понедељак, 30. април 2012.

FBI RUKAVICE - LAKA KUHARICA

Kuhinja Lake kuharice koju istražujemo u FBI rukavicama, je jedna prava kulinarska riznica. Vrhunski, precizni, divno objašnjeni recepti, sa step by step instrukcijama i fotografijama, jednostavna priprema, nutritivne informacije za svako jelo, prevod svakog recepta na engleski, su samo neki od razloga zbog kojih trebate da posetite ovaj odličan blog. Ovo su moji favoriti za protekli mesec.

Laka kuharica (Easy cook, if I may translate freely) is a fantastic food blog that we have been investigating for the past two months. If you follow the links below the names of each recipe where it says original recepta you will end up on her page where you can find all the recipes written in English.




AMARETTO

120g šećera
120 ml vode
240 ml votke
oko 3ml arome gorkog badema DrOetker
1 kašika arome vanile

Na umerenoj vatri karamelizovati šećer. Dodati vodu, i mešati dok se sav šećer ne otopi. Doliti još sasvim malo vode koja vam ispari. Ostaviti da se malo ohladi. Dodati votku, aromu gorkog badema i vanilu. Ohlađeni Amareto sipati u flašu.


UTISCI
Predivan liker sa aromom badema, moj omiljeni, je dobio sve pohvale u mom okruženju. Teško da bi ga neko mogao razlikovati od kupovnog. Recept sam prilagodila raspoloživim namirnicama, pa je tako smeđi šećer zamenjen belim šećerom koji sam prvo karamelizovala da bi dobila karakterističnu boju ovog likera. Navodim ga u duplo manjoj meri, jer sam ga tako pravila. Jedini problem oko ovog recepta, ukoliko živite u Srbiji, je nabavka arome gorkog badema. Dr Oetker aroma badema se ne uvozi za našu zemlju, a ukoliko znate gde nešto slično može da se nabavi, molim vas javite mi. 




RUSKA PILETINA SA FETA SIROM
original recepta

700g piećeg belog mesa
suvi začin (Vegeta, Začin C)
60g putera
1 kašika ulja
1 manji crni luk - kockice
1 čen belog luka - postisnut
1 kašika brašna
100ml vode
30ml votke
2 pune kašike dvostrukog koncentrata paradajz pirea
100g feta sira
200ml kisele pavlake 20%mm
2 kašike svežeg seckanog peršunovog lista
so

Na zagrejanom puteru i ulju propržiti pileće filete koje ste prethodno natrljali suvim začinom. Izvaditi pileće komade, a na tom istom puteru kratko propržiti crni i beli luk, pa dodati brašno i brzo mešati desetak sekundi. Naliti votku i vodu i pustiti da baci ključ. Dodati fetu, pavlaku i paradajz pire i mešati dok se sve ne sjedini. Skloniti sa vatre, dodati soli po ukusu i prešunov list. Vratiti piletinu u sos i promešati, pa sve izliti u  pleh ili vatrostalnu posudu da piletina bude u jednom redu. Peći na 180 stepeni u rerni oko 30 minuta ili duže.


UTISCI
Ovo jelo sam davno zabeležila i prava je šteta što ga ranije nisam napravila. Ako tražite nov način da spremite belo meso ovaj recept je za svaku preporuku. Odlična kombinacija ukusa. Belo meso je ostalo sočno. Puter kao osnova je savršen za ovako bogat i kremast sos. Sve pohvale Katarini!



PEČENI KARFIOL

cvetići karfiola oko 800g
2 veće šargarepe - krugovi
1 veći crni luk - rebarca
4 kašike maslinovog ulja
2 kašike linunovog soka
krupna morska so
suvi začini po želji - bosiljak, ruzmarin, majčina dušica

U većem plehu ili vatrostalnoj posudi poređati u jednom sloju karfiol i šargarepu, pa preko njih posuti crni. Preliti mešavinom maslinovog ulja i posuti suvim začinskim biljem. Posoliti i peći na 220 stepeni u rerni oko 45 minuta. Na sredini pečenja možete izvaditi karfiol i promešati, pa ponovo vratiti u rernu. Dok je još u plehu pofajtati limunovim sokom i promešati još jednom.


UTISCI
Pošto nisam ljubitelj karfiola stalno nalazim nove recepte da ga zavolim. Ovo je jedna predobra hladna ili topla salata ili prilog. Ja sam dodala malo šargarepe receptu koja se odlično složila u kombinaciji i suvo začinsko bilje. Savršeno!



ŠNICLE U UMAKU SA ČIPSOM OD JABUKA

4 svinjske šnicle od buta (ili krmenadli bez kostiju)
1-2 jaja
2 kašike hladne vode
1 kašika sušenog  ruzmarina
1 ravna kašičica belog luka u prahu
prezla
2 kašike putera (oko 60g)
2 kašike ulja
25g čipsa od jabuke
180ml kisele pavlake
150-200 ml bujona ili vode
začin C ili Vegeta

Umutiti jaje, vodu, so, beli luk i ruzmarin. Šnicle izlupati tučkom, malo posoliti i umočiti ih u mešavinu sa jajima, pa onda u prezlu. Na mešavini putera i ulja pržiti šnicle par minuta sa svake strane dok ne dobiju lepu koricu. Ovde ne pohujemo u dubokom ulju, pa će prva tura šnicli već pred kraj pečenja popiti svu masnoću. Ovo je količina putera i ulja za dve ture u tiganju. Pohovane šnicle složiti u veću vatrostalnu činiju ili u pleh da se malo preklapaju.

U isti tiganj sa dodatkom još malo rastopljenog putera dodati čips od jabuka, vodu ili bujon i kiselu pavlaku, pa pustiti da baci ključ i ostaviti da se krčka oko minut da jabuke malo omeknu. U sos dodati začin C ili Vegetu prema ukusu. Jabuke rasporediti ravnomerno na svaku šniclu. Sos prelitia preko mesa. Poklopiti posudu ili staviti aluminijumsku foliju preko pleha. Peći na 170 stepeni u rerni oko 45 minuta.


UTISCI
Ovo jelo me je mamilo od kada ga je Katarina objavila. Čak sam bila iznenađena da se sušene jabuke u prodavnicama Zdrave hrane prodaju pod istim nazivom koji je navela - čips od jabuka. Cena kese koja ej veča od 50g je oko 70 dinara (70 centi). Jelo je fanntastično. Šnicle koje su pohovane u malo masnoće, ali je ovde jako bitna stavka koristiti puter, a ne čisto ulje ili mast, su krčkanjem u rerni upile sos i tako divno omekšale. Ruzmarin je tajni začin ovog jela i fenomenalno se slaže u kombinaciji. Ako niste ljubitelj, istog, izostavite ga ali svakako napravite ovo jelo. Mislim da nije problem praviti ga i sa kolutovima sveže jabuke. Za 10!



FLEKICE SA KUPUSOM (KRPICE SA ZELJEM)
oko 800g mladog kupuse
2 kašike masti
polovina kašičice kima
1 crni luk - kockice
so i biber
malo vode
200 testenine (flekice, mašnice, taljatele...)

Odstraniti kočanj kupusa pa ga iseći na kockice. U velikoj šerpi na vreloj masti kratko propržiti kim. Dodati luk i pržiti dok ne omekša. Dodati kupus i pirjati na jakoj vatri dok malo ne uvene. Posoliti i pobiberiti, pa  krčkati oko 20-ak minuta poklopljeno uz povremeno dodavanje male količine vode u nekoliko navrata. Na kraju pustiti da sva tečnost ispari i da se kupus dobro uprži, čak da se malo i zalepi za dno šerpe. U gotov kupus dodati kuvanu testeninu.


UTISCI
Godinama se motam oko ovih flekica sa kupusom, starog jela, moglo bi se reći sirotinjskog koje može da stoji rame uz rame sa najboljim svetskim pastama. Nabolje bi bilo praviti ga sada kada je sezona mladog kupusa. Dodatak kima je odlilačan i to sam prvi put videla kod Katarine. Ja sam umesto ulja koristila mast, koja je dala jednu divnu slatkoću jelu. Predobro i  ekonomično!



MAFINI S SIROM I KIMOM
original recepta

180g pšeničnog brašna
180g belog kukuruznog brašna
10g praška za pecivo
2 ravne kašičice šećera
1 kašičica soli
1 kašićica kima
150g Ementalera krupno rendanog (može i više)
1 jaje
250ml mleka
60g putera otopljenog i ohlađenog
kim za posipanje

Pomešati brašno, prašak za pecivo, so, šečer, kim i Ementaler. Umutiti jaje, mleko i puter pa povezati sa mešavinom brašna. Smesu rasporediti u 12 korpica za mafine i posuti kimom. Peći na 180 oko 30 minuta.


UTISCI
Ko može odoleti slanim mafinima. Brzo, jednostavno, lako, a za ljubitelej kima i proje prava poslastica. Koristila sam belo kukuruzno brašno, a mislim da se može praviti i sa palentom. Uz malo masnijeg belog sira, ajvara i šolju jogurta, ovo je pun pogodak za doručak ili večeru.




LIBUM IZ POMPEJE
original recepta

Libum iz Pompeje sam još davno isprobala i od sveg srca vam preporučujem ove male i medene hlepčiće pravljene sa rikota sirom.


37 коментара:

  1. A gde ima da se kupi pile iz Rusije, pošto ovde ima samo naših domaćih iz Srbije ?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Koliko ja čujem mi smo naše piliće pre mesec dana izvezli u bivše republike SSSR-a, pa možda tamo. ;)

      Избриши
  2. Odlična kolekcija recepata! Baš mi je žao što nisam isprobala libum, pogotovo kad pročitam vaše komentare

    ОдговориИзбриши
  3. Divno, divno, odlično si odabrala, a još bolje sve predstavila. Puno, puno ti hvala na lijepim riječima. najvažnije je da ste bili zadovoljni s odabranim jelima. Evo, odmah dijelim na FB.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Katarina, nismo bili zadovoljni, već prezadovoljni. Čak i oni koji nisu preterani ljubitelji slatko slanih kombinacija su tako slatko pojeli ove šnicle sa jabukama. Puno ti hvala na divnim receptima, na vremenu koje izdvojiš da sve to nama prezentuješ korak po korak. Tvoj folder je jedan od najvećih u mojoj to do listi i biće još isprobavanja. Htela sam onu pitu sa pomorandžom da pravim u zadnji čas ali sam dobila stop za slatkiše.

      Избриши
  4. Одговори
    1. Marine, if you click on the link that says original recepta that is below every recipe you will end up on the page where all of these recipes are written in English also.

      Избриши
  5. Sve si divno izabrala i prezentovala, ali ona Ruska piletina me bas mami!

    ОдговориИзбриши
  6. Zena je mislila koliko ja kontam da je to ustvari piletina na ruski nacin sa feta sirom a ne Ruska piletina.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Anonimna, prenela sam recept kako je u originalu i koliko vidim on je iz vegetine knjige sa receptima pa sumnjm da je Katarina menjala ime recepta. kako god bilo, nije bitno ime već da je recept genijalan! Probaj!

      Избриши
  7. Super si ovo sve pripremila Jelena ! Kod Katarine zbilja ima super recepata , a ti si već druga koja mi je skrenula pažnju na Rusku piletinu koju sam ja u mome istraživanju preskočila, ali morati ću je isprobati. Jako lijepo si prezentirala isprobana jela !

    ОдговориИзбриши
  8. Upravo tako, to su onda nasi pilici, super, onda ce i meni ispasti dobro ovaj recept, sjajno i hvala na divnom odgovoru.

    ОдговориИзбриши
  9. Uzivala sam podjednako i u tvojim utiscima i u slicicama, tu Rusku piletinu moram isprobati prvom prilikom, videla sam da je jos neko pravio u okviru igrice, pa ste me sada bas zaintrigirale.:))

    ОдговориИзбриши
  10. Sve tako dobro izgleda, kad bih trebala nesto izdvojiti onda su to Libum kruscici. Rado bih ih probala napraviti jednom. Slike su ti divne.

    ОдговориИзбриши
  11. Sve si tako divno prezentovala, da su mi podjednako lepi svi recepti. Sve pohvale.

    ОдговориИзбриши
  12. Jeco ,ovo je fantastično. Baš si lep odabir napravila. Moj post će morati da sačeka povratak laptopa sa servisa. :(

    ОдговориИзбриши
  13. Vidim da ste se svi lijpo hranili i gostili na Katarininom blogu koji i ja obilazim..dosta sam isprobala,nesto cak nisam ni prikazala jer malo zaboravim ,malo moji nemaju strpljenja agrana je zaista ukusna,jednostavna za pripremu i ekonomicna...

    ОдговориИзбриши
  14. Odličan odabir jela, draga Jelena, mislim da ću rusku piletinu praviti za vikend, neodoljivo izgleda, a sastojci odlični!

    ОдговориИзбриши
  15. Mafini mi bas dobro iygledaju, probacu ih prvom prilikom!

    ОдговориИзбриши
  16. holaaaaaaaaaaa, hellooo, do your know english?? i dont know 'serbio' sorry!! i like your blog very mucho! i´m from Spain. regardssss

    ОдговориИзбриши
  17. Skupljam FBI ulaznice, pa tek sad stižem na ovaj post...
    Odičan izbor, i uvek cenim tvoje realne utiske!
    Ipak, moram da dodam svoje mišnjelje, bazirano na iskustvu sa flekicama sa kupusom - a to je da kupus treba upržiti do braon boje, i dobro začiniti solju i biberom. To je potpuno drugi utisak celokuponog jela od verzije u kojoj se kupus još uvek zeleni. Ne pričam napamet, probala sam. Jeste malo zametno vremenski, jer kad krene da tamni, kupus treba češće mešati i nadgledati, ali razlika u ukusu, izmedju dinstanog i dobro uprženog kupusa je osetna...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Majo, znam, znam. Dobro sam ja prostudirala sve vaše recepte na netu i prepiske sam čitala sa Dadetom. I tadeja mi je davala savete jer ona žena koristi mast i šećer koji karamelizuje. Sve sam vas isčitala, ali sam ovaj put išla po receptu Lake kuharice, ali sa zamenom ulja za mast. Bilo mi je žao ovaj mladi kupus do kraja da upržim, jer mu je sezona tako kratka, a onaj posle to mogu da radim. Podvarak, e npr. ja ga pržim 1-2 sata dok skroz ne uvene, kako moja mama kaže dok ti ruka ne otpadne nema dobrok podvarka, pa ga tek zapečem, a vidiš nigde nisam našla da ga ljudi tako prave. Prže ga malo i to je to. Žene su ranije tako radile, a sad više niko ne radi. Zato ga ni ne spremam često jer mora da se nadgleda. E taj podvarak je nešto sasvim drugo od svih podvaraka koje sam jela. ove godine nisam stigla da objavim recept, ali biće, tako da te razumem za to prženje.

      Избриши
  18. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  19. Jelena, odlično kao i uvek. :)
    Danas smo isprobali Rusku piletinu sa fetom i odlična novina u mom repertoaru. Brzo i ukusno. Zainteresovali su me i ostali recepti, a kada isprobamo (moji ukućani i ja), eto novih impresija. Srdačan pozdrav. :)

    ОдговориИзбриши
  20. Super, prekrasnih li jela, za prste polizati.
    Bravo za Katarinu i tebe, naravno!!!

    ОдговориИзбриши
  21. Ali MEZZE!!! Suvo savršensto! Bravo devojke, svaka čast!

    ОдговориИзбриши
  22. Želim još nešto da dodam. :)
    Sada tek pročitah vašu prepisku za kupus, odnosno podvarak. Lično nigde, ali nigde nisam jela podvarak kakav sprema moja mama i baka, ali nigde. Njihov je taman, što kaže Jelena "dok ruka ne otpadne", a Bogami i vreme se tu i te kako izdangubi, a i zna se - taj kupus traži masnoću. A kako danas domaćice valjda nemaju toliko vremena, a i sve više se okrećemo nekom zdravijem načinu ishrane (to ja sada nalazim opravdanja :)), takvog podvarka nema, eto kod nekih izuzetaka. Mi smo ga ove zime lepo jeli.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Olja, znači ima još ljudi koji nisu zaboravili tradicionalan način pripreme. Mora da ide masnoća, bez nje ne valja nikako. Posni podvarak nije podvarak. ja ga posle rasporedim u što većem plehu i zapečem da ima divnu koricu. Ceo dan ode na to, ali se isplati, a inače uopšte nisam ljubitelj kiselog kupusa ali ovakav podvarak obožavam.

      Избриши
  23. Flekice su jako ukusne! Jesu siromasne i jednostavne ali u tome je i car. Sve me vise privlace ovakvi zaboravljeni recepti. Hvala Jelena!:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. O mene takođe samo što su nekada sastojci bili prirodni, a testo se ručno pravilo, kupus je bio onaj pravi ne plastični pa je i ukus bio savršen.

      Избриши
  24. Ja sam probala i recept za peceni karfiol jos proletos.Odlican je!Moj muz i ja uopste nismo fanovi karfiola ali ovaj recept je za svaku pohvalu.Ja cesto i nemam krupnu morsku so i maslinovo ulje u kuci ali je recept i sa obicnim uljem i solju caroban.I za cas je sve gotovo,sto je meni jako vazno.Savetujem svakome da neizostavno proba ovaj recept za peceni karfiol :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Majo, da znaš da ga pravim ove nedelje i to kao glavno jelo (sebi, za muški deo ide i meso). Ni ja nisam ljubitelj karfiola ali kad se ispeče ili u čarbici karfiol poprimi neki orašasti ukus. A sad je još i sezona karfiola, fina mu je cena. Krupna morska so je kod mene uvek u kući. Imaš jeu velikom ovalnom pakovanju i košta oko 70 dinara svuda. Ne koristim je baš často (nemam naviku) ali za bavarske kifle i obične kifle, kao i fokaču je zakon.

      Избриши
    2. Hvala! Kupicu obavezno tu krupnu morsku so jer stvarno daje poseban smek :)

      Избриши
  25. ...A veceras sam pravila slane mafine sa sirom i kimom.Odlicni su!Bila sam umorna pa sam cak previdela i umesto jednog jajeta,stavila sam dva...Sve u svemu,ispalo je super-super.Jos jedan od recepata koji nikako ne treba zaobici :) A i zacas je gotovo... :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Majo verujem da je to jedno jaje u višku doprinelo da su još mekši. Registrovala si se na Bloggeru. Odlično!

      Избриши