недеља, 30. октобар 2011.

POSNA PITA SA BELIM KUKURUZNIM BRAŠNOM - ZABORAVLJENI RECEPTI SRBIJE

Ova pita je za one koji vole ukus starinske prave proje, one koja se pravi od kukuruznog brašna kako su naše bake pravile. Izuzetno jednostavan i ekonomičan recept, idealan za dane posta ili kad god volite. Pita se čuva van frižidera tako da je i idealna za put. Samo vas molim da koristite pravo belo kukuruzno brašno koje sigurno možete naći na pijaci na meru, a ne ono kupovno fino mleveno i nikako palentu. 

Pogledajte prelepe fotke ove kukuruzne pite kod Ane.




POSNA PITA SA BELIM KUKURUZNIM BRAŠNOM 
pleh veličine 18x30cm

500g kora za pitu (12-15 komada u pakovanju)
200g belog kukuruznog brašna
150ml suncokretovog ulja
250ml mlake vode
1 kašičica soli
12g praška za pecivo
80ml vode i 100ml suncokretovog ulja za premazivanje


Pomešajte belo kukuruzno brašno, so, prašak za pecivo, 150ml ulja i 250ml mlake vode.
Pomešati vodu i ulje za premazivanje kora.

Odvojite sa strane 2-3 najdeblje kore kojim se pita na kraju pokriva. Kore preklapamo po kraćoj stranici da bi pasovale veličini pleha i ređamo ih u nauljen pleh. Svaki list kore se premazuje mešavinom ulja i vode a premazuje se i kora na koju se stavlja fil. Tokom premazivanja četkica zna da pokupi ulje a da voda ostane tako da slobodno možete dosuti još ulja u vodu.

Prvo poređajte nekoliko praznih kora pofajtanij ili premazanih mešavinom vode i ulja, a onda na svaku ili svaku drugu narednu koru razmažite nekoliko kašika gustog fila od kukuruznog brašna. Završite sa 2 kore koje ste sklonili sa strane. Ako ivice malo štrče ušuškajte ih sa strane. Isecite kocke nožem. Ja obično sečem 8 kocki. Premažite mešavinom ulja i vode.

Pecite na 200 stepeni (bez fena) oko 40 minuta. Izvadite iz rerne i premažite sa par kašike mešavine ulja i vode, pa vratite u rernu na još koji minut. Preko vrele pita stavite poklopac recimo u vidu drugog pleha da se pita malo upari.

Pitu čuvajte pokrivenu van frižidera i uživajte u njoj uz čašu jogurta.




TRADITIONAL SERBIAN FILO PASTRY PIE WITH CORN FLOUR FILLING


500g phyllo pastry
200g white corn flour 
150ml oil
250ml warm water
1 teaspoon of salt
12g baking powder
100ml water and 100ml oil for glazing


Mix together white corn flour, salt, baking powder and add in 150ml of oil and 250ml of water. Oil the  pan 18x30cm. Mix together 100ml of water and 100ml of oil for sprinkling of the phyllo pastry. 500g of filo pastry has around 15-16 sheets in my country. The pan is large enough so one sheeet of phylo can be folded along the shorter end and placed in so it fits nicely. Place 3 folded phylo sheets at the bottom of the oiled pan and sprinkle each one with water and oil. Spreat 1-2 tablespoon of the corn flour filling on top of the last one in the pan. Continue with layering, sprinkling of water and oil and spreading the filling until you get to your last 2 phyllo sheets. Cut the pie into 8 squares with a sharp knife all the way through to tthe bottom. Sprinkle the top with water and oil. Bake at 200 degrees Celsius, no fan for around 40 minutes. When baked take out of the oven sprinkle some more and return to the ovenfor 5 minutes. Cover with aluminume foil and let cool and soften for 1-2 hours. Keep at room temperature. Enjoy!



43 коментара:

  1. Vidjala sam belo kukuruzno brasno i bas sam se pitala sta li se pravi od toga:)Eto posrecilo mi se.Banica izgleda fantasticno.Sva sam sretna kad neko objavi ovako nesto novo(mada je star recept ja niam znala za njega).Pre neki dan sam bas sa receptom s abloga pravila mantije a moji roditelji su se odusevili.Jedva cekam sad da im ovo odnesem.Hvaal vrednice;)

    ОдговориИзбриши
  2. Za nesto slicno nisam cula; u svakom slucaju izgleda zaista fino + recept je neobican. Ne znam samo da li cu uspjeti naci bijelo kukuruzno brasno (mozda moze zuto,sitno?)

    ОдговориИзбриши
  3. Banica izgleda jako ukusno:) Inače jako volim koristiti kukuruzno brašno zato me i ovaj recept oduševio! Šaljem pozdrave!:)

    ОдговориИзбриши
  4. JASNA
    U receptu se ne navodi da li je belo ili žuto, a ja sam pravila sa belim jer sam ga imala. U nedostatku kukuruznog brašna, najbolje sa vodenice, ako imate vodenice u Australiji, sigurno da može i instant palenta da bude zamena.

    DŽOLI
    Pitaj roditelje za proju. Ona se pravi od kukuruznog brašna, a mi smo u novije vreme navikli da pravimo projare sa palentom. U original proju ide brašno kukuruzno, mast, co i voda.

    ZONDRA
    Hvala!

    ОдговориИзбриши
  5. Jelena draga, ovo je nešto fantastično, jako sam sklona ovakvim majstorijama s okusom prošlosti. Imam bijelo kukuruzno brašno, baš kako kažeš, kupujem ga na placu ili na selu u mlinu. Radim od njega i žganjce, ali ovo me oduševilo.

    ОдговориИзбриши
  6. Draga Jelena, ovo je fantastično, znam tu i tamo kupiti bijelo kukuruzno na tržnici, ponekad ne znam što još s njim napraviti osim starinske bijele palente kako mi to ovdje zovemo, tako da dobro će mi doć ovaj recept. :)

    ОдговориИзбриши
  7. Secam se tih izdanja koja su izlazila u Blic zeni, ja sam doduse uhvatila samo jela zlatiborskog kraja(mislim da se tako zvalo) i isto sam stekla utisak da su bili jako sturi na recima i objasnjenjima. A eto, ideja je sama po sebi jako zanimljiva i steta sto su je tako odradili.

    Cesto vidjam to belo kukuruzno brasno na pijaci i bas sam razmisljala da ga kupim, samo nisam imala konkretan recept. Sledeci put cu gledati da ga uzmem, jer banicu nisam jela, a deluje kao nesto sto bi mi se jako svidelo.

    ОдговориИзбриши
  8. DUNJA
    E to sa sela sa mlina, to je pravo brašno. Imala sam prilike da probam proju od kukuruznog brašna sa mlina sa Golije i to je nešto najlepše na svetu. Ne može se uporediti ni sa ovim kupovnim na pijaci. Prste da poližeš koliko je slatko. Ja bi taj recept za žganjce.

    EBBA
    Riba se fantastično peče u rerni, fileti šarana ili neke masnije ribe, se uvaljaju u mešavinu belog kukuruznog brašna, malo aleve slatke paprike za boju i soli i onda samo malo pospe uljem. Kad se dokopam pravog brašna sa mlina pišem recept za pravu proju.

    ANA
    Ja sam samo kupila ovo izdanje i posle sam zaboravila. Ima tu još jedam meni jako interesantan recept, ali otom-potom. Da ne pričamo kako recepti ne odgovaraju slikama. Moraš da imaš predznanje u kuhinji da se uhvatiš u koštac sa njihovim receptima i opet to nije garancija. Ovo je bio pun pogodak.

    Samo ga kupi na pijaci. Stoji na pijaci i prodaje se na kilogram, a mogu i da ti ga izmere. Ja ga čuvam u zamrzivaču da mi vlagu ne pokupi u kuhinji. Recept je jako ekonomičan pa će moći da se isproba kada vi nabavite kukuruzno brašno. Ako volite proju ovo će vam se dopasti. jednostavno, vrlo jednostavno.

    ОдговориИзбриши
  9. Bas je doobra!Mislila sam da se kore "rastezu" ali ovako sa kupovnim mogu i ja da spremim..:)

    ОдговориИзбриши
  10. Kao i obično kod tebe nešto zanimljivo:)Jako mi se sviđaju ovakve stvari.Moji su sa juga Srbije i svedok sam kako znaju da budu snalažljivi:))tvoj post me potakao da ponovo razmišljam o ideji koja mi se dugo mota po glavi ,da se malo više angažujem baš oko ovakvih recepata:)Što se belog brašna tiče ja uglavnom njega koristim:Od njega pravim i proju i projaru.

    ОдговориИзбриши
  11. Obožavam pite, a ovo još nisam videla. Od belog brašna sam samo jela kačamak/puru kada mi baka spremi, jer za to je potrebno vreme i umeće (nešto sa ubačenom varjačom u sredinu, pa se kuva) i proju, onu tvrdu - kod moje bake u kraju se to zove kuruza. E, pa pošto pretpostavljam da ćeš za ovu drugu objaviti recept - jedva čekam, jer me mama i baka zavlače sa vremenom pečenja ("pa proveriš, onako prstom" itd.), a ti si precizna, pa ću baš sa apetitom da spremam po tvojim uputstvima!

    ОдговориИзбриши
  12. Pravi starinski recept i moram priznati s tvojom doradom ispao vrhunski.

    ОдговориИзбриши
  13. Nećeš mi verovati,ali ovaj recept mi je do pre neki dan bio zalepljen na frižideru,kao nešto što moram uraditi.Ali sam bila previše skeptična,pa sam ga sklonila.Po tvojoj preporuci,vraćam ga tamo.

    ОдговориИзбриши
  14. I ja kažem "bravo za naše bake", uvijek su znale iz najobičnijih sastojaka napraviti vrhunsku poslasticu. I ova pita je takva, odlično si je napravila, baš primamnjivo izgleda ! Moram priznati da je za mene i naziv "banica" novi, još jedan od razloga što uživam u ovom druženju, svaki dan nešto novo naučim.

    ОдговориИзбриши
  15. it looks delicious! I must ask Jelena, when will you have that cook book available? With the holidays coming up , I would love to give my Mother-in-law and Davor's aunt in Serbia a special gift this Christmas.

    (thanks again for the words of encouragement, As a mother I do feel guilty for working and not being at home as much anymore.
    ps. the squirrels have attacked our pumpkin we carved yesterday. Now we have an owl with only one eye! will post photos soon.)

    ОдговориИзбриши
  16. Meni je ovo sjajno! Obozavamo ovakve recepte, mada ovu pitu nismo probali. Taman mi treba ovaj recept jer imam u kuci kore, a nemam ni sira ni zelja... :)

    ОдговориИзбриши
  17. MIKI
    I meni je ovo bilo nešto sasvim novo. Ako imaš kukuruzno brašno kod kuće onda je ova pita jedna od najekonomičnijih koje sam srela.

    TAMARA
    Hvala!

    ELISA
    I am afraid I wont be printing my blog as a book for a long time. There are a lot of things that need to be corrected for that to happen. On the other hand, I have added a print option at the bottom of the page to make your life easier.

    BRANKA
    I meni je banica nov naziv. Napisala sam onako kako su je oni nazvali da ne brkam lončiće. Ti stari recepti su jednostavni a lepi ali treba imati prave domaće ekološke proizvode da oni zablistaju u svoj svojoj lepoti.

    IRENA
    Ma verujem da si ga zapazila. Ja sam ga zalepila u svoju svesku sa receptima i stalno ga zaobilazila misleći da ako ne uspe baciću sve u smeće. Ali evo, recept je uspešan. Ja sam samo kupila jedan broj, a ti procunjaj još ako imaš i druga izdanja sa starinskim receptima.

    OPASNA
    Sad si me potsetila da sam trebala da dodam link za sjajan post Marije Palachinka

    http://palachinkablog.com/sr/jedan-rucak-u-sumrakovcu/

    Ako čekaš na mene za proju, možda bude skoro, a možda se načekaš lepo. Strpljen, spašen.

    DILAJLA
    Hvala!

    STOČIĆU POSTAVI SE
    Zabeleži ti te recepte jer vremenom se sve to izgubi. Volim ja da isprobavam nova i moderna jela ali eto u genima su nam i ovakve stvari, pa ih ne treba zaboraviti.

    VERA
    Nemoj da brineš, nisam ni ja razvlačila kore onako na stolnjaku bez ulja. Ovo je easy varijanta.

    ОдговориИзбриши
  18. Draga Jelena ovo je post po mojoj mjeri. Jedno otkriće zaboravljenog starog recepta. Moram reći da mi je zanimljivo vidjeti tvoje recepte starih srpskih jela i ja apelujem na tebe i molim te da ih otkriješ još više. Povedi nas na gastro putovanje po regijama Srbije. Vjerujem da bi mi pričinilo užitak čitati o tome.
    Naravno, Marijin tekst je na vrhunskom nivou, onako kako to samo ona umije i biilo mi je drago pročitati ga i uživati u fotkama.

    ОдговориИзбриши
  19. mljac, ali ja nažalost ne mogu do tog brašna:( ipak hvala za recept, možda se i dočepam tog brašna

    ОдговориИзбриши
  20. Recept mi je jako zanimljiv i nisam dosad probala ovako nesto, dobri su ti stari recepti, nekada se bas iznenadim kako su nasi sa tako skromnim sastojcima znali da naprave prave majstorije u kuhinji.;))

    ОдговориИзбриши
  21. Nisam probala pitu na ovaj način, a deluje mi stvarno jako fino, uostalom ja baš volim ovakva starinska jela, pa ću je sigurno isprobati.

    Inače, ja belo kukuruzno brašno imam uvek, imam domaće od mojih sa sela. Inače, belo kukuruzno brašno ima da se kupi i po marketima, radim u jednom pa znam, pošto ga mi imamo u prodaji, tako da ne morate da ga tražite samo po pijacama. E sad ja ga nisam lično isprobala, pa ne mogu da trvrdim da li je baš isto kao ono što ja uzimam od mame. Još samo i ovo da vam kažem, belo kukuruzno brašno - domaće, čuvajte u zamrzivaču, iz razloga što vremenom počne da gorči. Mene je to mama savetovala, pa ja savetujem vas. :)

    ОдговориИзбриши
  22. GAGO

    Marijin post kod tebe u gostima je jedan od najboljih i najpoučnijih koji sam videla do sada. Takvi postovi su nam potrebni da dopunimo svoje znanje i otrgnemo od zaborava neka jela.

    Kukuruzno brašno koje se prodaje u velikim hipermarketima u Bgd. ne valja, ali ga ima na pijacama. Kod vas je situacija drugačija.

    Eto, ja ga čuvam u zamrzivaču da ne pokupi vlagu iz stana a nisam znala da to sprečava stvaranje gorčine. Meni je ono zaista nekada gorko, pa je pitanje gde ga prodavci i koliko dugo čuvaju pre prodaje. Opet sam nešto novo naučila.

    SELMA
    Ja bi vas rado povela na gastro putovanje ali se bojim da je moje znanje o našoj kuhinji onoj staroj ograničeno. Sledeći put ću pitati rođake i prijatelje za njihove zaboravljene recepte. Svi prepisuju samo novotarije, a treba se raspitati i zabeležiti recepte davnina.

    ОдговориИзбриши
  23. Odličan recept Jelena! Volim starinske recepte i volim kada netko njeguje tu tradiciju :)
    Sviđa mi se tvoja opširna dorada, sol, bijelo kukuruzno brašno... ispočetka sam se pitala kakvo je to bijelo kukuruzno brašno, a onda sam skužila :) Kod nas se prodaje palenta i fino kukuruzno brašno koje je isto žute boje. No ono brašno koje dobiješ direktno sa mlinice, e to je bijelo kukuruzno brašno i nema finijeg! :)

    ОдговориИзбриши
  24. Majo, zaboravila sam da stavim link za sliku sa belim kukuruznim brašnom

    http://foodforthought-jelena.blogspot.com/2011/02/pohovane-lignje-uporedna-studija.html

    Ovo može naravno i od žutog kukuruznog brašna da se pravi.

    ОдговориИзбриши
  25. Svaka cast! Ovome je tesko odoljeti, predivni su!

    ОдговориИзбриши
  26. super izgleda samo moram pronaći bijelo kukuruzno brašno pa krećem u avanturu.

    ОдговориИзбриши
  27. Ovo mi se sviđa, nešto malo i za nas vegeterijance :) Deluje ukusno i lako za spremanje, moram da probam!

    ОдговориИзбриши
  28. Pita-proja :) Super deluje!
    Viđam tu i tamo belo kukuruzno na Kaleniću, ali nemam običaj i da kupim. Pamtim ovo, pa će nekad doći na red.

    Recepti iz Blic Žene mene toliko nerviraju da sam prestala da kupujem. Ne kupujem ništa od tih časopisa, ali kad sam videla feljton po regijama, kupila sam nekoliko brojeva za redom, i na svaki sledeći se sve teže odlučivala.

    Baš imam utisak da su dobili lepu lovu da se naputuju po Srbiji, zezaju i isprobaju svašta, što je baš lepo, ali - ali, rezultati svega toga su informativno jedva podnošljivi, a "receptualno" ispod svakog proseka. Koji će mi moj neki zapis od 5 linija bez ikakvih mera i odrednica, a prestavlja se neko lokalno autentično jelo. Gubi se svrha celog feljtona.

    Uporno, ali u 100 brojeva unazad, imaju "osnovni recept" za vučeno testo koji glasi ovako "Zamesite mekše testo od 1 kg brašna i 300 ml vode"... Jbt, ajd razumem da se to jednom desi, takva glupost, jer sigurno u tim timovima ima ljudi koji veze s kuhinjom nemaju, nego unose recepte ili prelom rade... I sad, da li neko na kraju proveri sve što je napisano? Kako je moguće da iz broja u broj se prepisuje jedna ovakva glupost... Ej, 300 ml vode na kilogram brašna. Važi.

    Nekoliko takvih propusta i gube kredibilitet kod iole kulinarski pismenih čitaoca.

    ОдговориИзбриши
  29. CONFESSIONS OF A PSYCHO CAT
    Baš tako, za vegetarijance, za mesoždere i za one koji poste ovaj recept je super

    MAJO
    Slažem se sa tobom po pitanju Blic Žene. Ja ne kupujem izdanja već ih dobijam od mame kada ih ona prelista, a i ja sam se ponadala da će nešto biti u ovim specijalnim izdanjima, kad ono šipak. Opet su radili po njihovom starom običaju. Sada ljudi šalju recepte i eto mogu da popune stranice, mada ni tu ne prave nikakvu cenzuru. To ti je samo pitanje cene časopisa. Žene više nemaju novca da kupuju časopise, pa bar mogu da daju 20-30dinara da nešto pročitaju, a oni to koriste. Onaj recept za kocke sa orasima je iz Blic Žene napisan u 5 kratkih redića. To je samo moja mama mogla da protumači ii niko drugi.

    ОдговориИзбриши
  30. Odličan (zaboravljen) recept. Jako poštujem stara jela i što se mene tiče uvek imaju pravo prvenstva, iz mnogo razloga, ali ne bih da dužim:)
    Jelo, jako mi se dopada ova banica, naročito što se, iako sam poreklom iz niškog kraja, sa ovim nikada nisam susrela. Nešto slično (nije posno),služi se uz vurdu u Beloj Palanci i okolini. Ali, samo je slično, ni prineti ovome. Pozdraaaaav

    ОдговориИзбриши
  31. NALE

    Ja bi taj tvoj recept iz niškog kraja. Vurdu iz Pirota sam probala, pa bi da probam uz nju to jelo. Očekujem od tebe slične recepte. Da se udružimo pa da zapišemo šta ko zna da ne ode u zaborav. Od kraja do kraja, od sela do sela, od kuće do kuće, svi recepti su različiti i originali sami po sebi.

    ОдговориИзбриши
  32. Jelo super si recept izabrala i jos lepse prezentovala. Ovaj recept me je podsetio na pitu sa grizom koju pravim, i verujem da je neko dobio ideju za njega znajuci za ovaj.

    Recepti iz blic zene su posebna prica. Dodatni minus im je sajt gde su se masovno postavljali ukradeni recepti, cak su te zene dobijale i neke nagrade. Urednistvo ne mrda prstom, moras da im 10 puta pises da bi reagovali, ma ocajni su.

    ОдговориИзбриши
  33. TANJA
    Sad moram da prelistam kod tebe da nađem tu pitu ako si je već objavila. Moja mama ima recept sa palentom, ali mislim da je ovo originalnije.

    ОдговориИзбриши
  34. Jelo, to je ova pita.
    http://udzakubrasna.blogspot.com/2011/06/pita-sa-sirom-za-ocajne-domacice.html

    ОдговориИзбриши
  35. ništa ovkvo se u mom kraju nije spremalo, iako je moja baka puno koristila kukuruzno brašno bilo je to na mnogo drugačije načine, ovako nešto nisam probala, ali vrlo je zanimljivo kao i sam naziv

    ОдговориИзбриши
  36. Ove godine sam dobila zadatak da za sestrinu slavu napravim posne pite.Ovo je prva koja je bila na probi i ,Jelena,moram priznati da smo oduševljeni.Iskreno,nisam znala šta da očekujem.Bila je totalno iznenađenje.Sigurno ću je praviti i za slavu i verujem da će biti hit.Hvala na receptu!

    ОдговориИзбриши
  37. Ovo nisam nikad videla ni probala, trebalo bi jednom makar pola mere :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vesna, 8 kocki iz ovog pleha, tako da to nije mnogo. Stoji na sobnoj temperaturi čak je i par dana nakon stajanj jako lepa.

      Избриши
  38. Da li je neko do sada uopste napravio i probao ovu pitu?

    ОдговориИзбриши