четвртак, 29. децембар 2011.

KARAMEL MUS

Za ovaj očaravajuće ukusan i jednostavan karamel mus su vam potrebna samo tri sastojka: šećer, slatka pavlaka i žumanca i naravno malo volje i mrva vremena. Ako želite možete se poigrati sa dekoracijom od šećernih niti, a ako još servirate mus u divnim staklenim čašama onda on može biti i divan dezert u novogodišnjoj noći za vas i vaše bližnje. Tehniku izvlačenje šećernih niti možete pročitati ovde. Karamelizovani šećer se viljuškom tegli u niti, pa se prstima dalje niti izvlače i oblikuju. Ovde postoji samo mali vremenski prozor kada možete ručno izvlačiti i oblikovati niti, pa ukoliko niste vični radu sa šećerom slobodno možete crtati šećerom po papiru za pečenje i praviti dvodimenzionalne ukrase kao na poslednjoj slici.  Pogledajte kako je ispao kod  Lane

Želim vam slatku, veselu i neponovljivu novogodišnju noć!




KARAMEL MUS ZA 4 OSOBE


250g kristal šećera
500ml slatke pavlake 36%mm (380ml + 120ml)
4 žumanca


Umutiti mikserom 380ml slatke pavlake i staviti u frižider.
Karamelizovati kristal šećer na srednjoj vatri, recimo 4 od 6 podeoka, BEZ mešanja šećera. Šerpu možete vrteti u krug i odići malo od plotne ako počne da tamni previše. Tek pred kraj možete varjačom razbiti grudvice šećera ako ih ima.
Dok se šećer špinuje zagrejati 120ml slatke pavlake ali da ne provri.
Umutiti viljuškom 4 žumanca u većoj vanglici gde ćete sve i povezati.
U karamelizovan vruć šećer doliti vruću slatku pavlaku i mešati nekih 20 sekundi dok se ne dobije uniformni karamel. Karamel u mlazu sipati u žumanca uz neprekidno mućenje mikserom. Tu vanglicu prebaciti u šerpu sa hladnom vodom radi bržeg hlađenja i nastaviti sa mućenjem mikserom dok se krem ne ohladi, što će se desiti za minut-dva.
U hladan karamel dodati ulupanu slatku pavlaku iz frižidera, sipati u 4 čaše, ohladiti i dekorisati.




CARAMEL MOUSSE

250g crystal sugar
500ml cream
4 egg yolks

Whisk 380ml of cream into stiff peaks and place in the fridge. Place crystal sugar in  pot and caramelise until  it turns a nice golden amber color. While the sugar is caramelising warm the remaning 120 ml of cream in a small pot but do not bring it to a boil. Pour in the warm cream into the caramelised sugar and stir until you get a nice and even caramel. In a large bowl whisk together lightly the egg yolks and then add the hot caramel in a steady and thin stream to the yolks while the mixer is turned on to medium speed. Place the bowl with the mousse in a larger pot filled with cold water and keep whisking until the caramel cools completely. Pour the cold caramel into glasses and decorate with caramelized sugar. If you are not a pro like me just caramelize around 150g of sugar and using a fork draw a sugar web on parchment paper when the sugar starts to cool a bit and is dripping in a slower paste of of your fork.




28 коментара:

  1. Jako volim okus karamela, a ovaj mousse je divan. Svaka čast i na dekoraciji. Vrlo fini i elegantan desert. Sretna i slatka ti nova godina!

    ОдговориИзбриши
  2. Obožavam karamelu. Jelena, ovo ti je baš lijepa ideja!

    ОдговориИзбриши
  3. Joj, divan ti je ovaj receptic za mousse od karamela, a jos i zlatne niti od secera, moracu da isprobam sto pre... preslatko izgleda!:)) Draga Jelena, sve najlepse u novoj godini tebi i tvojima najmilijima, zelim vam da u lepom raspolozenju, miru i radosti provedete praznike!:)) p.s. i jedva cekam da vidim i onaj drugi receptic za cokoladni mus, verujem da je isto jako fini.;))kiss

    ОдговориИзбриши
  4. Očaravajuće izgleda ovaj mousse, a tek dekoracija!:)
    Sve pohvale i sve najbolje u novoj godini!
    Lijep pozdrav!:)

    ОдговориИзбриши
  5. Meni su ti predivne te niti od karamela koje i sama često radim jer su jako efektne a s ovim divnim moussom genijalno.Sve najljepše želje u novoj 2012 od srca.

    ОдговориИзбриши
  6. Mus je stvarno super, ali dekoracija je fantazija. Vau! Bravo Jelena!!! Moracu se jednom odvaziti na to...
    Sve najbolje tebi i tvojoj porodici u novoj godini!!! :)

    ОдговориИзбриши
  7. Prekrasan desert. A tek ove šećerne niti, stvarno čarobno!
    I tebi mila, svako dobro u Novoj godini!

    ОдговориИзбриши
  8. Svaka čast na umeću rada s karamelom... ja se još ne usuđujem da probam.
    Tebi i tvojima želim svako dobro u godini koja dolazi :)

    ОдговориИзбриши
  9. Fenomenala mousse! Obećala sam sama sebi da neću raditi nikakve kolače ni deserte idućih mjesec dana ali ovaj me mousse tako prokleto mami! :) Dekoracija od šećera je predivna, svaka čast!

    ОдговориИзбриши
  10. Ovo izgleda dekorativno i svečano, bravo! Sve baš, baš, najbolje ti želim u Novoj godini, od srca.

    ОдговориИзбриши
  11. Jelena, recepti su ti divni kao i sve pratece fotografije. Svaka cast!

    ОдговориИзбриши
  12. Srecnu, zdravu i slatku Novu godinu draga Jelena!
    Mus je savrsen za praznicno veselje...

    ОдговориИзбриши
  13. Želim sve najbolje za Božić i Novogodišnje blagdane! :)

    ОдговориИзбриши
  14. Bas sam se pitala, kada sam gledala index recepata, sta je ovo :)
    Deluje ukusno i veoma dekorativno, prava Novogodisnja poslastica.

    Sve najlepse u Novoj!

    ОдговориИзбриши
  15. Jelena, ovo je baš očaravajuće!
    Ja sam veliki ljubitelj karamela, kao dijete obožavala sam one meke karamel bombone, a volim ih i danas. U McDonald's-a svraćam samo po sladoled od vanilije s preljevom od karamela. Što reći na ovu divotu? Divna dekoracija, hvala na linku i instrukcijama :)
    Želim tebi i tvojoj obitelji sve najbolje u Novoj 2012!!

    ОдговориИзбриши
  16. Draga Jelena,
    mus izgleda divno, kao i ovi ukrasi koje si napravila, ja se na to još nisam odvažila, a uvek sam se divila kako su jednostavni i efektni.

    Sve najbolje u novoj godini želim tebi i tvojoj porodici! :)

    ОдговориИзбриши
  17. Jelena, krasno izgleda! I ove šečerne niti...super. Ja sam jednom to probala i bila je katastrofa, možda ču probati još jednom :).

    Sve lepo u novoj godini želim tebi i tvojim! :)

    ОдговориИзбриши
  18. Draga Jelena, želim ti sve najbolje u Novoj godini!
    Mus je odličan, a posebno sam očarana ovom dekoracijom jer ja baš i nisam nešto vješta sa tim karamelom, pa dok ne svladam tehniku divim se onima koji to ovako lijepo naprave

    ОдговориИзбриши
  19. Jele draga, tebi i tvojoj obitelji u Novoj želim puno sreće, zdravlja, ljubavi, para, smijeha i svega dobroga!

    ОдговориИзбриши
  20. P.S. Jesam li ti rekla da će tvoj blog uskoro pod istragu? :-)

    ОдговориИзбриши
  21. Draga Jelena sve najbolje u 2012. puno zdravlja srece i veselja zeli ti
    maja!!!

    ОдговориИзбриши
  22. E jesi ih isprela! :)
    Pravi novogodišnji desert! Mmmmmm, imam goste u petak, ti si pod istragom ..... mama voli karamel, ja volim mousse ..... ring a bell? ;))
    Draga Jelena, svako dobro u Novoj, tebi i tvojim dragima!

    ОдговориИзбриши
  23. Jelena ovo je prekrasno !! Mus je odličan, a dekoracijom sam očarana ! Moram pokušati ovo napraviti !
    Tebi i tvojima želim Sretnu, lijepu i veselu Novu 2012.-tu godinu i ostvarenje svih najljepših želja !!

    ОдговориИзбриши
  24. Često na TV-u gledam kako stručnjaci prave čuda od šećernih niti i ostajem zalepljena za ekran kao da ću tako naučiti:) Moja mama lako barata karamelom u svim oblicima, a ja se sve skanjeram i da probam.
    Sad kad gledam ove tvoje savršene uvijutke, očarana sam i više nego inspirisana da i sama probam. Baš lepo izgleda ova tvoja poslastica! A što se ukusa tiče, znam da je predivno - jako mi prijaju ovakve kombinacije, posebno ako su kremaste:)
    Tebi i mužu želim sve najbolje za Novu 2012 - da u njoj nadjete puno radosti, uspeha, sreće i zdravlja. A nadam se da se možda i vidimo negde u Srbiji sledećeg leta:)

    ОдговориИзбриши