петак, 8. јул 2011.

PITA S ADE - BRZA I JEDNOSTAVNA SAVIJAČA SA MARELAMA

Nalik drugim pitama, a u kategoriji sama za sebe. Ova brza i jednostavna savijača, kako je Vanilyca krstila kada je objavila recept na Coolinariki je bila tema kuVarijacija pre dve godine, i sigurno bi prošla nezapažena da je Marija nije donela na naše zajedničko druženje na Adi. Ja nešto slično nisam jela, iako sam rado degustirala sve moguće slatke pite, a ova me je zaista osvojila. Marija je napravila sa višnjama, borovnicama i ribizlama. Lagana i vazdušasta i kako joj ime kaže brza i jednostavna. Na jednom parčetu sigurno nećete stati.




Mere u originalnom receptu su date u kašikama, a ja sam ih prevela u grame i mililitre, pošto mi je to lakše. Koristila sam marele, tako da sam zbog njihove kiselosti originalnu količinu šećera sa 250g povećala na 300g i to je bio pun pogodak. Ova količina je dovoljna da se postigne neka donja granica slatkoće, tako da ne preporučujem smanjenje mere, ali ukoliko koristite jabuke ili neko drugo slađe voće onda možete raditi sa 250g. Pošto pita nije preslatka dodatkom šećera u prahu koji ovde služi ne samo kao dekoracija možete narihtati sebi ukus.

Voće se spušta po geometrijskom šablonu, onako da je pravilno razbacano po kori jer je to bitno zbog preseka.

Kada počnete da motate koru, a mislim da je to ključna stvar ove pite, nemojte pritiskati, već lagano motajte da ima prostora i vazduha između listova. Šest rolni od po dve kore se spušta u nauljen pleh od rerne, i to jedna do druge, a potrebno je nauljiti između kora kao i celu gornju površinu pre pečenja.

Da bi bila mekana, nako pečenja onako vrelu pitu pokrijte mokrom krpom i ostavite tako da se ohladi.




BRZA I JEDNOSTAVNA SAVIJAČA SA MARELAMA

1kg neočišćenih marela ili višanja - 830g očišćenih
500g kora za pitu (oko 400g se utroši)
3 cela jaja
300g kristal šećera
170ml ulja
170ml mleka
250g brašna
12g praška za pecivo
šećer u prahu za posipanje
ulje za premazivanje


Mikserom kratko umutiti šećer i jaja, pa dodati ulje i mleko i na kraju brašno koje ste pomešali sa praškom za pecivo. Ostaviti da smesa odstoji oko 10 minuta na toplom. Pravimo 6 rolni sa po dve kore koje se ređaju u plehu od rerne koji ste uljem premazali (dno i stranice).

Preko prve kore nakapati 4-5 kašika fila (ne razmazivati), staviti drugu koru, pa ponovo 4-5 kašika fila. Preko fila geometrijski rasporediti jednu šestinu marela ili višanja. Umotati pitu po kraćoj stranici bez pritiskanja, već lakano motati da ostane vazdušasta. Ponoviti postupak sa još 5 rolni i složiti ih jednu do druge u plehu, pa nauljiti fino između rolni koje su jedna do druge i preko.

Peći na 200 stepeni oko 30 minuta; ako počne da tamni prekriti papirom za pečenje. Vrelu pitu prekriti pamučnom krpom koju ste pokvasili i ocedili i lepo je zašuškati, pa ostaviti tako dok se ne ohladi. Iseći dok je u plehu, svaku rolnu na 4 do 5 komada i pre serviranja obavezno posuti prah šećerom koji sipate kroz  sito.



FAST AND EASY STRUDEL

1kg of cherries or 800g without pits
400 - 500g of phyllo sheets
3 whole eggs
300g of sugar
170ml of oil
170ml of milk
250g of flour
12g of baking powder
fine sugar for sprinkling

With an electric mixer beat together eggs and sugar for 30 seconds, add in oil and milk and at the end add in the flour that you have mixed with baking powder and set aside. We will be baking 6 rolls with 12 phyllo sheets total. Each roll has 2 sheets.

Take one sheet and place it on the counter. With a tablespoon drip 4 to 5 tablespoons of the egg filling. Place another sheet on top of it and again drip 4 to 5 tablespoons of the egg filling. Place one sixth of the cherries by hand like in the picture and then gently roll without pressing. Start rolling on the shorter side of the sheet. Place the roll in the oven pan that you have oiled on the bottom and on the sides. Make the rest of the rolls. Five more and place them one next to the other. Oil in between the rolls so they do not stick and oil on the top.

Bake at 200 degrees Celsius (no fan) for around 30 minutes. If it starts to turn dark place a baking paper over the rolls. While the rolls are hot cover them while they are still in the pan with a damp kitchen towel and leave like that to cool. This way they will be soft. Cut each one into 4 to 5 pieces and sprinkle generously with fine sugar before serving.




21 коментар:

  1. This looks very delicious with the cherries in the phyllo sheets.. must be very crispy. Love it :)

    ОдговориИзбриши
  2. ma baš si mi jako jako simpatična na slikama draga Jelena, mislim i inače na blogu, ali kad sam vidjela slike na Majinom blogu sve ste mi tako drage, vidi se da vam je bilo lijepo, prekrasna su ta druženja i prijateljstva koja se ovdje sklapaju.. Ovo je odličan recept za brzinsku pitu, a sigurna sam da je na kraju i jako sočna, pamtim definitivno.. :) Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  3. Jelena, dođe mi da ti zapjevam na ovu divotu! Jednostavne stvari su najljepše i uvik te iznova iznenade! Nadam se da ste se lijepo družile kao što ste degustirale odličnu hranu :)
    Divne fotke, a presjek me obara s nogu!

    ОдговориИзбриши
  4. Sjajna ideja za okup blogerki na Adi. Ne znam kako sada stoje stvari u Beogradu, ali ovde kod mene ima puno klubova za kuvanje, pa se redovno ljubitelji hrane okupljaju kod nekoga kuci i tamo kuvaju na zadatu temu.

    Inace pita izgleda odlicno!

    ОдговориИзбриши
  5. baš sam uživala gledajući vas na fotkama s druženja i tako sam poželjela da sam tamo s vama.
    Štrudlu od višanja-zna se-obožavam i ovaj recept sam si spremila, jako mi se sviđa

    ОдговориИзбриши
  6. Evo ja krenula od novijih postova, tek ću kod Maje :) Sigurni ste se odlično provele. Nadam se da će biti još nekog druženja, jako mi je žao što su mi se obaveze tako natrpale u bukvalno dva dana.
    Super su te pitice i tebi je baš lepo ispala. Jedino što se meni ne dopada mokra krpa na kraju pošto volim da pita ima krckavu koricu. :)

    ОдговориИзбриши
  7. I meni je ova pita ostavila poseban utisak i sigurno ću je pre ili kasnije napraviti...
    I da, bilo mi je JAKO DRAGO što sam imala priliku i lično te upoznati ;)

    ОдговориИзбриши
  8. I ja sam je tada pravila, i omiljena mi je.Jelena predivno izgledas, bas onako kako sam te zamislila nezna i fina, ...:)Veliki pozz

    ОдговориИзбриши
  9. Анониман9. јул 2011. 09:20

    Ma za visnje sam postala skoro kao rakija za visnjevacu.Pravim i ovakve strudle;)A za Adu se nadam i ja jednom pridruziti.Bas vam je bilo lepo;)

    ОдговориИзбриши
  10. Vidjela sam slike s druženja na Majinom blogu i što se tiče ove pite zapamtila sam onu s borovnicama, koje obožavam. I ona s marelicama mora biti fina, a višnje ne volim.

    Malo vam zavidim na druženju i finoj klopici koju ste imale na pikniku :)

    ОдговориИзбриши
  11. Sve ste mi tako slatke na onim slikama i tako drage. Zao mi je sto sam ovaj put propustila, ali verujem da cemo vec krajem leta organizovati novo druženje.

    Pita deluje primamljivo, a kako sam u fazi eksperimentisanja sa voćnim kolacima i ponuda voća je savršena, bice isprobana.

    ОдговориИзбриши
  12. Joj kako je dobra:) Baš osvežavajuća i po mom ukusu!
    Videli smo da ste se divno provele uz pregršt dobre klope. Moram ti reći da ste mnogo slatke žeMske:)

    ОдговориИзбриши
  13. Kako vidim - osim divnog druzenja, divno se i jelo. Odlicna pita; ovakvih recepata nikad dosta!

    ОдговориИзбриши
  14. Jelena odlično si napravila ovu pitu ! Super izgleda, a ja baš volim ovakve pite da bih je teško prestala jesti.
    Drago mi je da vam je na Adi bilo lijepo, baš mi je bilo drago vidjeti vas sve u Majinom postu.

    ОдговориИзбриши
  15. Jelena eto me stigoh ja a kod tebe vidim super recepti. Pozdrav...

    ОдговориИзбриши
  16. SURAC
    Dobro nam došao nazad. Čekamo nove recepte i dekoracije!

    BRANKA
    Nadam se da će nam se sledeći put i društvo iz susednih država pridružiti. Nismo mi tako daleko. Pita je božanstvena, a meni je najlepša kada se jede hladna iz frižidera. Greh je ne probati je.

    JASNA
    Ako nisi do sada probala ovaj recept, toplo ti ga preporučujem. Možeš da proučiš kako je curama ispala u KuVarijacijama.

    NALE
    Slatke, nego šta! Sledeći put i tebe očekujemo!

    ANA
    Kao što sam rekla, ova pita je u kategoriji sama za sebe. Ja volim voćne pite, naročito one koje kise, ali ova je vrh. Šuškalo se o septembru, kada malo zahladi....baš mi je žao što nisi mogla doći..sledeći put...

    WHAT'S FOR DESSERT
    Marija je pravila sa borovnicama i ona je rame uz rame sa ovom. Pošto si već pravila onaj divan krem sa borovnicama, evo ti sledeće ideje.

    DŽOLI
    Možda se svi mi spakujemo i dođemo kod tebe, pa onda redom kod Jasne i Mirjane. :)

    VERA
    Hvala! :))

    OLIVERA
    Bilo mi je zadovoljstvo da vas sve upoznam, a sledeći put se nadam da će biti više vremena za ćaskanje. Hvala ti što si odvojila vreme i došla da nas vidiš iako si bila u ogromnoj gužvi. To mnogo govori o tebi kakav si čovek (od reči).

    TANJA
    Sledeći put i tebe moramo ukomponovati. Kao što rekoh...možda septembar...Krpu slobodno izostavi pa će biti hrskava. Ja volim kad su pite mekane, a ova se sjajno čuva u frižideru i lepša mi je hladna i mekana.

    DOLCE FOODA
    Koliko znam postoji okuljanje Coolinarike redovno u Hrvatskoj, a i kod nas je bilo u Novom Sadu i kada se žene sa Coolinarike dogovore. Ovo je prvo okupljanje ove naše blogerske zajednice koja divno funkcioniše virtuelno, a sada i u stvarnosti.

    TAMARA
    Sledeći put lepo put pod noge i....da lično probaš pitu.

    MAJO
    Sledeći put i ti lepo sa Tamarom pa na degustaciju na Adu...

    EBBA
    Zaista je nešto posebno kada upoznaš virtuelne blogere. Sve dobija novu dimenziju. Ja isto volim da spajam lica sa blogovima, pa nisam više tako sramežljiva što se tiče fotografija. Meni znači da vas vidim, pa i vama treba to isto prijuštiti. Ti si nama prijuštila da čujemo tvoj prelepi glas!

    ANNCOO
    This is one of the many versions of the phyllo pastry strudels that are made here. I suggest you try it since there are no words to describe how good it tastes.

    ОдговориИзбриши
  17. Jelena, pita je divna, obožavam višnje. I ja je više volim meku! Upravo sam gledala slike s vašeg druženja, i vidi se koliko ste uživali! Slatko su me nasmijale slike gdje kolegice blogerice slikaju hranu... To mi je nešto jako poznato ;) Inače, divne ste mlade dame, sve do jedne, i drago mi je da malo mogu povezati lica s blogovima. Naravno, ne može se to uporediti sa "pravim" upoznavanjem, ali i pak je jako lijepo vidjeti i par fotkica ljudi koje virtualno pratim već neko vrijeme. I, priznajem, malo vam zavidim na divnom druženju, ali i na finoj papici :)

    ОдговориИзбриши
  18. Jelene draga ne mogu ti opisati koliko mi je žao što nisam uspela da stignem na blog-druženje !! Nadam se skorijem pononom okupljanju !! Pita deluje božansteno ukusno i erujem da ste uživale!! VELIKI POZDRAV DRAGA!!

    ОдговориИзбриши
  19. Super pita (pogotovo zbog ovog drugog tijesta u korama), to mi je sljedeci projekt!

    ОдговориИзбриши
  20. Анониман12. јул 2011. 19:59

    Jelena, pita izgleda fantasticno i super ukusno:)

    ОдговориИзбриши