петак, 27. јануар 2012.

URNEBES SALATA

Čitajući vaše blogove i ostale sajtove iznenadila sam se koliko se recepti za urnebes salatu razlikuju, a mislila sam da postoji samo jedan, standardni recept i da su varijacije na temu skoro nemoguće, ali nije tako. Ovaj recept dolazi iz kuhinje porodice moga supruga i kod njih se uvek nađe na trpezi za Uskrs uz obavezni roštilj. Jako bitan sastojak je kajmak, tj. on treba da je slan, star, maziv i da je naravno kvalitetan. Naravno, crvena pečena paprika treba da je debela i mesnata. Kakve sastojke stavite u urnebes, takvu ćete salatu dobiti. Vodnjikava, tanka paprika neće dati lepe rezultate, kao ni mlad i neslan kajmaka. Za one koji nisu probali Urnebes salatu, ako u Srbiji takvih uopšte ima, ovaj recept je pravi delikates. Jede se u malim dozama kao namaz ili dodatak uz dobar roštilj. Ja lično izbegavam ljuto gde god mogu, ali ovde tolerišem, jer Urnebes bez ljute tucane paprike (mlevena ljuta ne dolazi u obzir) jednostavno ne valja.  Na Jugu Srbije se  koristi punomasni slani kravlji sir, a u Istočnoj Srbiji dominira ovčiji ili mešani sir. Meni je feta odlična podloga za ovu salatu jer je idealno  masna, slana i kremasta.

U pozadini na slici se vidi pirotska peglana kobasica, koju smo dobili od kumova. Više o ovom autentičnom srpskom proizvodu koji čak ima i takmičenje posvećeno njemu možete pročitati na FB stranici pirotske peglane kobasice i ovde



URNEBES SALATA

150g očišćene pečene crvene mesnate paprike
4 tvrdo kuvana jaja
350g fete
150g starog slanog kajmaka - zlatiborski, zlatarski, kopaonički, peštarski...
2 kašičice ulja
3-4 čena belog luka
1.5 - 2 - 3 pune kašičice slatke aleve paprike (količina po ukusu)
1.5 - 2  - 3 kašičice ljute tucane crvene paprike (količina po ukusu)
malo soli


Papriku iseckati što sitnije skoro da je kao samplevena. Jaja dobro izgnječiti viljuškom. Pomešati papriku, jaja, fetu, kajmak i ulje, pa umutiti mikserom. Dodati po ukusu sitno rendani, pasirani ili sitno seckani beli luk, so, slatku alvevu papriku i ljutu tucanu papriku po ukusu i još malo mutiti mikserom. Servirati uz roštilj, kao namaz, salatu ili u korpicama od sipkavog testa.



TRADITIONAL SERBIAN URNEBES  SALAD - HILARIOUS SALAD

Urnebes salad, translates into a hilarious salad, and I do not know how the term urnebes came to be. Perhaps it is because of the red hot pepper flakes that give this creamy salad its spunk. It is a traditional side dish served with barbecue in our country and its origins are from the southern part of the country and perhaps Macedonia, a country that is abundant in fantastic red roasted peppers. Kajmak is a creamy dairy product that Serbs are very proud of, even though it can be found in some other parts of the world. It is a sort of clotted cream, and if you do not have access to the original Serbian kajmak the substitute recipe can be made with 50g of butter, 50g of feta and 50ml of sour cream or creme fraiche.

150g roasted red bell peppers (seeds and steam removed)
4 hard boiled eggs
350g feta
150g kajmak
2 teaspoons of oil
3-4 garlic cloves
1-2 teaspoons ground sweet red paprika 
salt

Cut the red roasted pepper into very small pieces, or just pulse it in the food processor. Add in hard boiled eggs that you have smashed with a fork. Add in the feta, kajmak, oil  and whisk with an electric mixer. Add in the finely grated, finely cut, or pressed garlic, salt, sweet red paprika and red hot chilly flakes.

55 коментара:

  1. Draga Jelena, jako mi se svidja tvoj recept, nisam dosad stavljala kajmak ni pecenu papriku, a i kuvana jaja su odlican dodatak u ovoj salati.:)) Moja verzija je skroz jednostavna, punomasan sir, malo mlevene paprike i belog luka, sve stavim u spric i onda istiskujem zvezdice, ali jednom cu napraviti po tvom receptu.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Videla sam tvoje sipkave korpice sa urnebesom, medene kao i uvek. Ovde nikad ne bi pogodio da idu jaja jer trebaju dobro da se izgnječe, a ne da se seckaju na kockice. Uvek mi je žao dobar kajmak da mrljam sa drugim dodacima, ali za urnebes se isplati.

      Избриши
  2. Krasno Jelena, pa to je to, imala sam bakinu sestru u Beogradu i znam da sam kao dijete obožavala tu salatu. Posjećivala sam ju nekoliko puta godišnje i uvijek me čekala ta moja salata. Kad je dolazial u Zagreb, ponjela bi sa sobom sastojke da nas sve razveseli. Vremena su prošla nema više ni tetke ni moje bake a mislila sam ni tog recepta, ali ima, da draga Jelena baš sam sretna. To ću napravit u nedjelju svojima. Ona peglana kobasa mi je mrak.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dunja, baš mi je drago da možeš ovu salaticu da povežeš sa tako lepim uspomenama. Neverovatno je kako nas hrana asocira na nama drage ljude. Samo se nadam da možeš u Zagrebu da nađeš kajmak. Koliko znam ima ga ali treba da znaš gde tražiš.

      Peglanu kobasicu iz hobija pravi kumov tata. Ova je od magarećeg mesa i to je prava retkost. U njih se stavlja svo meso osim svinjskog u razni kombinacijama i dosta začina, tako da je ovo baš jedna pikanterija. Ja sam je tražila i dobila ali na žalost nije mi se dopao ukus magarca, miriše na jagnjetinu a taj miris ne volim. Doduše, drago mi je da sam probala ovaj specijalitet. piroćanci trebaju da registruju ovaj proizvod kao autentični srpski proizvod.

      Избриши
    2. Baš mi je drago što si malo protumačila ovu peglanu kobasicu, stvarno rijetkost i specijalitet. A i drago mi je za autorizaciju, ako negdje ima dobre hrane, onda je to Srbija.

      Избриши
  3. Sjajna ideja za kajmak.Volim kada je ljuta...Fotkice su ti vrh!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vera, ja Urnebes nisam pravila dok nisam probala ovaj recept. Sumnjam da oni što prodaju pljeskavice dodaju kajmak ali u kućnoj izradi treba da su što kvalitetniji sastojci.

      Избриши
  4. Nikada je nisam pravila ne znam ni sama zasto, valjda zato sto sam nasla kupovnu a ja je licno ne jedem. Muski se nikada nisu bunili pa se nisam ni trudila. Prelepo izgleda i definitivno cu prvom prilikom da je napravim!

    ОдговориИзбриши
  5. Da, izgleda da si u pravu da se recepti veoma razlikuju. I ja je pravim samo od švapskog sira i tucane paprike, zapravo najsličnije Laninom receptu, vidim u komentaru.

    ОдговориИзбриши
  6. Zaboravih da napomenem da i ova tvoja izgleda savršeno, a ona kobasica iz pozadine me naročito mami...voda mi ide na usta!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Opasna, imaš gore kod Dunje malo objašnjenje za ovu kobasicu. Ja je lično nisam videla ovde u prodaji. Probaj da je napraviš i ovako pa vidi kako ti se dopada.

      Избриши
  7. Ideja ti je stvarno famozna Jelena! Nisam imala prilike isprobati ovaj recept... djeluje mo jako primamljivo i ne sumnjam da je ukusno, njamii!

    Ugodan vikend ti želim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zondra, kod nas je Urnebes salata neizostavna u kombinaciji sa roštiljem samo što je jedem tamo gde znam ko je napravio.

      Избриши
  8. Ovo je potpuno nov prikaz urnebes salate (za mene :)) Nisam misila da je tolika razlika u receptima. Sledeći put kad je budem spremale definitivno ću probati na ovaj način.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slažem se. Ja sam tražila po netu i recepti se razlikuju dosta. Ovakvu nisam videla, a receptura je iz suprugove familije.

      Избриши
  9. Nisam nikad pravila urnebes salatu, ali ova tvoja me je zainteresovala. Jako lijepe slike. Hvala za recept. Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ako se dokopaš kajmaka, napravi je prvom prilikom. Postoje neki recepti na Coolki za kajmak u kućnoj izradi, kao imitacija. Možda može kombinacija putera i Philadelphia krem sira da prođe.

      Избриши
    2. Ponekad se moze i ovdje kupiti kajmak u nasim ducanima, a jedna francuska marka sireva President ima nesto jako slicno kajmaku. Naravno, samo slicno.

      Избриши
    3. I kod nas postoji President, moram da vidim šta to oni imaju u ponudi. Ako se dokopaš kajmaka kao što sam rekla Tamari pojedi ga samog, nemoj ga ovde stavljati.

      Избриши
  10. Nikad nisam pravila ali izgleda mi divno :) I sviđjaju mi se sastojci! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Možeš je jesti uz meso ili samu za sebe. Ko voli ljuto nikad kraja dodavanju ljute tucane paprike. To je raj za ljutoljupce.

      Избриши
  11. MI urnebes pravimo malo drugačije, bez kajmaka, bez jaja i bez sveže paprike. Rendamo crni luk, rendamo beli luk, stavimo neki malo stariji sir i krem sir a onda na kraju i dosta tucane paprike. Nikad je ne pravimo da bude ovako kremasta nego vise da bude gusće i zbijenije strukture. Iskreno, baš me začudila pečena paprike i sad kad razmišljam možda bi mi se baš i svidela sa njom pa ću u nekoj sledećoj prilici i da isprobam. Za ovu kobaju sam tek skoro čula i fascinirala me poptuno, baš bih volela da je probam :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mila, i ova je malo gušća nego što izgleda jer je malo stajala dok sam je fotkala. Kad je umutiš ona jeste žitkija ali se sasvim lepo stegne u frižideru kasnije. Ovde može da se doda još pečene paprike samo moraš jako sitno da je iseckaš, skoro samelješ i naravno dobro ocediš pre stavljanja da ne pušta vodu.

      Избриши
  12. Nisam nikad radila ni probala ovu salatu, ali čini mi se jako ukusnom. Stavljam je na "to do" listu!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I meni je bila na to do listi i evo konačno je stigla na red. Koliko samo stvari ima na toj listi od kako blogujem.

      Избриши
  13. Jako slican recept sam pronasla u Lisinom dodatku Stari srpski recepti i sad tako pravimo. Jednom sam stavila svezi sir koji je bio u zamrzivacu i unistio mi celu salatu jer je bio vodenkast. :(
    Moj muz kaze da oni u restoranu prave po mnogo jednostavnijem receptu. Ipak, ovaj je moj favorit! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da još neko slično pravi, tj. da postoji slični recept. Kao što rekoh, šta staviš u jelo to ćeš i dobiti, pa mora da se pazi. Zato je i ne jedem svuda, a u restoranima sigurno ne stavljaju kajmak.

      Избриши
  14. Your link to Kajmak was certainly an education for me, as I didn't know about this clotted cream nor know that it was Serbian until today. You salad doesn't look hilarious to me ;) This would also serve well as a dip with crackers I would image.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I am sure Deana can explain in more detail the taste of kajmak. As far as I know Mongols produce it to, and I do not think we inherited the recipe from them or they from us. A substitute recipe can be just as good, or omit the kajmak altogether it will be ok. Use as a side dish for a barbecue or as a dip or a spread. I have tu rummage through your blog and see if you have some authentic Austrian recipes!

      Избриши
  15. Nisam imala baš prilike u Hrvatskoj probati ovu salatu, ali jesam kajmak i baš ga volim. Jako mi se sviđa recept

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tamara, ako dođeš do kajmaka možda je greota staviti ga u ovu salatu već ga smazati onako samog za sebe.

      Избриши
  16. super mi ovo zvuči, sviđa mi se kombinacija sastojaka, nikad probala i baš bih mogla uz nekakvo pečenje :)

    ОдговориИзбриши
  17. I meni je ovo totalno nepoznato. Urnebes je meni sir + tucana ljuta paprika, beli luk moze i ne mora, i onako, gusto to bude, mazivo ali gusto. Jako me zanima kakav je ukus ova salate-namaza, ja ne volim stari kajmak, nekako mi uvek ima neku kiselu notu koju ne volim bas, mada racunam da ovde nije dominantan, pa sam bas znatizeljna. Inace kombinacija pecenih paprika i sira je meni super, pravim neku crvenu sir salatu u koju se u sremski sir umesa ajvar, i to je osnova.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Majo, videla sam tu tvoju salaaticu i to je super brza stvar da se napravi a ne može da promaši. Što se kaže, koliko kuća, toliko recepata, pa su zato i blogovi interesantni jer možemo zaviriti u tuđe tanjire i uporediti. Meni su najbolji ti klasični recepti, kao npr. tvoj musaka, jer svi mi mislimo da je svi spremaju slično, a ono šipak, nije to baš tako. Sitne varijacije su baš ono što ta jela čini različitim.

      Избриши
  18. Cula jesam (nekada davno), ali probala ili pravila nisam. Mislim da bi se svim mojim ukućanima dopala, kao i meni.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jasna, ako se dokopaš kajmaka ili napraviš varijaciju na temu (ima recepata za zamenu kajmaka na Coolki) onda je obavezno probaj uz neki dobar roštilj, jer je sada kod nas idealno vreme za roštiljanje. Evo nekih linkova za zamenski kajmak

      http://www.coolinarika.com/recept/kajmak-ali-na-brzinu/
      http://www.coolinarika.com/recept/domaci-brzi-kajmak-iz-kucne-radinosti/
      http://www.coolinarika.com/recept/zamjenski-kajmak/
      http://www.coolinarika.com/recept/uzicki-kajmak/

      Избриши
  19. Jelena, tvoja urnebes salata izgleda divno! Znaš kako se kod nas u Dalmaciji kaže, svaka kuća ima svoj recept :) Volim tvoje obiteljske recepte!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Majo! Internet je otvorio vrata pa sad možemo njuškati po tuđim sveskama sa receptima do mile volje. Sećaš se kako su se mame nervirale nekada kada komšinice nisu htele da odaju tajne svojih recepata ili davale krive recepte. E, tog više nema. Sećam se nekih jednostavnih recepata do kojih nismo mogle godinama da dođemo, a sad više ne.

      Избриши
  20. Izgleda jako primamljivo iako ju nisam nikad probala ali kad ide tako dobro uz roštilj šteta ju i ne probati.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Urnebes je kod nas neizostavna uz roštilj a često se nudi kao dodatak uz pljeskavice, hamburgere, i ostali roštilj koji se prodaje u kioscima. Samo što ga tamo nikada ne dodajem jer me je strah svih tih mlečnih proizvoda koji stoje na toplom.

      Избриши
  21. čula sam za ovu salatu ali nikad je nisam jela pa mi je posebno drago što si s nama podijelila ovaj recept.
    za početak, obožavam kajmak :) a volim i ostale sastojke.
    inače, kajmak koji se može nabaviti u zg dućanima (zlatiborski) nije ni do koljena onome kojeg se ja sjećam s bg pijaca, ali, poslužit će ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tanja ako nije ni do kolena onda ga stavi u urnebes, jer kao što sam rekla ako se dokopaš pravog onda ga pojedi samog.

      Избриши
  22. Izvrsni su sastojci za salatu i mora biti odlična ! Tako i izgleda, jako dobro i jako lijepo. Čula sam za urnebes salatu, ali nisam je probala niti pravila.
    Jelena, kako se čini nećemo lako izaći iz tvoje kuhinje :)

    ОдговориИзбриши
  23. Prvi puta čujem za urnebes salatu ali zvuči kao odličan prilog uz roštičj. Jedva čekam sezonu roštilja da isprobamo.

    ОдговориИзбриши
  24. Odlicna salata..svidja mi se recept i moracu da ga probam mada nemam ni jedan kajmak koji bas tako dobro zvuci, na samu pomisao mi voda krene na usta:)))Ovde ima sour-cream koji se nemoze uporediti sa nasim domacim:)
    Bas cu probati jedan dan..hvala za recept!!!

    ОдговориИзбриши
  25. urnebes salatu sam radila po potpunom drugačijem receptu, vidim da ona nije ustvari urnebes ako uzmemo u obzir da je skoro polovica sastojaka drugačija, jedino ovdje kod mene baš ne vjerujem da ću nabaviti dobar kajmak, sve ovo što se prodaje nije to

    ОдговориИзбриши
  26. Ja prvi put čujem za ovakvu salatu :). Izgleda odlično! Po sastojicma gledano ovo bi bilo za mene. Samo da još nađem dobar kajmak :)!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ovo je klasika naše kuhinje i zaista je sjajna.Što ljuća to bolja, a tucana crvena paprika je nezaobilazna.

      Избриши
  27. Анониман8. март 2012. 14:47

    Draga Jelena, prošli vikend smo pravili rođendan sinu i najviše ideja vezano za jelovnik sam uzela sa tvog bloga (inače jako se radujem što sam ga našla). Napravila sam rolat od spanaća, krem salatu sa pirinčem, piletinom...sa šmekom i urnebes salatu. Sve mi je uspelo, zahvaljujući detaljnim objašnjenima, sve je bilo jako ukusno i naravno sve se pojelo. Dosta njih mi je tražilo recepte! :) nastavljam da pratim tvoj blog i isprobavam recepte! Puno pozdrava sa severa Vojvodine od Ane! :)

    ОдговориИзбриши
  28. Draga Ana, verovatnoo se pitaš zašto se tvoj komentar nije pojavljivao, a ja evo da ti se izvinim,pošto su kod mene komentari koji su stariji od 14 dana uključeni na moderaciju, a ja nisam bila tu proteklih desetak dana. Tako mi je drago da ti se dopadaju salate i rolat i da su se i gostima dopali. One su moj omiljeni deo repertoara kada gosti dolaze. Možda mi je ona sa kikirikijem i susamom omiljena, ali teško se odlučiti. Na mom blogrollu na vrhu bloga možeš da ponađeš linkove za skoro sve blogove sa prostora bivše SFRJ kao i sa desne strane. Ima sjajnih blogova a recepata daa ti pamet stane. Nadam se da ćeš i ti jednog dana otpočeti svoj blog jer ja sam tako gledala mesec dana i odlučila da uđem u avanturu pisanja bloga. Zarazna stvar, mnogo zarazna. Pozdrav iz sunčanog Zemuna.

    ОдговориИзбриши
  29. Jelena, ovo je divna salata. Potpuno sve isto stavljam od namirnica kao i ti, osim kajmaka. To mi je novina. Snabdevamo se domacim mlekom iz Krivog Vira, i redovno skupljam kajmak od tog mleka jer je bas punomasno. Obavezno cu sledeci put dodati i kajmak u urnebes, da vidim razliku. Naslucujem kako ce biti divna salata!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni se ova dobitna kombinacija mnogo dopada. Taj kajmak doda još masnoće i lepšu mazivost. Ja sam se pre grozila kad je mama skkupljala kajmak u frižideru sa mleka koje je kupovala, znaš ono u kesi, a sad i ja to radim.

      Избриши