среда, 27. април 2011.

U KUHINJI KOD MAJE-TOUCHSUN I JEDNO VELIKO HVALA





TOSKANSKA PITA

2 jaja
135g kristal šećera
90g otopljenog maslaca
60ml domaćeg maslinovog ulja
75ml mleka
1 kašičica ekstrakta vanile Dr Oetker
200g pšeničnog brašna
pola kašičice praška za pecivo
prstohvat soli
250g svežih ili zamrznutih borovnica (ili kombinacija sa ribizlama...)
sitno rendana kora jedne narandže
sitno rendana kora jednog limuna
šećer u prahu za posipanje


Mikserom mutiti jaja sa šećerom oko 5 minuta, pa dodati rastopljen puter, maslinovo ulje, ekstrakt vanile i mleko, ali mešajući oko minut između dodavanja svakog sastojka. Dodati rendanu koru narandže, limuna, so, i postepeno brašno sa praškom za pecivo. Voće može biti sveže i to sobne temperature, a zaleđeno mora biti poluzaleđeno bez soka pomešano sa kristal šećerom po volji. Jednu četvrtinu voća lagano umešati u testo, pa sipati testo u puterom premazan okrugli vatrostalni pleh prečnika 24cm.

Peći na 175 stepeni 15-20 minuta, pa ostatak voća posuti preko i lagano ga utisnuti, i nastaviti još 30 minuta sa pečenjem. Pre serviranja hladan kolač posuti šećerom u prahu.

ZAKLJUČAK
Sa ovim receptom je Maja pobedila na izboru za kuvaricu nedelje sajta Zdrava Krava gde takođe možete pogledati njen recept. Ovo je jedna izvrsna prolećna, lagana, i sočna pita koja se izuzetno brzo sprema, a koja obiluje kvalitetnim sastojcima koji se u ovakvoj vrsti kolača retko sreću. Dodatak maslinovog ulja pitu čini neobičnom, i klasifikuje je u mediteransku kuhinju. Majina preporuka je naravno domaće maslinovo ulje, ali sam ja ovu pitu pripremila pre pošiljke tako da sam koristila kupovno. Sumnjam da ću ga staviti sledeći put u recept, jer je isuviše dragoceno da ga tako trošim. Završiće u salatama. Varijacije na temu sa voćem su bezbrojne, shodno sezoni i ukusu. Na prvi pogled liči na ostale lagane kolače sa voćem koje viđamo u ovom periodu, ali se zaista razlikuje kvalitetom. Odlično!




MUS OD LIMUNA

60ml vode
10g želatina u kesici
360g kristal šećera
sitno rendana kora  4 limuna
6 jaja sobne temperature
180ml limunovog soka (oko 4 srednja limuna)
prstohvat soli
240ml slatke pavlake-Imlek 36%mm


Želatin pomešati sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri oko 10 minuta, pa ga rastopiti na laganoj vatri.

6 žumanca, 240g šećer, rendanu koru limuna, limunov sok, i so kratko umutiti mikserom, pa staviti u manju posudicu i kuvati na pari dok se smesa ne zgusna; meni je trebalo oko 40 minuta; ceo postupak nije kao sa kuvanim filom za torte, jer slobodno možete promešati fil na svakih 5 minuta, pa nije toliko zahtevno.

kloniti sa vatre, dodati otopljen želatin i mikserom na najvećoj brzini mutiti 15 minuta.

Umutiti čvrst šam od 6 belanaca sa postepenim dodavanjem 120g kristal šećera. Umutiti slatku pavlaku, pa je dodajti kremi, a potom spojiti sve sa šamom od belanaca. Sipati u čaše ili kalupe i držati u frižideru do serviranja. Možete dodatno ukrasiti umućenom slatkom pavlakom.

ZAKLJUČAK
Maja je veliki ljubitelj limuna, što i naziv njenog recepta govori-Volimo limun mousse. Ovaj mus je nešto posebno. Za one koji ne znaju šta je mus i kakva je to fina poslastica, može im izgledati kao jedan lep vazdušast kremić oko koga se domaćica nije mnogo trudila. Ali nije ovo običan kremić. On je vazdušast, topi se u ustima, lagan, a o ukusu limuna vam ne trebaju specijalna objašnjenja. Ako mislite da smanjujete količinu šećera, nemojte to raditi. Maja pravi kolače, po onome što sam probala sa idealnom količinom šećera za osobe koje ne vole previše slatko. Ni gram manje nije potrebo oduzeti, a ko voli baš slatko može da pridoda. Majo ovo ti je za deset! Još jedna opaska, ovo kuvanje na pari koje traje oko 40 minuta ne liči na kuvanje fila za tortu koji mora da se meša stalno. Ne, ovde je potrebno promešati krem svakih pet minuta, tako da uopšte nije teško niti zamorno. U jednom momentu mi se činilo da nikad kraja neće biti, ali kao i sa svakim filom, kada se pređe jedna tačka kuvanja fil počinje brzo da se zgušnjava. Još jednom, ovo će doživeti brojne reprize kod nas! Ovo je recept za one koji zanju da cene ovakav dezert! Ja više volim da pojedem nešto ovako fino i lagano nego parče ogromne torte sa nekvalitetnim sastojcima!




FRANCUSKI KROASANI

ZAKLJUČAK
Ovi kroasan su doživeli i drugo izdanje u mojoj kuhinji tako da ću podrobni recept koji prosto moram imati zabeležen na mom blogu objaviti kasnije. 

Prvo sam ih gledala kod Maje, merkala, ponovo gledala i pomislila, ma neeeeeee, neće to meni uspeti. I onda mi đavo nije dao mira! Hvala Bogu! Ma kakvi kroasani iz pekare koji se sigurno ne prave sa puterom ili se tu nešto brka. Pravila sam ja ranije, razvijala, preklapala i premazivala obične kiflice. Isti postupak se radi i sa brojnim pogačicama, česnicom i brojnim drugim pecivima. Ovo testo je toliko elegantno i lepo za rad, u kategoriji je samo za sebe. Niakav problem nije razvaljati hladan puter, a ja sam se dosetila pa puter svaki prerezala na pola i onda poslagala četri dela jedan do drugog, radi lakšeg tanjenje. Naravno puter je od 125g. Kad razvaljam malo onda pripojim prstima puter i tako dva tri puta, pa se oni spoje u jedno. To mi je bilo lakše nego valjanje cele debljine putera. Naravno mi smo ljubitelji slanih varijanti, pa sam ja ovde izostavila šećer, osim one kašičice u kvascu, a pridodala kašičicu soli. Nisam ih mazala jajetom, ali ću to uraditi sledeći put, jer su mi nešto anemični ispali. Fenomenalno! Majo ovi kroasani će nam doći glave. Zaista, ako niste probali da ih radite, a ja sam celu šemu nacrtala sebi i izgledalo je tako komplikovano, jednostavno, kada počnete da radite sve ide logično. Čak sam i papire savijala kao testo da uvežbam pre pravljenja, ali mi ni to nije pomoglo. Sve je išlo po logici kada sam počela da radim. Testo se postavi da je uža strana okrenuta ka vama, malo razvalja, okrene suprotno od smera kazaljki na satu i onda razoklagija, preklopi, obeleži, ide u frižider i tako nekoliko puta. Radna površina mi je ostala čista, za razliku od postupka pravljenja drugih peciva. Božanstveno! 



ŠPAGETE SA PESTOM OD RUKOLE ZA DVE GLADNE OSOBE

300g špageta
150g rukole
120g maslinovog ulja
2-5 čena belog luka
60g mladog kozjeg sira (feta)
40g pinjola (badema)
so, biber


Očistiti rukolu od peteljki, oprati je, pa je staviti u manju šerpicu sa ključalom vodom i očišćenim belim lukom da se kuva 2 do 3 minuta. Procediti rukolu, pa je sa belim lukom, polovinom maslinovog ulja, sirom i pinjolima ili bademom stavite u secka. Posoliti i dodati ostatak maslinovog ulja, pa pomešati sa kuvanim špagetama ili pastom po želji.

ZAKLJUČAK
Nisam imala pinjole, pa sam upotrebila pečeni badem koji sam prvo blanširala, oljuštila, pa sušila preko noći na sobnoj temperaturi, malo tostirala u tiganju, pa samlela. Možete ga blanširanog odmah, staviti u rernu na 140 stepeni da se osuši. Isti postupak važi i za sirov, samo se tada peče duže. Badem je neutralnog ukusa koji najviše liči na pinjole iako to nije isto. Smanjila sam količinu belog luka jer ga svuda smanjim, ali mislim da to nije potrebno raditi. 
Pesto od rukole je božanstven, ali apsolutno božanstven. Ja sam se plašila da će biti prejak, ali ne, on je čak blaži od bosiljka. Prelep recept koji usvajam i dobijam inspiraciju za mnoge druge mućkalice i seckalice ove vrste. Okriće proleća! Ne, ipak su kroasani otkriće proleća, a ovo je na drugom mestu! Sada mogu jesti svež pesto zimi, pošto rukole kod nas ima i tokom cele zime na pijaci. 


IN MAJA'S KITCHEN AND A BIG THANK YOU

Dalmatia Gourmande is a fabulous food blog written by a fellow food blogger Maja. She lives in Trogir, a small island in the Dalmatian coast of Croatia. Today I received a package from Maja that traveled from Croatia to Serbia with homemade Dalmatian olive oil, not the store bought kind and lots of other gifts that I can use in the kitchen. I am as happy as a little child in a candy shop with all my presents. 

Here are some Maja's recipes that I made that you can check on her blog since she has them in English too. Please stop by and enjoy her beautiful Mediterranean cuisine that she prepares with such passion. Her photographs are one of the best I have seen on food blogs. Such an eye for small details she has!

    24 коментара:

    1. Kroz druženje sa Majom na Coolinariki stekla sam dojam da je riječ o izvanredno vrijednoj i pametnoj mladoj ženi. Iskreno sam se radovala njenim postignućima i drago mi je što joj i u profesionalnom životu ide dobro, stvarno se radujem. A gestama poput ove, učinjene tebi, Maja pokazuje da je i veliki drugar.
      Znam da Maja voli sve od limuna, i ovaj mus je prekrasan. Toskanska pitica također.
      Baš si krasna jela napravila i lijepa posveta prijateljici iz virtualnog svijeta.

      ОдговориИзбриши
    2. Znam da Maja voli limun i višnje!Veliki pozz za obe drage blogerke!!!

      ОдговориИзбриши
    3. Jako lijepa Majina gesta, a divna i tvoja gesta što si isprobala njezine recepte. Sve ti je jako lijepo ispalo, bravo. Baš mi je drago što te Maja obradovala, a i ona će sigurno biti oduševljena kada vidi ove divote. Krasne si recepte izabrala i slažem se sa svime što si napisala o njezinom predivnom blogu i receptima! Ovaj pesto sam i ja isprobala i oduševljena sam

      ОдговориИзбриши
    4. Divan gest i sa tvoje i sa Majine strane, ovo je zaista jedna od lepih strana blogovanja jer nam pruza mogucnost da upoznamo divne ljude i steknemo dobre prijatelje.))
      Maju sam prvi put zapazila jos na stranicama Coolinarike a njeni recepti i fotke su uvek bili tako puni sunca i jos uvek odisu tom mediteranskom notom...sve sto si isprobala i napravila izgleda fantasticno i verujem da ce se Maja jako obradovati, veliki pozdrav za obe moje cool cure!:))

      ОдговориИзбриши
    5. Jelena, nemam riječi!! Hvala tebi od srca!!! :)
      Čitam post i još ne mogu doć sebi, a suze radosnice teku niz lice same od sebe!!
      Kada sam otvorila post nisam mogla vjerovati da je sve to meni upućeno, sve te boje, taj prekrasan zumbul (obožavam poljsko cvijeće!!), te predivne fotografije, te samo riječi hvale za recepte koje si isprobala! Učinila si me neizmjerno sretnom! Nije mi ni na kraj pameti bilo da ćeš to tako prekrasno sve uklopiti u slikoviti post :) Hvala ti na tome!
      Nije mi bio ni najmanji problem poslatiti ti sve što si dobila jer znam da ćeš sve pametno iskoristiti, a par stvarčica i upotrijebiti za slikice! Znala sam da ćeš se jako obradovati jer smo u suštini obje iste i obje se s jednakom radošću veselimo sitnicama :)
      Maslinovo ulje pametno iskoristi, a sada kada znam da je prošlo carinu, poslati ću ti još kada ti nestane :)
      P.S. Hvala ti na svim tim divnim obojanim linkovima, baš si proljetno prošarala post! Hvala ti i na riječima pohvale za slikice :) Naime, trudim se da budu što ljepše pa nekada u zanosu fotografiranja ispucam preko 130 slika - najgori dio bude kada ih prebacim na komp pa moram odabrati samo njih par :)
      Hvala i drugim curama na riječima hvale :)
      Samo da znaš, cijeli dan lutam obavljajući svakakve poslove jer mi je suprugu sutra rođendan, a sada od uzbuđenja ne samo da ne mogu večerati, nego večeras neću moći ni zaspati :) :)
      Jelena, iako se nismo upoznale, uopće ne sumnjam da je ovo tek samo početak jednog prijateljstva koje će živjeti dugi niz godina. Tko zna? Možda se sretnemo jednom kada nam se putevi spoje...
      Pusa

      ОдговориИзбриши
    6. Svaka čast Jelena, post je predivan i ispunjen je tako pozitvnom energijom. Bravo i za tebe i za Maju, na svim vašim receptima, fotkama i svim onim stvarima kojima uljepšavate moja jutra i večeri kad vas u kavicu čitam. :)

      ОдговориИзбриши
    7. Sjajan post Jelena ! Lično sam se uverila da su prijateljstva sklopljena na ovaj način zaista iskrena, prava, posebna ... Sve čestitke još jednom na ovako odlično napisanom postu a za Maju imam samo reči hvale jer je zaista fantastična!! BRAVO DEVOJKE! :-))

      ОдговориИзбриши
    8. Jelena pravu stvar si napravila a Maja je to i zaslužila i da napokon vidiš kakavu sreću imamo i znamo mi s mora što je pravo maslinovo ulje.
      Divan post baš sam uživala.

      ОдговориИзбриши
    9. “Nemoguće je tačno odrediti trenutak rađanja prijateljstva. Kao što postoji kap koja prepuni sud kad ga punite, tako nakon niza prijatnih gestova postoji onaj koji vam prepuni srce.”
      James Boswell

      ОдговориИзбриши
    10. badvje ste mlade i jako sposobne zene,zelim Vam jos puno divnih ,prijateljskih radosti!!!

      ОдговориИзбриши
    11. Predivan post, ja sam se rastopila čitajući ga, hvala ti što si nas podsjetila na još Majinih prekrasnih recepata na Coolinarici, recimo, baš mi treba recept za cannole jer ih već duže vrijeme namjeravam napraviti, jedan od meni najdražih talijanskih deserata koji sam probala i u Italiji, ma nešto fantastično, ma općenito sicilijanska kuhinja je fantastična i veoma bogata. Sve si jako lijepo predstavila na fotografijama, Toskansku pitu već duže vrijeme namjeravam isprobati :), naći će se ubrzo na repertoaru. Pesto od rikule sam već probala i jako mi se svidio. Tanjurić ti je krasan.
      Pozdrav objema! :)

      ОдговориИзбриши
    12. Pozdrav Jelena, nije me bilo jedno vreme na blogu, puno posla za uskras kao i obicno a kod tebe vidim, puno dobrih stvari.

      ОдговориИзбриши
    13. oh wow, that's wonderful! I wished I had sent you some of our own olive oil. Why didn't I think of that? Maybe I can send you something from our new home in Colorado?

      every single recipe of yours is delicious and I will be reading Maja's blog (plus it's time that I start my Croatian lessons once again)


      Have a wonderful weekend and kisses from Beli!

      ОдговориИзбриши
    14. Kako vidim bila si jako vrijedna za vrijeme mog' odsustvovanja. Lijep post!

      ОдговориИзбриши
    15. Za Maju veliki pozdrav, i kao što znamo sličan se sličnom raduje. Ovo je divan gest i verujem da ćete nastaviti i produbiti vaše prijateljstvo, devojke:)
      Jelena, ova pasta, iako sam ručala pre pola sata, izmamila je takvu želju za hranom da sam gledala fotku 3-4 minuta i patila:))) Odlično pripremljeno, svaka čast žeMska;) Pozdrav

      ОдговориИзбриши
    16. Krasna gesta, a tvoje izvedbe su savrsene! Toskanska pita me je ostavila bez rijeci!

      ОдговориИзбриши
    17. MOram priznati da sam dirnuta ovim postom ! Cure odlične ste, divne ste . Maja, svaka ti čast na ovoj gesti. Jelena, tebi svaka čast za pripremu ovih Majinih jela i slastica. Sve izgleda baš savršeno !!

      ОдговориИзбриши
    18. Odlicno izgleda, moram probat s mojim bigolima : )

      ОдговориИзбриши
    19. Posle svih Novogodisnjih,Bozicnih i slavskih djakonija dosle su na red spagete sa rukolom-da se malo odmorimo od mesa.Recept je odlican,posebno za one koji vole egzoticne,mediteranske ukuse.Ja sam pravila sa feta sirom,5 cenova belog luka i pecenim i oljustenim bademom koji sam kao takav,gotov kupila u "Veru",u Beogradu.
      Spagete volim u svakoj varijanti ali ipak najvise one bolonjeze,po receptu blogerke mamajac koje su moj favorit :) ...ali i dalmatinsku varijantu svakako treba probati :)

      ОдговориИзбриши
      Одговори
      1. Majo, samo pazi ima i razne rukole, pa je probaj pre kupovine, ako možeš. Kupila sam jednom i bila je kao trava, a od sad obavezno gricnem. Da znaš da nam trebaju ligh recepti, svima....Ja sam vagu sakrila, i ne mogu da je nađem već mesec dana!

        Избриши
      2. Jelena,vrlo verovatno si u pravu.Rukolu obicno kupujem na Kalenic pijaci a ovu sam kupila u "Veru" pa me zato verovatno nije dojmio recept koji kad se vidi slika i procita sastav,prosto vapi da se proba :)Imam jos jedno pitanjce :) Stalno hocu da probam Toskansku pitu ali nisam sigurna kakvo je testo:da li je suvo i podseca na patispanj ili je prhko? Ja sam inace ljubitelj kremastih kolaca ali bih ovo svakako probala ako nije varijanta patispanja koji ne volim.

        Избриши
      3. Majo patišpanj mirišjavi, nije sipkava. Dobro da si pitala.

        Избриши