уторак, 12. октобар 2010.

PIROŠKE MIGNONNE

Saga o piroškama se nastavlja ovoga put u kuhinji La cuisine creativana večeri kod Mignonne sa piroškama od krompir testa i filom od šunke i pavlake. Pravila sam duplu meru, koju ovde kao takvu i navodim. Izvrsne su, i to je sve što imam da kažem!




PIROŠKE MIGNONNE

TESTO
700g brašna
300g kuvanog krompira
40g svežeg kvasca
2 kašičice soli
100g putera
4 žumanca
300ml mleka

NADEV
300g praške šunke kockice
300ml kisele pavlake
biber, peršun


Skuvati krompir u kori, potom ga oljuštiti i mlakog propasirati. Dodati mu so, žumanca, puter i umutiti mikserom.

Kvasac staviti u 300ml toplog mleka i ostaviti 15ak minuta na toplom mestu. Dodati kvasac i pola brašna krompiru, pa postepeno dodavati ostatak brašna. Može vam trebati još brašna u zavisnosti od vrste krompira. Ostaviti testo da se odmara 45 minuta. Napraviti nadev i staviti ga u frižider. Premesiti i razviti testo na 0,5-0,8mm, izrezati pravougaonike 12x8cm (Lana je rezala 8x4). Na sredinu svakog staviti malo fila, oblikovati, krajeve uštinuti lepo da fil ne iscuri. Ređati piroške na pleh sa papirom za pečenje. Pržiti u dubokom ulju, pa ređati na rešetku od rerne da se ocede i prosuše na vazduhu. Ukoliko se prebrzo prže mogu ostati žive u centru, zato malo duže pržiti, koliko je moguće duže a da zadrže lepu zlatnu boju. Odlično se zamrzavaju pržene.



 PIROSHKE 


These golden beauties are a creation of a fellow blogger Mignonne and are utterly amazing. Visit her blog and see step by step pictures.

DOUGH
700g of flour ( might need more)
300g of boiled potatoes
40g of fresh yeast
2 teaspoons of salt
100g of butter
4 egg yolks
300ml of warm milk

STUFFING
300g of ham cut into cubes
300g of sour cream
black pepper, parsley

Boil the unpeeled potatoes, let cool a bit, peel. Mash with a fork. Add salt, yolks, and butter to potatoes and mix with an electric mixer. Place the yeast in warm milk and leave for 15 minutes in a warm place. Add the yeast to the potato mix and half of flour. Slowly add the remaining flour and work with hands to form an elastic dough not too hard. You might need more flour. Leave the dough to rest for 45 minutes. Make the filling and place it in the fridge. Knead the dough again and roll it out on baking paper 0,5-0,8mm thick. Cut into rectangles 12x8cm. In the middle of each rectangle place a teaspoon of filling, roll, pinch the ends and place on a tray that you have lined with baking paper. Fry in hot, hot deep oil. You need to fry them for as long as possible but just enough to get this lovely color. Because thay are rolled and thick and with a filling you do not want a soggy center. Place on paper napkins but never one on top of each other. They need to air dry to become crispy.




21 коментар:

  1. Super su! Moja ih je mama pravila, a i ja ponekad (u zimi) ih napravim, ali s jednim mali dodatkom..kachkavalj, smanjim kolicinu shunke i pavlake i moram da priznam da su bozanstvene. Probala sam i s mlevenim mesom, i isto dobro ispadaju.

    ОдговориИзбриши
  2. ;))) Sta reci...nisam ni sanjala da ce ovaj receptek privuci toliko paznje.;)) Jako sam pocastvovana i vidim da su odlicno uspele, korica je fina a ova fotka u preseku tako mami...bas me raduje da su vam se dopale!;))) puno pozdrava i prijatno grickanje...;)))

    ОдговориИзбриши
  3. Super su!!! Pravim ih jako slicno i mnooogo nam se svidjaju, ali nisam probala da ih zamrzavam tako da mi je ovaj podatak dobrodosao :)
    Zelim vam prijatnu vecericu :)))

    ОдговориИзбриши
  4. Fantasticno izgledaju....mame. Zabelezila sam recept!

    ОдговориИзбриши
  5. Super su piroske, i ja sam ih pravila nedavno, samo bilo je nemoguce slikati ih na miru, posto su se razgrabile :) Ustvari slikala sam nesto nabrzaka, ali nisu bas te slike primerene za blog :)

    Imala sam nekih primeraka sa tankim slojem testa, kao ove tvoje, i nekih sa debljim, i mogu ti reci lepse su mi bile te druge, jer testo ima sanse da naraste u toku przenja i da dobije onu savrsenu rupicastu teksturu, a fila unutra treba tek malo da ima, bar sam ja dosla do zakljucka da su mi tako lepse.

    Jao sto sam sada gladna, bre :)

    ОдговориИзбриши
  6. @mamajac-ja sam takođe eksperimentisala, ali mi se one koje su bile deblje nisu ispekle kako treba, tj. ostale su malo žive u centru, tako da se malo tanje testo meni bolje pokazalo. Problem je što se moraju pržiti na vrelom ulju, do lepe zlatne boje, a za to vreme trebaju da se lepo isprže. U svakom slučaju mnogo su lepe i ukusne.

    ОдговориИзбриши
  7. I have to bookmarked this recipe. Looks fantastic! I've some creamy mushroom chicken in the fridge. Can use that on this. yummm... See, I'm salivating already. Thanks alot. Have a nice day.
    Kristy

    ОдговориИзбриши
  8. Jelena ja vise nemam reci kojima bih mogla da opisem svoje odusevljenje svaki put kad posetim tvoj blog

    ОдговориИзбриши
  9. Opaaa piroškomanija se nastavlja! Jučer ne stigoh da prošvrljam pošteno po blogovima, a dođu mi kao da čitam dnevnu štampu. :)))) PMS me valja, pa ne znam kud ću sa sobom i samo nakuhavam kao hrčak! :))))))
    Piroške su zakon! I ja isto kao Didi sa prvog posta sam ih pravila sa mljevenim mesom, ali i sa kačkavaljem i sa paradajz pireom. Mhhm.. rado bih sada jednu.. ali se ubih sa štrudlom od jabuka i cimetom. :P

    ОдговориИзбриши
  10. Joj ove piroške svojim izgledom naprosto zovu da ih se grice, ukusne su one i tople i hladne i debele i tanke. baš bi dobro sjela koja za marendu :)

    ОдговориИзбриши
  11. The filling inside looks spectacular! What a great creation you've made, and shared with us!

    ОдговориИзбриши
  12. a ja ne mogu ništa da kažem jer ovaj fil tako prekrasno izgleda da ostajem bez riječi, a i pomalo gladna

    ОдговориИзбриши
  13. Pravila sam ih neki dan i odlicne su! I posto mi resavaju zaostali pire pravicu ih opet. :)

    ОдговориИзбриши
  14. Svaka ti čast za piroške ! Ovo izgleda predobro !! Uh, u ovo doba noći sam ogladnila od pogleda na slike, piroška, punjenje,....., divno !!

    ОдговориИзбриши
  15. joojjj nemam riječi.....njam najm njam...joj ovo stvarno izgleda predobroooooo

    ОдговориИзбриши
  16. Obozavam piroske, narocito one sa sirom. Tvoje izgledaju bas dobro! Recept ce biti isproban:)

    ОдговориИзбриши
  17. Zdravo! Izgledaju sjajno,samo me zanima,da li ih je moguce peci u rerni,tj. da li bi bile tako dobre?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. NIsam baš sigurna da bi bile ovakve. Možda je najbolje da pitate Lanu čiji je ovo recept. Ja bi probala sa par komada, pa šta bude...

      Избриши