субота, 23. октобар 2010.

PESTO CHEESECAKE

Ove godine sam prvi put pravila domaći pesto i zamrzla ga u cilju pravljenja ovog jela. Pesto iz zamrzivača je bio savršen, a ja se nadam da će vam ova mala tortica dati inspiraciju za vaše kreacije. Ovaj slani cheesecake je inspirisan receptom iz časopisa Sale&Peppe sa izmenama koje sam sebi dozvolila.








Umesto fete možete koristiti i neki drugi sir ako vam je feta jaka i slana, ali vodite računa da taj sir nema puno vode u sebi jer feta ovde daje čvrstinu.






PESTO CHEESECAKE

OSNOVA
200g prezli
160g otopljenog i tečnog putera
po potrebi malo vode

Kalup prečnika 18cm (ja sam koristila šerpu) obložiti providnom folijom ili kesom, tako da ivice folije prelaze rub šerpe radi lakšeg vađenja. Masu za osnovu utapkati na dno kalupa i ostaviti da se malo ohladi.

FIL
450g fete
250g krem sir (Ella, sremski..)
4 punih kašika pesta
kesica želatina 10g 
100g kisele pavlake

Obe vrste sira sa pavlakom umutiti mikserom i dodati pesto. Želatin otopiti prema uputstvu sa kesice i dodati umućenoj smesi. Preliti preko osnove i lepo zaravnati donjom stranom velike kašike. Ostaviti par sati u frižideru da se stegne, najbolje preko noći.  Izvaditi sa kesom, a kesu lagano skinuti. Cheesecake staviti na tacnu za serviranje. Pre nanošenja topinga možete ga iseći na tanke kriške kao tortu radi lakšeg serviranja kasnije.

TOPING
200g tanko sečene suve svinjske pečenice ili pršute
rukola




PESTO CHEESECAKE

Home made pesto is the best thing that I have made this summer, so here is a great way of using it. I froze it in ice cube trays and here it is. I hope this recipe inspires  you in your own creations.


BASE
200g of breaadcrumbs
160g of warm, melted butter
1 to 2 tablespoons of water


Line the pan that has the diameter of 18cm with plastic wrap. Mix the butter and breadcrumbs and add a bit water if needed. Press it into the bottom of the pan like if you were making a cheesecake.

FILLING
450g of feta
250g of ricotta
4  tablespoons of pesto
gelatin sachet 10g (follow directions on the sachet)
100g of sour cream


TOPPING
200g of  prosciutto di Parma (or something similar)
rocket

Mix together feta, Ricotta and sour cream with an electric mixer. Add the pesto and gelatin and pour over the crust. Even out and place in the fridge to cool overnight. Take out with a plastic wrap and remove the wrap carefully. Place on a serving plate. Cutting into slices before placing topping will make it easier to serve.






32 коментара:

  1. Što je ovo dobro, zbilja si vrhunski napravila !! Odlična je ideja sa zamrzavanjem pesta. Jako lijepo si ga sada upotrijebila. Slike su prekrasne, ovo sve tako dobro izgleda !

    ОдговориИзбриши
  2. I love Pesto,too. What an wonderful new way of featuring it!

    ОдговориИзбриши
  3. Sto lepo izgleda, volim imas bujnu mastu a to je glavno, da bi jedno jelo izgledalo dobro. Kaze se da ako jedno jelo ne izgleda dobro, sigurno nije ni ukusno.Pozdrav...

    ОдговориИзбриши
  4. what an incredible dish, you have really out done yourself with this creation! wow, I bet it is delicous!

    ОдговориИзбриши
  5. You're so creative! This looks simply delicious with pesto on top.

    ОдговориИзбриши
  6. Jelena, Ovo je nesto izuzetno! Volim kombinaciju sira i pesta - u ovoj tvojoj izvedbi izgleda savrseno. Prsuta dodje kao kruna...

    ОдговориИзбриши
  7. Divno ,divno ,divno !Za ideju ,za recept i za fotke ! Svaka čast;))

    ОдговориИзбриши
  8. Odlična ideja Jelena, ovo mora biti tako ukusno i aromatično. :)

    ОдговориИзбриши
  9. Jelena, kako ovo dobro izgleda i zvuči!!
    Prekrasna ideja sprovedena u djelo :)
    Slike su ti u zadnje vrijeme prekrasne!

    ОдговориИзбриши
  10. Zaista originalno, sa ovim listicima pecenice na vrhu lici mi na neku bastu...mljac;)))

    ОдговориИзбриши
  11. Nemam što reći nego prekrasno, dobra ideja i još bolja izvedba.

    ОдговориИзбриши
  12. Ovako nesto jos nisam videla. Odlicna ideja i stvarno savrseno izgleda!!!

    ОдговориИзбриши
  13. Odlicno, stvarno divno! Prelepe fotke i jako mi se dopada recept...

    ОдговориИзбриши
  14. Jelena, ovo izgleda bozanstveno - pitam se da li bih mogla napraviti taj cheesecake i bez zelatine (jer je ne upotrebljavam)? inace svoj slatki cheesecake pravim bez zelatine pa pretpostavljam da ne bi bilo problema ni s ovim, jer izgleda tako privlacno...

    ОдговориИзбриши
  15. @Sweet Green-bez želatine nisam probala, oa ne mogu da garantujem. Ukoliko ne drži oblik može se koristiti kao dip.
    Zaboravila sam da napomenem da je ovaj cheesecake izuzetno jak i zasitan, pa da je može da posluži negde oko 20ak osoba.

    ОдговориИзбриши
  16. Tako primamljivo izgleda da u ovom trenutku o okusu i ne razmišljam a u koji i ne sumnjam.

    ОдговориИзбриши
  17. Ne znam samo kako sve postižeš:) Mamka me ta pršutica jer je od Ohaja nisam jela (ovde u Kaliforniji se skupio neki drugi svet sa naših prostora, kome prioritet nije kišeljenje kupusa i dimljenje slaninice i kobaja. Izgleda da ću morati uskoro da gradim sušaru, nema mi druge:)
    Lep ti je "cheesecake" (nervira me kad ne postoji prevod, a ježim se kad moram strane reči da stavljam u padeže, he, he)

    ОдговориИзбриши
  18. Hehehehe skroz super izgleda! Bravo draga ! :-)))

    ОдговориИзбриши
  19. You always surprise me with your creativity. Amazing creation!

    P.s. thinking about the suggestion you gave me about starting that family recipe blog!

    ОдговориИзбриши
  20. Isprobano od strane velikog broja ljudi! Napravila sam 2 manja 'cake-a'...Puklo za cas.
    Nisam stavljala sunku na vrh, samo par listica bosiljka. Odlicno kao predjelo!

    ОдговориИзбриши
  21. JASAN
    Toliko mi je drago što se za tu prigodu našao i ovaj cheese cake na vašem stolu. Odlično si uradila što si mini varijantu napravila. On i nije ogroman, ali je izuzetno zasitan i jak, tako da gosti ne mogu puno da pojedu. Počastvovana sam!

    ОдговориИзбриши