субота, 26. март 2011.

KREM ČORBA OD BROKOLIJA SA KROKETIMA OD KROMPIRA

Za ljubitelje povrća, evo jedne vege varijante krem čorbice. Ovi kroketi idu sjajno uz krem od brokolija, a mogu se servirati tek na kraju, ili ukoliko ih ubacite u čorbu, što sam ja sutradan uradila, oni će lepo nabubreti i postaće vanredno meki. Obe varijante su lepe. Ukoliko želite da ih odvojeno servirate, onda predlažem da ih čuvate na zasebnoj tacni u frižideru i pre serviranja podgrejete u mikrotalasnoj. Naravno, u neizostavnoj kombinaciji, nemojte zaboraviti mirođiju. Prijatno!

Kako je ispala Sanji možete pogledati ovde



KREM ČORBA OD BROKOLIJA SA KROKETIMA OD KROMPIRA

ČORBA
600g do 800g brokolija
4 veće šargarepe
1 kocka za supu
oko litar vode u kojoj se povrće kuvalo
250ml slatke pavlake Imlek 36%mm ili pavlaka za kuvanje
mirođija

KROKETI OD KROMPIRA
1 veći krompir-krupno rendan
malo soli
1 jaje
2 kašike brašna
mirođija


KROKETI-rukama ocediti krompir koji ste narendali i posolili, pa mu dodati jaje, brašno i mirođiju. U tiganju, na vreloj masti, ulju, ili kombinaciji putera i ulja;. Pržiti male hrpice kromir mase koje ste prstima formirali. Odložiti gotove krokete na papirni ubrus ili u cediljku. Možete pržiti u dubokoj masnoći i tada će biti hrskavi, a manje će se masti napiti nego da to radite sa manje masnoće.

ČORBA-staviti cele šargarepe i stablo brokolija kome ste skinuli tvrdu koru i isekli na sitnije delove da se kuvaju; kada je sve polu-kuvano dodati cvetove brokolija, a cvetove možete i zasebno na pari skuvati. Procediti brokoli i šargarepu, a vodu sačuvati. Stabljiku brokolija sa malo vode u kojoj se kuvala štapnim mikserom ili u secku propasirati, a šargarepu iseckati na kockice. Vratiti pire od brokolija u šerpu, kockice šargarepe i cvetiće brokolija, pa doliti vodu u kojoj se povrće kuvalo, onoliko koliko želite da čorba bude gusta. Dodati kocku za supu i so po volji i pustiti da baci ključ. Skloniti čorbu sa ringle i naliti slatku pavlaku ili pavlaku za kuvanje.

Tople krokete staviti u tanjir nakon serviranja čorbe.




CREAM OF BROCCOLI SOUP WITH POTATO FRITTERS

600 to 800g of broccoli 
4 large carrots
stock cube
around a liter of vegetable stock
250ml of cream
dill

POTATO FRITTERS
1 large potato shredded
pinch of salt
1 egg
2 tablespoons of flour
dill

Salt the shredded potato and squeeze with hands to remove excess water, and then add the egg, flour and dill. In a pan in deep hot lard, oil or butter fry the fritters that you have formed with your fingers. Place the whole peeled carrots and the broccoli stalk with the outer hard part removed in the water to cook and when half done add in the broccoli flowers or steam them separately. Drain the veggies, save the stock and take the carrots out and dice them. Puree the broccoli with a bit of water. Return the puree to the pot, add the carrots, broccoli flowers and pour in the saved veggie stock. Add the stock cube, salt and bring to a boil. Add the dill, take of the stove and pour in the cream. Add the fritters after you have served the soup in a bowl or just add them all at once to the soup

14 коментара:

  1. Krem juha od brokule ti je moja najdraža juha, apsolutno :) Uživam u ovim tvojim delicijama! Super si složila ovu kombinaciju s krumpir kroketima

    ОдговориИзбриши
  2. Jelena, juhica je odlična, baš kako ju volim! A ovi kroketi su mi izvrsna ideja, onako hrskavi, fantastično :)

    ОдговориИзбриши
  3. Jelena,divna je!!!Sutra pravim vitaminsku,ali cu i ovu morati da probam.Sjajne su obe!Hvala ti puno za ovako lepe krem corbice i neobicne "knedlice":))

    ОдговориИзбриши
  4. Bas mi se svidja ovaj dodatak kroketa, skroz zanimljivo. Mislim da bi i kod nas mogla juhica osvanut ovih dana...

    ОдговориИзбриши
  5. Sjajna čorbica Jelena !!Obožavam krem čorbe i baš sam danas spremala jednu sa pečurkama ! Kroketi su odlični!

    ОдговориИзбриши
  6. Prava proljetna corbica :) Jako je lijepa kombinacija s kroketama Jelena...

    ОдговориИзбриши
  7. Obožavam juhu od brokule i baš mi se nekako jela danas. Nisam je na kraju napravila jer sam se prenajela slatkog ali je planiram za sutra i mislim da ću je raditi po tvom receptu, malo da promjenim. Javim rezultat. :)

    ОдговориИзбриши
  8. U mom gradu jesen se polako uvlaci u domove, i bas bi mi jedna ovakva corba dobro-dosla.

    ОдговориИзбриши
  9. Baš napravila gustu juhu s brokulom, karfiolom, malo mrkve i dodala sam sira i mrvicu maslinovog ulja. Da sam ranije vidjela tvoj recept, sigurno bih napravila ovako, a naročito s ovim kroketima od krumpira. Sada sam umorna i ne da mi se raditi, ali bilježim za idući put!

    ОдговориИзбриши
  10. Još jedna od tvojih izvrsnih juha ! Svakako je treba isprobati, vjerujem da je jako ukusna, posebno što sam ja veliki ljubitelj brokule. Kroketi od krumpira su odličan dodatak. Izvrsno !

    ОдговориИзбриши
  11. Анониман22. мај 2013. 21:54

    Jelena, danas isprobala! Vreme nam je kao rano prolece, pa nam je corbica bas prijala. Odlicna je! Imas komplimente od mog muza. Kroketici su pun pogodag verovatno i za neke druge kombinacije! Postavila sam fotografiju (loseg kvaliteta) na tvoj FB nalog.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Slađo! Malo je falilo da obrišem ovaj recept jer mi se fotke nešto nisu dopadale, a eto neko uživa u njoj. Ja sam ti manijak za čorbe i pravim ih od svega što mi dođe pod ruku.

      Избриши