среда, 11. септембар 2013.

DŽEM OD LIMUNA & PETI MIKSER DESIGN FOOD

Džem se u mojoj kuhinji koristi samo u kolačima, recimo džem od kajsije za Sahericu ili džem od drenjina za štanglice. Tako je bilo sve do ovog džema od limuna, koji nikada nije završio kao zimnica već je tegla bila olizana već u prvoj nedelji.

Ovaj džem od limuna je za ljubitelje lako mazivih džemova, onih koji lako skliznu sa kašičice kad ih nanesete na parče belog hleba namazano puterom. Ako niste ljubitelj preslatkih džemova ova slatko-kiselkasto-gorkasta kombinacija možda postane vaš favorit. Ako nikada niste kuvali džem ili ga ne volite, možda vas preobratim ovim receptom.




Najveći deo posla je u procesu pripreme, a ako se plašite dugog kuvanja, ovde vam treba samo pet -deset minuta da džem dospe u vaše teglice.

Nemojte zaboraviti da odvojite teglicu za poklon onima koji to znaju da cene.




E sada jedna lepa vest za one koji bi voleli da upoznaju deo MEZZE tima, u nedelju 15. septembra 2013. pozivamo vas da svratite na peti Mikser Design Food, u prostor Mikser House-a (Karađorđeva 46). Osim što nas možete upoznati možete i kupiti zimnicu u šik mini teglicama koju su spremile devojke iz Mezze tima. Ovaj džem od limuna će vas čekati na štandu iako ja ne mogu biti tamo. Osim MEZZE štanda na Mikseru vas očekuje ponuda najboljih domaćih proizvođača sireva, vina, slatkiša, kao i restorana, organske hrane, škole kuvanja i dizajniranih kulinarskih predmeta. 

Ulaz je slobodan, od 12-22h. Karađorđeva 46, Beograd.

Ovako je izgledalo na jednom od predhodnih Mikser Design Food događaja.




DŽEM OD LIMUNA
količina za 2 tegle od 750ml

1,2 kg limuna, oko 8-9 komada
500 g kristal šećera


Operite limun i uklonite peteljke ako ih ima. Presecite limun na pola. Iscedite ga ali sačuvajte svu pulpu koja ne prođe kroz sitne rešetke cediljke i spojite je sa proceđenim limunovim sokom. Uklonite sitne semenke koje su prošle u sok.

Uklonite belu opnu koja je ostala na kori limuna. To se najlakše radi ako polutku kore izvrnete naopačke kao rukavicu i onda povučete u jednom cugu opnu nožićem. Kore kuvajte u vodi oko 20-ak minuta 3 puta, svaki put menjajući vodu. Ocedite kore i usitnite ih u električnoj seckalici u grublju masu, da izgleda kao da je kora rendana na krupno. Ako vam je seckalica mala to uradite u nekoliko tura. Ako ide teže možete dodati nekoliko akšika soka od limuna. Ako nemate električnu seckalicu kore možete iseći nožem, ali jako sitno.

Stavite usitnjne kore, limunov sok sa pulpom i šećer u šerpu sa debljim dnom i velikom površinom dna. Na jačoj vatri, uz stalno mešanje, ukuvajte džem 5-10 minuta mereći vreme od momenta kada džem počne da vri. Džem treba da bude  retke kašaste strukture, nešto nalik gušćoj čorbi. Ako volite gušće džemove predlažem vam da u manju teglicu sipate džem nakon 5-10 minuta kuvanja, probe radi, i nastavite sa kuvanjem još 5 minuta, ili koliko god volite.

Sipajte vreo džem u vruće tegle (150 stepeni oko 30 minuta u rerni) i zatvorite ih poklopcima koje ste prebrisali alkoholom. Ostavite ih na sobnoj temperaturi da se ohlade.

Limun sa debljom korom (malo deblja od ove na slici) je moj favorit jer daje malo gorčiji ukus džemu, bolji je kontrast ukusa. 




LEMON JAM

1,2kg lemons
500g sugar


Wash the lemons and remove the top button to which the stalk was attached. Cut the lemons in half. Squeeze the lemon juice and preserve all the pulp that has not passed through the strainer. Remove all the seeds. Remove the white membrane from the lemon core. Place the lemon cores in a large saucepan and cook in boiling water for 60 minutes, changing the water in between at least 3 times. Place the cooked and strained cores in a food processor and blend to a coarse mixture. Add in a couple of tablespoon of lemon juice if it is hard to blend. Place the coarse lemon peel, lemon juice and pulp and sugar in a large saucepan. Bring to a boil and cook fo app. 10 minutes. To sterilize the jars place them (without the lid) in an oven and bake for 30 minutes at 150 degrees Celsius (no fan). Place the lids in boiling water for 5 minutes. Remove the jars with an oven mit and while still hot pour in the hot jam. Close with a lid.




36 коментара:

  1. Jedini problem koji ja ima sa citrusnim dzemovima ( pomorandza, limun i sl) je sto je kora tretirana uzduz i popreko! Ako obratite paznju na pakovane pomoranzda , na etiketi jasno pise da kora nije jestiva! E sad, ko ima pristup onim pravim organskim, samo napred!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. La Leche, tu si u pravu oko tretiranja proizvoda hemikalijama. Ovde to rešavam, bar delimično dugim kuvanjem kora i čestim menjanjem vode. Nisu samo citrusni proizvodi. Mislim da se jabuke potapaju 20 puta u razne rastvore dok ne stignu do pijace. Jednom sam ostavila jabuku da vidim koliko može bez frižidera i stajala je 6 meseci, dok se jedna tufnica crna niej pojavila i onda sam je bacila. Celih 6 meseci, a mi to jedemo kao najzdraviju voćku.

      Избриши
  2. Skroz neobicno i drugacije, evo mene sada bas kopka da isprobam.:))

    ОдговориИзбриши
  3. I mene kopka ukus, nisam imala prilike da probam džem od limuna. Radujem se nedelji :)

    ОдговориИзбриши
  4. wow, ovo zvuči super - nisam jela domaći džem od limuna nikada, ali kupovni mi je ukusan

    ОдговориИзбриши
  5. Joj, Jelena, kako to - dzem samo za Sacher-tortu ili stanglice? Ja sam odrasla na slatkom dorucku (obicno marmalade od sipaka) i sad mi je to omiljeni dorucak. Doduse, mamin i Tajanin dzem od kajsija cuvam za Sacherice koje nameravam da pravem preko zime. Dzem od limuna obozavam, nikad ga nisam sama pravila, evo sad sanse... U pravu si, ovo je savrsen poklon za one koji to znaju da cene!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slađo, kod moje mame se nešto džem nije jeo za doručak, a i ja sada kad ga pojedem nekako budem još više gladna. Valjda navala šećera, glikemija naglo skoči, pa onda padne i ja opet gladna za pola sata. E sad, za Veliki petak jedemo džem, a ovaj od limuna, e njega mogu onako za užinu na malo belog hleba i putera, to mi je gušt. Nije gust, tj. više se klati u tegli kad je pomeraš levo-desno, dovoljno kiselkast, a ipak sladak, pa mi valjda nije ni presladak.

      Избриши
  6. Divno izgleda i vjerujem da je super ukusna. Nisam nikada probala od limuna, ali od narandze obozavam :) Krasne fotografije :)

    ОдговориИзбриши
  7. Ovo mi se jako, ali zbilja jako sviđa. Savršen okus :)

    ОдговориИзбриши
  8. Nisam nikad pravila, ali sam jednom dobila teglicu domaćeg džema od limuna i mogu ti reći da je to bio jedan od boljih i da mi se baš svideo. Jedva čekam da probam!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pravila sam po nekoliko receptura i ovaj postupak se razlikuje od onog u časopisu, jer sam došla do najlakšeg načina iako zahteva 10 umesto 5 minuta kuvanja. Očas posla!

      Избриши
  9. Obozavam limun, ali dzem nikada nisam probala. Javicu ti kako mi je uspeo, bas mi je drago da si objavila recept. Jesi li ga isprobala u testu i kolacima? :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jelena, nisam ga stavljala u kolače, a sigurno bi se jako lepo moglo nešto iskombinovati. Ovaj džem može i kao preliv preko sladoleda od vanile.

      Избриши
    2. Dzem je u teglicama, par kasika je preostalo. Divota,bas kao sto sam ocekivala, hvala :) Uskoro cu staviti slike :)

      Избриши
  10. Jako volim citrusne džemove, ali nikada nisam jela domaći. Prekrasno izgleda, mogu misliti kako je dobrog okusa. I konačno uputstvo kako pripremiti teglice (meni je to najteži dio oko zimnice). Hvala!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Katarina, ni ja nisam ekspert za teglice, ali mi je nekako lakše da ih stavim u rernu nego da se kuvaju. Vidi kod Branke, ona je kraljica džemova.

      Избриши
  11. ovi moji dečki jedu samo džem od šipka/šipurka a ja volim sve džemove, marmelade...sada sam prestala jesti sve sa šećerom iz straha...a baš mi je drago bilo pročitati i ovaj recept...kada počnu domaći limunovi, neprskani onda ću napraviti...nekoga će sigurno obradovati..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Snježana, evo sad si me podsetila da je jedini džem koji volim sa krofnama onaj od šipka, pa makar bio i onaj industrijski. Ti imaš domaći limun, to je sjajno.

      Избриши
  12. Obožavam ovo. Radim slično svaku zimu jer imam odlične izvore domaćih nešpricanih limuna i naranči.Tada ih konzerviram u soli, spremam koricu, što sušenjem što kandiranjem, stavljam u kolače, pekmeze, salate, sladolede...ne mogu zamisliti moju kuhinju bez limuna :)

    ОдговориИзбриши
  13. Totalno drugacije od onog na sta sam navikla. Divna ideja. Svidja mi se:)

    ОдговориИзбриши
  14. Moja djeca odrastaju na mojim džemovima. Od limuna sam radila, ali nisam cijedila na ovaj način nego cijelu pulpu stavljala. Dosta je bio kisel i djeca mi nisu htjela jesti. Meni je bio ok. Limuni su bili domaći

    ОдговориИзбриши
  15. nikad nisam radila od limuna ali ću svakako. izgleda savršeno. i mirišiii

    ОдговориИзбриши
  16. Samo da javim da smo jutro otvorili teglicu ( kupljenu u nedelju) i da je vec pola otislo! Iako sam ja komentarisala o stetnosti jedenja kore, zazmurili smo i zaboravili u cast ovog dzem! Divne ste i bas se radujem sto sam vas videla uzivo sve 4 ! ( Mada sam samo za Anu i MAriju sigurna da su one bile)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Marijaceslava, hvala! Ja nisam mogla doći ali su sjajne cure iz tima bile tamo kao i moj džemić. Ne znam da li je sat vremena baš dovoljo da sve štetne materije ispare, ali i ja ga toliko volim da zažmurim i uživam. Sad imaš recept pa možeš i sama da praviš. Pozdrav!

      Избриши
  17. odlicna ideja:) I kod mene je bas bila sezona limuna u basti pa sam i ja pravila neke djakonije,kao npr Limuncelo.Nego majstorice kulinarstva zasto mi ne radi tvoj Email?Aj se javni imam nesto vazno d ate pitam.Poljupcitj Dubarvka

    ОдговориИзбриши
  18. Pozdrav!
    Kakav fotoaparat upotrebljavate?
    Martina

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Martina, moj aparat je jednostavan point and shoot, Canon A560 pa s esa njim snalazim pomoću konca i konopca. Slikam bez fleša, na makro opciji i u photoshop-u malo izoštrim i podesim malo kontrast. Za vrhunsku fotografiju treba pitati druge blogerice koje us vrsni fotografi.

      Избриши
  19. Hvala na brzon odgovoru. Ne pratim nijedan blog redovito, ali tvoje slike mi se sviđaju jer je na fotografiji ono što je meni bitno: hrana (u krupnom planu). Kod ostalih blogera, koliko ja vidim, slike su natrpane svim i svačim: milijunima tanjurića, šalica, te ovakvih te onakvih žlica, pa stolnjaka, pa krpa, pa salveta, pa se u kadar utrpane nekakve ukrasne figurice:( pa je za pozadinu stavljen nekakav karton/papir (u boji) ili je jelo slikano na ogledalu(!) - zbog tih blogova pretpostavljam da je to valjda moderno, ali meni se to ne sviđa. Tvoje slike meni jednostavno bude apetit (meni one silne žlice, salvete, krpe, figurice... na drugim blogovima ne bude apetit). Ja na gastro blogove na dolazim zbog (umjetničkih?) fotografija, nego zbog hrane.
    Samo tako nastavi, pozdrav.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na komplimentima. Moje fotografije u krupnom planu kako kažeš nastaju manje-više silom prilike jer nemam baš uslobe i adekvatno osvetljenje da postavim kako bi želela. Volela bi ja da slikam krupni plan iz drugih perspektiva ali snakazim se i ovako. Ima i sjajnih blogova sa vrhunskim fotografijama koji su provereni i sa kojih spremam i znam da ne mogu da omanu.
      http://prstohvatsoli.com/
      http://palachinkablog.com/sr/

      Избриши
  20. jelena, nisam ljubitelj dzemova jer su mi preslatki ali ovaj na hljebu sa puterom je odlican!!! danas sam ga napravila vec drugi put i jedva cekam da ga jedem. imam jedno pitanje - ako imam domaci limun, koji nije prskan da li opet moram prekuhavati kore tri puta po 20'? predpostavljam da da ali jos uvijek ne znam zasto se to mora....
    hvala na super uputama i receptu!
    lp, mirna

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mirna, a pa mi ga odmah mažemo i dok je vruć. Nema veze što je limun organski kuvanje mora da se obavi sa korama da bi omekšale kore. Posle je proces ukuvavanja jako kratak pa bi kora ostala tvrda. Ovo nije baš klasičan recept za džem, jer posle tog kuvanja kao što vidiš ide jako brzo.
      Pozdrav iz Zemuna!

      Избриши
  21. Na količinu limuna iz Vašeg recepta dodala sam 4 lista mirišljave starinske muškatle (rosetle)!!! Predivan miris i ukus!

    ОдговориИзбриши