Jedem ja ražane, ovsene, ječmene i druge pahuljice sa medom za doručak, i znam da je to dobar izbor, ali srce mi zaigra kada prekršim stroga pravila, brk omrsim i započnem dan ovakvim stvarima. Neke stvari nikada ne izlaze iz mode!
POPARA ZA JEDNU OSOBU
150-200ml vode
malo soli
1 kašika domaće svinjske masti, ulja, putera ili margarina
70-100g grupnije izlomljenog suvog hleba
3 kašike starog punomasnog belog sira ili kajmaka
U manjoj šerpici staviti vodu, mast i so, pa ostaviti da poključa. Dodati hleb i mešati oko 5-10 sekundi dok hleb ne popije tečnost. Ukoliko vam treba još tečnosti slobodno dolijti još vrele vode, ali voditi računa da popara nije vodena. Skloniti sa ringle i dodati krupnije parčiće mrvljenog sira. Služiti dok je vrelo. Najbolje je koristiti suvi hleb koji je sušen na vazduhu i to uglavnom koricu koju ste polomili na krupnije komade.
POPARA FOR ONE
100-150ml of water
pinch of salt
1 tablespoon of lard, butter, oil or margarine
70-100g of air dried bread
3 tablespoons of crumbled feta or Serbian kajmak
In a small pot bring the water, salt and lard to a boil. Drop the bread and stir for 5-10 seconds until the bread absorbs the liquid. If there is too much liquid add some more bread. The bread should not be too soggy. Preferably use bread crust that you have broken up into larger pieces. Take the pot of the stove and add large chunks of feta or kajmak. Serve immediately.
POFEZNE-PRŽENICE
kriške starog hleba
umućena jaja i malo soli
mast ili ulje
puter, pavlaka, kajmak, suvo meso...
Kriške starog hleba koje ste umočili u posoljena umućena jaja (sa ili bez mleka), pržiti u tiganju na vreloj masti ili ulju. Servirati uz puter, pavlaku, kajmak, sir, suvo meso, džem....
SERBIAN FRENCH TOAST
slices of day old dry bread
eggs
lard or oil
sour cream, Serbian kajmak, butter, margarine, jam
Dip the bread slices in the lightly beaten eggs that you have salted. You can add a bit of milk to the eggs. Fry in a pan in hot lard or oil. Serve warm with butter, sour cream, feta, margarine, jam....
'LEBA I MASTI
mast
hleb
aleva paprika
so
Namazati kriške svežeg hleba, posoliti i posuti alevom paprikom.
BREAD AND LARD
bread slices
lard
salt
sweet paprika
Spread the lard on top of the fresh bread. Add salt and sprinkle sweet paprika on top of the slice.
Ovo ti je odličan post. Kad sam ja bila mala, nije bilo nikakvih pahuljica, bio je jedino griz, ali je mlijeka bilo malo. Zato je ovaj trio bio vrlo često na repertoaru. Sjećam se, išla sam sa djedom u šetnju prije večere i obavezno po malo semfa u voćarnu!!! Nije ga bilo u teglicama, nego se lijepo vagao. Došao si u voćarnu i kažeš: molim deset deka semfa, i prodavačica ti pljusne šeflom na masni papir, izvaže i zamota. Žuriš kući i drhtavim rukama čuvaš paketić, a baka napravila pofezne i namazala kruh sa masti. Neko jede sa pekmezom, a neko sa semfom. Svi sretni, siti i zadovoljni. Drugi dan popara sa malo špeka i kiselim krastavcima. I na kraju, to je između ostalog bilo ekološko i zdravo društvo, nije se ništa bacalo, nije bilo suvišne ambalaže, onaj papir od semfa se polizao i to je bilo sve, a i bacio se u vatru.
ОдговориИзбришиOBOŽAVAM POPARU I PRŽENICE !!!! Moja baka poparu pravi tako što prvo izdinsta praziluk pa sve posle redom kako ide - uh što je to dobro !!! U jaja za prženice uvek dodam malo vode jer budu hrskavije a ja baš takve voliiiim !!! :-))) Sjajan post Jelena!!!
ОдговориИзбришиOvo je zaista vremeplov, vratila si me u detinjstvo, a moraću malo i klincima nešto da napravim sa ovog repertoara ('leba i masti i poparu:))!
ОдговориИзбришиI danas volim da pojedem poparu, ali su przenice cesce u nasoj kuci :)
ОдговориИзбришиMast i leb, pa to je bilo omiljeno jelo generacije koja je rasla nakon onih paketa, koje smo dobijali iz Amerike,margarina i mleka u prahu :) Prava domaca mast, kriska hleba preko celog domaceg hleba pecenog u zidanoj furuni i trk na ulicu :) Kako su to bila dobra vremena :)
Super post koji budi sjećanja, ja i dalje tvrdim da je domaća mast neusporedivo zdravija od ikojeg kupovnog biljnog ulja. Imam nekih starih recepata za kolače u kojima ništa drugo umjesto masti ne prolazi. Npr mađarica koja se kod mene pravi oduvijek-kore se isključivo s mašću rade.
ОдговориИзбришиA prženice volim (kad sam bila mala nisam voljela, mi to zovemo "pohani kruh" :) Sjećam se da je u svojoj mladosti (tj. sjećam se njegovih priča) mom tati omiljeno jelo bila mast domaća namazana na kruh i posipana češnjakom i crvenom paprikom :)
Draga Jelena nije valjda da si sve ovo smazala. Šalim se naravno a mogu ti reći da je moja generacija u detinjstvu najviše jela ovakve stvari: hleb, mast, al.paprika a ako je neko hteo da se zasladi onda je preko masti stavljao pekmez ili šećer. I niko nije vodio računa o kalorijama i holesterolu jer su deca tada po ceo dan jurcala napolju, a ne kao sada, nažalost...
ОдговориИзбришиE, bas ne nekad dobro jelo! Sve domace! Odlicno podsjecanje!
ОдговориИзбришиOdlican post! Mislim da se ovakve stvari pomalo vracaju u modu...Prekrasne su ti fotografije
ОдговориИзбришиhahaha.. nećeš vjerovati, ali ne poznajem baš ni jedno od ovih jela.. Dapače, podsjetili su me na neka naša slična.. ali zbilja je zanimljivo koliko različitih stvari ljudi jedu u jednoj tako malenoj regiji..
ОдговориИзбришиI dan danas vrlo često pravim prženice a mast i kruh su me odhranili. Ne znam kako mi je bilo draže ovako s alevom paprikom pajoš uz to mladog luka ili kako sam često jela ... sa šećerom. Ja bih toliko nasula šećera po masti da bih onda ododzgo po šećeru nakapala malo vode da mi šećer ne bi spao:) Moj stariji sin isto jako voli mast i kruh ali posoljene, ne kao ja sa šećerom!
ОдговориИзбришиPrekrasno si ovo odradila!
Ha! Slučajnost ili ne, ali i ja sam danas pravila prženice, pa sa kajmakom. I to (da'l da priznam?) za ručak =)
ОдговориИзбришиI like eating French toast, yours looks so good!!!!!!!!!!!!!
ОдговориИзбришиhave a wonderful day my friend!
(p.s. having a job interview next week...things are looking brighter already)
Kao mala sam obožavala da jedem poparu, a bogami i sad. Super post!
ОдговориИзбришиkruh i mast moja mama doručkuje od kad znam sa sebe.. i nema problema sa kilama :)) ja nisam baš ljubitelj masti, tako da vikendom često poham kruh..
ОдговориИзбришиkrasni tradicionalni doručci.. super post :)
Popara je zakon. Prste da poližeš.
ОдговориИзбришиJelena, tvoj suprug je sretna osoba jer ima takvu ženu pored sebe :)
ОдговориИзбришиSve ti divno izgleda, a do danas nisam imala pojma šta je popara. Recept pospremljen, želim ju probati! :)
Popara je zakon! Pravimo je potpuno isto, mislim sa istim sastojcima. I sa vodom, negde se pravi sa mlekom, ja probala ali mi se ne svidja ta kombinacija. Imam i ja recept kod mene na blogu. :) A i mast na 'leba volim. Samo kad se setim detinjstva...ehhhhhhhh :)
ОдговориИзбришиBravo Jele, treba spasiti iz zaborava domaće recepte. Ja nisam odrasla na takvim doručcima ali znam par ljudi koji se uopće ne bi bunili da im ovo napravim ;)
ОдговориИзбришиInače ne jedem doručak ali protiv ovoga ne bi imala ništa, sve izgleda jako ukusno. :)
ОдговориИзбришиMasti i `leba! Odavno nisam to jela a mogla bih. Secam se kod dede u selu je bila pekara koja je popodne pekla lepinje, pa nas deda povede da ih kupimo, dok su jos vruce i onda zurimo kuci da se ne ohlade, svaku rasecemo kao za sendvic i mazemo mast sa alevom paprikom posutom preko. Sada bih to jela....
ОдговориИзбришиPoparu ne jedem jer mi je gadan osecaj raskvasenog hleba u ustima, al pravim svojoj cerci za dorucak neku varijantu, ona je slasno jede! A przenice/kvasenice su vec cest gost na stoli, i svi ih oboazvamo!
Odlican post.
E svaka ti cast na ovom postu!!!
ОдговориИзбришиListam blog i divim se tvojoj rjecitosti a ovaj clanak me odusevio!!!
Uh kako bi sad valjale tople przenice s nekim dobrim sirom...
Od francuza nema sanse da se tako nesto napravi.. :(
Veliki pozdrav i svako dobro!!!
kako je ovo dobro ! popara ok, ali prženice a uz njih ovaj divni kajmak i pršut....., uh, uh, ne bih mogla stati, izvrsna stara domaća hrana !
ОдговориИзбришиOdlican naziv posta :) I tacno ova nekada sirotinjska hrana, se i dan danas jede u svakom domu, a bar kod nas mama uvek sprema za veceru, kao da se osladimo :) Skoro sam videla da mislim da je restoran Jevrem u pitanju, nudi u meniju poparu i cicvaru, porcija kosta 500din!! Ja sam se zaprepastila! Mislila sam da je nas ljude sramota kada kazemo, da jedemo nesto od toga, iako je jako ukusno. A 'leba i masti, ne znam sta bih ti rekla, sem da se subotom kada tata kupi vruc hleb otimamo, oko ovoga :)
ОдговориИзбришиПопару са апетитом једу и моја деца, али уз један мали додатак! Наиме додајем на крају, када се вода упије у хлеб а сир се "повеже" и два јаја.
ОдговориИзбришиМилина!
И када се помиње како ето Срби немају своју националну кухињу, него су се на европској раскрсници нашле свакојаке мешавине од турске, аустроугарске/немачке и медитеранске, нико не може да нам оспори ПОПАРУ ("а богами, ни цицвару").
А 'леба, масти (малчице посољене) и алеве паприке, на повеликој кришки црна 'леба у десној руци, обавезно је пратила и главица "црна" лука у левој, онако за ужину, спремала нам бака ономад у Футогу. Данаске, ето троши се само маргарин а "црна" лука уз 'леба маргарина, нема. Јесте да се понекад на препеченим кришкама хлеба, мало нариба чешањ бела лука (да замирише) 'ал нема масти него само маргарин, онај "фини мекани", из пластичних кутија.
Детињство, летњи и зимски распусти на селу, свињокољи, то наша градска деца никада неће доживети. Серћам се и оранија где су се пекли чварци и топила маст и теча Јоце, који је стајао у врху великог стола и који нам је, свој присутној ангажованој дечурлији, секао каишеве свеже сланине а коју смо ми уредно претварали у коцкице за печење чварака. Коме се иступио нож, теча Јоца је одмах стручно наоштрио, за секунд, да не буде застоја!
Данас се борим да спустим притисак барем на испод 140/90, јер како ми је лекарка каз'ла: "Имате шансе и за шлог и за ифракт, можете да бирате. Све је у Вашим рукама".
У исхрану је дошла лагана храна и траже се "здраве" варијанте, од којих ми "иду сузе на очи". Додуше редовно се једу и пофезне и (понекад) попара, ал' уз млади лук или ротквице. Парадајза, паприке, кисела купуса-свежег, воће. Открио сам да једино раж има растворљиву целулозу(!) и да је изузетно здрава за крвне судове и пробавни тракт.
Ал' ето среће, када ми "случајно упадне" средина свежег хлеба у сафт од летње парадајз салате, па онако сафтена, са свом парадом укуса и мириса заврши између језика и непца. Њам, њам!