понедељак, 29. август 2011.

NAŠ ICEBERG RUČAK - ŽIVELA SALATA!

Iceberg salata ili ledena salata, se u Srbiji gaji preko 20 godina, i ta proizvodnja je počela zbog potreba McDonald's-a. Oni je koriste u hamburgerima i salatama. Dobro, pošto je očigledno da u Srbiji sjajno uspeva, pitam se ja zašto je nema na svakom ćošku i zašto joj je cena poprilična? Očigledno da se nije odomaćila. Ako se setite pre nekih desetak godina brokoli se smatrao čudnom biljkom, a prodavci su morali da objašnjavaju kupcima čemu služi i kako se sprema, a danas brokoli ima cenu koja je manja od karfiola.  

Iceberg ili ledenu salatu teško ćete naći na našim pijacama, ukoliko ne znate šta tražite. Ja sam je sasvim slučajno kupila na zemunskoj pijaci, jer sam načula u prolazu kako jedna teta traži ledenu salatu, a prodavac joj je pokazao glavicu raskupusane salate, kao ovde na slici. Milion puta sam prošla pored te tezge i nisam je zapazila. Zašto? Pa zato što se ona uvek prodaje bez spoljašnjih listova, zamotana u providnu foliju, jer ne trpi fajtanje vodom kojom je pijačni prodavci zalivju tokom dana da se ne sparuši. Dobro, neka je on fajta ali samo neka joj cena ostane kao i do sada 0.4 evra po komadu. Možete je kupiti i u većim hipermarketima gde se prodaje na kilogram. Cena joj varira tokom godine, tako da treba pratiti. 

Iceberg je dobila svoj naziv po ledenom bregu jer se transportovala širom SAD-a u drvenim kutijama pokrivena ledom. Mešavina je kupusa i zelene salate, ako je mogu tako opisati. Čuva se u dobro zatvorena u prozirnoj foliji, a seče se na kriške, kao lubenica, pa se sama raspadne na listiće u tanjiru. Izuzetno je blaga i hrskava, a ima posebnu slast. Može se jesti sa ili bez preliva.

Od kada je počela sezona krastavaca i paradajza na pijaci ja sam uvela ovu obogaćenu salatu kao glavno jelo dva puta nedeljno i to obično vikendom. Iceberg, paradajz, krastavac, rukola, sa kockicama belog mesa, jajima, brusketama i jednom light varijantom preliva po mojoj recepturi. 

Obično veče unapred ispečem kockice belog mesa, skuvam jaja, napravim preliv, a sutradan mi treba 5 minuta da ručak bude na stolu. Ne manjka ova salata kalorijama, naročito ako vam je dresing bogat i zasladite se brusketama, ali zaista prija kao glavno jelo, naročito ako utrčite u kuću, a treba vam ručak u roku od 5 minuta, i to hladan i osvežavajući.




SALATA
glavno jelo za dve gladne osobe

ice berg salata
2 paradajza
2 manja krastavca
20gr rukole
2 hladna tvrdo kuvana jaja
300g belog mesa
svež bosiljak

DRESING-PRELIV ZA SALATU
2 pune kašike krem sira (sremski, Ella....)
1 puna kašika Tartar sosa
17 kašika jogurta
1 ravna kašičica senfa
1 kašičica limunovog soka
prstohvat suve mirođije
prstohvat suvog ruzmarina
so
biber

krutoni, bruskete...

Belo meso iseći na kockice, posoliti i propržiti na malo ulja, pa ostaviti da se ohladi. Najbolje ispeći veče unapred. Iceberg salatu iseći na krupnije delove, krastavac i paradajz po želji, a jaja na osmine. U dubokoj činiji ređati sastojke za salatu. Zbog potreba fotografisanja ja sam samo deo salate stavila u tanjir, a inače je serviram u dubokoj staklenoj činiji. Pomešati sve sastojke za dresing (preliv za salatu) i preliti preko salate neposredno pre jela. Dodati bruskete ili krutone.



    ICEBERG SALAD WITH CHICKEN AND CREAMY DRESSING


    Iceberg salad is not a typical salad that you would find on a Serbian table. We love our butterhead lettuce, and it is a standard salad together with tomatoes, and cucumbers covered in Italian dressing that can be found in every home. When autumn comes, we love our roasted red pepper salads, dressed in oil, vinegar with a bit of garlic. We are not fond of creamy dressings here. Just simple oil and vinegar is enough. Maybe it is for the best, since all the wonderful flavor that comes from the bottled up kinds comes from too many calories. Here I made my version of the light dressing made from ricotta, tartar sauce and dry herbs. I used Serbian yogurt that is a more liquid form of the Greek yogurt. Just add some milk to the Greek yogurt if you are not in Serbia to make it denser. Enjoy!

    iceberg salad
    2 tomatoes
    2 small cucumbers
    20gr rocket
    2 hard boiled eggs
    300g chicken breast
    fresh basil 

    DRESSING
    2 full tablespoons of ricotta or farmers cheese
    1 full tablespoon of tartar sauce
    17 tablespoons of Serbian yogurt
    1 even teaspoon of mustard
    1 teaspoon of lemon juice
    pinch of dry dill
    pinch of dry rosemary
    salt and pepper

    croutons or bruschetta thinly sliced


    Cut the chicken breast into cubes, salt and pepper to taste and fry on little oil in a pan until done. Set aside to cool. Cut the iceberg into wedges. Cut the cucumbers, tomatoes and eggs. Layer all the ingredients into 2 bowls. Do not salt. Pour the dressing over and add croutons just before serving.



      21 коментар:

      1. Draga Jelena ovim postom si mi dala odličnu ideju što danas za ručak, hvala ti!:)
        Salata izgleda jakoo fino i bacam se odmah na posao.

        Kiss:)

        ОдговориИзбриши
      2. Obozavam iceberg tako je hrskav i ukusan:)) Odlicnu kombinaciju si napravila.:)

        ОдговориИзбриши
      3. Obozavam Iceber salatu, mada sam je nesto zapostavila u poslednje vreme. A pocela sam da je jedem bas zahvaljujuci McDonaldsu i njihovoj pilecoj salati, koja je slicna tvojoj varijanti.
        Nisam znala da se kod nas proizvodi, bila sam ubedjena da je uvozimo i da joj je zato cena visoka. Paradoskima nikad kraja...

        Odlicna salata, a jos bolji dresing, prepisujem recept.

        ОдговориИзбриши
      4. Iceberg salatu redovno kupujem, kod nas je ima svugdje kupiti. Salata izgleda odlično!

        ОдговориИзбриши
      5. Ana, na zemunskoj pijaci, u redu gde se pečurke prodaju, malo pre njih, jedan prodavac nudi samo salate. Tu je možeš naći po sasvim finoj ceni. Treba pitati, jer je ja zaista nisam prepoznala. U Merkatoru cene zaista variraju, pa sam prošli put kupila glavicu za 0.7 evra, a nekada ide i preko 1.5. Sezona valjda.

        ОдговориИзбриши
      6. Jelena, hvala za informaciju, ja sam je obicno kupovala u Tempu, a cena ume da bude oko 180 dinara, verovatno sam zakacila vansezonsku ponudu.

        ОдговориИзбриши
      7. Super salata!
        Ja cesto smuljam slicne varijante od onog sto se zatekne u kuci pa moje salate nisu nikad iste. Ovo bas moram da isprobam u originalu, ledenu salatu nisam nikada do sada pazarila.

        ОдговориИзбриши
      8. Ja sam baš u potrazi za receptima sa salatom koji se mogu nositi kao ručak na posao. Ovaj je stigao kao naručen ;)

        ОдговориИзбриши
      9. 'Iceberg' mi je draga, jer je relativno laka za odrzavanje (kao kupus) i uz to je i hrskava.
        Sa dobrim prelivom, kao sto je ovaj tvoj gore, zaista ima notu vise!

        ОдговориИзбриши
      10. Ja obožavam sve vrste zelene salate i jedem je u velikim količinama. Ne znam da li se kod nas u hr proizvodi iceberg, ali cijena mu je tu negdje kao i ostalim salatama. Po zimi cijena salate skoči do 30,00 kn za kilu (cca 4,00 eur) pa ti dođe da rađe kupiš još kliu mesa :)))

        Salata je odlična, idealna za doma i za odnjeti na posao

        ОдговориИзбриши
      11. obožavam tu salatu. Jelena, napravila si jedan fantastičan obrok, ja bi ti s guštom sve to redom slistila, savršeno!

        ОдговориИзбриши
      12. Odlično izgleda, svakako moram probati, ali ne u McD, nego prema tvom receptu

        ОдговориИзбриши
      13. Mi to zovemo kristalka, makar na omotu ima koji put originalan naziv. Mene ona spašava pred neke blagdane jer se dugo drži i sigurna sam da se neće posušit i pokvarit. No ona me vizualno ne zadovoljava, ako ju natrgam, ružno, ako narežem nožem, izgleda ko kupus, više me usreće lijepi mali listići, pa onako u više jakih boja... ah šta ćeš.
        No tvoja kombinacija za lagani ljetni obrok je fantastična, zamamno.

        ОдговориИзбриши
      14. Fantastičan i jednostavan obrok! Ovdje je ona kristalka ima i neka ledenica i sl.
        A ja kad pročitah Iceberg pade mi na pamet robna marka s istim imenom Iceberg
        :):):)

        ОдговориИзбриши
      15. Jelena, odlicna salata jedna od mojih omiljenih:)

        ОдговориИзбриши
      16. I only like iceberg lettuce in sandwiches; somehow prefer other kinds in a salad.

        ОдговориИзбриши
      17. Super ti je blog..
        Pozdrav od melanzane.

        ОдговориИзбриши
      18. Ima na Kaleniću par tezgi sa raznim nekim salatama, možda i toga ima, ja obično ne zagledam, jer i ne znam da postoji :)
        A ukus je kao obične zelene salate? Je l' po nečemu specifična?

        Lep ručak, rado bih ovako nešto čalabrcnula :) Dressing mi se naročito svidja!

        ОдговориИзбриши
      19. MAJO,

        ako si jela Big Mac ili salatu u Meku onda je to ta salata. Ona je kao hrskava zelena salata, mnogo punija ali slađa. U hipermarketima se prodaju glavice u celofanu raznih veličina. Cena zna da bude velika po kg, ali kad se izmeri nije strašno. Seče se na kriške pa se ona sama raspadne u tanjiru, a ja je volim sa krem prelivima. Na Kalenić pijaci je sigurno ima. Pogledaj link kako izgleda raskupusana, ako je nema u celofanu na pijaci, da znaš šta da tražiš, ili pitaj prodavce za ledenu, kristalku ili ajsberg. Ja znam kako izgleda, ali je raskupusanu nisam prepoznala.

        ОдговориИзбриши