, i mislim da mi nikada ne bi uspila ka tebi :) Izvedba baš očarava draga Jelena :)

    ОдговориИзбриши
  31. Jelena, kad resim da je napravim bice to po ovom tvom receptu. Zaista si se potrudila da nam svima olaksas posao :)

    ОдговориИзбриши
  32. Kao i što sam obećala pravila sam po ovom receptu prošli tjedan ovu tortu. Torta je sretno stigla do Dubrovnika! Pravljenje torte po tvom tutorialu je bilo "ko od šale"! Hvala, draga!

    ОдговориИзбриши
  33. Smejem se već pet minuta a verovatno ću se još malo smejati, a sve zbog tvoje reakcije na Dadetov kometar. Lepo te vidim kako usataješ i ideš po vodu. Sjajni ste, oboje.

    Tortu nikada nisam pravila i nešto se ne ljubim sa tom vrstom tori ali ću sigurno zapamtiti gde mogu da nadjem pouzdan recept jer ko zna, mozda mi i zatreba!

    p.s. još uvek smo kratke za jedno ćaskanje,još od susreta...moraćemo da nadoknadimo

    ОдговориИзбриши
  34. Ovdje se stvarno nema više što dodati.Nisam je nikad radila a kad mi padne napamet sad znam gdje ima dobar recept.

    ОдговориИзбриши