четвртак, 15. март 2012.

BEČ - POSLASTIČARNICE

Ukoliko se nađete u istom gradu nekoliko puta ali u različitim periodima života, taj grad svaki put doživite drugačije i vidite nekim drugim očima. Beč u mojoj trećoj poseti je bio posvećen kulturno-umetničkoj ponudi i degustaciji poslastica i kafa u čuvenim bečkim poslastičarnicama. Sve sam uredno prostudirala pre polaska, zabeležila adrese, pročitala brojne utiske na netu, ali moji lični utisci (moram da napomenem da nisam bila stroga) su sasvim drugačiji.




Demel, nekadašnja poslastičarnica carske porodice, važi za jednu od najpoznatijih i najboljih poslastičarnica na svetu. Osnovana je davne 1786. godine, a od 1857. godine nalazi se na današnjoj lokaciji, Kohlmarkt 14, u samom srcu Beča, kod palate Hofburg.  Sladak mali lokal na dva nivoa urađen u rokoko stilu. Znatiželjni mogu proviriti u deo kuhinje koja se nalazi u staklu. Bečke dame su ovde uživale u najnovijim poslasticama koje su se služile na dvoru Habsburgovaca. U sklopu poslastičarnice nalazi se i prodavnica gde možete pazariti Sacher tortu, lepo upakovane minijaturne džemove i ručno pravljene čokoladice po paprenim cenama. Elem, ovo bi trebalo da bude i više nego dovoljna preporuka za posetu ovom lokalu. 




Ni većeg iščekivanja i radovanja, ni većeg razočarenja. Lično kada nemam šta lepo da kažem, volim da ništa ne kažem, ali ovde zaista ne mogu da ćutim. Priđem izlogu sa poslasticama, gledam i ne mogu da verujem šta vidim. Osim Punschtorte (roza glazura na slici dole) koju nisam htela ovde da probam jer ne spada u stare recepte, ne mogu da se odlučim i to ne zato što je ponuda velika, već zato što su to najobičnije torte uglavnom sa tri debela sloja kora i filom i peciva koje ja sama bolje radim u sopstvenoj kuhinji. Pogledajte samo ove tužne šaum rolne na slici. Fotografije čine da ove torte izgledaju donekle primamljivo, ali uživo je dojam sasvim drugačiji. 




Odlučimo se tako za Esterhazi i Doboš tortu iako znam da te torte treba probati u Gerbeaud poslastičarnici u Mađarskoj, ali posmislila sam da eto Austrijanci moraju imati donekle sličan recept, a i ništa drugo mi nije delovalo primamljivo. Znate one torte koje su se pre dvadesetak godina prodavale u prodavnicama hrane, gotove, pune margarina, skoro uvek bajate, e to vam je Doboš torta. Jedem, i ne mogu da verujem. Slojevi suvog patišpanja koji liči na gotove Tako kore za tortu i fil koji ima ukus margarina. Da, margarina! Gotovo nejestivo. Jedino što je vadi je šećerna glazura koja je divne boje svetlog ćilibara, doduše mutnog ćilibara, tanka, tako da nemate problem sa grickanjm iste i lomnjenjem zuba, ali nije ni čudo jer su za tu perfektnu svetlo-žutu boju potrebni dobar šećer i termometar koje profi poslastičari imaju na raspolaganju.




Esterhazi torta, za nijansu bolja od Doboš ali očajna. Fil kao kod najgorih kupovnih torti sa mirisom i ukusom margarina, ponovo. Belu šećernu glazuru nisam mogla da dokučim. Nije pravljena na bazi prah šećera i vode ili prah šećera i belanaca, već je nekako plastična, rasteže se, a ipak nije fondan. Ne dopada mi se, ali ni najmanje. 




Suprug se smeška i kaže: "'Jesam ti lepo rekao da ćeš se razočarati i da mi imamo najbolje torte na svetu."' Bio je u pravu. Ne da imamo torte, nego je tuga živa što nismo svesni toga. Tuga!

Saznala sam da Demel mora da se drži svoje tradicije i recepata i daih ne menja. Dobro, ako je tako, razumem. Onda smo svratili u druge preporučene modernije poslastičarnice, a tamo je stvar bila ista, možda za nijansu bolja, ali tragična. Zet, austrijanac mi kaže da bečlije cene mađarske kolače. Znači, pravac Gerbeaud ako želite na kolače, ali plašim se da se i tamo ne razočaram.

Adresa Demela poslastičarnice - Kohlmarkt 14 (kod Hofburga).
Ocena - Esterhazi 0/5, Doboš 0/5.




Čuvena poslastičarnica Sacher nalazi se u strogom centru Beča iza zgrade Opere. Znala sam da se neću oduševiti Sacher tortom, ali nisam mogla odoleti a da ne probam izvorni recept, iz koga su potekle sve ostale varijacije na temu. Kažu da je recept iz carske poslastičarnice Demela prenet u porodicu Sacher nakon venčanja člana porodice Demel u porodicu Sacher, a da su je oni potom zaštitili kao svoj proizvod.  Oko toga se i dan danas vodi polemika. Torta je prilično suva, pa se i zato servira sa šlagom. Nije toliko loša koliko sam mislila, ali iskreno rečeno najbolje na njoj je ovaj čokoladni medaljon. Obično morate da pričekate malo dok vas ne smeste za vaš sto, pošto lokal nije veliki. Postoje dve identične poslastičarnice, za pušače i nepušače koje imaju svoje zasebne ulaze, a nalaze se jedna do druge. Da napravim malu digresiju, interesantno je da u Beču skoro svaki lokal ima deo za pušače i nepušače, a da se pikavci slobodno bacaju na ulicu i pored tačno određenih kanti, ali se zato i brzo uklone. Na raznim forumima možete naći brojne pritužbe stranih posetilaca na miris dima koji se širi u restoranima, kafeima i hotelskim sobama koje neretko imaju i čitave spratove određene za pušače i sobe u kojima može da se puši. Osim turista, kojima je Sacher nezaobilazna stanica, tu možete videti i starije bečke gospođe i gospodu kojima je poseta ovoj poslastičarnic deo rituala. U sklopu poslastičarnice nalazi se i prodavnica u kojoj možete kupiti njihove proizvode, čokoladice, kafu, toplu čokoladu u prahu, vina, Sacher tortu... Ova prodavnca se nalazi i na aerodromu, pa tamo takođe možete kupiti i uredno preneti preko granice celu tortu ili minijaturnu verziju, liliputansku koje staje 16 evra. Htela sam da probam štrudlu sa jabukama ali mi suvo parče u izlogu nije delovalo primamljivo. Ništa spektakularno, ali bar sada mogu reći da sam probala original i da mi se moja verzija mnogo više dopada, kao i sve druge koje sam do sada probala. 

Izbor torti u Sacher-u je zaista mali, a od svega što je bilo ponuđeno ova karamel torta je izgladala najprimamljivije, tj. jestivo. Patišpanj sa tri vrste krema na njemu koji su više pudingasti i vodeni nego kremasti i ponovo sa prelepim medaljonom. Sasvim prosečan komad torte. Zapazila sam da su naše torte znatno slađe od austrijskih, tj. slatkoća njihovih kolača je na donjoj granici za nekoga ko voli prosečno slatke kolače.

Adresa Sacher poslastičarnice - Philharmonikerstrasse 4 (Stadtopera, ulica iza nje)
Ocena Sacher torte 2/5, karamel torte 2/5.




Cafe Central smo zamalo zaobišli iako je bio na listi, jer sam ja bila razočarana slatkim pohodom i rešila da prekinem istraživanje poslastica. Na nagovor supruga koji je je insistirao da probam ono što sam naumila da mi ne bude žao jednog dana, probala sam jednu od boljih štrudli sa jabukama. 

Cafe Central je legendarna poslastičarnica i restoran sa tradicijom dugom od 130 godina. Nalazi se u sklopu palate Ferstail. U njemu su vreme provodili Lenjin, Trocki, Sigmund Frojd, a na nekim nezvaničnim sajtovima i Tito se pominje. Na njihovom sajtu ako kliknete na to the panorama u desnom donjem uglu slike na vrhu možete steći uvid u enterijer. U popodnevnim časovima mi smo uživali uz klavirsku muziku i to uživo. Enterijer je lep, ali ga naš Ruski Car po enerijeru, a naročito po ponudi šiša za deset koplja. Netreba zaboraviti da je Ruski Car u centru Beograda star 120 godina.




Iako izgleda primamljivo na gornjoj slici, prelepo dekorisana čokoladna šnita sa zlatnom dekoracijom i perfektno izrezanim čokoladnim listom, njen spoljašnji izgled je jedino na čemu je mogu bodovati, a to ne može nadomestiti  slojeve presuvog patišpanja, sa bezukusnim čokoladnim filom.

Ova štrudla je ipak opravdala posetu Centralu. Ako zavirite u izlog sa kolačima nju nećete spaziti jer nju možete samo sa menija poručiti. Komad štrudle staje oko 4 evra, a kompletan doživlja (kad je bal, nek je maskenbal) sa šlagom, listićima mente, sušenom jabukom, i toplim kremom od vanile 6.9 evra, ali je vredan svake pare. Na štrudlu morate pričekati nekih 15-ak minuta, a serviraće vam je sa belom uštirkanom servijetom ispod tanjira i viljuškom i kašikom. Gledam kašiku i nije mi jasno čemu služi, ali kad prelijete komad štrudle koju zašečete viljuškom jer je tako prhka i lepo se seče i prelijete je vanil kremom onda shvatite da je zaista potrebna i velika kašika za degustaciju. Ovaj mali bokalčić sa kremom je prilepljen za tanjir pomoću guste kapi karamela da se ne prevrne. Genialno! Ako se odlučite da probate jednu poslasticu u Beču onda vam ja savetujem ovu kombinaciju. 

Adresa Cafe Central-a - ugao Herrengasse i Strauchgasse u samom srcu grada.
Ocena štrudle sa jabukama sa sosom od vanile i šlagom i mentom -  4/5, čokoladne šnite - 2/5.




Poseta kompleksu Schonbrunn u kome smo obišli dvorac sa kraljevskim sobama, zološki vrt, botaničku baštu sa tropskim biljem i pustinjskim rastinjem, i muzej carskih kočija, se završila poseti Glorijeti koja se nalazi na poprilično strmom brdu iznad dvorca. U Glorijeti se danas nalazi Gloriette cafe, a tu možete predahnuti i uživati u pogledu. Ja sam se zalepila za moju omiljnu austrijsku rum tortu - Punschshinte  i zaista je bila lepa. Za ljubitelje ruma za svaku preporuku, a ova torta na slici levo je Sisi torta, kraljice Elizabete,  zvane Sisi, supruge Fraca Jozefa. Ponovo moram da konstatujem da je najlepša stvar na torti dekoracija, tj. medaljon. Običan patišpanj, sa dve vrste pudingastih kremova.

Adresa Cafe Gloriette - kompleks Schonbrunn  
Ocena Punschschnite 4/5, Sisitorte 2/5.



Da poslednjeg dana u Beču nije provejavao sneg i da meni nije pao šećer ove dve američke fudge i trufle čokoladne torte ne bi ni probali, a i da nismo ništa ne bi propustila. Ocene za fudge tortu 3/5 (jer je bar bila sočna, iako nedovoljno slatka), a truffle torta  2/5 poena.

Probala sam još dvadesetak torti jer su naši domaćini znali za moj slatki pohod i ljubav prema slatkišima. Fine, lagane, izuzetno kremaste, ali ništa spektakularno. Jedino mi je Malakof ostala u pamćenju kao malo drugačija, iako vazdušasta i lagana sa piškotama, ali o tome neki drugi put.


ZAKLJUČAK

Sve pohvale ženama sa ovih prostora na savršenim poslasticama koje spremaju. Kao što to uvek biva tek kad odete iz svoje zemlje shvatite da neke stvari i nisu loše, da su vrhunske,  pa makar to bili i kolači. Moja slatka degustacija u Beču se završila razočaranjem, ali nije mi žao što smo silne pare dali na kolače jer sam uvidela koliko toga dobrog se kuva u našim kuhinjama. Torte, kolači, kremovi, suflei, sitni kolačići, pite, štrudle, lisnata testa, ali sve redom što se nalazi na našim blogovima je znatno iznad bečkog standarda i iskreno rečeno ponosna sam. Činimi se da su naše žene u uslovima u kojima su živele uvek pronalazile način da naprave vrsne slatkiše. To nisu samo vrsni slatkiši, to su remek dela i vizuelno i ukusom. To što je Esterhazi, Doboš torta, štrudla, šaum rolna doživela promene u kućnim izvođenjima ide nama u prilog. Naši recepti su savršeni i ne treba tragati za originalom, jer original je uvek gora verzija. U kulinarstvu treba tragati za boljim, a naravno uvek kada imate priliku probajte i original pa uporedite sami. Naša Lana bi mogla sa svojim tortama i sitnim kolačima da ide u  sam vrh svetskih poslastičara. Zamišljam samo sve žene koje za slave prave nebrojeno vrsta sitnih kolača, umetničkih dela i to je kod nas najnormalnija stvar. Budimo ponosni na zlatne ruke naših žena i nemojmo toliko hitati ka svim tim izvikanim svetskim poslasticama koje samo imaju egzotična imena. Torte i kolači sa ovih prostora su vrhunske, to sada slobodno mogu da kaže. Jedina zamerka je što su možda previše slatke  i jake za strance, ali to se da udesiti. Bravo, svima vama i samo tako nastavite.

Moj zet, Austrijanac, je sa oduševljenjem pričao o Ruskom Caru, poslastičarnici staroj 120 godina u Knez Mihajlovoj ulici i rekao da je to najbolja poslastičarnica u kojoj je bio, a još je pohvalio i enterijer. Čovek je obišao ceo svet, a ono što mu se najviše dopada je u srcu našeg grada. Ruski Car ima veće cene poslastica, ali za takav užitak vredi izdvojiti svaku paru.


94 коментара:

  1. Joj, kako je sve doobro!Bravo za post!Prosto mi je sve toliko ukusno sa fotkica!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Na tvojim vojvođanskim poslasticama i Doboš torti u izvođenju tebe i tvoje mame austrijanci mogu samo da ti zavide.

      Избриши
  2. Htedoh reci...ti to nesmes raditi nama sto smo na poslu i ne doruckujemo!..)

    ОдговориИзбриши
  3. Morala sam popiti malo vode nakon svih ovih slastica..pa ti si stvarno super kada si mogla sve ovo da probas,a bilo je mnogo slatkisa.
    Znas Jelena meni se mnogi cude sto ne izlazim u restorane na vecere...jednostavno vjerujem u ono sto ja napravim jer sve sto sam daaavno ucila danas je poboljsano gotovim proizvodima kako bi se ubrzao proces pripreme,e to nije ono sto ja volim,a ja volim da se oznojim za svaki kolacic i nije mi zao...i da prelijepo izgledas !!:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mirjana, kao što je Tamara dole napisala i meni se čini da godinama postajem sve kritičnije nastrojena prema hrani u restoranima, a naročito poslasticama. Retko koja stvar može da me oduševi, a da se ovoliko razočaram u čuvene poslastičarnice koje ljudi širom sveta obilaze nisam mogla ni da sanjam. Tvoje torte i kolači su ne za 10 na skali od 1-5 već za 20. Jasno mi je da su naše torte preslatke strancima i da kako je Pota napisala jednom za Francuze ona mora da smanjuje količinu šećera u tortama i da ih učini nešto lakšim, ali tvoja Egipatska torta i sve redom poslastice vrede zilion Mišelin zvezdica.

      Избриши
    2. ps Mirjana slika je malo sužena da bi mi se uklopila u kolaž (nije namerno) tako da sam oduzela nekih 10kg od onih 5 koje kamera dodaje. ;)

      Избриши
  4. ne slažem se sa tobom Jelena . U austrijskoj i nemačkoj kulturi su zastupljene buter torte ... bilo fil , bilo kora. Naročito mi se svidja što se drže recepta godinama - postale su brend. E, sad je to već pitanje ukusa... da li ti se svidja ili ne. Ali što se tiče poslastičarnica , na veoma visokom su nivou. I svaki od tih poslastičara ima po jednu do tri mišelin ili gaultie zvezdu ... što mi možemo ovde samo da maštamo . I germani kad probaju naše torte pune pudinga, nisu baš oduševljeni :D čast pojedincima koji osvetljavaju naš obraz .

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sanja, da mi je neko pričao ni ja mu ne bi verovala, ali ako tri osobe probaju jednu te istu tortu i zaključe da je margarin, onda je margarin u Doboš i Esterhazi u Demelu. To jeste stari recept i ne može se menjati. Mišelin zvezdice ništa ovde ne znače. Eto ja sam se navukla i otišla u čuveni Demel i dala mu 0 zvezdica. Ja jesam kritična ali samo shodno kolačima koje sam probala i to u kućnim verzijama. Moja svekrva i mama nadaleko šišaju najbolje bečke poslastičarnice. Stvar je ukusa i ne odvraćam nikoga da ne ode u Demel ili Sacher. To se radi jednom u životu, ali evo kod mene je to bi i prvi i poslednji put.

      Избриши
    2. stvar ukusa . Ja sam navikla na njihove kolače i torte ... i uvek se oduševim ukusom ... koji je isti i ne menja se . Saher i punč su uvek isti ... berlinski vazduh takodje ... knedle su knedle ... a špetcle još uvek špetcle . Oni sve brendiraju i moraju se pridržavati recepta. Bila sam u Veneciji pre mesec dana i oduševila se pizzom , capućinom ...takvu ne možete dobiti u Beogradu ... koliko god se neko trudio . Primer kod švaba je omiljena torta sa milschmadchen ( neka vrsta šlaga za kafu ) , buter, jaja , šećer i brašno ... koja kod nas ne bi prošla . Svako ima svoj recept ... slažem se da i domaće je nekad bolje nego kupovno... ali svi smo mi amateri za razliku od vrhunskih patissiera . Ipak nam još fali malo šlifa ... idoli su mi Lafer , Cornelia Poleto i Amador ... te slike trebaš da vidiš :D

      Избриши
  5. Jelena, baš sam se neki dan sjetila tebe i što te nema, onda mi je na pamet palo da si ti u Beču. Baš mi je žao što si se ovako razočarala, slično sam doživjel ai ja prije godinu dana iako mi se čini da su se od tad još dodatno pokvarili. Izgleda da zaista te slastice igraju na kartu izgleda, a okus su totalno pokvarili instant praškovima za kreme i slično. Odali su se možda masovnom turizmu, ne znam u čemu je stvar...ali šteta. S druge strane, baš kao što kažeš, još si ponosnija i sigurnija na svoje kreacije i kreacije svojih kolegica i prijateljica. Ako ništa, ovo je bar pokazatelj u kojem smjeru ne treba ići. U svakom slučaju sam sigurna da ti je bilo jako lijepo i da ste vidjeli mnogo lijepih stvari te uživali jedno u drugome. Jedva čekam nastavak tvojih dojmova :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tamara, evo mene nazad i nikako da se svrtim i sve obavim, pa me nema na blogovima, a mođda me još neće biti neko vreme kako svari stoje. Iskreno, mislim da nije turizam u pitanju već smo mi ovde toliko toga dobrog probali da su standardi porasli. Istina, na svetskoj promociji treba raditi a za to je država odgovorna, ne samo pojedinci. I ja sam postala kritičnija i ne mogu svašta da pojedem, tj. pojedem iz učtivosti ali imam sa čim da uporedim. ma svaka vama čast svima na desertima iz vaših kuhinja i samo tako nastavite!

      Избриши
  6. Sanja ima drukčije utiske, ja ne znam ponekad se zapitam je li nas blogiranje i toliko isprobavanje velikog broja recepata učinilo snobovima, ali ja sam totalno postala kritična prema kolačima u slastičarnama i drugdje i stalno analiziram svaki mogući okus...

    ОдговориИзбриши
  7. Анониман15. март 2012. 10:57

    Svaka cast Jelena. Ipak smo mi (sa ovih prostora) vrednice, nije nam nista tesko i spremne smo da ucimo... puno te pozdravljem. Vesna iz Beograda (Zvezdara)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jesmo Vesna! Valjda kad čovek nema mnogo, pa se snalazi dodaje i oduzima nastanu prave stvari. Žene sve manje i manje prave kolače u kućnim verzijama, sve je više fondan torti i veštačkih ukusa ali ipak su se stari recepti zadržali. Naša Vasina torta po meni spada u vrh svetskih torti.

      Избриши
  8. Slatka si skroz sa tim entuzijazmom za isprobavanje slatkisa. :))

    Mi smo proslog leta proveli u Becu 10 dana i nisam skoro nista isprobala iako sam planirala. Jednostavno me popustila zelja. Klopali smo samo strudle u basti senbrunskog zoo vrta i to je apfelstrudel, koju je Deki narucio, bio preslatka, dok je moja topfenstrudel bila super.

    Od slatkisa sam klopala fantastican sladoled na kugle i to na dva mesta. Na Schwedenplatz-u (1.Bezirk) i u Mriahiflerstrasse u Bortolotti poslasticarnici. Inace se navukoh na becki melanz, sjajan napitak.

    Kloplali smo na raznim mestima, a najbolje u Prateru u kafancetu gde smo jeli svinjsku kolenicu uz salatu od bele rotkve, pa uz ren i jos neke umake, njihova fenomenalna peciva i nezaobilazni budvajzer.
    Po preporuci smo klopali na jednom (kazu cuvenom) kiosku koji nosi naziv Leberkase njihove njihove cuvene Käsekrainer, opet uz pivce. :)) Samo sam zaboravila gde je on tacno, mislim da je tu u blizini Albertine.
    Uglavnom imaju dobru klopu ali slatkise treba zaobici. :)))

    Slazem se da su nase domacice neprevazidjene, samo sto su nasi recepti prilagodjeni da budu fantasticno ukusni i socni. ;)

    Bec svakako treba posetiti, predivan je grad i ima se sta videti. Stavrno smo se nasetali i videli ono najbitnije. Mene je takodje odusevilo i puno parkova svuda po gradu, Naschmarkt, koji smo posetili jedne subote i savrsen prevoz.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kucala sam dva puta, privu put sam greskom stisla dugme 'back' na browser-u pa sad vidim da sam u drugom kucanju izostavila da napisem da je izvestaj odlican i da sam sigurna da si ste se super proveli.

      Избриши
    2. Tanja, ja sam se studiozno spremila kao školarac za isprobavanje slatkiša, a ono šipak. Pošto smo bili u gostima nismo eksperimentisali sa hranom iako smo probali po preporuci na Schwedenplatz-u kasekrainer (kobasica punjena sirom) i ona je bila odlična. Sladoled sam videla isto tu ali jednostavno bilo je hladno a ja nisam mogla više da uinem, a onaj u Barlotti poslastičarnici i na kraju Grabena gde je sada Julius Main sam ranije probala. Stric je spremao njihove knedle,pa oako mi ispadnu kako treba eto posta o njima. Beč je zaista prelep i ako možete reba ga posetiti kada sve oslista od Maja pa nadalje. Nama se ovoga puta zalomilo lepo, vedro i hladno vreme ali bez zelenila. Na Nachmarkt-u smo bili, protrčali, jer da sam krenula da šopingujem ne bi me pustili preko granice. O pijaci u sledećem postu. Ja sam bila oduševljena njihovim suhomesnatim proizvodima, hlebom i sirevima. Na tome bi mogla živeti. Naravno vratila sam se sa mojim punschkraftenima rozim minjončićima sa rumom u koferu, a kad skinem recept objaviću. Neki kažu da ti rozi minjoni trebaju da budu zaštitni kolač Austrije, ja se apsolutno slažem.

      Избриши
    3. Eto mi smo minjone propustili :(
      Nasa priprema je takodje bila studiozna ali smo se najvise fokusirali na kulturne spomenike, Deki na antikvarnice, a ja delimicno na soping, posto nam je to bila prva poseta.
      Uglavno sad kad svedem utiske, dosta toga smo propustili i nisam kupila gomilu toga sto sam planirala ... od zacina i pribora za kuvanje. Ipak su muzeji bili na prvom mestu. Imali smo srecu da je u to vreme bila u Albertini postavka 'od Pikasa do Monea' tako da smo iskoritili priliku i posetili smo jos svasta nesto. Bili smo krajem jula ali smo zakacili uzasno vreme. Prvih par dana je bilo super a posle hladno, jedva 15 stepeni i kisa ali nas to nije sprecilo da prepesacimo Bec. :)
      Jedva cekam izvestaj sa pijace!

      Избриши
    4. Punč minjoni su ti ovi http://www.wienerpunschkrapfen.com/en i sigurno si ih primetila. Ima ih u obliku minjona i kao torta. U Albertini su bili impresionisti tokom našeg boravka, jedna od najlepših postavki. Samo je jedna Moneova slika uživo bila vredna posete Beču.

      Избриши
  9. Krasan post! Uvjek volim čitati postove, mišljenja food blogerica o njihovim izletima u inozemstvo! Sve si tako lepo opisala! Žao mi samo što si bila razočarana....ja nisam još probala njihovih tradicionalnih torta...

    A jesam probala Doboš in Esterhazi torticu u Budimpešti, u Gerbeaud poslastičarni i bile su jako dobre, a očekivala sam da če biti odlično odlične :).

    Doči če još drugi dio avanture u Beču? :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U Budimpešti sam bila davno na ekskurziji sa gimnazijom ali tada nisam ni znala za Gerbeaud niti mi je to tada bilo interesantno. To bi bila obavezna usputna stanica u Pešti. Verujem da su Doboš i Esterhazi bile dobre, a ne odlične, posle ovog pohoda apsolutno verujem. Sledeći deo avanture - Naschmarkt.

      Избриши
  10. Kad sam vidjela naslov posta, već sam krenula po notes za bilješke da zabilježim ono što ćeš nam preporučiti. A kad tamo, nemam što zabilježiti osim štrudle od jabuka. Kaže se da je svako zlo za neko dobro, što potvrđuje i zaključak u tvom postu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Baš tako, sada više cenim svoj rad i trud u kuhinji i skidam kapu svima vama vrednicama.

      Избриши
  11. cESTO SE DESAVA DA OD BECEGA OCEKUJES MNOGO VISE, TO JA VRLO DOBRO ZNAM, PA NA KRAJU NE BUDE NISTA NAROCITO, TAKO DA TE RAZUMEM STO TI SE NE SVIDJA!
    Ona punc torta...taj mi treba receptic, bas takva je extra savrseno izgleda!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vera, e tu Punsch tortu sanjam već 10 godina i donela sam minjone u koferu, evo ih čuče u zamrzivaču i skupljam i skupljam recepte, iako ih je malo. To ti je mešavina ona crna izdrobljene biskvitne kore, otopljene crne čokolade, džema od kajsije i ruma, ali glazura nije kao za rozen, ona se kod njih kupuje. Kad napravim nešto približno objavljujem.

      Избриши
    2. Moraćeš ti meni komplet recept da pošalješ na mail...da pravimo!

      Избриши
  12. Odličan post. Bila sam jednom u Beču i probala štrudlu od jabuka. (ne sjećam se imena caffe-a). Sjećam se da je bila blago rečeno obična. S druge strane, u jednoj njihovoj tipičnoj gostionici u Grazu sam jela za desert štrudlu od jabuka i oduševila se. Zaključak: većina tih slastičarnica živi na račun slave, a čini se da ne ulažu u kvalitetu. I ne mogu vjerovati da je margarin tradicionalni dio recepta za kolače čije porijeklo se veže u Habsburšku monarhiju. Margarin je proizveden u labosu 50-tih godina prošljog stoljeća ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slažem se da je margarin novotarij ali šta da radim kada mi je tog ukusa, jednostavno magarin onaj najgori koji miriše koji se oseti u kolaču. Probali smo svi jedno te isto parče torte i došli do zaključka da ili je margarin ili nešto slično veštačko. Da nisam toliko kukala da idem u Demel i celu šetnju orjentisala oko Demela toga dana ne bi ja ni pojela svoje parče do kraja, a to se gotovo nikada ne dešava.

      Избриши
  13. I ja sam se u Beču razočarala i slatkišima i slanišima. Izgleda da nisam germanski tip:)
    Skroz te razumem.
    Zapamtiću gde ne treba da se sladim u Beču:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Znači nov blog na listi http://hlebilale.blogspot.com/
      Nevena, samo svrati u prodavnicu hrane i tamo gde stoji hleb kupi pakovanje punschkraftena, to je bečki kolač koji kažu da treba da bude zaštitni kolač Austrije. To ti je minjon verzija ove punschtorte na slici. Ako voliš rum, ako ne voliš onda ih preskoči.

      Избриши
  14. Zanimljiv post :) Bila sam u Beču u srednjoškolskim danima, ali se tada nisam zanimala za slastice :/ Što se tiče budimpeštanske Gerbaud i njihove Doboš tortu i mogu reći da je meni bila fenomenalna, a i njihove praline koje sam tamo kupila :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gerbeaud mi je na spisku, jednog lepog dana kada se zaputimo u Peštu, ali onako polako a ne kao na ekskurziji đačkoj kad nas samo izbace iz autobusa i kažu da se vratimo za 4 sata.

      Избриши
  15. Neka od tih razviknih mjesta, bez obzira radi li se o restoranu ili slastičarnici, nerijetko žive na račun stare slave i na račun onih koji su došli izdaleka, platili skupo i onda ne mogu samima sebi priznati da su razočarani ... i tako se krug nastavlja.

    Za sve ove godine u Italiji, ne znam jesam li svega nekoliko njihovih kolača uvrstila na svoj stalni repertoar. U slastičarnicama na prvi pogled ispada da izbor postoji, ali je na drugi pogled zapravo vrlo oskudan. Više volim neke regionalne osobitosti isprobati, dok recimo štrudle zaobilatim u širokom luku jer to nema veze sa štrudlom od vučenog tijesta.
    Margarin u kolačina, kreme od instant prahova su nedopustivi uz cijenu po kojoj se nude, tako da, na stranu očekivanja, u potpunosti razumijem razočaranje. Nije riječ o gladi ili želji za slatkim; otići na takva mjesta je i prilika za učenje, a na kraju shvatiš da nemaš što naučiti od onih kojima nije neugodno prodavati rog za svijeću.

    Što se pak tiče "naših" kolača, ima fantastičnih recepata, kompliciranih izrada, bogatih sastojaka, ali ... blogovi daju pogrešnu sliku jer food blogeri imaju sklonosti i ljubavi prema kuhinji. Osnovna zamjerka "našim" receptima je prevelika količina šećera koji ubija doživljaj. Ovo naravno vrijedi za kolače rađene u kućnoj radinosti, jer bojim se, kada bi netko krenuo napraviti pregled slastičarnica po npr. Zagrebu ili Rijeci, ne bismo mnogo bolje prošli od Bečana u tvom postu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Roman Tales, slažem se i mislim da čak nisam ni bila oštra u ocenama, ali sam fascinirana hvalospevima na netu ovih poslastičarnica. Stranci se uglavnom žale na to što moraju red da sačekaju dok ih ne smeste u Demel ili Sacher, ali Bože moj 5 minuta čekanj nije bilo strašno. Žale se na cenu kolača, jer 4 evra nije malo, a obzirom da se tu plaća i lokacija nije ni strašno. Evro gore dole nije problem, ali da su kolači fantastični. Ono što mene čudi što je većina oduševljena Esterhazi tortom i Doboš tortom iz Demela a ja naprosto ne znam šta ti ljudi uopšte jedu. Probala sam ja američke torte i one su mi lepše odovih izvedbi. Naprosto, pomislim da smo mi ovde pomalo razmaženi u blogerskim vodama jer su nam standardi visoki, ali ja moje zaista ne mogu da spuštam. Nije više ni stvar ukusa da li se nekome nešto dopada ili ne dopada, već je stvar kvaliteta i činjenice da je nešto naprosto nejestivo. U Beogradu je moda cheese cake-ova, tart-eva, mus kolača, suflea i tako tih đakonija, ali ajde i to da razumem. Ima par mesta gde se prave stvari daju pojesti i pored svih tih novotarija, a čak su mi i naše izvedbe svih tih in poslastica bolje od originala.

      Избриши
  16. Sa vrlo sličnim dojmovima sam se i ja vratila iz Beča. Naše slastice su zakon, zakon.

    ОдговориИзбриши
  17. Odličan ti je ovaj prilog, uživala sam u tekstu i kolačima!

    Lijep pozdrav!:)

    ОдговориИзбриши
  18. Naišla sam na ovaj blog sasvim slučajno, tražeći nešto. I moram priznati da mi se sviđa komentar o slastičarnicama. Ja, doduše, nisam isprobavala kolače u Beču makar sam tamo bila nekoliko puta (ali zadnji put prije nekoliko godina). U rijetkim sam slastičarnicama našla kolače koji mogu zbilja privući moju pažnju. Isprobavam ih sve više, obilazim češće, ali instant kreme i gumenasti biskviti prerađeni da se ne bi isušivali, grozan okus margarina i još puno toga, sve su češći u kolačima pa moram baš dobro tražiti da nađem nešto zadovoljavajuće. Nema mi goreg nego kad osjetim margarin u kremi koja postaje premasna, kad je biskvit prevlažan ili kad kreme nemaju onaj pun okus, već osjećaj da jedem prah.
    Jako cijenim kolače i ostala jela napravljena s "pravim" sastojcima, jela prilagođena podneblju, prilagođena određenom stilu kuhanja da svaki sastojak dođe do izražaja, da su okusi umjereni kada je potrebno, ali i da izazivaju osjetila.
    Puno pozdrava :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Anja, još jednom dobro nam došla i verujem da ćeš se brzo odomaćiti na našim blogovima. Mi smo ti jedna velika i vesela zajednica usko povezana i vrlo, vrlo brbljiva. Najbolje je praviti u kućnoj izradi stvari koje voliš, a pošto je sad internet neiscrpan izvor informacija nema tog recepta koji se ne može napraviti uz pomoć tehnologije.

      Избриши
  19. Meni je stvarno žao sto si se razočarala. Mislim da dosta često imamo prevelika očekivanja od poznatih poslastičarnica i da je u tome problem. Da smo snobovi u vezi hrane ,jesmo. Očekuješ nešto bolje od onoga sto kući napraviš ali često nije tako. To što je većina oduševljena, neka te ne čudi. Većina i kući jede slatkiše sličnog ukusa, a ovde su im još i lepo prezentovani pa im je doživljaj potpun. Jedva čekam nastavak dogodovština. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zoko, slažem se, apsolutno se slažem. Samo mi je žao što se naši stari kolači ne nalaze na spisku kolača u poslastičarnicama. Zamisli da uz kafu dobiješ jednu malenu vanilicu, gušt pravi, uživancija, a da ne pričam kakav bi to ugođaj bio za strance. Hitamo novinama a zaboravljamo na staro. Ovde smo na prostorima gde se uticaj Austro- Ugarske i Turske tako lepo isprepleo pa imamo najbolju ponudu kolača. Ko voli slatko, preslatko, manje slatko, ko voli savijače, dizana testa, ko voli voćno, kremasto, jako, lagano, ma svega ima.

      Избриши
  20. Sa uživanjem sam čitala post i nisam se iznenadila zaključkom. Pre nekog vremena stigla mi je originalna Sacher torta i bila sam i više nego razočarana... suvo, preslatko, od gore tona šećerne table a ne čokolade... I mislim da generalno po restoranima i fensi mestima ne možeš jesti tako lepo i kvalitetno kao kod svoje kuće ;). Svaka čast ljudima koji prave brend od svega i svačega ali ipak domaće je domaće... Ne jedem po poslastičarnicama (svaka čast na količini probanih torti) ali mislim da bih bila razočarana jer je normalno da zakinu gde god mogu i da uvale manje kvalitetan sastojak tako da... uopšte se ne "palim" na jedenje "napolju" uopšte... nekako sam se vremenom promenila po tom pitanju tako da mi je sad mrsko popiti i kafu negde gde ne znam ko je i kako sprema ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Olivera, sećem se tvog posta od pre 2 godine i manje od toga, leto 2009, kad si pisala o hrani u restoranima na crnogorskom primorju, mislim i kako si u bašti restorana videla kako se priprema hrana. Kad bi samoo znali da i većina fensi splavova ne poseduje toalete ze osoblje, a ne mogu koristiti one za goste, niko više tamo ne bi ni kročio, a kontrola, e ko nas pita za kontrolu istih, kad sve prolazi.

      Избриши
  21. Dobrodosla nazad, sjajan post. Kolaci divno izgledaju, bez obzira na sve. Mozda nemaju bas previse masnoce i secera kao nasi. Inace, nisam nikad bila u Becu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gordana, Beč je predivan grad, sa kulturno-istorijskim centrom koji možeš da prešpartaš bez prevoza i autobusa i uzduž i popreko. Svako iskustvo je za nešto dobro kako narod kaže, pa tako i ovo.

      Избриши
  22. Znači Jelenče - lakovano spakovano, što bi naš narod rekao:-))) Sad ću ćerki da pošaljem link za ovaj post, bila je očajna što na povratku iz Berlina, dok su gluvarili po Beču više nije imala love da nam kupi Saher. Za mene bi isto bilo veliko razočarenje - nedovoljno slatki kolači. Nekad mi je bilo najveće zadovoljstvo da uzmem u 'čokalijskoj' poslastičarnici, tulumbu i da je umačem u šampitu:-))) Zado sad smem smena pa na uštap da pojedem nešto slatko:-(((

    Čekam ono što me najviše zanima, za mene neprikosnoveni RUM ILI TI PUNČ MINJON!:-)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vesna, i bolje što nisi dobila Sacher. Odi na sajt Sachera tamo imaš i katalog, on line shop da vidiš cene i padneš u nesvest. Minijatura je 16 evra, doduše lepo spakovana. Sreća pa sad ima svih dijetetskih zamena za kolače ali znam, nije to to. Ja sam svoju glad za tim punch minjonima utolila a rođaci su napunili frižider njima i pre nego što sam stigla, pa me malo prošla želja. Za početak ako neko želi postoji jedna verzija torte Dr Oetker koja možda liči ali ja bi tu dodala više istopljene čokolade da bude tamnija

      http://www.oetker.rs/oetker_srb/html/default/debi-7l3bpd.srb.html

      Избриши
  23. moram priznati da mi je zlo kad vidim što si sve slatko isprobala, ne pojedem toliko kolača u godini dana :D nikad nisam voljela kolače iz slastičarni, ni ne sjećam se više kad sam zadnji put i probala neki iz slastičarne, mislim da bih ja u beču više hodala po dućanima tražeći kuhinjska pomagala :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Leeloo, da znaš kad pogledaš slike onda se zaista čini mnogo. Suprug i ja smo uvek poručivali različite kolače pa probali od svakog po malo, a na rasporedu je bila jedna poslastičarnica i nova bečka kafa na dan, plus kolači kad se vratim kući, plus rum minjoni uz doručak. Sreća pa smo toliko šetali da se vaga nije skroz pokvarila kad smo se vratili. Sad samo voće i povrće.

      Избриши
  24. Jelena, kad si mi poslala poruku, a onda nakon što sam ovo detaljno i iscrpno pročitala, mogu ti samo reći da mi je žao što te Bečke slastice nisu oduševile. Znam kako je to kada ideš u svijet želeći probati ono tradicionalno nekog mjesta, ono o čemu se stoljećima priča, i onda se razočaraš. Volila bi ti reći da nije sve za svačiji ukus, ni ja čak ne volim sve. Ali to ti ne mogu reći iz jednostavnog razloga jer pratim tvoj rad i tvoje kuhanje i sigurna sam da si prema svemu ovome bila objektivna. Čitam komentare i drugih cura, a sjetim se onda i mog vjenčanog kuma koji je prije dvije-tri godine bio u Beču dok mu je otac gore bio veleposlanik, pa kada je rekao da njegova mama pravi bolju Sachericu :) Usprkos svemu, drago mi je što si imala iscrpan apetit i entuzijazam za isprobavanjem svih slastica, a usprkos svemu, pa makar mi se naručeno i ne bi svidilo, ja bi svejedno tila probat sve što si i ti isprobala. Ne znam, jednostavno sam takva da se doma ne bi mogla vratiti iz Beča a da nisam probala čuvenu Sacher tortu :)
    Fotke su divne i hvala ti na izvještaju :) Usprokos ovom kulinarskom dijelu, nadam se da si se lijepo provela s obitelji i da si ovaj treći put doživila novi, moderniji Beč u novom svijetlu :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Majo, divno smo se proveli iako Beč u ovom periodu nije sijajo u svoj svojoj lepoti i raskoši jer nije bilo cveća i zelenila. Da ih vidiš kako na minus 5 već prčkaju i režu i sade i kopaju po gradu i oko dvorca Šembrun, da bi sve bilo šareno i mirisno i perfektno kad se rascveta.

      Nije mi žao što sam sve probala, ali tazumem ljude kad pišu recenzije, jer se nekako ravnaš po tome šta si već probao i na kakav kvalitet si navikao. Naše žene su skupile kolače iz Austro-Ugarske i Turske na jednom mestu prilagodile ih, promenile, ulepšale i ono po čemu smo mi poznati da torta mora biti bolja od komšinicine e to je valjda doprinelo da smo vrhunski u poslastičarstvu. Možda ja cenim na osnovu ljudi koje znam koji spremaju božanstvene kolače i torte, a znam, ima onih koji nikada kolač nisu ispekli i ne pada im na pamet to da urade kad sve ima da se kupi. Nisam ni oduševljena bečkim kafama, ali avaj, kako da pojedeš tortu bez šoljice fine tople kafe.

      Избриши
  25. Анониман15. март 2012. 20:25

    Prvi put komentarišem,iako sam dosta puta bila na ovom blogu. svaka čast za iskreno napisan tekst. slažem se sa svakim vašim komentarom. ljudi misle da sve što je strano i tudje da je bolje,a najobičniji kolač iz kuhinje bilo koje domaćice bolji je i kvalitetniji od kolača i torte iz najpoznatije poslastičarnice. iako tvrde i ,,brane,, se sa tim da su to stari i recepti koji se ne mijenjaju...sve su to industrijski proizvodi iz vrećica tipa dr oetker...ubaci vrećicu u vodu i gotov krem i biskvit. i ja sam se mnogo puta razočarala u isto tako izvikane specijalitete. ali ima i različitih mišljenja,nekome se i taj vještački ukus svidja...
    pozdrav iz slovenije. sve najbolje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Aninimna, drago mi je da te je ovaj post podstakao da ostaviš komentar. Malo je blogova o hrani koje posećujem iz Slovenije jer ih nešto nisam našla, ali bi volela da znam više o vašoj kuhinji. Vi ste blizu Beču pa ste za očas posla na kafi do njih. Što je najgore od svega ne volim da kritikujem, ako mi se nešto ne dopada, Bože moj,ukusi su različiti ali ovo nisam mogla da prećutim. Čitala sam toliko hvalospeva o Demelu a niko ne deli moje utiske. Čak sam i gledala kroz staklo tetu kako se muči i pola sata dekoriše nekim zelenim tufnicama najobičniju tortu prekrivenu šlagom. E ovaj kolač
      http://www.cinnamonandthyme.com/2012/02/prekmurska-gibanica.html
      to moram da probam

      Избриши
  26. Ne mogu ti opisati sa kolikim zadovoljstvom sam pročitala ovaj post. Upravo ovakve priče sa putovanja volim. Žao mi je koliko i tebi što si se razočarala u Bečke poslastice. Na slikama sve izgleda tako sjajno ali očigledno da poslastičarnice prave ove torte i kolače više za gledanje nego za jelo, ali ako ne probaš ne možeš ni znati. Nadam se da ti je sav ostali provod po Beču bio lep i prijatan. Hvala na ovako iscrpnom izveštaju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Shacky, provod je bio odličan iako i dalje ne možemo da se naspavamo i noge odmorimo ali tako je to kad čovek želi sve da vidi. Baš tako, dok ne probaš, ne možeš znati, a ni ceniti šta sam praviš i jedeš kod drugih. Kad se setim samo tvojih torti za venčanje ako me pamćenje dobro služi. Bravo!

      Избриши
  27. Bas mi je zao sto si se razocarala. Ali desava se. Sada si barem sigurnija u sebe. Od svih tih torti ja bih jedino (i pored losih komentara) probala Sacher. To mi je ubedljivo najomiljenija torta i ne bih mogla da je ne probam.
    A kometari za pusenje su na mestu. Zimus kada smo bili u Nemackoj ja nisam mogla da verujem da svi i svuda puse. Stvarno to nisam ocekivala! Oni imaju one grozne akvarijume po kaficima i restoranima i bila sam jako srecna sto nisam vise pusac. Osecala bih se grozno tamo...
    Iscekujem dalje izvestaje, bas me zanima kako si dozivela ostalo :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sanja, za Sacher sam čula da nije nešto ali sam kao i ti otišla pripremljena na najgore pa se bar malo iznenadila da je iole jestiva. Njih razumem da ne menjaju recept i da aje ta torta nekada davno bila hit nad tortama jer je bila nešto sasvim novo, ali ostala ponuda u malenom izlogu me je razočarala. Najviše me je fasciniralo da gledam bečlije kako ispijaju svoj Vienna melange i posmatram ture Japanaca kako sa vodičima prave red ispred poslastičarnica. Da znaš da je bilo ljudi koji uredno šopinguju u tim prodavnicama poslastičaarnica za paprene novce suvenire slatke. Sve lepo upakovano, a unutra jadac.

      Избриши
  28. Ja se pitam sto te nema a ti skitas :)
    Zao mi je sto si se razocarala,ali sad ce tvoj dragi jos i vise da ceni tvoje poslasticarsko umece.
    Ja ne volim da jedem napolju.Kao sto kaze Olja,cak i kafu ne volim da popijem ako ne znam ko je sprema i kako.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Baš tako Irena, dok ne probaš tuđe ne znaš koliko je tvoje dobro, a moje poslastičarsko umeće je prosečno. KIad bi znali kako se peru šoljice i muvaju kroz vodu pili bi kafu samo iz onih papirnih iz Meka. Bolje da ne znamo.

      Избриши
  29. Kako bih ti rekla, a da ne zvučim pretenciozno: nekako sam i očekivala da to neće biti - to! Vrlo sam svesna da retko, retko gde možeš pojesti pravi kolač ili parče torte, a da to nije kod kuće (svoje ili kod neke proverene domaćice). Sve je iskomercijalizovano, svugde se gleda da se uštedi, često, nažalost, na uštrb kvaliteta. Meni je Beč najlepši grad koji sam posetila i mnogo sam srećna kada boravim u njemu, tako da mi je kolač - tek uzgred. Saher - 'leba i džema torta, ja to znam, ali je uvek poručujem, samo zbog gušta. U Beču ne možeš da omaneš sa bečkom šniclom (bar se meni nije desilo), a sve ostalo je diskutabilno.
    I da ne nastavimo sa talasom razočarenja: ni ne pokušavaj u Ruskom caru sutra da naručiš Esterhazi - ni blizu tvojoj, veruj mi (e, tu sam se ja bila prešla).

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tanja, meni je u Beču bio treći put sada, a poslednji put sam bila pre deset godina. Meni se dopada što je srce grada tako maleno i medeno da možeš sve peške da vidiš. Nije bilo cveća, ni bašti, prelepih vrtova, ali Bože moj neki drugi put. Probaj Esterhazi u Teatru mislim da se sada tako zove preko puta Narodnog pozorišta u staklu na dva sprata, glede pravo u njega, tj. kod konja ali sa strane pozorišta ne ono odurno čudo u staklu u dijagonali. Pre dve godine sam tamo jela Esterhazi i bila je fina.

      Избриши
  30. Imaš pravo i ja sam jako bila razočarana Sacher tortom u Beču kao i u Budimpešti Gerbeaud slastičarnicom i kolačima koji samo na izgled izgledaju jako lijepo a okus je ostao negdje putem, zapravo šteta za njih jer im je ostalo samo razvikano ime i velike cijene

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uprkos i cenama i kvalitetu imaju sjajnu posetu, ali šta da se radi ostaje nam samo promocija domaćih proizvod i u Hrvatskoj i u Srbiji, a ovi blogovi i jesu na neki način promocija.

      Избриши
  31. Zato je izbjegavam razvikana mjesta i razvikane recepte jer se na kraju uvijek razočaram. Zapravo, još uvijek nisam naišla na slastičarnu u kojoj bi mi kolači bili ukusniji od onih koje ja sama napravim ili isprobam kod članova obitelji ili prijatelja. Uglavnom su im kolači ili preslatki ili bez okusa. Žao mi je što si se iz Beča vratila s lošim dojmovima, ali barem sada više cijeniš ono što imaš kod kuće. Svako zlo za neko dobro ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Baš tako, sad znam šta jedem kod kuće. Ranije na putovanjima nisam mnogo obraćala pažnju na hranu, ali sad od kad blogujem tu se nešto prelomilo pa sam počela da tragam za nekim drugim kulinarskim doživljajima. Iako i kod nas bi čovek zinuo kad bi video šta sve ljudi mute i jedu kod kuće, ali to je već stvar ličnog ukusa. Ko želi uvek može da zatraži recept, ko ne zna uvek da pita ili da kupi pravu stvar.

      Избриши
  32. Draga Jelena,

    Do detalja si docarala stvarno stanje stvari, ovoga puta kolaca ! I to nije samo tako u Becu. Uopste, na zapadu su mnoge stvari precenjene, ime i trend su ti koji zapravo kreiraju cenu, ali ne i kvalitet. Ja jos nisam dozivela da moj sin, koji je inace veliki ljubitelj slatkisa, do kraja pojede tortu u nekoj poslasticari u Norveskoj. I ne samo u Norveskoj, tako je bilo u svim zemljama koje smo obisli, osim zemalja nastalih iz stare Juge, Poljske, Madjarske i Turske. Gde god da smo otisli, pola parceta torte moralo je da ostane netaknuto ! Nema sansi da mogu kupiti tortu i da je on proba, sve moram praviti sama kuci. Potpuno se slazem da su nase torte najbolje, i bez preterivanja, nase su zene jako dobre domacice. Tu dileme nema. Kada ovo kazem, mislim pri tom na one koje u svojim receptima nemaju " dva pudinga i margarin, pa preko fondan " vec na one koje su ozbiljno posvecene kulinarstvu !
    Hvala sto si prenela utiske !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Svašta može da se zakamuflira u tortu ali ako nije lepo ukomponovano sa merom i razlogom onda se oseti, a nekad i lagani filovi sa slatkom pavlakom i voćem mogu da prođu ali uz određenu podlogu. Ja ne bi mnogo očekivala da sam negde drugde u Evropi tražila klasične torte, pre bi se orjentisala na lokalne specijalitete, ali od kuhinje koja nam je podarila sva ta zadovoljstva koja jedemo danas sam očekivala mnogo više.

      Избриши
  33. Uzivala sam kao i uvek u tvom postu i fotografijama. Zao mi je sto nemam stampac jer sam shvatila da bih tvoje postove sa punim uzivanjem citala na mojoj lepoj terasi ili basti pijuckajuci kafu. Ako uskoro kupim stampac (sto nije planirano) to ce biti zbog tvojih postova. Ekran mi inace ne daje taj pun ugodjaj, na zalost.
    Jesam iznenadjena tvojim razocarenjem, moram priznati. Prvo sam pogledala fotografije i bila sam spremna cuti slikovit opis rajskog uskusa. Kad ono corak. I ja sam se razocarala. Svakako planiram ici za Bec ali za razliku od tebe sada nemam nikakvih ocekivanja. Mozda se tako i iznenadim i hvala ti na tome.
    Moram priznati da iako sam gurman i za slanim i slatkim kada se nadjem u nekom restoranu, poslasticarnici vise uzivam u celokupnom ambijentu, drutvu sa kojim sam i prosto uvek nadjem neki makar i mali detalj koji ce me zadovoljiti.
    Sto se mene tice racunam celokupni utisak a kolace i torte kao i svi ipak volim domace sa puterom, orasima i slatkom pavlakom. Nikako zamenama. To nam je valjda ovde svima zajednicko.
    Molim te da sto pre napravis tu Rum tortu, posle tvog posta kriziram.
    Puno pozdrava i dobro nam se vratila :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E baš si me nasmejala sa ovim štampačem. Ja bi rado štampala mnoge slike i priče sa blogova ali najmanje moje. Tu si u pravu oko ambijenta, i meni je bitno sa kim sam i da li se negd osećam prijatno kakva je usluga a z ahranu manje više, ali kad ciljano odem na neko mesto koje slavi za svetski poznat lokal onda očekujem vrhunski ugođaj. Mislim da ovde nije reč o štednji na materjalu, već jednostavno da je tako. Kod nas je problem da li su poskupeli orasi ili bademi pa se onda femkaš šta da staviš u tortu shodno rodnoj godini, da li ima ili nema putera, ali kod njih su stvari fiksne, i mislim da je pre stvar takvog ukusa. Mislim da bi se onesvestili od jačine naših torti. Jedno parče dovoljno za ceo dan.

      Избриши
  34. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  35. Draga Jelena, kao prvo - jako mi je drago da si se vratila i da ste se lepo proveli...
    Ja nikada nisam pojela ukusan kupovni kolac. Cak ni kod nas... U Becu sam bila, ali nisam probavala slatkise. Nemam ni zelju, posebno posle tvog odlicnog izvestaja!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Razumem te Miki. Najbolje je iz mamine kuhinje. Ne gnušam se ja na želatin ili gotov fondan ili slične stvari, volim i teške i lagane kremaste kolače, voćne i čokoladne, ali ovo je ispod svakog nivoa.

      Избриши
  36. Jelena, super si nam prenjela dojmove iz Bečkih slastičarnica. Meni je od zadnjeg puta u sjećanju ostao Demel i ova doboš torta koju sam htjela probati, ali je isprobavanje ipak ostalo za drugu priliku. Kako se čini nisam puno propustila iako mi i ovdje kod tebe opet izgleda primamnjivo.
    Istina je da se često razočaramo u neke, posebno razvikane, slastice. Jednostavno, imamo neke standarde i stalno ih podižemo tako da nam ne mogu prodati baš sve što je na izgled lijepo, a ispadne da je uglavnom tako, puno pažnje oko izgleda a malo manje oko kvalitete okusa.
    Iz Beča pamtim Imperial šnite koje sam jela u kavani Imperial hotela, bile su i ostale na prvom mjestu.
    Slažem se da se na našim prostorima rade odlični kolači, baš ono pravi, punog okusa. Iako često znamo reći kako su puni šećera, masti, ...., danas nam možda jesu, ali nekada to nije bio toliki problem, a ja se i danas uvijek najradije vratim pravom, starom domaćem kolači ili torti.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Stari domaći kolači upravo tako, ali ništa staro u njima nema jer sve puca od ukusa i aroma. Branka ja više želju za isprobavanjem slatkiša nemam ali su mi i dalje omiljene ove rum torte i kocke, a dobro to je subjektivna stvar jel volim rum. Čitala sam i tvoj Beč putopis pred put da pohvatam neke preporuke.

      Избриши
  37. Dobro nam dosla i mogu ti reci da mi je bilo veoma zanimljivo procitati utiske iz prve ruke, jer nisam dosad imala prilike da posetim Bec. Bez obzira sto su cuveni poslasticari mozda zatajili ovog puta, opet je lepo videti vitrine sa slatkisima i kako se to tamo "preko" radi, mozda dobiti neku novu ideju... eto, dopao mi taj topli umak posluzen uz strudlu od jabuka.:)) Verujem da jos uvek sredjujete utiske i jedva cekam nastavak tvog posta... a ako jednog dana budem otvorila neku malu poslasticarnicu, obecavam da cete mi biti prvi gosti.;)))) Puno te pozdravljam!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da znaš da sam se oduševila kad sam stigla i videla tvoju štrudlu. Ja nikako da je napravim ponovo, davno sam je pravila ali ne sa ovim umakom. Mislim da je to umak na bazi žumanaca kuvanih na pari sa šećerom, pa još malo mleka i slatke pavlake sa sve sočnim delom šipke vanile i zrncima. Bez prave vanile ne valja. Ako otvoriš slatki kutak evo svih nas kod tebe, ne brini, a reklamu ćemo napraviti najveću koju je video internet na blogovima.

      Избриши
    2. Dobrodošla nazad, ma najlepše je ipak kod kuće ;)) Sličice su divne a i torte ovako na oko (praviću se da nisam pročitala post). Žao mi je što si se razočarala, bojim se da se to i meni ne desi na mom putu u Pariz. Iščekujem odlazak na taj put celog svog života i mogu ti reći da se bojim razočarenja.

      Избриши
    3. Aleksandra, ma u Pariz se sigurno nećeš razočarati, a u poslastice e to već ne znam. Dobro se informiši, pročitaj postove blogerki koje su tamo bile, i malo pročešljaj na netu. Slatka kuhinja je stvar ukusa tog podneblja ali slana, e tu se nećeš razočarati, pa makar fantastične bagete jela ceo dan.

      Избриши
  38. Svaka čast Jelena na ovom postu, baš si nam temeljito približila čaroliju Bečkih slastica. Uživala sam.

    ОдговориИзбриши
  39. Анониман26. март 2012. 09:19

    Slažem se...tako autentično

    ОдговориИзбриши
  40. Nisam ja mnogo ljubitelj slatkisa, ali ponekad.....sigurno bih probala onu od crne cokolade...

    ОдговориИзбриши
  41. Imaš izazov kod mene
    http://sweetandsalty-irena.blogspot.com/2012/03/pecena-cokoladna-krema-sa-malinama.html

    ОдговориИзбриши
  42. I'm so sorry that you were disappointed but I must tell you tour photos of the pastry are beautiful.I love to visit here. You are probably already aware that your English translator is not working. I just thought I'd mention it in case you had not noticed. I hope you have a great day. Blessings...Mary

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mary, thank you for noticing that the translator is not working, I will have to look into that. This is the first post I have not translated myself since I posted it in a hurry. I am glad you understood that I was not pleased with the sweets that are world famous especially Demel and Sacher the world famous patissieries. We have a great tradition of sweets here in Serbia and all of the Austrian, Hungarian, and Turkish sweets are made here since we were at the cross roads and were influenced by their cuisine. I am happy to say that their tradition live son in much tastier cakes in my country.

      Избриши
  43. Draga Jelena,

    odlican post. Svaka cast na opisu. Ja sam u Nemackoj probala razne torte, ima dobrih, ali su nase zaista bolje. Moram dodati da sam bila u Luksemburgu, da ne pricam kakvo sam tamo razocaranje dozivela. Apsolutno nijedan kolac ili tortu nisam mogla naci da mi se svidja. tu jos Nemacka i prednjaci. Ali moram dodati da Nemci imaju nesto, sto mi nemamo, a to je njihov cuveni "Käsekuchen" (Cheesecake), ali ne ovaj kao sto se kod nas prodaje. Njega obozavam. Veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Minela, hvala na posetii blogu i na komentaru. Dugo sam razmišljala da li uopšte da objavim ovaj post pošto ne volim mnogo da kritikujem, a i o ukusima se ne raspravlja kako narod kaže. Ovo je moje lično viđenje stvari, a zaista sam imala želju sve da probam od slatkiša, da uživam, kad ono...Mi uvek nešto potcenjujemo sebe i mislimo da u belom svetu ima boljih stvari. Sjajne su naše žene, sve sa prostora bivše SFRJ koje su se nekako dokopale svih tih recepata, skinule ih, napravile, i doradile. Volim cheesecake alii nisam imala prilke da proman nemačku varijantu, samo američku. Verujem da se razlikuju pošto su sirevi svuda različiti, a i oni su taj svoj čuveni cheese cake pokupili od Evropljana. Pozdrav i hvala još jednom što si svratila u moj kutak.

      Избриши
  44. Uživala sam gledajući ove slike, hvala ti.

    ОдговориИзбриши
  45. jako sam pogriješila što sam ovako rano ujutro išla glerdati ove fotke!!
    sve je tako predivno!

    ОдговориИзбриши
  46. Vama se samo svidjaju nase torte , ali to ne znaci da je to ispravno . Po vasem ukusu da , ali Bec je ozbiljan , ako ne najozbiljniji grad na svetu .Sacher nije dve odvojene poslasticarnice nego se nalazi u tri ulice ...Trebali ste u Demelu probati ( ako niste ) Anne tortu . Ne shvatam nikada ozbiljno nase ljude koji kazu da je nase najbolje . Pa kod nas nema vise ni prave cokolade .Zato ljudi koji ne slusaju klasicnu muziku i ne zive u duhu toga vremena neka idu na druge destinacije .

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja vam preporučujem da svratite do poslastičarnice Hotela Moskva i da tamo uživate u klasičnoj muzici sa pijanistom kojii mislim da svira dvokratno (raspitajte se) i tortama koje su po meni bolje od svih koje sam u Beču probala. Na stranu štrudla od jabuka, tu im skidam kapu! Čokolada prava, ako mislite na onu sa više od 70% kakaa se može kupiti u Beogradu već odavno.

      Избриши
  47. Jelena, sve pohvale za izvestavanje :-) Zanima me posto nisi govorila o cenama, npr. koliko je parce torte sacher?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj iskreno d avam kažem ne sećam se, ali vidim na slici u Demelu da je cena oko 4 eura. Mislim da idu od 3.5-4.5 eura u samom centru Beča, Saher i Demel i slične poslastičarnice sve je tu negde isto, a na malo dalje cene su ispod 3.5 eura.

      Избриши