субота, 28. август 2010.

JAJA NA LIVADI



Moje omiljeno jelo od spanaća koje se nekoliko puta u toku meseca nađe na meniju proteklih dvadesetak godina. Još mi nije dosadilo. Najlepše je od svežeg spanaća, a u nedostatku možete ga ptaviti i sa briketima spanaća, ali ne onim samlevenim, već briketima koji sadrže cele listove koji se u poslednje vreme mogu naći u prodaji.




JAJA NA LIVADI

600g očišćenog svežeg spanaća 
1 čen belog luka sitno seckan
3 kašike ulja
100g pirinča dugog zrna
100ml mleka 
200ml vode
1 puna kašičica soli
2-4 jaja
kiselo mleko ili pavlaka kao prilog


Opran, oceđen ali još uvek vlažan spanać spustiti u veliku šerpu u kojoj ste prethodno zagrejali ulje i kratko  propržili beli luk. Poklopiti šerpu i pustiti spanać da splasne. Skloniti sa ringle, dodati pirinač, so, vodu i mleko, pa sve sipati u nauljenu vatrostalnu possudu zapremine od oko 1.5 litara. Kašikom razgrnuti spanać i u svako udubljenje  razbiti po jedno jaje koje možete prekriti spanaćem. 

Peći na 200 oko 50 minuta, a zatim isključiti rernu i ostaviti da se peče još 10-ak minuta. Servirati uz kiselo mleko, pavlaku ili jogurt. 



EGGS ON GREEN PASTURE

600g of fresh spinach
1 garlic clove sliced
3 tablespoons of oil
100g of rice
100ml milk 
200ml water
2-4 eggs
1 full teaspoon of salt
sour cream, Greek yougurt

Clean and wash the spinach, drain it but leave wet. In a big pot heat the oil, fry for couple of seconds the garlic and place the spinach in the pot. Cook until it has reduced, not more.  Turn off the stove, add rice to the spinach (there should be some green water in the pot) and salt.Transfer everything to a shallow casserole (the inside measurements are 23 cm diameter, depth of 3,5cm) Make holes where you want to place you eggs. Cover the eggs with a bit of spinach.Add milk. I can't tell you how much, but there should be enough so that the rice can absorb it and the rest will evaporate in the oven.Bake at 220 degrees Celsius in an oven for 30 minutes, turn of the oven and cook for 10 more minutes.Serve with sour cream or Greek yoghurt.

    21 коментар:

    1. Odlično, sviđa mi se, volim špinat u kombinaciji s jajima i rižam!

      ОдговориИзбриши
    2. this looks so amazing and healthy too! thanks for visiting me...cute remarks on Mr Alfredo lol

      ОдговориИзбриши
    3. What a lovely match between the rice, spinach & egg. We normally cook them separately. I would like to learn more about Serbia too. I know the place but not knowing what exactly going on in your country. I believe Serbia is a very beautiful country and also other Europian countries as well. Thanks alot for learning more about my country. Hope you will enjoy reading the book and have a nice weekend.
      Cheers, kristy

      ОдговориИзбриши
    4. Jelena, svaki put me iznenadiš sa svojim receptima! Toliko jednostavni, a toliko dobri :)
      Ja sam već tjedan dana u zagorskim krajevima Hrvatske mog dragog i već mi je preko glave mesa - meso na roštilju, meso u gulašu, meso na ražnju, meso u čušpajzu, meso na salatu!
      Ama, sutra kuham sebi nešto lagano!
      Btw, naziv jela ti je originalan!:)

      ОдговориИзбриши
    5. Nisam pripremala ali moram priznati da me nešto vuče ovakvom načinu pripremanja špinata

      ОдговориИзбриши
    6. What a tasty recipe! This is the first time I see this kind of recipe, but it sounds really delicious! I love all the recipes that contain spinach...

      ОдговориИзбриши
    7. Odlicno! Pravim ga u onoj varijanti sa jajima po vrhu ali ova tvoja, obogacena, verzija jos bolje zvuci :)

      ОдговориИзбриши
    8. what a delicious recipe! love it! see you soon, M

      ОдговориИзбриши
    9. Prelepo. Ova kombinacija mi deluje najbolje. Moram da pohvalim tvoj blog i recepte, zaista je sve izvanredno :)

      ОдговориИзбриши
    10. This looks so creamy and delicious! Love the name you used for it!

      ОдговориИзбриши
    11. Beautiful rice dish and a great way to use some spinach. Bravo!

      ОдговориИзбриши
    12. Eh jaja su jedna od rijetkih stvari koje nikako ne jedem, špinat obožavam ali jaja nikako. Ipak ovo jelo me privuklo jako dekorativnim izgledom, prekrasnim kontrastom boja i što je najvažnije odličnim nazivom. :)

      ОдговориИзбриши
    13. špinat volim u svim kombinacijama, ovo jelo mi se dopada, radila sam nešto veoma slično no ne i isto, trenutno ima špinata koji trebam pobrati pa možda i ovo dođe na red

      ОдговориИзбриши
    14. Neznam ni sama kako sam nabasala ovdje, ali jako sam sretna, radila sam ovo nekidan za gablec i nosila na posao, izvanredno!

      ОдговориИзбриши
    15. Jako, jako zgodnom jednostavno i upotrebljivo. Uglavnom sam u djetinjstvu špinat i jela uz jaja, Napravi se on onako sa mlijekom na pire pa jaje na oko sa strane, ali ovo mi se čini interesantnije. :)

      ОдговориИзбриши
    16. sad cu ovo da napravim, zvuci mi odlicno.. nekad sam videla slican recept na tvu, ali sam zaboravila kako se priprema.. imam jednu zamerku samo - mlecni proizvodi nece pomoci vec ce odmoci apsorpciji gvozdja.. kalcijum ponistava gvozdje, ali c vitamin pomaze da se iskoristi u sto vecoj kolicini (zato cu ja uz ovo da posluzim nekakvu salaticu od paprika, zacinjenu limunom)

      ОдговориИзбриши
      Одговори
      1. Mokosha, meni je ovo jedno od omiljenih jela i veruj mi da ga jedem bar 3 puta mesečno, sada kad nema nekog spanaća na pijaci koristim i brikete male spanaća koji su se pojavili u prodaji gde je spanać onako u liskama, a nije sampleven kao ranije u kockama. Nije nešto na oko ali ja ovo jelo tako volim. Sigurno si upravu oko ove apsorpcije, ali mislim da nečemu ipak doprinosi ta kombinacija, pošto je jako česta. Nije ni važno, jer ja ne mogu zamisliti spanać bez kiselog mleka, a svako ima svoju kombinaciju. Nadam se da će i tebi biti omiljena.

        Избриши
      2. napravila sam ovo jelo bas od tog spanaca u briketima i carobno je bilo.. i fantasticno je izgledalo, zbog boja i toga sto je spremljeno u zemljanoj posudi.. i u pravu si, spanac jeste najlepsi uz kiselo mleko (samo ja moram da izbegavam tu kombinaciju, posto kuburim sa gvozdjem zbog toga sto ne jedem meso, pa moram da vodim racuna o svim tim glupostima).. nadam se da se ne ljutis sto sam spomenula :)

        Избриши
      3. Baš mi je drago da ti se dopalo. Ja ga jedem evo već nekih 20 godina i nije mi dosadilo. Ako dodaš vipe mleka nego vode onda je sladunjavije. Naćićeš svoju meru. Mogu da zamislim kako je lepo u zamljenoj posudi. Naravno da se ne ljutim. Svi komentari dobronamerni su dobro došli. Zato i služe food blogovi da razmenjujemo ideje i učimo nešto novo. Tvoj fah je moda, pa osim o super kombinacijama odevanja mogu da naučim i svašta nešto o ishrani od tebe. Možda te i zarazimo da počneš food blog.

        Избриши