четвртак, 10. март 2011.

CEPKANA ZIMSKA KREM ČORBA

Možda ste primetili da sam veliki ljubitelj supa i čorbi, a tokom proteklih nekoliko meseci dok sam vodila računa o težini tanjir ovako bogate čorbe je bio moj ručak. Kompletan obrok, bogat povrćem, žitaricama, posnim mesom i mlečnim mastima. Tokom djete nije dobro lišavati organizam masnoće, jer će organizam ući u stanje hibernacije. Buniće se i štrajkovati, a to će biti evidentno kada stanete na vagu, jer organizam ne zna kada će sledeći put obrok stići, ako ga lišavate svega. Zato sam uživala u ovakvim gustim čorbicama, a ostalim danima bareno povrće, bareno meso i ribu sam kombinovala sa bistrim nemasnim supama. Pa da krenemo, jer su se supice i čorbice nakupile u draftu, a ionako stiže proleće i nove povrtne kombinacije.




CEPKANA ZIMSKA KREM ČORBA

700g pilećih bataka, karabataka ili 500g belog mesa sa kostima
3 litre vode
1 paškanat
1 koren peršuna
1 koren celera
1 veći crni luk

80g integralnog pirinča
100g smrznutog graška

2 kašike putera
2 kašike ulja
200g šampinjona-listići
3 kašike suvih vrganja potopljenih u 100ml vruće vode

kocka za supu, suvi začin, so
 2 do 3 kašike brašna ili gustina

250ml tečne slatke pavlake Imlek 36%mm ili pavlaka za kuvanje


U 3 litre hladne vode spustiti pileće meso, celer, paškanat, koren peršuna i crni luk koji ste prvo oljuštili, široko zasekli na vrhovima i prepekli na plotni dok ne pocrni na nauljenoj aluminijumskoj foliji; tokom kuvanja postepeno dolivajte vodu koja ispari.

 Za to vreme zasebno skuvajte integralni pirinač; on se duže kuva, negde oko 40 minuta, a na pola kuvanja pirinču dodajte grašak. Na kraju procedite pirinač i grašak i sklonite sa strane. 

Kada je piletina kuvana procedite supu, bacite ili pojedite korenasto povrće i luk, a sa pilećeg mesa skinite kožicu, kosti i fino ga dok je još uvek toplo iskidajte tako da dobijete dugačka tanka vlakna; ovaj efekat se teže postiže ako se meso ohladi. 

U velikoj šerpi na na ulju i puteru uz stalno mešanje propržite šampinjone i blago usitnjene, oceđene i hidrirane vrganje; sačuvajte vodu u kojoj su se vrganji natapali. Pečurkama dodajte bistru pileću supu, pirinač i grašak, cepkanu piletinu, kocku za supu, so ili suvi začin i pustite da baci ključ, pa kuvajte oko 10 minuta na tihoj vatri da se ukusi ne sjedine; dodajte još vode, po potrebi. 

U maloj šoljici pomešajte brašno ili gustin sa hladnom vodom, onako da se dobije masa gušća nego za palačinke. Pojačajte ringlu i dodajte pastu od brašna ili gustina uz povremeno mešanje. Pustite da se kuva nekoliko minuta. Efekat gustine će biti veći kad se čorba malo prohladi. Sklonite čorbicu sa ringle i sipajte u nju slatku pavlaku (neumućenu) ili pavlaku za kuvanje. Pre serviranja u tanjir možete sipati i kašiku kisele pavlake, pa dodati malo čorbe, razmutiti i sipati ostatak čorbe, za dodatnu kremastu strukturu.



CREAMY WINTER INDULGENCE WITH CHICKEN, RICE AND VEGGIES

I am a big fan of soups, stews and chowders as you might have noticed. I tend to make my own combinations to please my taste. In the last couple of months I have lost around 20lb (10kg) and had a lot of soups and stews for lunch. One large bowl of this stew full of veggies, chicken, dairy and rice was a perfect lunch for me. The rest of the days I ate steamed veggies, cooked lean red meat, fish, but never gave up on the rich plate of this kind. Well, this is a whole meal in itself, and the rest of the days I combined the above mentioned with clear soups. I have a lot of beautiful combinations in my draft box, so here we go.

700g of chicken drumsticks and thighs or 400g of chicken breasts
3 liters of water
1 parsnip
1 parsley root
1 celery root 
1 large onion

80g wild rice
100g frozen peas

2 tablespoons of butter
2 tablespoons of oil
200g of button mushrooms sliced
3 tablespoons of dry porcini mushrooms hydrated in 100ml of hot water
stock cube, salt
2 to 3 tablespoons of flour or cornstarch

250ml of cream


In 3 liters of water add the chicken drumsticks, thighs or breast, celery, parsnip, parsley and an onion that you have peeled, sliced at the bottom and at the top and on aluminum foil that you have oiled fried on the stove until it turns black. This will seal in the flavor of the onion and make it sweet. Keep adding water to replace the one that has evaporated. In the mean time cook the rice in a separate pot and somewhere in the middle of cooking add the frozen peas. Drain and set aside the rice and the peas. Then the chicken is cooked drain the soup, and set the chicken aside. Throw away the veggies or eat them separate. While the chicken is still warm with hands shred into long pieces. This process of hand shredding will be hard if the chicken turns cold. In a large pot heat the oil and he butter. You need the oil so the butter does not burn. Add the mushrooms and chopped porcini mushrooms. Save the water where the porcini mushrooms have hydrated in. When the mushrooms are done add the clear stock, add in the rice, peas, shredded chicken, stock cube and salt and let boil. Add the flour or cornstarch paste that you have made mixing them with a bit of very cold water in order to thicken the stew, and let the stew boil for 10 minutes. Take of the stove and add the cream in. Before serving in a plate, place a tablespoon of sour cream, and add a bit of the stew, mix, then pour in the  rest.



18 коментара:

  1. Tvoje čorbice su divne, barem koliko znam prema onima koje sam radila. Vjerujem da je i ova, ali kako ne volim piletinu, sumnjam da ću je raditi. Jer gore od piletine mi je miris kada se kuha - to zaista teško podnosim, pa izbjegavam juhe s kuhanim "letećim" mesom bilo koje vrste. Pečeno, pirjano i slično mogu pripremati, ali kuhanje.........

    ОдговориИзбриши
  2. Obožavam ovakve juhice, nekad čoviku treba malo promjene, a ja neću odbioti ništa šta je fino! Obožavam kombinaciju gliva i piletine :)

    ОдговориИзбриши
  3. Savrsena supica,meni su tvoji recepti zakon i uvek kada imam vremena dodjem na tvoj blog i gledam.Nisam još izmerila pleh za srneća ledja,jer ne zato sto sam te zaboravila već nisma imala sa čime.Ja u kući nemam ni iglu ni konac a ni metar.Moraću od mame da pozajmim a nikako da s es etim.Sve jedno valjda ću izmeriti u skorije vreme...:)

    ОдговориИзбриши
  4. Corba je za 10...Sve sto trebamo je unutra,a sastojci obecavaju dobar ukus!

    ОдговориИзбриши
  5. Jelena una receta muy buena me encantan las zetas,una sopa deliciosa y lindo colorido,abrazos.
    Estoy interesada en tus recetas,hasta he aprendido más inglés,bueno eso me sirve,abrazos.

    ОдговориИзбриши
  6. ova juhica ti je odlična, ja obožavam kremaste juhice i rado ih napravim, rado ću isprobati i ovu tvoju

    ОдговориИзбриши
  7. Corba je odlicna, sastoji sve sto trebamo...Jako fino Jelena :)

    ОдговориИзбриши
  8. Obozavam corbe i ova sadarzi sve sastojke koje volim!

    ОдговориИзбриши
  9. I ja sam veliki ljubitelj juha a pogotovo ovakvih koje su doslovno kompletan obrok.
    Izvrsna je ova tvoja gusta i krepka juha, baš mi se sviđa. I super izgleda na slikama !

    ОдговориИзбриши
  10. Bas divna bogata juhica uz koju stvarno nista drugo nije potrebno. Bit ce isprobana kod mene!

    ОдговориИзбриши
  11. Lutajuci po netu i trazeci neke "light" recepte naletih na ovaj tvoj, pa bih da te pitam kako si uspela da smrsas? 10 kg u 3 meseca, procitah negde, ako se ne varam. Reci mi molim te sta si tacno jela i koliko cesto, kao i da li si sportala. Ja se mucima sa svojim viskom! Treba da izgbim jos neke kilograme sto sam dobila u drugoj trudnoci,leto ce doci i pre nego sto sam mislila, a visak stoji (5-6 kg). Hvala lepo na odgovoru :))
    Eh, da ne zaboravim,blog ti je fenomenalan!!! Vraticu se kad se resim viska :)))))

    ОдговориИзбриши
  12. @ANONIMNA-drago mi je da si se obrela na mom blogu, pa da možemo da razmenimo iskustva, i da možeš kasnije da uživaš u nekim od ovih recepata.

    DORUČAK
    uvek isti već mesecima, nekoliko kašika ražanih pahuljica prelivenih sa vrelim mlekom koje ostavim da odstoje dok ne omekšaju i to začinim sa kašičicom meda i cimetom

    VEČERA
    dve kupovne galetice od ekspandiranog pirinča filovane nemasnim krem sirom sa zelenom ili kupus salatom i šolja jogurta ili isto to u jednoj tortilji ili sa jednom kriškom integralnog hleba, ali tankim

    RUČAK
    bistra supa bez dodataka u kombinaciji sa bilo kojim ručkom
    spanać sa kiselim mlekom, barena blitva sa krompirom, tuna iz konzerve na vodi, riba na teflonu ili iz rerne, kelj, belo meso i bareno povrće,bareno povrće na pari sa malo kačkavalja, bareno meso i šargarepa iz supe....
    ili ove bogate čorbice tanjir-dva i samo to pošto su bogate

    UŽINA
    voće

    KRIZA
    2 kockice čokolade za kuvanje

    povremeno, jednom u 10 dana dozvoljavala sam sebi lep obrok i to sam štimala sa odlaskom u goste i neizbežnom hranom. To se pokazalo kao ključno jer nisam bila željna jake hrane, a neobično, metabolizam se posle ubrzavao , a ne usporavao.

    Sportanja nije bilo, jer sam ja jedan trut, ali to može samo da ti pomogne.

    Prve dve nedelje je teško, a kasnije ide bez problema.

    ОдговориИзбриши
  13. Mnogo ti se zahvaljujemna ovako opsirnom odgvoru, srce si :)
    Ma ja sam vec smrsala desetak kg i vise nemam mnogo volje i mrzi me to ogranicavanje vise. Ne smes ovo, ne smes ono...
    'Ajde mozda probam po tvom "receptu", videcu jos...
    Samo,onaj cimet i med za dorucak, imaju li kakvu svrhu,jer cula sam dacimet ubrzava mrsanje...

    ОдговориИзбриши
  14. @ANONIMNA- cimet sam dodala jer zaista povećava lučenje insulina, pa se i kod dijabetičara preporučuje, a drugi razlog je da malo promenim uobičajeni doručak. A med, pa med je zdrav i potrebno je neštoslatko uneti tokom dana, a onako klot pahuljice teško da bih svarila.
    Samo polako. Mislim da ti je najbolje da počneš sa ovako zdravim doručkom, možda da dodaš neku voćku preko i a sve ostalo da zadžiš. Nemoj puno mršati ako dojiš. Tako posle prestanka dojenja.

    ОдговориИзбриши