недеља, 6. март 2011.

MOJA SACHER TORTA - NALIK MEDENOM SRCU

Nakon degustacije originala, moram priznati da sam ostala razočarana, i da mi se moja verzija Saherice mnogo više dopala. Doduše, treba imati na umu da je ova torta 1832, kada je nastala, sigurno bila hit.

Slike Saherice koju je napravila Svetlana na Coolinariki možete videti ovde.



SAVETI

Džem od kajsija može upropastiti sve ili podići ovu tortu na viši nivo. Ovde upotreba marmelada i pekmeza ne dolazi u obzir. Isključivo dobar i kiselkast, džem od kajsija, i to bilo bi najbolje ukoliko je domaći. Ako ga kupujete, nemojte štedeti pare na džemu, već kupite najbolji i najskuplji.

Cimet je moj dodatak torti, i znam da ne ide u original, ali on tako dobro paše ovde, da sam svaki put količinu povećavala, dok nisam došla da ove mere. Nemojte štedeti na cimetu i kupovati onaj u kesicama. Kada se preračuna, bolje i isplativije je kupiti flašicu Kotanyi cimeta.




Možda će vam se učiniti da ova torta liči na ostale, ali se razlikuje u postupku od mnogih. Ovde se polazi od putera, šećera i žumanaca, pa tek onda se ide na ostalo. To sve daje čokoladnu kompaktnost torti, jer ona ne spada u red vazdušastih torti.

Čokoladu za glazuru uvek topite na pari. Istopiće se ona lepo i na ringli, ali će dobiti jednu novu dimenziju ako se pripremi ovako. Kada kažem na pari mislim da šerpa ne sme dodirivati vodu u šerpi u kojoj se kuva, kao što mnogi to rade, i da proces treba da bude lagano topljenje. Za glazuru od čokolade možete koristiti onu koja vam je najdraža, ali količina čokolade treba da je veća, 200g, jer i sam deblji sloj čokolade daje savršen poklopac torti.

Pre serviranja tortu izvadite iz frižidera nekih 15. minuta, jer će u protivnom glazura pucati kada se seče. 

Ovu tortu nikako ne pravite neposredno pre serviranja. Potrebno je nekoliko dana da ona povuče svoj pravi miris i ukus, i da sve dođe na svoje. Jedite je vi sutradan, ali ona će biti sve lepša i lepša kako vreme prolazi. 

Moja Saherica, kao i većina mojih torti, spada u niske torte, čitavih 4cm, tako da ne očekujete neku džinovsku tortu. Meni je ostalo usađeno pravilo moje mame, da torta koja se gostu servira ne sme da se prevrne sama od sebe, ili od nestabilnosti ruke gosta na stranu. Ona mora stajati uspravno. To naravno važi u formalnim i izuzetno formalnim prilikama, ali može se primeniti i svaki dan kada su u pitanju ovakve torte koje su same po sebi izuzetno jake i koje vas zasite malim komadom. Pleh slobodno može biti i nešto manji, ali nikako veći od 25cm.




BISKVIT
180g putera sobne temperature
180g kristal šećera
8 žumanaca
250g mlevenih oraha
4 samlevena Petit beurre keksa (30g)
3 do 4 punih kašičica cimeta Kotanyi
12g praška za pecivo
2 vanil šećera
180g otopljene čokolade za kuvanje 
šam od 8 belanaca
prstohvat soli

SLOJ OD DŽEMA
380g džema od kajsije
5-7 kašika vode

GLAZURA
200g čokolade za kuvanje
70g putera
1 kašika šećera
1 kašika mleka
1 kašika ulja


BISKVIT - spojiti sve suve sastojke (orahe, keks, vanil šećer, prašak za pecivo, cimet). Uključite rernu na 170 stepeni (bez fena). Mikserom umutiti puter i šećer, pa dodati žumanca i mutiti dok se ne poveže sve (sliku sa jajima sam zaboravila da dodam, da vas ne buni). Dodati suve sastojke, pa nastaviti sa mućenjem, a onda sipati 180g otopljene čokolade i mutiti dok masa nije jednolične boje. Belanca umutiti sa prstohvatom soli u čvrst šam, pa onda dodavati šam u fil, onako tri po tri kašike, tj. dodate malo, pa nastavite sa mućenjem na najmanjoj brzini samo da se ujednači i to uvek u istom smeru, i tako dok ne potrošite šam.

Dno pleha sa pomičnim dnom prečnika 25cm obložite papirom za pečenje, a obod naputerišite, pa sipajte smesu. Pecite na 170 stepeni 60 minuta, a onda je ostavite da se ohladi. Skinite obruč, položite tortu naopačke na tacnu i preko papira koji ne skidate položite veću tacnu na koju stavite nešto teže, kao npr. dve litre mleka, tako da se torta niveliše oko 60 minuta.

DŽEM - u manjoj šerpici zagrejte džem sa vodom da proključa. Skinite papir sa torte, podelite je nožem na dva dela, pa namažite polovinu džema po njoj, i ponovo je spojite, a ostatkom džema namažite celu tortu. Gedajte da sve ljuspice koje su u džemu uklonite pošto će one smetati čokoladnoj glazuri. Staviti celu tortu sa tacnom u zamrzivač na 15 minuta.

GLAZURA - na pari otopite čokoladu, šećer, puter, mleko, i ulje, pa širokim nožem i brzim potezima prelijte preko torte.

Ako vam je ostalo malo čokolade, možete je sipati u vrh čvrste kesice, sačekati malo da se ohladi ali da je još uvek tečna, pa odseći vrh kesice i njome napisati Sacher na torti; ja to obavezno pišem ali tu sliku nisam uhvatila.





SACHER TORTE

180g butter room temperature
180g of sugar
8 egg yolks
250g ground walnuts
4 ground Petit beurre cookies or 30g of butter cookies
3 to 4 full teaspoons of cinnamon
12g of baking powder
1 tablespoon of vanilla sugar
180g of unsweetened chocolate
8 egg whites
pinch of salt

380g apricot jam
7 tablespoons of water

CHOCOLATE GLAZE
200g of unsweetened chocolate
70g of butter
1 tablespoon of sugar
1 tablespoon of milk
1 tablespoon of oil


Mix together the dry ingredients, walnuts, cookies, vanilla sugar,  baking powder and cinnamon. Turn the oven to 170 degrees Celsius (no fan). Mix the butter and sugar for a minute, and then add the yolks and mix for add. couple of minutes. Add the dry ingredients, and mix some more, and when incorporated pour in the 180g of melted chocolate. Mix the egg whites with a pinch of salt until stiff and then couple of tablespoons at a time add the whites to the chocolate mix until it is all even in color. 

Line the round cake pan with the removable bottom, that is 25cm in diameter or a bit smaller, with baking paper and butter the sides. Pour in the cake batter. Bake for 60 minutes and then leave to cool. Bake of the sides of the cake pan, and on a tray flip over the cake and remove the bottom of the pan, leaving the baking paper at the top. Place another tray on top of it with something a bit heavy to level the cake.

In a small pan heat the apricot jam with water to a boiling point. Take the paper of the cake, and now slice into two parts. Pour half of of the jam on one layer and spread with a knife. Place the top part of the cake, and pour the remaining jam over the entire cake . Place the cake with a tray in the freezer for 15 minutes.

Melt the chocolate, sugar, milk, oil and butter in a double boiler, and quickly with a broad knife even out the chocolate that you have poured on top of the cake.





39 коментара:

  1. Jelena, bravo, bravo i bravo!
    Izgleda bolje od originala.

    ОдговориИзбриши
  2. aww drooling over here! Jelena this looks yummy. I will prepare it because I'm a chocolate lover!

    ОдговориИзбриши
  3. Jelena, divna je! Moram priznat da mi se jako dopada! Original nisam probala, ali sam probala par njih kućne izrade, svaka domaćica je napravila na svoj način, ali ja sam u njima našla dosta zajedničkog: tvrde, suhe i preslatke. Ne znam kakav je original, ali sigurno mu nije bila namjera da bude suh toliko da ti treba litra soka da to sve skupa zaliješ :)
    Tvoja mi izgleda jaaako sočno, divno, prekrasno!!
    Recept svakako bilježim :)

    ОдговориИзбриши
  4. Odlično Jelena. Probala sam original Sachericu i moram reći da mi se sviđa, a isto tako znam da će mi se sviđati i ova tvoja. Pogotovo me veseli dodatak cimeta, obožavam ga i znam da se ovdje dobro slaže. Recept ti je super , a torta izgleda fantastično. Slike su posebne i prekrasne !

    ОдговориИзбриши
  5. Prelepo ti izgleda Saherica, ko da si je laserom sekla. I recept moje mame je daleko bolji od originala, sočan i mek, staviću jednom prilikom na blog.

    ОдговориИзбриши
  6. Volim original i zato ne radim baš često kod kuće, jer onda je to varijanta, tj. sasvim neki drugi kolač ili torta. kako bilo, ova tvoja izgleda jako lijepo i odlično je prezentirana, a sigurna sam da je jako fina.

    ОдговориИзбриши
  7. Sacher mi je najdraza cokoladna torta. Ova tvoja verzija bez brasna je savrsena - izgleda tako socno!

    ОдговориИзбриши
  8. Svaka čast, napravila si pravu expertizu saherice. A čitajući ovo je savršenstvo!

    ОдговориИзбриши
  9. Savrsen post i prelepe slikice.Vidi se da je sočna!

    ОдговориИзбриши
  10. Tvoja Sacherica izgleda veličanstveno, bravo za svaku malu prreinaku.
    I ja sam probala original i moram reći da mi je najdraži džem sa čokoladom je čisto blaženstvo. Bez tog džema mi je zaista preteška, prečokoladna.
    Što st tiče postupka i ja polazim od putera i šećera, a zatim dodajem žumanca i rastpopljenu čokoladu. Kod ovakvih torti ne treba štedjeti na čokoladi i treba izabrati najbolju. Nemam predstavu kakve su tvoje kore sa orasima jer ja koristim samo brašno, mada bi mi i duplo mljeveni bademi bili dobri, možda i orasi....
    Fotografije su ti vrlo lijepe, potrudila si se ne samo da napraviš krasnu tortu već i da je krasno uslikaš.

    ОдговориИзбриши
  11. Jako mi se sviđa ova tvoja verzija! Imam jedan recept svoje kume i radila sam nekoliko puta po njemu, ali zabilježit ću si ovaj tvoj, vidi se da je sočna. Već sam pomalo zaboravila na Sachericu, nisam ju jako dugo radila, a zimus sam u Beču probala originalku i bila mi je fina, samo što je preskupa, stvarno deru cijene visoke na komad torte (što se na kraju krajeva po meni stvarno ne isplati kad jednako dobru ili bolju možemo napraviti doma, ali sam morala probati iz znatiželje) :)

    ОдговориИзбриши
  12. Tvoja torta mi se vise svidja nego original!!! Posto zivim u Becu, imam, kad god mi dodju gosti iz inostranstva, zadatak da ih izvedem u Cafe Sacher gdje se servira "TA" torta... Iskreno, ja bas i nisam neki ljubitelj Sacher torte, jer je meni malo presuha. Ali to je stvar ukusa... Tvoja mi izgleda jako socno, i to mi je super!!!

    Btw, Tamara imas pravo, u Becu su definitivno pretjerali s cijenama za originalku! Ali, znaju oni da koliko god dignu cijene ce se opet naci vise nego dovoljno (ponajvise turista ;)) ljudi koji ce obavezno htjeti da je probaju...U Hotelu Sacheru kod Opere se cesto uhvati toliki red ljudi koji su spremni i duze cekati samo da probaju tu tortu! Ma i ja sam tog misljenja da se ne isplati i da je bolju mozemo napraviti doma!;)

    ОдговориИзбриши
  13. Izgleda odlično :) nisam probala original ali mi se moja Saherica jako, jako sviđa :) pa bi vjerojatno i ja ostala razpočarana da ju probam!

    ОдговориИзбриши
  14. izgleda totalno mljac sočna... moj savijet kada se topi čokolada dodati malo soli...to sam naučila od Jaime Ollivera:) Recept ću isprobati

    ОдговориИзбриши
  15. Definitivno jedna od mojih omiljenih torti :-)
    ova tvoja varijanta predobro izgleda, ono, mocno i socno, bas kako treba :-)
    Slike su ti prelijepe.

    ОдговориИзбриши
  16. opisano sve do detalja, svaka čast! pre dobar recept!

    ОдговориИзбриши
  17. Isprobano (nisam je ja pravila, jela sam je)! Savrsena je!

    ОдговориИзбриши
  18. Mogu odgovorno da tvrdim da je ovaj recept odlican. Isti imam i ja od mame (ovde je), nema brasna, samo malo keksa, i dosta oraha. Cekaj, sad nesto gledam, kod tebe je 180 g putera, kod mene 80... Ili sam ja omanula u nekoj iteraciji prepisivanja (a sigurno sam pravila i sa tom merom, i dobro je), ili je mama smanjila masnocu, jer je u jednom periodu samo pocela rigorozno da "kasapi" kolicine masnoce u svemu i svacemu, pa ja tako prepisala :))) Slazem se za dzem, nista bez domaceg, ja ga ne pravim, do sada sam uvek dobijala po par tegli od mame, ali od prosle godine kajsija je postala "pokojna". Svake godine je mama mislila da joj je to zadnja godina, jer je bila uzasno stara ali radjala uporno do zadnjeg dana. Ove godine cu morati da zasucem rukave i skuvam sama par tegli :)

    Nisam probala drugu Zaher tortu osim "domacih" pa ne mogu da pricam kakva je u poredjenju sa originalnom, ali znam da je ova fantasticna, i socna, i otmena...

    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  19. Dobro je sam napisala "ovde je", a onda zaboravila da linkujem :)
    Dakle, ovde je :)

    ОдговориИзбриши
  20. Draga Jelena,napravila sam Saher tortu po tvom proprcionalnom uvećanom reeceptu (10 jaja) jer je moj kalup od 27cm, uz dodatak oraha (koliko mi je poznato original je bez oraha), uz dodatak 1 kaščice cimeta i 2 kašičice nes kafe. Moja Saherica je "popila" 600g domačeg zagrejanog đžema uz dodatak 8 kašika vode i prelila sam je glazurom od 250g crne čokolade i 200ml slatke pavlake. Rezultat je savršen, ukus u kome treba samo uživati...Mislim da je tvoja korak o nivelisaanju torte učinio čudo...Celog života se uči, a tvoji saveti su uvek pravi i dobrodošli!!! Hvala ti na iscrpnoj ekspertizi o Saherici, uslikala sam svoju Sahericu i uskoro je stavljam na Coolinariku.
    Pozdrav mamasvetlana

    ОдговориИзбриши
  21. SVETLANA
    Toliko mi je drago što si je isprobala i što je prošla test u vašoj kuhinji. Ja volim čokoladne torte koje su jake, kompaktne, koje nisu vazdušaste i prazne, a ova spada u tu kategoriju. Naročito kada čokoladu upotpunjuje kiselkasti džem i kad nije preslatka.

    Odlično što si povećala mere, možda i ja to uradim u ovom mom plehu da bude veća.

    Ja cimet obožavam i vremenom sam postepeno povećavala količinu idući iz torte u tortu.

    Čoko glazura ti je odličan predlog. Ovde može da se stavi svaka glazur od čokolade, tj. ona sa kojom si najzadovoljnija.

    E, nivelisanje...to mi je jednom kliknulo jer sam gledala savršeno oblikovane torte, pa tako sada svaku tortu nivelišem (one kompaktne). Nekad ih nivelisane stavim u frižider, nekad ne. Ako se stave u frižider onda je teže sa toplom glazurom jer se mora brzo raditi, pa ih iznesem ranije da se brzo zgreju. Kako kažeš, istina je, učimo dok smo živi.

    ОдговориИзбриши
  22. Pravila sam je danas, zaista je vrh!Hvala Jelo!!!

    ОдговориИзбриши
  23. Potpuno se slazem sa tvojom mamom - torta ne sme da bude previse visoka, 4-5 cm je idealna visina, da bi se mogla normalno da sluzi (i jede). Pogotovo za ovako silne torte. Izgleda da sam iz iste skkole kao i tvoja mama.
    Recept mi se cini savrsen. To ja zovem tortom a ne 10 cm od cega pola slaga... Probam sigurno u narednih mesec dana!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sladjo samo da znaš koliko ljudi je imalo na Coolki negativan komentar povodom toga (visine torte). Nisam ja to izmislila, postoje pravila za formalne situacije, ali ajde. Ovo ti je jedna od najlakših torti za pravljenje. Smućkaš i ispečeš. Očas posla. Ako voliš medeno srce onda je to jako blizu po ukusu. Radili su ljudi i veće i manje, samo preračunaš sastojke proporcionalno i povećaš ili smanjiš vreme pečenja.

      Избриши
  24. Jelena, koliko dana ranije moze da se napravi torta? Ja imam 5 dana na raspolaganju, ali sam napravila ambiciozan meni, pa mi je timing vrlo vazan. Nije prerano ako je napravim 5 dana ranije?
    Hvala unapred!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. izvini što kasnim sa odgovorom, ali sam na putu.Može i 5 dana unapred slobodno.

      Избриши
  25. Jelena, verovatno ti necu napisati nista sto vec nisi cula - torta je fenomenalna. U glazuru sam stavila nesto vise od 250 gr cokolade, ostalo mi je cokolade pa sam mislila da ne moze da skodi. Naravno, bisam uspela da glazuru namazem tako glatko kao ti, to mi je izazov za iduci put. Upotrebila sam najbolji dzem od kajsija koji sam mogla da nadjem, francuski, ovde vrlo cenjen i sa jako malo secera. Pun pogodak! Cekam sledecu priliku!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sladjo. e baš mi je drago. Ovo je jako brza ali jaka i kvalitetna torta za pravljenje. Sad znaš kolika je a sastojke samo proporcionalno povećaš ili smanjiš za mnju ili veću varijantu.

      Избриши
  26. tortu sam pekla za rođendan prošli vikend i bila je pravi hit. gledala sam ju već neko vrijeme, ali sam čekala pravu priliku :) mislim da će doživjeti reprizu već za božić.
    super jednostavno i super ukupno...
    inače, ja sam ju prelila ganache kremom jer mi je u sredini malo "propala", tj niveliranje ju nije baš u potpunosti niveliralo (kasnije sam otkrila da je moguć razlog to što sam bjelanjke previše istukla), no kad sam izlila ganache sve se izravnalo.. a ganache se dovoljno sjajio, pa nije bilo potrebe za glazurom.
    veliko hvala na super receptu (ovom, ali i ostalima s bloga)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Baš mi je drago! Važno je da je od srca a sigurna sam da je ganache bio odličan na ovoj torti.

      Избриши
  27. Ovo je moja omiljena torta, imam super recept koji nisam do sad menjala ali moracu i tvoj da probam. Najvise od svega mi se dopao komentar o visini tj. neprevrtanju torte, malo ljudi misli na to ali meni je to sama sustina i nije za zanemarivanje nikako. Najezim se kad dobijem tortu onako postrance serviranu i ma kakav da je ukus odmah mi nije to to....Uvek sam mislila da se to samo neka moja neuroza : )
    Inace, blog ti je divan, uskoro i sama zapocinjem jedan (vegetarijanski), pa su mi bas dobro dosli i tvoji saveti koje si pisala o blogovanju. Nadam se da cemo se uskoro vise druziti!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Ivana. Ima kod nas i vegetarijanskih blogova, Hleb i Lale i Mimis kingdom, i još po koji pa
      eš i ti dobro doći u družini. Javi se na stranici lista blogova sa linkom da te pridodam kad počneš da bloguješ.

      Избриши
  28. Анониман4. јун 2014. 13:07

    Napravila tortu u kalup promjera 26cm po tvom receptu i nije joj bio prevelik. Jedino nisam stavila cimet. Ja original nisam probala ali oni koji jesu kazu da je bolja od originala jer joj orasi daju prozracnost. Ostala je svjeza 6 dana, svjeza, socna i ukusna. Jedino bi je trebalo drzati na sobnoj temperaturi ili prije posluzivanja kratko staviti u mikrovalnu. Odlican recept i odlicna torta

    ОдговориИзбриши