понедељак, 28. јануар 2013.

MILKICINI KREKERI SA SIROM, RUZMARINOM I ORASIMA

Ove Milkicine krekere sa sirom, ruzmarinom i orasima sam pravila još pre par meseci uz fantastičan Namaz od pečenog luka i origana u koji sam po Milkicinoj preporuci dodala i jednu veću tikvicu koja se pekla sa lukom. Mnooooooooogo su dobri, i namaz i krekeri, kao i sve što sam isprobala sa njenog bloga! 

Ovo je moja ulaznica za  FBI rukavice u okviru koje istražujemo Milkicin blog Mimi's kingdom.




MILKICINI KREKERI SA SIROM,  RUZMARINOM I ORASIMA
original recepta

120g putera, sobne temperature
1 kašičica seckanog svežeg ruzmarina (ja sam stavila 3 kašičice suvog)
225g kačkavalja, rendanog
190g brašna
1 kašičica soli
60g oraha, sitnije seckanih*


Mikserom umutite puter, ruzmarin i kačkavalj. Dodajte orahe, so i pola količine brašna i nastaviti sa mućenjem samo da se masa poveže. Dodajte ostatak brašna i lagano povežite u kompaktnu masu. Od testa formirajte oblik valjka dužine oko 30cm, prečnika oko 4cm. Zamotajte testo u foliju i ostavite ga da se odmara  u frižideru oko 60 minuta.

Oštrim nožem secite tanje krugove testa, debljine oko 5mm. Ređajte ih u pleh od rerne koji ste obložili papirom za pečenje. Ako želite da imaju savršen okrugli oblik onda ih pecite u 2 ture jer malo narastu tokom pečenja.

Pecite na 160 stepeni (bez fena) oko 20-ak minuta. Ostavite ih da se ohlade u plehu. Poslužite ih odmah, spakujte u hermetički zatvorenu posudu za kasnije ili ih zamrznite (odmrzavanje na sobnoj temperaturi).

*Vodite računa da orahe sitnije isečete, jer ako su krupniji imaćete problem prilikom sečenja testa. Testo je meko, krupni orasi su tvrdi, pa dok presečete orah, pokvarite oblik rolnice testa.




For the English version of the recipe  Cheese, rosemary and walnut crackers go to Mimi's kingdom.


24 коментара:

  1. Baš su dobro ispali, odlična boja :) I ja ih imam u planu, ali još uvijek nisam stigla da ih napravim... Nema dovoljno vremena za sve što se isplanira :)

    ОдговориИзбриши
  2. Jako mi je interesantna ta slatko-slana kombinacija, oraha i sira! Samo što moram izostaviti ružmarin ukoliko želim zainteresirati svoju "goru" polovicu;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Orasi doista sasvim malo slade ali nije ovo klasična slatko-slana kombinacija. Ja sam veliki ljubitelj ruzmarina u pecivima, a naravno da se može izostaviti.

      Избриши
  3. Uf, ja cu ovo morati isprobati, uvek me na nešto navučeš Jeloooo!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zato i objavljujem u prvoj polovini igrice, da vas navučem......

      Избриши
    2. Pravila sinoć, extra, sastojke sam sve imala kod kuće pa nije bilo teško odlučiti se.
      Grickam ih danas za užinu.
      Nego Jelo ti si jedna "bezobrazna" blogerka zbog koje će mo svi biti Debele svinjice!!1 no no no ...sala je naravno! Kiss

      Избриши
    3. Moram da dodam ,akcenat je na ruzmarinu i siru, stvarno mnoogo dobri onako pikantni, ko voli sir..uf

      Избриши
    4. Poješću sve kolačiće, tebi u inat......
      Jeste i meni je ruzmarin tu savršen. Imam još jedan super receptić za keks sa ruzmarinom

      http://foodforthought-jelena.blogspot.com/2012/01/hrskavi-zalogajcici-sa-fetom-i.html

      ne moraju da se filuju mogu da se grickaju isto ovako kao krekeri

      Избриши
  4. Stvarno sam zadivljena kreativnoscu i entuzijazmom svih vas food blogera. A ove krekere cu sigurno da probam!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sladjo treba da vidiš istraživanja sjajnih blogova koja su rađena još pre no što je većina nas ušla u blogerske vode. Ima nas puno pa ne možemo da vrtimo stare blogove ponovo, ali oni koji su prošli su zaista bili sjajni.
      Skroluj malo dole na stranici pa klik na mesec da vidiš istrage

      http://kuvarigrice.blogspot.com/2008/11/fbi-rukavice-pravila.html

      Избриши
  5. Ovo deluje primamljivo. Čime se brašno može zameniti? Bademima? Ovsenim mekinjama?
    Imaš li nekakav predlog?
    Pozz iz komšiluka!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tanjice, pravoo da ti kažem nisam sigurna sa čim bi mogla zameniti a da dobiješ isti ili sličan ukus. Sigurno možeš da dodaš umesto ovih 190g brašna bar 100g mlevenih badema ili oraha i onda ostatak brašna koliko testo primi. Za rezultat ne garantujem.

      Избриши
  6. Jelena, odlicni su, da znas da mi je taj receptic isto na "to do" listi sa Milkicinog bloga, ma sad kad vidim vase slicice, moram ih jos danas napraviti.:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lana, mnogo su zgodni. Staviš ih u kesicu, zamrzneš i kad ti se gricka nešto očas posla se odlede.

      Избриши
  7. izvrsno, a sad si idem i po rcp za ovaj namaz :)

    ОдговориИзбриши
  8. Zapali su mi za oko ovi krekeri ali ne znam da li ću ih stići isprobati...

    ОдговориИзбриши
  9. Jako dobro, pogotovo zato što su s ružmarinom kojeg obožavam :))

    ОдговориИзбриши
  10. Vrlo neobično, na prvi pogled sam mislila da je kikiriki. Jao, tek treba da se zavučem u Milkicinu kuhinju, svašta me tamo čeka.

    ОдговориИзбриши
  11. :) Bas mi je drago da su vam se dopali. Secam se kad si ih pravila... :) I za namaz mi je bas drago! Ja ga nisam bas dugo pravila, ali na leto ću.
    Jelena, puno ti hvala na svemu...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Milkice, pravila bi ja i sad namaz ali mi se nešto ne uklapa u jelovnik. Slavlja su prošla pa sad lakše jedemo. Sećam se da sam namaz poslužila pravim gurmanima i da taj namaz niko nije mogao da odgonetne. Nisu bili ni na tragu. Samo se sećam da sam mnogo duže pekla luk u rerni, čak i preko 60 minuta, dok skroz nije splasao i omekšao. Divan i ekonomičan.

      Избриши
  12. Ovi krekeri su me osvojili na prvo čitanje kod Mimi, a sada kada ih vidim kod tebe osvajaju me ponovno, super si ih napravila ! Iako mi nisu bili na prvoj listi za isprobavanje mislim da je vrijeme da ih uvrstim, ne mogu sada niti odoljeti tako da ću ih sigurno napraviti. Namaz sam isprobala i oduševila se isto kao i ti !

    ОдговориИзбриши
  13. Jelena,da li mozes da mi kazes ako se secas,koliko si za vreme pravljenja Lickog sira,cekala od trenutka kad je mleko prokuvalo do ubacivanja pavlake.Znam da si napisala da treba da moze prst u mleku da stoji 2-3s,ali bi mi bas znacilo ako znas odprilike koliko je to minuta:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sandra u minutima ne znam ali ga staviš da se greje i pipneš, pa kad je onako vruće kao što si rekla da možeš krattko da držiš prst ubacuješ pavlaku. Ja u poslednje vreme obavezno dodam i oko 100-150ml jogurta uz pavlaku. Ranije sam kuvala da provri pa se hladilo, a sad to ne radim jer je mleko ionako pasterizovano.

      Избриши