среда, 1. септембар 2010.

TORTELINI SUPA S VRGANJIMA

Volim ovu supu! Uvek imam u zamrzivaču kesicu sa domaćim tortelinama i kesicu sa sušenim vrganjima, tako da se supa spremi sama od sebe. Još kada bi sama od sebe oprala sudove! (supa mislim)




BAZA
Supa po želji (meso, piletina, kosti, povrće, celer, paštrnjak, peršun, lovorov list, šangarepa, prepečen crni luk, cela glavica neoljuštenog belog luka.....)

MINI TORTELINI
Napraviti mini torteline sa punjenjem od mlevenog mesa i pečuraka koje ste naknadno samleli da se dobije lepa kremasta pasta i presolili, jer će so otići u testo. Ovakve minijaturice ređajte na veliki poslužavnik u jednom redu pa stavite u turama u zamrzivač. Čim se jedna tura malo stegne prebacite ih u kesu. Ovako spremne mogu se koristiti u puno supa. Potrebno je vreme i strpljanje. Svaki put kad završim sa njima kažem da je to poslednji put, pa opet za par meseci napravim novu turu. Recept za torteline je bazični recept za pastu koju tanjim na mašini za pastu, a onda vadim krugove ili sečem kocke, pa u sredinu svakog kruga stavim malo fila, vlažnim prstom pređem preko ivice testa, preklopim i zamotam oko kažiprsta i spojim ivice. Turortijal sledi neki drugi put.

    SUŠENI VRGANJI
    3 do 4 kašike sušenih vrganja potopiti u malo vruče vode, pa procediti i usitniti ih. Sačuvati vodu u kojoj su se hidrirali.
      Sušene vrganje možete kupiti na pijaci u većim supermarketima ili prodavnicama zdrave hrane. Cena im je visoka, ali u 100 grama zaista stane mnogo i može se koristiti nekoliko puta. Ja ih držim u papirnoj kesi u zamrzivaču. Otkrila sam da postoje bitne razlike u njihovom intenzitetu mirisa, tako da uvek pre kupovine onjušim proizvod. U jednoj zdravoj hrani sam našla najaromatičnije u Zemunu i sada ih samo tu kupujem.

      METOD
      U proceđenu bistru supu dodati vrganje hidrirane i vodu u kojoj su bili.  Pustiti da provri, pa dodati torteline i kuvati dok nisu skoro gotovi.  Začiniti po ukusu (kocka, so) Ostaviti poklopljeno da se ohladi, tortelini će još narasti.


        TORTELLINI SOUP WITH DRIED MUSHROOMS


        basic stock (meat, poultry, bones, parnsnips,  celery, bay leaf, carrots, Knorr stock cubes, onion, garlic...)
        home made mini tortellinis with cremy meat and mushroom filling
        4 tablespoons of dried mushrooms

        Prepare your basic stock of choice and strain it . Use the vegetables and meat in other dishes or eat with a sauce.  In a clear stock add the pre soaked dried mushrooms cut into smaller pieces and the water where they have soaked in.  Bring to a boil and add mini tortellinis. Cook until the tortellinis are done. Take off the stove and leave covered, tortellinis will increase in size. Season to taste with a stock cube, salt...

          24 коментара:

          1. Mmm...this is a perfect soup base with so many ingredients in it.

            ОдговориИзбриши
          2. What a delicious soup! Hearty and so flavorful!

            ОдговориИзбриши
          3. A wonderful soup. Dried mushrooms impart so much deep flavor. Love that you use Knorr stock cubes, so do I.

            ОдговориИзбриши
          4. Jelenče dete, kako si mogla tako da me namamiš na torteline. Taman sam se ponadao da ću naučiti da ih pravim, kad ono ništa. Nije fer. Može biti da ti smatraš kako to SVAKO ZNA, a eto ima i onih koji ne znaju. Hoću reći stvarno mi ne treba objašnjenje kako se pravi supa (možda i to nekome treba) ali ja bih rekao da se TAKVE STVARI PODRAZUMEVAJU. Ali pravljenje tortelina tih dimenzija, pa to baš i nije znanje koje svako ima. Video sam ja kod Marije na blogu kako ih ona namota oko prsta, ali te bi morale da budu veće. Ove tvoje su ili optička varka (jer ti je kašika OGROMNA) ili imaš neshvatljivo tanke prstiće :))) što je malo verovatno jer vidim da si vešta u kuhinji, a sa takvim "kanđicama" teško da bi mogla da praviš bilo šta drugo. Ajde zato budi drug pa mi bar ispričaj kako ih praviš, kad već "nećeš" da napraviš upustvo sa slikama.

            No bez obzira na ovaj "ozbiljan" propust, mislim da si ti jedan super lik, i da su ti recepti na BLOG takavi da ih vredi čitati. Ja sam ti postao redovni posetilac, mada je veliko pitanje da li je to dobro, ili je noćna mora:)))

            ОдговориИзбриши
          5. Ajme meni, draga Jelena..samo da znaš koliko volim vrganje, a ova tvoja juha je još i sa tortelinima koje također jako volim..zamišljam miris ove juhe, svaka čast!

            ОдговориИзбриши
          6. Eh, kada bih imala vrganje...Tortelini izgledaju za 10.

            ОдговориИзбриши
          7. I love soups like this - simple, beautiful and delicious. Thanks for stopping by to visit me today!

            ОдговориИзбриши
          8. Hvala svima na pohvalama. Supa je stvarno jako aromatična i od kada pravim torteline mi ne jedemo bistru supu sa rezancima.

            @DADE baš ste me nasmejali. Taman sam se posle čitanja drugog reda setila da stavim link na Marijin blog pošto sam pre neki dan videla njen post sa instrukcijama, kad ono već ste upoznati. Da stvar bude još "gora" da li bi mi verovali da je ovo jedino i prvo što sam sa pastom radila od kada sam dobila mašinu za pastu pre 8 meseci. Druga stvar, one jesu i manje, pošto narastu u supi, ali ne mnogo. Kašika je kao svaka druga kašika za supu. Gotove torteline su prečnika iz zamrzivača 2cm.
            Razmišljala sam i ja kako to da izvedem.
            1. Prvo testo regularno za pastu (2 jaja, kašika ulja, so, i oko 200g brašna,tj. koliko može da primi da bude elastično) se stanji koliko je moguće, na 2 ili 3 , prenese se na blago pobrašnjan papir za pečenje. Napravi se jedna kora kao za lazanju na mašini, a ostatak testa vrati u kesu u frižider.
            2. Mora brzo da se radi. Modlicom (kupila sam je na pijaci) prečnika 3 cm (evo sad sam merila) seku se krugovi. Od onog što ostane opet se premesi i razvuče na mašini i seku se krugovi. Ostatak se spoji sa testom u frižideru
            3. Fil već pripremljen samleven jer mora da je kao pasta, da ne bi u komadićima probio testo, stavim u kesu čvrstu (najobičniju čvrstu kesu), tj. stavim u čošak kese i presečem vrh malo da može da izlazi i odstranim makazama ostatak kese koji mi ne treba
            4. Na svaki krug mrva fila
            5. Prst umočim uvodu koja tu stoji sa strane u šoljici za kafu i pola kruga po obodu pređem prstom, pa preklopim, pritisnem da se slepi i uzmem tortelinicu u ruku
            6. Zavrnem ivice ka gore, kažiprsom na strani gde je fil napravim malo udubljenje a ivice sa strane privučem i povežem oko prsta. Nekada ih samo malo uvrtim jednu oko druge. Nemam minijaturne prste. Regularni su. Valjda!
            7. Penesem na pleh sa papirom za pečenje...dovršim ostatak izirezanih. Stavim pleh u zamrzivač i radim dalje.
            8. Čim se stegnu malo, samo malo idu u kesicu
            9. I tako dok ne utrošim materijal
            10. Napraviću post samo za Vas sa slikama kada istrošim sve torteline u zamrzivaču
            11. Ovo jeste pipavo i kao što sam rekla svaki put kad završim kažem to je poslednji put, i onda evo kao i sad opet se poželim kroz 2,3 meseca da ih pravim. Ohrabrujuće je to što ja nisam uopšte talenat niti imam živce za pipave stvari. Volim da radim odokativnom metodom menjam usput. Kada treba da je sve pod konac, kao sitni kolači, tu još svoj talenat nisam razvila.
            Pozdrav Jelena
            p.s. počnite svoj blog, a mi svi možemo da Vam pomognemo oko ovakvih zavrzlama

            ОдговориИзбриши
          9. Ma, bravo! Sve domaće je odlično, tijesto pogotovo, ali ja nemam volje torteline, raviole i sl. raditi kod kuće. Zato se iskreno divim svakome tko hoće, zna i može! Ova juhica je božanstvena kombinacija onog najboljega.

            ОдговориИзбриши
          10. Jelena, juhica je savršena! Obožavam vrganje, a u tortelinima se doslovno gušim :)

            ОдговориИзбриши
          11. Jelenče hvala ti. Odmah sam ja znao da si ti jedna fina osoba i da ćeš mi sigurno napisati uputstvo kako se rade te minijaturne tortelinice. Moram ti priznati da meni ne bi škodili manjo tanji prstići, ako planiram da radim tortelinice tih dimenzija, jer kad sam isekao papir prečnika 3 cm, i simulirao ce opostupak, porazila me je činjenica da taj papireć ne dopire ni do polovine obima mog najmanjeg prsta. Naravno znam i da će se one malo i raširiti od pritiskanja, ali čak i ona kvadratna varijanta gde bi dijagonala kvadrata bila veća od 3 cm. nije zamišljena za moje prste. Zato ću ja morati da nađem jedan štapić ili cevčicu i da na nju namotavam tortelinicu, što bi moglo da se pokaže čak i zgodno jer bih mogao da ih prvo presavijam i slepim i takve u obliku školjke (sa podvrnutom ivicom) da ih slažem jednu do druge na neki mastan papir za pečenje. E kad ih složim desetak, onda mogu da na njih postavim taj štapić ili cevčicu, pa da podignem kraj tog papira i sve da ih namotam jednom stranom na cevčicu, pokvasim suprotni kraj svih tortelinica, pa i onaj drugi kraj papira podižem i nabacim na ovaj već preklopljeni deo istih. Malo pritisnem i to preko papira, i izvučem cevčicu napolje.

            Nemam pojma da li će to nešto ubrzati postupak, ali čak i da moram da radim jednu po jednu, isplati se. Kad je kuvanje u pitanju pokazujem zadivljujuće strpljenje. Primer: za ćerkin osamnaesti rođendan sam pravio one male sendvičiće od koturića kifli (mislim da se zovu kanapei. 800 komada sam napravio da nahranim (do nedavno) decu iz njenog odelenja, a tada već proždrljive "monstrume" :)))

            Jasno ti je da ću da ih pravim, mada se može desiti da ću kao i ti, na pola posla reći SAD I NIKAD VIŠE.

            ОдговориИзбриши
          12. @DADE samo mora brzo da se radi jer se testo suši. NIje ni potrebno da se namotaju oko prsta, samo da se ivice spoje. Ako se motaju onda se testo meko lepo rastegne na jagodici prsta (čak i muškog) a vrhovi izdugulje i lepo se spoji! Srećno!

            ОдговориИзбриши
          13. odlična juhica, obožavam vrganje i trenutno ih imam na zalihama, ova juhica bi mogla biti i kod nas koji dan

            ОдговориИзбриши
          14. WOW juha s domaćim tortelinima, ma ovo mora biti savršeno. Tortelini ti izgladeju predobro, svaka čast na pedantnoj izradi. :)

            ОдговориИзбриши
          15. Fenomenalno izgleda, a istog je i ukusa.

            ОдговориИзбриши
          16. juha je odlična i svaka čast na domaćim tortelinama. Kombinacija sa vrganjima je super. Inače, svaki dan obavezno jedem juhu, imam tu naviku još od malih nogu i tako je ostalo, ova tvoja je baš jako primamnjiva !

            ОдговориИзбриши
          17. Pravila sam! I torteline, i dalje supu po receptu. Moram priznati da je supica - ODLICNA! :)

            ОдговориИзбриши
            Одговори
            1. Eto vidiš sad sam se setila šta sam trebala da popravim na blogu. Znam da sam nešto htela ali nikako da mi dođe, a to je baš ovaj recept za torteline. Nisam je od tada pravila, jer jednostavno od svih recepata koje radim ne može da stigne na red. Kako stvari stoje koliko se moj repertoar proširio pored svih vas mi ćemo jednom odišnje stići da jedemo sarmu i pasulj jer jednostavno malo je dana u godini za sve isprobaati, ako do tada en otvorimo blogerski restoran. Drago mi je da ti se dopala. Tortelini mogu biti mini, ili maxi, kako ko voli, a vrganji zaista daju čaroban ukus. Jesu skupi ali se malo troše. Ja ih držim u papirnoj kesi u zamrzivaču.

              Избриши
            2. Ne pričaj mi o "popravljanju" starih postova. I ja stalno pravim neke planove kako da doradim recepte bar za one stvari koje relativno često pravim, ali uglavnom nikad da to dodje na red. Uvek imam šta pre da probam i pravim... Ti si ovde ipak fino objasnila kako praviš torteline, tako da jesi kompletirala recept, a sad, bože moj, uvek može i post tome da se posveti...
              Elem, evo moje tvoje supice :)
              Stvarno je fina, hvala ti :)

              Избриши
            3. Ja se izvinjavam što ulećem u "intimnu" konverzaciju, ali imam nešto da dodam: a zašto bi bilo koja od vas dve (moje uzdanice) popravljala bilo šta na svojim blogovima? Pre svega, ovako se vidi napredak u fotografiji, detaljima, tehnikalijama i slično. Fotografije - vidimo o čemu se radi i na najlošijim fotografijama (a takvih na vašim blogovima nema), a kome se ne dopada, neka ih napravi sam pa tako stekne sliku o jelima koja su tako detaljno objašnjena da slika nije ni potrebna. Dakle, devojke, posvetite se novim projektima koje svi željno iščekujemo i ne gubite vreme i energiju na vraćanje na prošlo i već prihvaćeno. A ja sam ovde samo svratila da vidim sa čim su torteline :-)

              Избриши
            4. Tanja, da znaš da si u pravu ali ja ne mogu da odolim a da ne popravim neke katastrofe kao npr. ovu katastrofu
              http://foodforthought-jelena.blogspot.com/2010/07/corba-od-dagnji.html
              Clam chowder mi je omiljena čorba a ova kad pogledaš ovu fotku nikad je ne bi niko napravio, ili jednostavno da idam nov post i da se malo smejem na svoj račun. E to bi bilo bolje! Recepte ne diram jer mi je uvek frka ako je neko otštampao recept pa se onda vrati a ono nešto drugo nego ako promenim nešto, a to je retko, kao za glazuru za Vasinu tortu onda dodam naknadni komentar.

              ps i ti se lepo popravljaš u fotografisanju. Samo napred!

              Избриши