петак, 14. март 2014.

KARAĐORĐEVA ŠNICLA

Da je kojim slučajem kuvar Milovan Stojanović davne 1956. u čuvenom beogradskom restoranu Golf imao u kuhinji piletinu i puter koji su mu bili potrebni da napravi kijevski kotlet, koji je poručila čuvena spikerka Radio Beograda, domišljati kuvar sigurno ne bi došao na ideju da posluži nešto sasvim novo, pohovanu šniclu punjenu kajmakom - Karađorđevu šniclu. Tako je rođena legenda srpske gastronomije, sasvim slučajno ako uopšte verujete u slučajnosti.

Zašto se zove Karađorđeva šnicla? Mića je znao da je dinastija Karađorđevića poznata u svetu i da će sa imenom osnivača dinastije ono lakše doći u strane restorane i da ćemo u kuvarskim leksikonima imati još jedno naše jelo. Pored Karađorđeve Mića je tvorac brojnih drugih jela kao što su njeguški stek, smederevsko đule, vojvođanski kare, mišarski stek, oplenačke palačinke, smuđ Kladovo i brojnih drugih.

Mića je danas u 77. godini života. U njegovoj biografiji stoji da je kuvar i profesor jer je pedesetak generacija kulinara lično izveo na put kao profesor srednje i više Ugostiteljske škole. Dobitnik zlatnih medalja na svetskom i evropskom takmičenju u kulinarstvu. Više od dve decenije je kuvao za Tita u zemlji i inostranstvu.

Da li ste znali da se u Zemunu, Prvomajska 108C, nalazi restoran Mićina domaća kujna koju danas vodi Milan Stojanović, sin Milovana Stojanovića koji je tvorac Karađorđeve šnicle. Profesor ili Mića kako ga zovu zna da uskoči i pomogne svojoj deci u restoranu. Ja nisam bila ali imam nameru jednog dana da odem.





Za Karađorđevu šniclu možete odabrati svinjsko ili teleće meso, kako i sam Mića kaže, ali kajmak mora biti star, zreo, kajmak tipa zlatiborskog, zlatarskog, kopaoničkog...Karađorđeva se pohuje do zlatne korice da vam duša i srce zaigraju kad se iznese pred vas. Pa onda tartar sos, kriška limuna i zlatni krompirići koji cvrče i pevaju pred vama.

Sam način serviranja i dekoracije Karađorđeve šnicle je simboličan i njom se odaje počast Ordenu Karađorđeve zvezde. Tartar sos se nanosi ukoso da podseća na lentu. Preko njega se stavlja kolut limuna i rombovi koji su isečeni od crvene papričice i oni predstavljaju Orden Karađorđeve zvezde, orden koji je dodeljivan u Kraljevini Srbiji, Kraljevini Jugoslaviji i koji se danas dodeljuje u Republici Srbiji.

Mića preporučuje da se uz Karađorđevu pije Oplenačko belo vino ili ako ga nemate neko drugo belo vino i da nikada, ali nikada ne punite Karađorđevu šunkom, kačkavaljem, papričicama ili šljivama, tj. možete vi to da uradite ali onda neće biti Karađorđeva.

Na žalost Karađorđevu šniclu Milovan i dalje ne može da zaštiti kao autorsko delo jer kako kažu ne postoji zakonski osnov za to. Samo u zemlji Srbiji!?!?




KARAĐORĐEVA ŠNICLA
recept objavljen u magazinu MEZZE, januar 2014, str. 52-55

250 g svinjskog mesa (laks-kare, but ili file) ili teletine (but)
100 g zrelog kajmaka
nekoliko kašika brašna
2 blago umućena jaja
prezla
ulje za prženje
tartar sos
limun
crvena papričica


Očistite meso od žilica i izlupajte ga tučkom da bude što tanje i da ima oblik prvougaonika dimenzija oko 18-20 x 25 cm. Ako radite sa fileom ili debljom šniclom pažljivo ih isecite po sredini tako da se otvaraju kao knjiga i izlupajte na strani na kojoj meso nije isečeno. Uz dužu ivicu šnicle stavite kajmaka i oko njega urolajte šniclu. Krajeve možete preklopiti ka unutra pre motanja ili ih na kraju uvući.

Karađorđevu uvaljajte u brašno, potom u jaja, pa u prezlu. Zbog lepše korice ponovite postupak sa jajima i prezlom.

Pržite na umereno-jakoj vatri u dubokom ulju oko 10-ak minuta. Kada se uhvati lepa korica smanjite temperaturu i pržite oko 10-ak minuta uz okretanje.

Karađorđevu šniclu servirajte sa tartar sosom, limunom i prženim krompirom.



ESCALOPE KARADJORDJE
PORK ESCALOPE STUFFED WITH KAJMAK


If you ever visit Serbia Escalope Karadjordje is one dish that you will certanly be offered to try by the locals. It simply is a must try dish. Named after Karadjordje, a very important historical figure in our history but having nothing to do with him since the original inventor of this recipe wanted to tie the famous name to the great dish. It is a rolled pork or veal steak stuffed with kajmak (type of clotted cream), breaded and deep fried and always served with fried potatoes, a lemon wedge and tartar sauce. The dish originated purely by chance in 1956 in the kitchen of Chef Milan Stojanović when an order came in for the Chicken Kiev from a famous television speaker. He did not have the ingredients so he made up this dish and served it to her, much to her delight. If you are ever in Serbia remember to go on a diet before a visit since it is a meat lovers heaven. 

250g pork (loin steak, leg butt ili tenderloin) ili veal (leg or rump steak)
100g Serbian kajmak / type of clotted cream
couple of tablespoons of flour
2 lightly beaten eggs
breadcrumbs
cooking oil
tartar sauce
lemon


Pound the meat with a mallet. Thin it to a rectangular shape app. 18-20x25cm. If you are working with a thiker cut of meat just cut it along the middle so it opens up like a book. Place kajmak along the longer side od the meat. Roll it up and tuck in the edges. Secure with toothpicks if you have to. Dip in flour, eggs and then the breadcrumbs. Repeat with the eggs and breadcrumbs. Fry in hot oil until nice and golden, then reduce the heat and fry for 10 minutes. Serve with tartar sauce, lemon wedge and fried potatoes.



10 коментара:

  1. He, he... čuveni "devojački san... " ;))))
    Dok sam jela meso (baš dok sam bila cura), ovo mi je bilo omiljeno kafansko jelo :D Nisam znala ko je smislio recept, pa mi je tvoja pričica sa početka baš zanimljiva! A što se tiče restorana Mićina domaća kujna, eto meni zadatka da svratim tamo...

    ОдговориИзбриши
  2. Svaka cast za ceo post, uvek detaljan recept i zanimljivu pricu, jel mi verujes da sam samo jednom probala ovu sniclu, mislim da je to bilo davno na nekoj svadbi u restoranu, bas bih mogla jednom da napravim i mojima.:))

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман16. март 2014. 03:13

    Zar nisu interesantni putevi nastajanja nekih jela.Obicno takva zauzmu I mesto I postanu cuvena u gastronomiji.Lepa prica I lep recept

    ОдговориИзбриши
  4. Zanimljiva priča. N amoju stramotu nikada nisam probala Karađorđrvu šniclu.

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман17. март 2014. 22:08

    Ne znam da li ces verovati da nisam nikad probala Karadjordjevu sniclu. Obicno kad idemo u Srbiju je jako toplo, pa izbegavam meso, osim ako nije u pitanju leskovacka muckalica ili cevapi. Prica je bas zanimljiva i nadahnuta. E da, i ne desavaju se ovakve stvari samo u zemlji Srbiji, svugde ima ovakvih neshvatljivih stvari, ako nemaju 'pravnu osnovu'.

    ОдговориИзбриши
  6. Nikada nisam cula objasnjenje za serviranje Karadjordjeve snicle...meni je to uvek jako interesantno, poreklo jela, zasto na jedan a ne na drugi nacin. Za sve uvek postoji objasnjenje, zar ne?

    ОдговориИзбриши
  7. Gledam ja gledam ovu šniclu i sve mi nešto poznato i onda se sjetim: pa prošle godine su mi ovu šnicu preporučili u jednom restoranu, tako da sam omastila brk! :)

    ОдговориИзбриши
  8. Много стилно и красиво поднесено ястие!

    ОдговориИзбриши
  9. 250g pork (loin steak, leg butt ili tenderloin) ili veal (leg or rump steak) Samo da skrenem paznju na propuste u prevodu

    ОдговориИзбриши
  10. Bolje nego bilo koja kafanska Karadjordjeva. Ja dodam feta sir jer se kajmak brzo istopi (nema onog pravog u Kanadi).

    ОдговориИзбриши