недеља, 18. септембар 2011.

UŠEĆERENE JABUKE, MALO O DRUŽENJU NA ADI I GOST IZNENAĐENJE

Gde su fotografije? Za fotke ćete morati da pričekate malo, pošto moje fotografske sposobnosti kao i foto aparat nisu ni do kolena ostalima,  pa ne bi bilo lepo da se druženja food blogera na Adi predstavi kroz moj objektiv. Ja mogu samo da zapodenem priču o druženju, jer znam da strpljivo čekate raport.

Moj najveći utisak i oduševljnje su odnela dva gosta, koja su čuvana u strogoj tajnosti. Stojimo Ana i ja, vidimo lepo približava nam se Maja, sa decom i mužem i sa njom ide jedna žena i devojčurak. Pogledam jednom, pogledam malo bolje, kroz glavu mi prođe da ta žena liči na jednu blogericu, ali to ne bi bilo moguće. Pogledamo se obe i razmenimo isto mišljenje na koga nam liči, a i dalje čekamo da grupa priđe i da se upoznamo. Da, bile smo u pravu! Tadeja i Timna, naš T&T tim je stigao u strogoj tajnosti u Beograd, Tadeja nakon više od 20 godina, a Timna po prvi put. Gledamo i ne možemo da verujemo. Lepo su došle iz Zagreba na dva dana i odlučile da provedu sa nama nekoliko sati. Egzaltirani smo!

Tadeja je jedno tako divno stvorenje, vesela, prirodna, normalna, pozitivna, nasmejana, rečita i jednom rečju genijalna zbog ovog svog dolaska. Timna, jedan pravi devojčurak je izrazila svoje oduševljenje Beogradom, iako mi koji tu živimo ovaj grad vidimo nekim drugim očima. Pitam ja Timnu, da li bi ponovo došla, sama u Beograd kad malo poraste. Da, rekla je kao iz topa! Bravo za T&T tim! Hvala im što su to malo vremena odvojile za druženje sa nama, što su nas uveselile, i što su pokazale da prijateljstva i ovakva delom virtuelna mogu prerasti u nešto više. 

O tome ko je bio, kako nam je bio, šta se grickalo i fotografisalo ostaviću drugim blogericama da napišu, a ja vam ovde prenosim recept za poslasticu mog detinjstva koju sam donela na druženje-ušećerene jabuke.




Recept je prost k'o pasulj. Nikakva filozofija velika, iako sa listala internet i zavrtelo mi se u glavi od silnih recepta, uputstava, termometara, i naklapanja o tome kako se šećer karamelizuje. Uzmete šerpu, u nju sipate kilogram šećera. Jedan kilogram šećera mi je bio dovoljan za 2,3kg jabuka srednje veličine. Uključite ringlu na srednju vatru, mešate šećer varjačom, prebacujete ono što se karamelizovalo na dnu na vrh i tako oko 15 minuta ili više sve dok se masa ne ujednači i sve grudvice ne nestanu. Negde pred kraj dodajete crvenu prehrambenu boju i umačete probnu jabuku samo malo da vidite koja vam nijansa crvene odgovara. Jabuke oprati, izglancati, nabosti štapič, pa onda nagnuti šerpu i umakati ih. Kada krenete da umačete jabuke najbolje bi bilo da ringlu smanjite još malo, a da šerpu ne spuštate na plotnu, već je držite malo odignutu u vazduhu da šećer ne pregori. Zadržati jabuku malo iznad šećera da se višak ocedi, pa ih ređati na papir za pečenje koji ste sasvim diskretno nauljili. Kada se jabuke ohlade motati u celofan i vezati mašnicu. Žute jabuke su imale svetliju nijansu crvene, a zelene tamniju. Razdelite jabuke deci!

Ova fotografija je jutros osvanula na FB, a uslikala je Ana sa bloga Kašičica šećera i prstohvat soli. Ana je po mom mišljenju najbolji fotograf među nama. Njene slike imaju priču i dušu. Jedno veliko hvala Ani što će ove jabuke ugledati svetlost dana u svoj svojoj lepoti!

33 коментара:

  1. Napeto sam čitala post i tražila podatke o gostu iznenađenja, kao da čitam neki dobar krimić. Baš mi je drago da su vas T&T cure tako odlično iznenadile.

    Jedva čekam da vidim fotke s druženja i ostale recepte, a tvoje bih jabuke najrađe stavila u košaricu s ostalim slatkim delicijama za blagdanske poklone!

    ОдговориИзбриши
  2. Predivno, sa ovom fotografijom si me vratila u djetinjstvo i prošle dane kada sam kao mala od roditelja znala dobiti ovakve jabuku na dar.
    I ja jedva ćekam vidjeti vaše blogersko druženje sa Ade,sigurna sam da ste uživale i lijepo se provele:)

    Kiss:)

    ОдговориИзбриши
  3. Joa ovoga se i aj secam.Zasto li se to vise ne pravi..kao ni ona liciderska srca sa ogledalcem u sredini:)
    Kako bi ja bila sretna vise nego iko od vas da sam bila tajni gost:(
    Super da vam je bilo lepo..jako me raduje;))

    ОдговориИзбриши
  4. Ne znam šta je ljepše, ovo iznenađenje ia Zagreba ili ove retro jabuke. Bravo za sve, a tebi Jelena čestitke za divnu ideju.

    ОдговориИзбриши
  5. DŽOLI

    Prodaju se ove jabuke i dalje u Beogradu, kao i liciderska srca, samo je ovo u kućnoj izradi. Pravla bi ja i liciderska da sam spretna i da imam tajni recept.
    ps svi su bili oduševljeni bavarskim perecama

    ОдговориИзбриши
  6. Fotka je odlična, doduše Ana nas je razmazila pa više i ne očekujem od nje ništa prošečno :)

    Ali i model je savšen, trebalo je da videti uživo te jabuke, svaka pod konac, sve jednake, savršeno.

    Ja sam čula da će Tadeja i Timna možda u septembru put Beograda, pa se to iz možda pretvorilo u sigurno, datum za Adu sam predložila ravnajući se sa njihovim terminom, i ispalo je super :)

    Moram da pohvalim Jeleninu organizovanost u svakom smislu, ovaj put si me impresionirala u više koraka, i za spremanje Džolihin pereca, i kako si se snašla za kesice i pakovanje, i za prelepe jabuke, i onaj pod konač isečen kolač, i za, kad se atmosfera opustila a sto sa posluženjem počeo da liči na džunglu, očas posla raspremanje i ponov izgled kao da je sve tek postavljeno... Bravo Jelena!

    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  7. Joj, ušećerene jabuke <3 Krasne su, Jelena :)

    ОдговориИзбриши
  8. Tek sada ne mogu docekati slike sa druzenja..joj nemojte odugovlaciti da vidim kako ste se divno provele !!!!

    ОдговориИзбриши
  9. Jeco, hvala veliko za jabuke i za ovaj recept, naravno:)
    Devojke, hvala za divno druženje juče i posebno hvala našim gošćama što su nam se pridružile i tako nas prijatno iznenadile i glavnom organizatoru (Maji) koja se svojski potrudila i svima nam ulepšala dan i pružila priliku da se upoznamo i na ovaj način:))) Pozdrav, devojke

    ОдговориИзбриши
  10. Jedva čekam vidjeti i ostale fotke. Drago mi je da ste se tako lijepo družile a T&T svaka čast što su vam priredile tako ugodno iznenađenje, ma vidi se da je Tadeja posebna.
    Što reči na Aninu sliku, svaka čast! Ma kad je neko maštovit i umjetnik to se vidi u svemu:)
    A kako sam ja nekada tamanila te jabučice i sada se sjećam slastičarne u kojoj sam ih kupovala. Postoji i danas ali ne pravi više ovakve slastce:)

    ОдговориИзбриши
  11. Joooj, ušećerene jabuke... Ma ne da volim, kao dijete sam ih tamanila tek tako :) Jelena, hvala puno na receptiću, već sebe vidim pred božićne praznike kako ih pripremam za dječicu! Drago mi je da ste se divno proveli na Adi,i super što se i T&T team pridružio!

    Jedva čekam slike s druženja!

    ОдговориИзбриши
  12. Aaaaaaa
    E sad jedva čekam fotke! :)
    A što se tiče gosta, prije gošće iznenađenja, bome pravo iznenađenje! Kada sam pročitala da je u pitanju neki gost, pomislila sam da će Dade iznjedriti odnekle, a kad ono Zmaj i podmladak!
    Ljubomorna sam i zavidim vam na okupljanju, al daće Bog, pa vjerujem da će biti još prilika za druženje i upoznavanje. :)

    A, sada blogerice moje drage, fotke na sunce! :D

    ОдговориИзбриши
  13. I u brzopletosti zaboravih nabockati koju i za jabuke.
    Jedna od asocijacija na djetinjstvo su i ove jabuke. Crvene, nabodene na štapić za ražnjiće, cakle se i reflektiraju dječji osmjeh.
    Lijepa su to vremena bila. :)

    ОдговориИзбриши
  14. Tadeju znamo već iz njenih postova i komentara, izuzetno jedna draga i svestrana žena. Eto sad kad više nije tajna i kad ste lijepo podružile i dobro se provele, kako je neko već rekao: slike na sunce!
    Ušećerene jabuke baš nikada nisam sama radila, ali nisam ni imala prilike probati, ali zato jer me baš zanima kakve su, mogla bi ih ubaciti na listu za isprobavanje!

    ОдговориИзбриши
  15. Jbučice su san snova, fotka je super, a Ana ima ogroman talent za fotografiju. Inače Amerikanci vole komplicirati ono nekih stvari što se kulinarstva tiče, po mom mišljenju, pa tako i oko karameliziranja šećera ;)
    Još ja čitam po mejlovima Tadejine rečenice da je ovaj vikend nema, da ide na neki put...a nije mi bilo ni na kraj pameti da dolazi kod vas! Oduševljena sam, mogu misliti kako ste se vi osjećale. Jedva čekam vidjeti fotke i jako mi je drago što ste se okupile, ovaj put u većem broju!

    ОдговориИзбриши
  16. Jako sam se obradovala kad sam videla vasu zajednicku fotku na fb-u, bas je posebna a prijatno iznenadjenje su bile nase T%T cure iz ZG, verujem da vam je vreme u druzenju proletelo za tren...hvala ti puno na utiscima iz prve ruke i jedva cekamo fotkice i nastavak!;)) Usecerene jabuke su me vratile u detinjstvo, njih smo nekada kupovali ispred skole ali se nikada nisam setila da ih sama napravim, e sada cu morati da ih isprobam pored ovakve fotke...hvala puno na receptu!;))

    ОдговориИзбриши
  17. Sve je bilo divno i krasno i trebale ste doziveti!!!Hvala punoooo nasoj Maji na organizaciji.A nase gosce,svaka im cast!!Jednom divne,prijatne,i jako sam srecna sto sam ih upoznala!!A klopa?Sve je bilo divno,ukusno i bila sam vredna kad je probanje bilo u pitanju.A Maja i Ana imaju profi aparat,pa otuda i divne slike.Zato mi nismo slikale,vec cekamo njih sa slikama.A ja cekam i neke receptice:))Jeco,JAKO VOLEM sto sam te upoznala!!!A tek Milin liker,pa Anine kiflice,pa Majine Reform kocke,pa tvoje bavarske perece,pa Sanjini rolati,Naletovi brusketi....joj ljudi kako je bilo dobro.nemojte drugi put propustiti divno druzenje i klopu!!Pozdrav svima!!

    ОдговориИзбриши
  18. Jako mi je drago što se se na Adi tako dobro provele, a dolazak T&T teama je zbilja iznenađenje, svaka čast curama !
    Čekam ostale izvještaje i slikice :)
    A do tada gledam ove prekrasne ušećerene jabuke. Kod nas u Dbk ih nije nikada bilo i tek na jednim školskim zimskim praznicima sa njima sam se srela u Zagrebu. Probati ću ih baš jednom napraviti mojoj nećakinji jer ih niti ona do sada nije upoznala.

    ОдговориИзбриши
  19. Moram još da dodam, da su trouglovi od meda i oraha božanstveni. Nisam stigla da ih probam na Adi, jednostavno je previše toga bilo, ali danas sam uz kafu sa priličnim uživanjem pojela dva komada, i mogu reći da su jedan od finijih suvih kolača koji sam probala.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  20. Zavidim vam sto ste u mogucnosti da se tako lijepo druzite; bravo drage moje!
    Usecerene jabuke moji decki strasno vole...nisam nikad pravila; sad sigurno hocu, jer vidim da nije velika mudrolija.

    ОдговориИзбриши
  21. Jedva čekam fotke i report sa druženja! Sad pogotovo kad znam da ste imale neočekivane goste. Super! :) Jabuke izgledaju fenomenalno. Velike pohvale Ani na prekrasnoj fotki.

    ОдговориИзбриши
  22. Samo da se kratko javim i pozdravim. :)
    Moja jabučica je još u hladnjaku, preživjela je put! :)
    Trebati će mi nekoliko dana, osim da ulovim vremena i da se dovedem u stanje u kojem mogu sastaviti suvisli post, a da ne krenem cmizdriti, stoga molim za strpljenje i razumijevanje. :)
    Hvala vam na svemu, divno, neprocjenjivo iskustvo i doživljaj i s vama na Adi i čitav boravak u Beogradu.
    Veliki pozdrav i poljupci svima, T i T.

    ОдговориИзбриши
  23. Ove jabucice su mi izmamile veliki osmeh kada sam ih videla. I divim ti se kako si ih majstorski uradili i zapakovala.

    Bilo je lepo videti sve ljude na jednom mestu, najpre upoznati sve sa kojima skoro svakodnevno komuniciram. A dolazak Tadeje i Timne je zaista prica za sebe.

    I potpisujem Maju za trouglove od oraha. Jako su ukusni!

    Jelena, ih, najbolji fotograf...hvala ti na komplimentu! Odoh sad malo da se stidim:)

    ОдговориИзбриши
  24. Baš mi je drago da ste lijepo provele. Jedva čekam fotke

    ОдговориИзбриши
  25. verujem da je bilo odlicno a ove jabuke su me tako podsetile na detinjstvo...Hvala :)

    ОдговориИзбриши
  26. Jedva cekam bilo ciji izvestaj sa okupljanja!!! :) Zao mi je sto nisam bila, ali se nikako nisam mogla organizovati... Ali verujem da ce bitio jos lepih prilika da vas upoznam.
    I ja i moja Joja smo uvek gledale ove jabuke ispred Sajma knjiga (na taj redovno idemo) i divile im se, ali ih nikada nismo kupile. Uvek im stave neku ludu cenu... Obavezno cu ih praviti da nju iznenadim! :)

    ОдговориИзбриши
  27. Jedva cekam da vidim fotografije, i sta ste spremale :) Divno za devojke, specijalne gosce :) Bas lep gest s njihove strane. Zao mi je sto nisam bila, ali sledeci put cu se potruditi zaista! A jabuke su super, ideja ti je odlicna za piknik, a i nisam ih jela, ne pamtim!

    ОдговориИзбриши
  28. Baš mi je drago da vam je bilo lepo! Jabuke izgledaju savršeno,ali ja nikako da se odvažim da ih napravim.

    ОдговориИзбриши
  29. Mislim da si previse skormna sto se fotografija tice ;)

    Hvala ti na divnom i originalnom poklonu! Sve sto si spremila je bilo odlicno, jedino mi je krivo sto nisam isprobala kolac sa orasima :( Mene je ipak najvise odusevila cesnica-masnica ... jednostavno a savrseno.

    ОдговориИзбриши
  30. Sličan recept i na mojim stranicama, al ovaj tu mi se čak i više sviđa

    ОдговориИзбриши
  31. O divne jabucice....Moja ceka u frizideru da Tea bude gladna i raspolozena da se rve sa jabukom i ja da skljocnem koji put. Genijalna ideja i divan poklon.

    E, a ti trouglovi sa orasima i medom su zaista fantasticni, dok ih nisam pojela sve nisam ima mira....moracu da ih prvaim!

    Druzenje je bilo divno i volim sto sam vas sve ponovo videla a neke i upoznala, a Tadeja i Timna su nas sve lepo iznenadile.....Nadam se da cemo ponoviti....

    ОдговориИзбриши
  32. These take me back to my childhood. I often see them in Kalemegdan, but haven't bought any. They get stuck in my teeth!

    ОдговориИзбриши
  33. Vidim da ste se predobro proveli!!1Jabuke su ti Jelena kao iz bajke!

    ОдговориИзбриши