tag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post6106994535230073333..comments2024-01-06T19:34:27.528+01:00Comments on f o o d f o r t h o u g h t: POSNA PITA SA BELIM KUKURUZNIM BRAŠNOM - ZABORAVLJENI RECEPTI SRBIJEJ e l e n ahttp://www.blogger.com/profile/12855049605352826497noreply@blogger.comBlogger43125tag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-7129867672133364872015-12-18T16:01:20.350+01:002015-12-18T16:01:20.350+01:00Da li je neko do sada uopste napravio i probao ovu...Da li je neko do sada uopste napravio i probao ovu pitu?Roksandanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-71193700054336994642013-11-13T17:08:34.315+01:002013-11-13T17:08:34.315+01:00Vesna, 8 kocki iz ovog pleha, tako da to nije mnog...Vesna, 8 kocki iz ovog pleha, tako da to nije mnogo. Stoji na sobnoj temperaturi čak je i par dana nakon stajanj jako lepa. J e l e n ahttps://www.blogger.com/profile/12855049605352826497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-29821174451765339482013-11-13T13:34:15.695+01:002013-11-13T13:34:15.695+01:00Ovo nisam nikad videla ni probala, trebalo bi jedn...Ovo nisam nikad videla ni probala, trebalo bi jednom makar pola mere :-)Vesna Nesichttps://www.blogger.com/profile/13484738309125725705noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-6387561510190763602012-10-12T10:52:14.880+02:002012-10-12T10:52:14.880+02:00Hvala Irena, a jeste zaista neobična, a da ne govo...Hvala Irena, a jeste zaista neobična, a da ne govorim koliko je jeftina. J e l e n ahttps://www.blogger.com/profile/12855049605352826497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-39439754879237182712012-10-11T23:49:07.604+02:002012-10-11T23:49:07.604+02:00Ove godine sam dobila zadatak da za sestrinu slavu...Ove godine sam dobila zadatak da za sestrinu slavu napravim posne pite.Ovo je prva koja je bila na probi i ,Jelena,moram priznati da smo oduševljeni.Iskreno,nisam znala šta da očekujem.Bila je totalno iznenađenje.Sigurno ću je praviti i za slavu i verujem da će biti hit.Hvala na receptu!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01649058055110663951noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-43121464693609056402011-11-11T12:50:18.703+01:002011-11-11T12:50:18.703+01:00ništa ovkvo se u mom kraju nije spremalo, iako je ...ništa ovkvo se u mom kraju nije spremalo, iako je moja baka puno koristila kukuruzno brašno bilo je to na mnogo drugačije načine, ovako nešto nisam probala, ali vrlo je zanimljivo kao i sam nazivAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-32076494292342588192011-11-09T18:04:16.885+01:002011-11-09T18:04:16.885+01:00Jelo, to je ova pita.
http://udzakubrasna.blogspot...Jelo, to je ova pita.<br />http://udzakubrasna.blogspot.com/2011/06/pita-sa-sirom-za-ocajne-domacice.htmlTanjahttps://www.blogger.com/profile/16311004533714825437noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-24473143442876427642011-11-09T17:49:26.121+01:002011-11-09T17:49:26.121+01:00TANJA
Sad moram da prelistam kod tebe da nađem tu ...TANJA<br />Sad moram da prelistam kod tebe da nađem tu pitu ako si je već objavila. Moja mama ima recept sa palentom, ali mislim da je ovo originalnije.J e l e n ahttps://www.blogger.com/profile/12855049605352826497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-2859910347188033462011-11-09T17:34:37.314+01:002011-11-09T17:34:37.314+01:00Jelo super si recept izabrala i jos lepse prezento...Jelo super si recept izabrala i jos lepse prezentovala. Ovaj recept me je podsetio na pitu sa grizom koju pravim, i verujem da je neko dobio ideju za njega znajuci za ovaj. <br /><br />Recepti iz blic zene su posebna prica. Dodatni minus im je sajt gde su se masovno postavljali ukradeni recepti, cak su te zene dobijale i neke nagrade. Urednistvo ne mrda prstom, moras da im 10 puta pises da bi reagovali, ma ocajni su.Tanjahttps://www.blogger.com/profile/16311004533714825437noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-25811804458993206802011-11-04T13:03:57.925+01:002011-11-04T13:03:57.925+01:00NALE
Ja bi taj tvoj recept iz niškog kraja. Vurdu...NALE<br /><br />Ja bi taj tvoj recept iz niškog kraja. Vurdu iz Pirota sam probala, pa bi da probam uz nju to jelo. Očekujem od tebe slične recepte. Da se udružimo pa da zapišemo šta ko zna da ne ode u zaborav. Od kraja do kraja, od sela do sela, od kuće do kuće, svi recepti su različiti i originali sami po sebi.J e l e n ahttps://www.blogger.com/profile/12855049605352826497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-40756735477478036912011-11-04T12:44:51.478+01:002011-11-04T12:44:51.478+01:00Odličan (zaboravljen) recept. Jako poštujem stara ...Odličan (zaboravljen) recept. Jako poštujem stara jela i što se mene tiče uvek imaju pravo prvenstva, iz mnogo razloga, ali ne bih da dužim:) <br />Jelo, jako mi se dopada ova banica, naročito što se, iako sam poreklom iz niškog kraja, sa ovim nikada nisam susrela. Nešto slično (nije posno),služi se uz vurdu u Beloj Palanci i okolini. Ali, samo je slično, ni prineti ovome. PozdraaaaavNale Coolinarijahttps://www.blogger.com/profile/04827794606778968881noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-3772122155524083182011-11-04T07:44:28.972+01:002011-11-04T07:44:28.972+01:00CONFESSIONS OF A PSYCHO CAT
Baš tako, za vegetarij...CONFESSIONS OF A PSYCHO CAT<br />Baš tako, za vegetarijance, za mesoždere i za one koji poste ovaj recept je super<br /><br />MAJO<br />Slažem se sa tobom po pitanju Blic Žene. Ja ne kupujem izdanja već ih dobijam od mame kada ih ona prelista, a i ja sam se ponadala da će nešto biti u ovim specijalnim izdanjima, kad ono šipak. Opet su radili po njihovom starom običaju. Sada ljudi šalju recepte i eto mogu da popune stranice, mada ni tu ne prave nikakvu cenzuru. To ti je samo pitanje cene časopisa. Žene više nemaju novca da kupuju časopise, pa bar mogu da daju 20-30dinara da nešto pročitaju, a oni to koriste. Onaj recept za kocke sa orasima je iz Blic Žene napisan u 5 kratkih redića. To je samo moja mama mogla da protumači ii niko drugi.J e l e n ahttps://www.blogger.com/profile/12855049605352826497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-9193415212769888922011-11-03T22:04:00.377+01:002011-11-03T22:04:00.377+01:00Pita-proja :) Super deluje!
Viđam tu i tamo belo k...Pita-proja :) Super deluje!<br />Viđam tu i tamo belo kukuruzno na Kaleniću, ali nemam običaj i da kupim. Pamtim ovo, pa će nekad doći na red.<br /><br />Recepti iz Blic Žene mene toliko nerviraju da sam prestala da kupujem. Ne kupujem ništa od tih časopisa, ali kad sam videla feljton po regijama, kupila sam nekoliko brojeva za redom, i na svaki sledeći se sve teže odlučivala. <br /><br />Baš imam utisak da su dobili lepu lovu da se naputuju po Srbiji, zezaju i isprobaju svašta, što je baš lepo, ali - ali, rezultati svega toga su informativno jedva podnošljivi, a "receptualno" ispod svakog proseka. Koji će mi moj neki zapis od 5 linija bez ikakvih mera i odrednica, a prestavlja se neko lokalno autentično jelo. Gubi se svrha celog feljtona. <br /><br />Uporno, ali u 100 brojeva unazad, imaju "osnovni recept" za vučeno testo koji glasi ovako "Zamesite mekše testo od 1 kg brašna i 300 ml vode"... Jbt, ajd razumem da se to jednom desi, takva glupost, jer sigurno u tim timovima ima ljudi koji veze s kuhinjom nemaju, nego unose recepte ili prelom rade... I sad, da li neko na kraju proveri sve što je napisano? Kako je moguće da iz broja u broj se prepisuje jedna ovakva glupost... Ej, 300 ml vode na kilogram brašna. Važi. <br /><br />Nekoliko takvih propusta i gube kredibilitet kod iole kulinarski pismenih čitaoca.Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-10530157739228786792011-11-02T16:16:15.973+01:002011-11-02T16:16:15.973+01:00Ovo mi se sviđa, nešto malo i za nas vegeterijance...Ovo mi se sviđa, nešto malo i za nas vegeterijance :) Deluje ukusno i lako za spremanje, moram da probam!Miss Psycho Cathttps://www.blogger.com/profile/00462848132295580709noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-28402340046062026192011-11-02T13:43:46.217+01:002011-11-02T13:43:46.217+01:00super izgleda samo moram pronaći bijelo kukuruzno ...super izgleda samo moram pronaći bijelo kukuruzno brašno pa krećem u avanturu.Petra Kranjicahttps://www.blogger.com/profile/15169005462056282956noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-35891199938340970922011-11-02T10:29:24.734+01:002011-11-02T10:29:24.734+01:00Svaka cast! Ovome je tesko odoljeti, predivni su!Svaka cast! Ovome je tesko odoljeti, predivni su!Sweet Cornerhttps://www.blogger.com/profile/01152107585907185966noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-57900698302037427342011-11-02T07:41:16.555+01:002011-11-02T07:41:16.555+01:00Majo, zaboravila sam da stavim link za sliku sa be...Majo, zaboravila sam da stavim link za sliku sa belim kukuruznim brašnom<br /><br />http://foodforthought-jelena.blogspot.com/2011/02/pohovane-lignje-uporedna-studija.html<br /><br />Ovo može naravno i od žutog kukuruznog brašna da se pravi.J e l e n ahttps://www.blogger.com/profile/12855049605352826497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-31965915767151566472011-11-01T17:44:04.804+01:002011-11-01T17:44:04.804+01:00Odličan recept Jelena! Volim starinske recepte i v...Odličan recept Jelena! Volim starinske recepte i volim kada netko njeguje tu tradiciju :) <br />Sviđa mi se tvoja opširna dorada, sol, bijelo kukuruzno brašno... ispočetka sam se pitala kakvo je to bijelo kukuruzno brašno, a onda sam skužila :) Kod nas se prodaje palenta i fino kukuruzno brašno koje je isto žute boje. No ono brašno koje dobiješ direktno sa mlinice, e to je bijelo kukuruzno brašno i nema finijeg! :)Majahttps://www.blogger.com/profile/13072837464623351994noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-28497766962753643382011-11-01T08:58:52.593+01:002011-11-01T08:58:52.593+01:00Divno, beležim recept ;-))Divno, beležim recept ;-))Marijanahttps://www.blogger.com/profile/05513392657589032965noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-3980956826776620042011-11-01T05:35:07.722+01:002011-11-01T05:35:07.722+01:00GAGO
Marijin post kod tebe u gostima je jedan od ...GAGO<br /><br />Marijin post kod tebe u gostima je jedan od najboljih i najpoučnijih koji sam videla do sada. Takvi postovi su nam potrebni da dopunimo svoje znanje i otrgnemo od zaborava neka jela.<br /><br />Kukuruzno brašno koje se prodaje u velikim hipermarketima u Bgd. ne valja, ali ga ima na pijacama. Kod vas je situacija drugačija.<br /><br />Eto, ja ga čuvam u zamrzivaču da ne pokupi vlagu iz stana a nisam znala da to sprečava stvaranje gorčine. Meni je ono zaista nekada gorko, pa je pitanje gde ga prodavci i koliko dugo čuvaju pre prodaje. Opet sam nešto novo naučila.<br /><br />SELMA<br />Ja bi vas rado povela na gastro putovanje ali se bojim da je moje znanje o našoj kuhinji onoj staroj ograničeno. Sledeći put ću pitati rođake i prijatelje za njihove zaboravljene recepte. Svi prepisuju samo novotarije, a treba se raspitati i zabeležiti recepte davnina.J e l e n ahttps://www.blogger.com/profile/12855049605352826497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-57209855793545244522011-10-31T23:25:46.458+01:002011-10-31T23:25:46.458+01:00Nisam probala pitu na ovaj način, a deluje mi stva...Nisam probala pitu na ovaj način, a deluje mi stvarno jako fino, uostalom ja baš volim ovakva starinska jela, pa ću je sigurno isprobati.<br /><br />Inače, ja belo kukuruzno brašno imam uvek, imam domaće od mojih sa sela. Inače, belo kukuruzno brašno ima da se kupi i po marketima, radim u jednom pa znam, pošto ga mi imamo u prodaji, tako da ne morate da ga tražite samo po pijacama. E sad ja ga nisam lično isprobala, pa ne mogu da trvrdim da li je baš isto kao ono što ja uzimam od mame. Još samo i ovo da vam kažem, belo kukuruzno brašno - domaće, čuvajte u zamrzivaču, iz razloga što vremenom počne da gorči. Mene je to mama savetovala, pa ja savetujem vas. :)Dragana Pušica - Moje Grne bloghttps://www.blogger.com/profile/11096956227661656421noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-91122051628900377592011-10-31T20:23:12.216+01:002011-10-31T20:23:12.216+01:00Recept mi je jako zanimljiv i nisam dosad probala ...Recept mi je jako zanimljiv i nisam dosad probala ovako nesto, dobri su ti stari recepti, nekada se bas iznenadim kako su nasi sa tako skromnim sastojcima znali da naprave prave majstorije u kuhinji.;))mignonnehttps://www.blogger.com/profile/11544166583613737396noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-61777940957323556562011-10-31T18:45:05.818+01:002011-10-31T18:45:05.818+01:00mljac, ali ja nažalost ne mogu do tog brašna:( ipa...mljac, ali ja nažalost ne mogu do tog brašna:( ipak hvala za recept, možda se i dočepam tog brašnarenahttps://www.blogger.com/profile/04337728572963230084noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-49079993697358968842011-10-31T16:58:20.529+01:002011-10-31T16:58:20.529+01:00Draga Jelena ovo je post po mojoj mjeri. Jedno otk...Draga Jelena ovo je post po mojoj mjeri. Jedno otkriće zaboravljenog starog recepta. Moram reći da mi je zanimljivo vidjeti tvoje recepte starih srpskih jela i ja apelujem na tebe i molim te da ih otkriješ još više. Povedi nas na gastro putovanje po regijama Srbije. Vjerujem da bi mi pričinilo užitak čitati o tome.<br />Naravno, Marijin tekst je na vrhunskom nivou, onako kako to samo ona umije i biilo mi je drago pročitati ga i uživati u fotkama.Selmahttp://cosmo2503.blogspot.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8849775241958541346.post-58586022026739908222011-10-31T10:58:07.683+01:002011-10-31T10:58:07.683+01:00MIKI
I meni je ovo bilo nešto sasvim novo. Ako ima...MIKI<br />I meni je ovo bilo nešto sasvim novo. Ako imaš kukuruzno brašno kod kuće onda je ova pita jedna od najekonomičnijih koje sam srela.<br /><br />TAMARA<br />Hvala!<br /><br />ELISA<br />I am afraid I wont be printing my blog as a book for a long time. There are a lot of things that need to be corrected for that to happen. On the other hand, I have added a print option at the bottom of the page to make your life easier. <br /><br />BRANKA<br />I meni je banica nov naziv. Napisala sam onako kako su je oni nazvali da ne brkam lončiće. Ti stari recepti su jednostavni a lepi ali treba imati prave domaće ekološke proizvode da oni zablistaju u svoj svojoj lepoti.<br /><br />IRENA<br />Ma verujem da si ga zapazila. Ja sam ga zalepila u svoju svesku sa receptima i stalno ga zaobilazila misleći da ako ne uspe baciću sve u smeće. Ali evo, recept je uspešan. Ja sam samo kupila jedan broj, a ti procunjaj još ako imaš i druga izdanja sa starinskim receptima.<br /><br />OPASNA<br />Sad si me potsetila da sam trebala da dodam link za sjajan post Marije Palachinka<br /><br />http://palachinkablog.com/sr/jedan-rucak-u-sumrakovcu/<br /><br />Ako čekaš na mene za proju, možda bude skoro, a možda se načekaš lepo. Strpljen, spašen.<br /><br />DILAJLA<br />Hvala!<br /><br />STOČIĆU POSTAVI SE<br />Zabeleži ti te recepte jer vremenom se sve to izgubi. Volim ja da isprobavam nova i moderna jela ali eto u genima su nam i ovakve stvari, pa ih ne treba zaboraviti.<br /><br />VERA<br />Nemoj da brineš, nisam ni ja razvlačila kore onako na stolnjaku bez ulja. Ovo je easy varijanta.J e l e n ahttps://www.blogger.com/profile/12855049605352826497noreply@blogger.com