недеља, 3. април 2011.

MCDONALD'S U KUĆNOJ IZRADI ILI KAKO NADMUDRITI DECU

Engleske mafine poznajem kao američki fast food. Možete ih probati u raznim varijantama doručka koje nudi McDonald's i drugi lanci brze hrane (u inostranstvu). Kažu da potiču iz Ujedinjenog Kraljevstva, a da su okean prešle u 19. veku. Ovo nije klasičan mafin, već pogačica koja se pravi od brašna i kvasca, koja se posipa kukuruznim brašnom i peče na plotni ili tiganju, poželjno u teškom tučanom tiganju. U svetu se prodaju gotove, uredno zapakovane i spremne da ih samo malo tostirate, namažete puterom i džemom ili složite vaš omiljen sendvič.

Ja sam rezultatom jako zadovoljna. U svim receptima se pominje pečenje na najmanjoj mogućoj vatri, da ne pregore, a dovoljno jakoj da se ispeku, i to 7 minuta sa svake strane. Iskustvo mi je reklo da posle 14 minuta nisu bili ni upola gotovi, pa sam taj postupak od 14 minuta  tri puta ponavljala i dosta struje potrošila. Možda vama uspe za kraće vreme. Mogu se one sigurno i peći u rerni, ali bi verovatno dosta narasle i zaokruglile se, a u tiganju ih možete spljoštiti prilikom svakog okretanja. Ovako se rerna mora otvarati, a mafini malo pritisnuti, pa krajnji rezultat možda ne bi bio isti.


presek sa namazom od putera

KLASIČNI ENGLISH MUFFIN

1 puna kašika suvog kvasca
pola kašičice šećera
125ml tople vode
550-600g oštrog brašna
3/4 ravne kašičice soli
1 jaje
125ml toplog mleka
30g otopljenog putera
nekoliko kašika belog kukuruznog brašna za posipanje


Staviti kvasac i šećer u 125ml tople vode i ostaviti ga oko 10 minuta da nadođe kao na slici. Ja kvasac stavim u šerpu sa polovinom brašna u slučaju da kvasac prekipi zbog moje zaboravnosti. Polovini belog brašna brašna (kukuruzno je samo za posipanje) dodati so, jaje, toplo mleko, otopljen puter, pomešati i postepeno dodavati ostatak brašna dok se ne dobije lepo elastično testo koje se ne lepi za ruke; mesite ga oko 5 minuta, pa ga ostavite 60 minuta da naraste.

Testo premesiti, pa ga na podlozi koju ste posuli belim kukuruznim brašnom rastanjiti do debljine od 13mm, a modlicom ili čašom vaditi krugove prečnika 7cm. Ja sam dobila 12 mafina. Pogačice ređati na pleh koji ste obložili papirom za pečenje i posuli belim kukuruznim brašnom. Pospite ih i odozgo, pa ih ostavite tako oko 20 minuta da se odmaraju.

Pre stavljanja na tiganj skloniti višak kukuruznog brašna, jer će ono samo goreti kao meni na slici; na teflonskom ili nekom drugom dobrom tiganju (najbolji je onaj koji vam služi za palačinke) koji ste premazali papirom namočenim u ulje, peći mafine na najnižoj mogućoj temperaturi, tj. na mojoj ringli od 1-7, počela sam sa 4, pa stalno menjala temperaturu od 3 do 5, ali prosek je bio na 3. Peći 7 minuta sa jedne strane, okrenuti ih pa ih onda blago spljeskati jer nam nije cilj da mnogo narastu i nastaviti sa pečenjem 7 minuta. Ovaj postupak ponoviti još dva puta ili kad mislite da su gotove sklonite ih. Ukupno pečenje jedne ture kod mene je trajalo 42 minuta. Verovatno je moglo i kraće.

Staviti ih u plastičnu kesu da malo popuste i omekšaju, tj. da se malo upare. Ono što ne pojedete zamrznite.




CLASSIC ENGLISH MUFFINS

1 full tablespoon of dry yeast
half a teaspoon of sugar
125ml of warm water
550-600g of strong flour
3/4  teaspoon of salt
1 egg
125ml of warm milk
30g of melted butter
couple of tablespoon of white corn flour for sprinkling on top

Place dry yeast and sugar in 125ml of warm water and let bubble up for 10 minutes. I usually place the mug in a pot where I place half of the flour in case I forget about the east so it does not spill. Place half of the amount of the white flour (if you haven't done that already), in a large pot, add the yeast, salt, egg, warm milk, melted butter and stir. Add the remaining flour gradually until you get a nice elastic dough that does not stick to your hands; knead for couple of minutes and leave for 60 minutes to rise.
Knead again and on a surface that you have dusted with corn flour roll out the dough to a 13mm thickness, and cut out circles around 7cm in diameter. I ended up with 12 muffins. Place the muffins on an oven tray lined with baking paper and dusted with corn flour. Dust some more corn flour on top of the muffins and let them rest for 20 minutes. Lightly oil with a paper towel that you have dipped in oil an iron skillet if you have one. Dust off some corn flour from the muffins since the corn will burn and turn black. 

Place them in a skillet that has been preheated to a medium temperature. The temperature should not be too high, but low enough so that they bake. Bake for 7 minutes, turn, and if you need to bake some more keep baking and turning every 7 minutes; most of the recipes call for 14 minutes total baking but I found this time inadequate for a well done muffin. I baked each batch for 42 minutes in total. When cooled, freeze or eat right away toasted or not; eat with butter, jam, egg and ham or whatever you like.



                              
    Mojih ruku delo - My homemade English muffin with eggs



EGG MCMUFFIN

Pre nekoliko dana sam iz autobusa videla bilbord sa reklamom  McDonalds-a  za doručak, kao šo se i služi na njihovom meniju svuda u svetu do 10:30 svakog jutra. Kao da su zavirili na moj blog, pošto sam ove Egg McMuffine spremila pre mesec dana. Ne znam kakvi se kod nas prodaju i da li će im prodaja uspeti, ali eto mene je prisećanje na njihov doručak dok sam bila mala kada smo prilikom dugih putovanja tamo svraćali inspirisalo da se i sama oprobam u kuhinji.

Ako su deca počela da vas dave da ih vodite u Mek da probaju i doručak, sigurno će biti razočarana kad pomenete da mama to može bolje kod kuće da napravi. Kao kada su nam dok smo bili mali podmetali domaći sladoled i pričali da je on mnogo bolji od onog na štapiću. Ako se deci ne svidi, vi ćete sigurno biti oduševljeni! Mekdonalds iz kućne radinosti za odrasle. 

Savetujem da posle pravljenja mafine zaledite, pa ih po potrebi odledite da budu sveži. A možete sačuvati i kesu iz Meka pa ih poturiti kao original!


Iseći mafin na pola, stavit listić sira, pa polutke mafina staviti u rernu na gril program samo da se sir otopi. Preko sira kajganu koju ste napravili tako što ste u modlu u tiganju sipali neumućeno belance i umućeno žumance, ili lakše napravite kajganu, pa je modlom secite na krugove. Preko staviti šunku koju možete malo prepeći u tiganju  i poklopite.
                            
    Slika originala iz McDonald's-a - Original McDonald's English McMuffin with eggs

EGG MCMUFFIN 

Cut the English muffin in half and place a slice of cheese on top. Place under the grill in the oven enough for the cheese to melt. Place the fried egg on top that you have fried in a large cookie cutter or just make an omlet and cut out circles with a cup or a cookie cutter. Place a slice of ham on top and cover with the muffin.


    25 коментара:

    1. Dugo već planiram da napravim engleske mafine ali nikako ! Tvoji izgledaju fantastično a pogotovo sa svim ovim dodacima :-))))! Sjajno!

      ОдговориИзбриши
    2. slasno izgleda, sve pohvale za tvoju izvedbu! nisam znala da ih prodaju u McDonaldsu, nikad ne jedem tamo-bojkotiram :)

      ОдговориИзбриши
    3. Odlican post!
      Moja djeca na svu srecu jedva znaju sto je to McDonalds tako da s tim nemam problema. Ali ovaj sendvic si tako lijepo slozila da bih ga i ja s gustom pojela premda niti sam ikada cula za taj "McMuffin" niti ikada imam zelju pojesti nesto odande.
      Engleske muffine volim, a neki dan sam prvi put pravila English Muffin Bread, s kojim sam odusevljena, nisam nikada do sad napravila meksi kruh od integralnog brasna. Stavit cu ga na blog, mislim da bi se i tebi mogao svidjeti. Jako mi se svidjaju ove tvoje upute u malim slicicama, morat cu nauciti kako se to radi.

      ОдговориИзбриши
    4. Mudrica si ti, pa da znaš da ću iskoristit tvoj savjet i proturit ću im ovu divotu!

      ОдговориИзбриши
    5. Ah ova slika mafina sa jajima mi je naterala vodu na usta!

      ОдговориИзбриши
    6. Joj, pa iznenađenje! Imam priređeno tijesto za "kruh koji se ne mijesi", i mislim si, ajde da probam stavit na tavicu malo tog tijesta, ispalo je fenomenalno. Složit ću post i poslikat. Srce si!

      ОдговориИзбриши
    7. Ja u M'c Donalds ne zalazim i moje dijete je davno naučila da mi iz gastro i inih uvjerenja ne jedemo tamo, ali kako uvijek postoji ali, tako smo i mi da dijete ne bi imalo traume iz djetinjstva, jer nije dobilo igračku iz Happy meala :), ipak zašli unutra po koji put, ali postoje stvari koje ja kad je M'c Donalds u pitanju više volim i imam post koji čeka svoj red. :)
      U međuvremenu, ovo ti odlično izgelda i više sam nego uvjerena da je jednako ukusno i da mu M'c Donalds nije ne do koljena, nego ni do ispod gležanja. :)

      ОдговориИзбриши
    8. Odličan post, bravo!
      Ni moje cure nikad nisu bile u McDonaldsu, ne volim njihovu groznu hranu, bljak.
      Ali ovako nešto kao što si ti napravila rado bih im ponudila, sve pohvale!

      ОдговориИзбриши
    9. :))) Obozavamo Mc Donalds svi od reda, mada znam da je to stavrno junk food, ali ne mozemo si pomoci:((( Ali ova tvoja fotka me tjera ravno do hladnjaka, savrseno!!!

      ОдговориИзбриши
    10. Ja ću uvijek rado uzeti ovaj tvoj hamburger i peciva nego ono iz mac-a. Ma šta imamo uopće uspoređivati, mac je junk ovo izgeda kao fantazija!

      ОдговориИзбриши
    11. Prelepo, a i beskonacno bolje od MC Donalds-a. :)

      ОдговориИзбриши
    12. mcdonalds organski ne podnosim. najgore mi je to što svaki put kad vodimo djecu na školski izlet ili terensku nastavu u zagreb obavezno stajemo u mcdonaldsu jer je to klincima doživljaj i onda se uvijek tamo duže zadržimo nego u muzeju ili kazalištu. poludim na to. iskreno, nadam se da u zagorje neće tako brzo doći mcdonalds. u tim prilikama kad vodimo klince na izlet, uzmem samo grčku salatu, a i ona mi nekako teško pada na želudac. za ovaj mcmuffin nisam čula, ali tvoji engleski muffini su super!

      ОдговориИзбриши
    13. I love English muffins! The burger looks so inviting. Thanks for sharing.
      Kristy

      ОдговориИзбриши
    14. Jelena, divno izgledaju! Mada nisam neki ljubitelj McDonald's hrane, moram priznati da volim nekada zgriješiti, pogotovo poslije kina kada se svi skupimo, a na njihov sladoled sam slaba! Sviđa mi se tvoja manje kalorična i zdravija kućna verzija! Svakako spremam recept! :)

      ОдговориИзбриши
    15. Jelena, pa tebi je izaslo mnogo bolji od McDodald`s, oni dodaju i kimikalije, tako da tvoj je i zdraviji. Pozdrav...

      ОдговориИзбриши
    16. Osobno ne volim ulaziti u McDonalds, iz razloga jer znam da je sve umijetno i "naštimano" i nikako zdravo..Iako složila bi se s nekim već navedenim komentarima da je to za djecu doživljaj, pomfrit krumpirići svi iste veličine, hambić i Coca-cola u prikladnoj čaši sa slamkom i naravno klinci mogu izabrati igračku uz to po želji..Iz tog nekog gušta odem tamo najviše dva puta godišnje..
      Ova tvoja peciva izgledaju tako meko, savršeno uz komad pohanog sira ili s nekim ukusnim komadom mesa (u domćoj verziji)..Odlično!

      ОдговориИзбриши
    17. Bravo Jelena , zbilja si se potrudila i odlične engleske muffine ili McDonalds žemljice :) napravila. A tek Engleski muffin sa jajima, bolji je od originala u to sam sigurna !!

      ОдговориИзбриши
    18. Meni je ovo bolje od bilo kojega fast food na ovom svijetu. Savršeni su ti ovi McMuffini. :)

      ОдговориИзбриши
    19. You have such an interesting blog! I am so glad I am discovering it and will be using some of your recipes (with credit to you of course!); my grandmother was a Croatian yet only spoke Italian and French at home.

      ОдговориИзбриши
    20. Jao kako dobro izgleda ovo tvoje!!! :O Milijardu puta bolje nego u Meku.
      Sjajan recept, isprobacu ga :D
      Jos jednom da proverim: peku se u tiganju a ne u plehu mafini?

      ОдговориИзбриши
    21. DRAGITA
      Da, u tiganju se peku, a ako imaš, najbolje se peku u onim tiganjima sa teškim dnom ili pak u teflonskom.

      ОдговориИзбриши
    22. E konacno mogu da napravim Eggs Benedict! Engleski mafin me asocira prvo na ovo jelo i odavno planiram da nadjem recept za mafine. Ja sam ih pekla 35 minuta istovremeno u dva teska tiganja sa tucenim dnom. Moj sporet je na plin, mogu lako da regulisem vatru, mislim da cu iduci put da jos malo smanjim jacinu. Znas gde zivim i mozda si cula da se ovde nista od hrane ne baca, pa sam ostatke testa ponovo umesila, namazala maslinovim uljem i ispekla mali hlepcic u rerni dok se pekla lazanja. I mafini i hlepcic - prvoklasni

      ОдговориИзбриши
      Одговори
      1. Sladjo prvobtna ideja za ovaj post je i bila da napravim Eggs Benedikt, i nadovežem se na obaj post sa Holandez sosom, ali koliko se sećam tad sam otpočela neku djetu i tako je ideja ostala u draftu. Ni ja ništa ne bacam, tj. ako se nešto baca onda se ostavi pored kontejnera i to nestane dok si rekao keks, a rućkove ono što pretekne stalno zamrzavam.

        Избриши
      2. Da, dijeta i sos holandez ne idu bas zajedno. Inace, ovaj sos u Holandiji skoro niko ne pravi i koliko znam nastao je u Francuskoj, a popularan je u Nemackoj.
        U svakom slucaju, mafini su pun pogodak, sa ili bez Benedicta.

        Избриши