петак, 15. март 2013.

POSNA SALATA OD KROMPIRA, SUVE PAPRIKE I PRAZILUKA

Ovaj recept u svesci moje mame stoji pod nazivom Makedonska salata jer ga je davnih dana dobila od koleginice koja je iz Makedonije. Divna salata od krompira, praziluka i suvih paprika je nešto nalik klasičnoj krompir salati, ali još lepša. Recept je prikladan za Veliki post koji počinje za koji dan za dane kada se posti na ulju. Kod nas se tradicionalno nađe na stolu za Badnje veče, a spremam je i tokom cele godine. 




POSNA SALATA OD KROMPIRA, SUVE PAPRIKE I PRAZILUKA

2 veća krompira, oko 700g
5 suvih crvenih paprika
60g praziluka (može i više)
4 kašike ulja
2 kašike belog vinskog sirćeta
1 ravna kašičica soli
biber


Skuvajte krompir u ljusci i ostavite ga da se malo ohladi. Oljuštite ga i grubo usitnite onako rustično, viljuškom. Suvu papriku ubacite u ključalu vodu i kuvajte oko 5 minuta. Provucite je kroz hladnu vodu i iscepkajte je na manje komade. Praziluk iseckajte na kose krugove ili kockice ali više zelenog nego belog dela. Spojite topao krompir, suvu papriku i  praziluk.  Posolite, pobiberite lepo i dodajte sirće i ulje. Imajte na umu da krompir upija dosta soli pa uvek pre serviranje degustirajte i doterajte ukus. Servirajte je toplu ili hladnu.




POTATO, LEAK AND DRY RED PEPPER SALAD  

2 large potetoes, around 700g
60g leeks, green and white parts
4 tablespoons of sunflower oil
2 tablespoons of white vine vinegar
1 even teaspoon of fine salt
groung black pepper

Boil the potatoes in skin. Let them cool a bit, and then peel them and cut roughly. Place the dry peppers in a small pot of boiling water aand cook for 5 minutes. Cut them up into stripes. Mix the potatoes, leeks that you have chopped into cubes or circles and peppers. Add salt and pepper and toss. Add vinegar and oil. Serve warm or cold. Before serving taste the salat since potatoes apsorb lots of salt and adjust to your taste.



25 коментара:

  1. Kako divno izgleda! Nisam imala priliku vidjeti ranije. Juce smo kod mene pricali upravo o suvim paprikama. Sad vidim da se mogu za puno toga koristiti. Sacuvacu ovaj recept, nadam se i isprobati. Prekrasne fotografije.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gordana, nadam se da se i kod tebe te paprike mogu pronaći. Ja mogu ovu salatu jesti i kao desert.

      Избриши
  2. Kakva salata! Imam suvu papriku, čekala je one tvoje punjene, ali ćemo je prekoredno turiti u ovo. I da znaš - zadržaću joj naziv tvoje mame, volim ta stara imena jela.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja sam se dvoumila da li da je nazovem Makedonska ali sam se zbog Google pretrage odlučila na pun naziv po sastojcima. Mnoooooogo je dobra a ako imaš nešto fino u frižideru i ne želiš da upije miris praziluka slobodno je čuvaj u tegama.

      Избриши
  3. Nisam ju još nikad jela sa suhim paprikama, al ih jako volim! Meni je krumpir salata u svakom obliku uvijek dobrodošla :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Anja ovo je u suštini stari recept Makedonije i juga kao i Istoka Srbije gde ima divnih crvenih paprika pa nije ni čudo što su se ljudi dosetili da je koriste u raznim jelima.

      Избриши
  4. Krasno izgleda i sigurno je odlično. Jedini mi je problem što nemam sušene paprike. Sjetiti ću se na jesen. :-)

    ОдговориИзбриши
  5. baš je krasna salata, i ja sam nešto u zadnje vrijeme sva u salatama

    ОдговориИзбриши
  6. Jako mi se sviđa....već sam je stavila u omiljene na onom drugom sajtu.Pozdrav za tebe.

    ОдговориИзбриши
  7. Sjajno. Skoro pa ceo obrok, fali samo kaoad sirca.

    ОдговориИзбриши
  8. Ja sam ovu salatu pikirala još u Mezetluku:) Mnogo mi se sviđa jer volim suvu papriku al moj Miljanče ne baš pa sve čekam neki ručak sa više ljudi pa da napravim kao prilog uz ribu. Mislim da bi bilo fantastišen:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nevena, ja mogu da je jedem i kao glavno jelo bez problema onako stojećki pored frižidera i to direktno iz tegle gde je čuvam.

      Избриши
  9. ovo izgleda odlično, jako mi se sviđa!!!!!!

    ОдговориИзбриши
  10. Анониман17. март 2013. 12:13

    Odrasla sam uglavnom na makedonskoj kuhinji i ova tvoja salata me je vratila u davna vremena, prvih deset godina mog zivota koje sam provela u Makedoniji. Nista lepse od jednostavnih jela, pogotovo ako imas dobre sastojke, tj. povrce koje je sazrelo na suncu a ne pod lampama. Ne znam da li si probala letnji pindzur, znam da ne volis beli luk, ali mislim da bi ti se pindzur dopao. Imam gomilu recepata za makedonska jela, znas gde ces me naci! A ja pod hitno moram da nadjem suve paprike!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sladjo kod nas se sad prodaje sve i svašta na pijacama pod imenom mekedonske paprike, paradajz...ali nije na žalost retko šta je od toga zaista iz Makedonije. Specifičnost podneblja, sunce, zemlja, prirodan uzgoj sve se to sažme u jedno jelo. Pindžur voli, jako ga volim i tu beli luk tolerišem. Ima jela koja jednostavno ne valjaju bez njega, nije to to. Nekad je i lepo kad se čovek uđeli nekog jela jer kad ti je pod nosom nekako se ne setiš da ga koristiš i ne uživaš u njemu kako treba.

      Избриши
  11. Uvijek sam se cudila zasto neke domacice biraju smezurane paprike, sve dok jednom nisam probala iste - imaju puno intenzivniju aromu. Mogu da mislim kako su ukusne u krompir salati!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jasna ja prvi put čujem za to. Ja sam mislila da su one smežurane samo skinute sa venca, a one ravne lepo presovane. Probaću i one sa venca.

      Избриши
  12. Odlična mi je ova salata, meni bi isto tako bila sasvim dovoljan obrok. Suhe paprike ovdje nisam vidjela, možda jednom i naletim na njih i tada ću se sigurno sjetiti ove salate. Baš odlično izgleda !

    ОдговориИзбриши
  13. Divno! Danas sam pravila ovu salatu posto je petak i trebalo mi je nesto posno.Odusevljena sam i ukusom i izgledom :) Meni je cak malo i ljutkasta jer je verovatno neka od suvih paprika bila ljuta. Carobno jelo,u mojoj kuhinji ce postati neizostavni deo menija. p.s.Suve paprike obozavam u svakoj varijanti :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Majo, ja sam ovde navela neku minimalnu količinu ali obično radim 2-3 puta više, je se super drži u frižideru. Baš mi je drago.

      Избриши
  14. Zaista je prelepa salata... Probano (više puta) i od sveg srca preporučujem:) Pozzzz

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nale, pa baš mi je drago da te ponovo vidim na blogu. Hoćeš ponovo d apočneš da bloguješ, baš si nam nedostajala. Ima puuuuuuuuuuuuno novih blogova, pogledaj samo sa desne strane.

      Избриши
  15. Osnovni recept ove salate koja se zove TRLJANICA su ljuta sušena paprika i praziluk.Paprika se obari i lagano joj se kašikom odstrani kožica.Praziluk naseče posoli i u drvenoj posudi sa drvenim tučkom ovlaš izgnječi.Onda se sastojci pomešaju, začine i tako posluži, obično kao prilog uz gravče na tavče. Neko u salatu doda i malo mlevenog paradajza umesto sirćeta.Obavezno se na kraju ulje zagreje i tako vrelo prelije preko gotove salate.
    Pozdrav

    ОдговориИзбриши