недеља, 6. фебруар 2011.

POHOVANE LIGNJE-UPOREDNA STUDIJA

Ne mogu da odlučim koja mi se masa za prženje lignji najviše dopada, pa sam napravila jednu uporednu studiju, i opet ostala neodlučna. Sve mi se dopada. Pošto sam bila u frci ove vrećice sam dan unapred spremila i stavila u frižider, ali to nije potrebno, jer ceo proces traje jako kratko. Znači spremne vrećice čuče u frižideru, kao i lignje umočene u brašno, jaje i prezlu. Lignje ne možete pržiti unapred, jer se njihova lepota ogleda u hrskavoj poh masi koju možete postići samo ako ih neposredno pre jela ispržite. Osim dole navedenih sastojaka, potreban vam je dublji tiganj, dobro zagrejano ulje dubine oko dva prsta, veća cediljka, limunov sok i dobra volja. Potreban je i oprez prilikom prženja jer lignje znaju da pucaju, tako da ih treba stavljati u tiganj sa većeg odstojanja. Sledeća bitna stvar je vreme prženja. Da bi se postigla mekoća  lignje i hrskavost poha, potrebno ih je pohovati 2-3 minuta. Nakon tog vremena one menjaju konzistenciju i postaju gumaste i tvrde. Ako ste negde jeli ovakve lignje, znajte da je šef omanuo u dužini prženja. Lignje ponovo postaju mekane nakon 20-30 minuta dinstanja, što je jako važno kod pravljenja rižota sa lignjama. Rižoto je dugotrajan proces, tako da će vam i tada ostati mekane. Za pohovanje možete koristiti i veće lignje, a ja sam imala ove manje koje sam koristila za punjenje i rižoto.




1. belo brašno
2. belo brašno i  belo kukuruzno brašno u odnosu 1:1, slatka aleva paprika
3. griz i  belo kukuruzno brašno u odnosu 2:1, slatka aleva paprika- recept Lake kuharice

Kolutove očišćenih tela lignji debljine oko 0,8cm i pipke koje ste posolili i nauljili sa par kapi ulja ubaciti u vrećice za zamrzivač. Kesice dobro protresti tako da se lignje oblože. Staviti u frižider ukoliko ih planirate praviti kasnije ili odmah pržiti. Pržene lignje spuštati u cediljku da se malo ocede, pa ih odmah servirati.




Ovo je belo kukuruzno brašno koje se može kupiti na pijaci. Nemojte koristiti kukuruzno brašno koje ste kupili u prodavnici ili palentu.



4.klasičan poh-brašno, jaja, prezla


ZAKLJUČAK

Ne mogu se odlučiti. Sve mi je lepo. Možda bi sledeći put dodala malo leve paprike u ove koje su obložene samo brašnom. One su bile najmekanije, a ostale hrskave. Na vama je da probate, a onaj poh sa umakanjem u masu koja je za palačinke mi nije odgovarao u ovoj prilici.





FRIED SQUID 

I adore fried squid and in this post I am showing you an easy non-messy way of coating them. I made them a day before and stored them in these plastic bags, and those coated in flour, egg and breadcrumbs I 'placed on a tray lined with baking paper. Here are the coatings according to the numbers shown in the picture:

1.white flour
2.white corn flour and white flour 1:1 ratio, some sweet red paprika- recipe of Laka Kuharica
3. semolina and white flour 2:1 ratio and some sweet red paprika
4. dipped in flour, then in the beaten egg and in breadcrumbs

Cut the squid into 8mm thick rings. Take batches of squid rings and tentacles that you have salted and place them in individual zip-lock bags with your coating of choice. Shake the bags to coat them well. If  you prefer the fourth method them dip each ring or tentacle in flour, egg and breadcrumbs. Fry in hot oil for 2/3 minutes. Serve with bread and some lemon juice while hot. Care must be taken when frying since the squid can pop and burn you, so step aside once you have placed them in the pan. 

20 коментара:

  1. Uf ove tvoje lignje izgledaju odlično iako ih ne volim u ovom izdanju, odličan post!

    ОдговориИзбриши
  2. Oh wow, this sounds amazing! Must be so flavourful with all sort of spices. Thanks so much for sharing. Hope you're having a terrific weekend.
    Cheers, Kristy

    ОдговориИзбриши
  3. Sjajan post a lignje izgledaju tako ukusno .... :-))

    ОдговориИзбриши
  4. Bravo Jelena, baš si se fino potrudila. Osobno ne poham lignje jer mi se ne da prljati i dimiti po kući. Kada se zaželimo fino naručimo. Nažalost često dobijemo one na kojima je šef omanuo :)

    ОдговориИзбриши
  5. Prekrasna ti je pričica, jako lijepo pišeš, tko pročita, nađe se na tom mjestu u to vrijeme. Bravo Jelena.
    A što se tiče lignji, pa ti si majstorica od peškarije, da znaš da ću probat ovo klasično, baš me to zaiteresiralo, pa neka salatica i umakić, šta ćeš bolje.

    ОдговориИзбриши
  6. Čitajući priču o tvom djetinjstvu, imala sam osjećaj kao da si opisala i moje. Iako sam ja odrasla u Puli, sve ostalo (osim tramvaja i pogleda na Beogradske zgrade:-) je posve isto... Igre ispred zgrade, prijatelji s kojima se družiš preko ljeta, lastik na metre, vrijeme odmaranja, penzioneri s prozora, sve...!
    Totalno si me raznježila...
    A što se friganih liganja tiče, ja ih najviše volim u običnm brašnu, kratko pržene

    ОдговориИзбриши
  7. sve odreda mi je odlično, a priča me je vratila u moje djetinjstvo, nešto drugačije ali isto tako nostalgično razmišljam o tim vremenima

    ОдговориИзбриши
  8. Kao da si dio mog djetinjstva ispričala, što je dokaz kako su djeca u suštini ista, zaigrana i vesela, oduševljena sitnicama :)
    I meni se lignjice sviđaju ovdje u svim varijantama
    divan post, uživala sam čitajući

    ОдговориИзбриши
  9. Predivan post... onako nostalgičan... a lignje sve bolje od boljeg :)

    ОдговориИзбриши
  10. Interesantno napisano, lijep post, takvo je nekako slično bilo i moje djetinjstvo, koliko ga pamtim, slično jako..
    A lignje, sve tri panade su odlične, ja lignje volim apsolutno na sve načine, a danas sam ih i ja pripremala i to na Tadejin način koji me oduševio i od kad ga je objavila stalno ih ponavljam..možeš pogledati na njenom blogu (Lignje iz pećnice s krumpirom, blitva i bob)..
    Odlične!

    ОдговориИзбриши
  11. Lijepa sjecanja i cijenjeno objasnjenje za 'pohovanje'.

    ОдговориИзбриши
  12. Odlican je i ovaj nastavak pricice :) Mislim da smo se svi negde pronasli u ovom tvom postu i, kao sto neko rece, bas si me raznezila.
    A ove savete za lignje i dalje samo pratim i skupljam, mozda jednom i zatrebaju ;)

    ОдговориИзбриши
  13. Bas bih bacila pogled sa tvog prozora na brda Beograda. Ubija me u pojam nedostatak brda u Vojvodini.....dinamika u pejzazu....no da se vratim na lignje. Ja sam ljubitelj klot varijanti, samo pecene na najjednostavniji nacin....u ovom pohovanom izdanju glasam za verziju dva...

    ОдговориИзбриши
  14. Čini mi se da sam jednom spavala u Jugoslaviji, a u blizini je i naša rođaka imala stan. Nedavno je kupila manji i preselila se na drugi kraj grada. Znam, djetinjstvo nam je svima, do rata, bilo manje više isto, gdje god smo živjeli. Igrali smo se lovice, skrivača, avionske škole ili obične škole s "penom" od praznih kutija za pastu za cipele......
    Moja djeca su imala isto krasno djetinjstvo jer su rasla u dijelu grada okruženom prirodom, imali su puno prijatelja za igru u ulici - najbolji prijatelji mojeg sina i danas su susjedi iz ulice!
    Pržene lignje su uvijek odlične i zaista mi je drago da si isprobala i moj recept i da ti se i tako pržene sviđaju. Tutorial je isto tako poučan i zabavan.

    ОдговориИзбриши
  15. Kao da čitam o svom djetinjstvu. Život u zgradi, igranje na ulici, (ne)poštivanje kućnog reda, susjedi koji se bune na buku, šarene krede i lastik... Sve smo to i mi radili, a danas je zbilja sve drugačije. Djeca koja se i igraju u parkovima su bod budnim okom roditelja koji stoje pored njih. To je tako, sve se promijenilo pa sad vrebaju tisuće novih opasnosti za koje mi nismo ni znali da postoje.
    Lignje volim spremljene na svaki način tako da mi se sviđaju i ova sva tri načina pohanja. :)

    ОдговориИзбриши
  16. Da i ja se zamislim nekad kad gledam svoju djecu gdje im je djetinjstvo ,mi smo zaista uživali a oni... Još i klinac je vani jer voli juriti za loptom i voziti bicikl ali signorina je samo u knjigama i naravno uz kompjuter.Lignje volimo i a sva tvoja tri načina su jako dobra.

    ОдговориИзбриши
  17. Bravo za pisanje. Tvoj blog je dobio neku sasvim novu dimeziju, jesam li ovo vec rekla? nadam se da se ne ponavljam. Super!

    ОдговориИзбриши
  18. Jelena, obožavam čitati tvoje triologije :)
    Kao da čitam o svom djetinjstvu, zgrada, uznemiravanje susjeda s prvih katova za vrijeme kućnog reda, igre oko zgrade...
    Ja sam još kratko tu gdje sam i odrasla i malo po malo primjećujem promjene koje stižu...
    Što se tiče recepta, nemam ti ništa novog reći izuzev da mi se sviđaju lignje u svakom obliku, sa ili bez punjenja, kuhane, pečene, pržene...

    ОдговориИзбриши
  19. Sva tri posta o odrastanju i lignjama sam pročitala u dahu , divni postovi , divne priče i divni recepti ! Prekrasno si to sve napisala.
    Što se lignjica tiče, osim što je divno sve je i vrlo korisno, jako dobro napisano i opisano. Jela i recepti su odlični, a ja ću ostati pri crnom rižotu kao meni najomiljenijem i koji ide na isprobavanje :)

    ОдговориИзбриши
  20. Odlično pišeš i podsjetila si me na neke davne dane na koje sam skoro i zaboravila. Recimo nošenje cekerom flaše od vode i ulja u dućan. Da, nekad smo stvarno bili ekološka država. Hvala na ovom blogu i na podsjetniku na ta davna lijepa vremena.

    ОдговориИзбриши