недеља, 19. јун 2011.

FBI RUKAVICE - DESTINACIJA SIDNEJ 1.deo

U maju i junu smo se zaustavili u Sidneju na blogu Cooking by Mirjana (Ruža123). Kakva destinacija! Kakva kulinarska poslastica za ljubitelje dobrog zalogaja! Božanstveno! Dodatne recepte iz njene kuhinje, možete pronaći i na Cool stranicama.

Većina nas je Mirjanu upoznala kao Ružu i tako je i oslovljavala, ali kako se kasnije uspostavilo Ruža je nadimak koji je dobila od njenog oca, tj. kako je on tepao svojim devojčicama. Mislim da joj nadimak savršeno pristaje! Mirjani je kulinarstvo profesija, pa se na njenom blogu krije prava mala riznica vrsnih specijaliteta iz mnogih svetskih kuhinja, tradicionalnih jela i poslastica, da vam pamet stane. 

Proteklih nekoliko nedelja u našoj kući se kuvalo kao u Sidneju, a da Mirjana nije na drugom kraju sveta ja bi se lepo spakovala i došla kao nenajavljeni gost na ručak. Mogu slobodno reći da mi njena kuhinja u svemu odgovara. O predivnim kolačima, tortama i poslasticama ne smem ni da sanjam, ali sam ih sve uredno zabeležila, pa će doći i oni na red. Ovde moram napraviti sebi kratki podsetnik za deo recepta koji su bile na spisku ali će morati da pričekaju jer letnje stvari imaju tendenciju da se smanjuju same od sebe, jer smo trenutno prešli na ishranu zečeva i šumskih stvorenja.

................


SALATA OD QUINOE

200g  kinoe
1 sveža šargarepa-krupno rendana
1 crvena paprika sitno seckana (može i pečena)
1 krastavac-kockice (odstraniti semenke)
1 paradajz-kockice (odstraniti pulpu)
mladi luk, peršun, stabljika celera
maslinovo ulja
so
biber
rendana kora limuna i limunov sok


Skuvati kinou prema uputstvu sa pakovanja. Dok se kinoa kuva spojiti ostale sastojke da bi se povrće mariniralo. Spojiti kinou i povrće. Služiti hladno ili toplo.


ZAKLJUČAK
Ova salata je pravo malo osveženje u mojoj kuhinji. Kinou sam prvi put videla na vašim blogovima i već se mesecima motam oko nje i zagledam je u prodavnicama zdrave hrane. Ne sećam se tačno cene kinoe, ali mislim da pakovanje od 200g iznosilo oko 2.5 evra. Taman sam bila na izmaku snaga u stvaranju novih ideja za zdrave obroke i salate koje mogu jesti kao glavni obrok, a onda se pojavio ovaj recept. Prelepa salata, koja vam omogućava korišćenje svežeg sezonskog povrća i onoga što volite. Salata je i idealno rešenje za one koji se pitaju kako da obogate meni posne slave. Ovaj recept sigurno ostaje u mojoj beležnici.

Količina kinoe koju sam koristila je manja za 50g jer se kao takva kod nas prodaje. Dodala stabljiku celera i pečenu crvenu papriku iz zamrzivača jer sveže nisu još u sezoni. Da bi dobila kompletan obrok salati sam sutradan dodala malo grilovanog belog mesa (nije na slici).

Treba voditi računa o odstranjenju semenki paradajza i krastavca, jer ako to ne uradite salata će stajanjem postati malo vodena. Ja sam je njupala tri dana kao glavni obrok. Suprugu je bila samo salata! Odličan recept!



 QUINOA SALAD

200g  quinoa
1 shredded large raw carrot 
1 fresh or grilled red bell pepper cut into cubes
1 cucumber (remove the seeds) cut into cubes
1 tomato (remove the seeds) cut into cubes
spring onions, fresh parsley, celery stalk
olive oil
salt and pepper
lemon juice and a lemon zest

Cook the quinoa according to the instructions on the box. While quinoa is cooking combine all the other ingredients and let them marinate. Combine the cooled and cooked quinoa and the veggies.

This is the first time I have used quinoa in my kitchen and I am thrilled with this recipe. I am always on the look out for healthy summer recipes and this one takes the cake. It is fantastic. Very easy to make and you can change the veggies according to the season. I used grilled red peppers since the season of the fresh ones is couple of months away. I also added later some grilled chicken directly in the salad and had a whole meal that I ate for three days. Great recipe. For those of you who have not tried it, give it a go. The only thing you have to worry about is making sure you remove the seeds from the cucumber and tomato, since we do not want it to get watery. Fantastic recipe, and a healthy one!





SALATA OD ROTKVICA

crvene rotkvice sečene na tanke šnite
jogurt
kisela pavlaka
ren iz teglice-krem sos
so
peršun



ZAKLJUČAK
Rotkvice obično kod mene ne stignu na sto, već se grickaju kao užina. Ostala mi je navika da prvo sljuštim crvenu koru, pa pogrickam slasnu belu sredinu. Evo prilike da se rotkvice pokažu u svoj svojoj lepoti. Jedna lagana, kremasta i hrskava salatica koja će sigurno oduševiti one koji je nisu probali. Količine sastojaka nisam navela, jer je ostavljeno vama po volji da rihtate ukus. Jogurt se ovde dodaje u sasvim maloj količini (na kašičicu) čisto da malo razredi pavlaku. Ja sam u prvom pokušaju (koji je na slici) stavila malo više, ali sam sledeći put napravila znatno gušći preliv. Koristite hladne sastojke, spojite sve, začinite po ukusu i servirajte. Originalno!


CREAMY RADISH SALAD 

radishes cut into slices
Greek yogurt
sour cream
horseradish dressing
salt
fresh parsley

This is a new way for me of eating fresh radishes which I love. I usually just nibble on them as a snack but here I introduced them to my table as a salad. Use chilled ingredients, combine, season to taste and serve.



DIP OD ORAHA I PAPRIKE

3 velike crvene pečene paprike
pola šolje od 250ml svežih hlebnih mrvica-jedna veća kriška
50g tostiranih oraha
50ml maslinovog ulja (ili mešavina sa suncokretovim)
1-2 kašičice limunovog soka
1 čen belog luka (može i bez)
ljuta papričica (ako volite)
so

U blago nauljenom tiganju tostirati orahe dok malo ne potamne, pa sve sastojke staviti u secka ili multipraktik. Dodati limunov sok i so po ukusu.


ZAKLJUČAK
Ovaj namaz bi se moglo podvesti u kategoriju ajvara. Ja sam veliki ljubitelj istog i bilo je dana kada sam mogla jednu teglu da slistim u roku od 24 časa. Ovo je jedna zdravija varijanta jer nema dodatnog prženja, a ulje koje dodajete može biti maslinovo, suncokretovo ili mešano. Predivan namaz u kome možete, a i ne morate, dodati beli luk (ukoliko idete u pozorište to veče). Ovo je jedan odličan i brz recept. Ja sam koristila zalihe pečenih paprika iz zamrzivača i rezultat je bio super.




ROASTED RED BELL PEPPER AND WALNUT SPREAD


Serbia has one traditional dish-ajvar, and you can look at the recipe on the Palachinka blog here. This is the fast and a bit healthier version of the spread made with roasted red bell peppers, and few extra ingredients that do not go into the making of ajvar, but just reminded me of my favorite homemade preserve. Easy to make and delicious.

3 large roasted red bell peppers
half a cup of fresh bread crumbs
50g of toasted walnuts
50ml of olive oil or sunflower oil
1-2 teaspoons of lemon juice
1 garlic clove minced
salt

Place all the ingredients in a food processor and make a spread. Add lemon juice and salt to taste.



    ČORBA OD JEČMA I MESNIH OKRUGLICA
    2.5 litara goveđe supe
    40g ječma
    1 veći krompir-kockice
    3 šargarepe-kockice
    pola šolje graška
    so, biber, peršun
    kocka za supu

    MESNE OKRUGLICE
    350g svinjskog mlevenog mesa
    1 jaje
    1 manja glavica crnog luka
    so, peršuna


    U ključalu goveđu bistru supu ili vodu sa kockom za supu dodati ječam, krompir, šargarepu i grašak pa kuvati dok povrće i ječam ne budu gotovi, negde oko 40 minuta. Smesu za okruglice izraditi rukama, staviti u frižider na pola sata, pa formirati male ćuftice, ponovo ih vratiti u frižider na kratko, pa  ispržiti u tiganju i ocediti od viška masnoće u cediljci ili na papiru; ja sam smesu pravila dan unapred kao što uvek radim sa ćuftama, jer se onda lepše oblikuju. Pred kraj kuvanja čorbe ubacite ćuftice i kuvajte ih oko 5 minuta.

    ZAKLJUČAK
    Da bi jedna supa ili čorba u mojoj kuhinji prošla, mora da ispuni visoke standarde, a ova je ispunila sve. Ove ćuftice koje se isprže u tiganju, pa onda dodaju čorbi menjaju njen celi šmek. Imate osećaj kao da je meso sa roštilja. Ječam prvi put koristim u supi i jako mi se dopada. Kuva se oko 30 do 40 minuta, što verovatno zavisi od samog proizvoda. Ječam možete kupiti na meru u svim prodavnicama zdrave hrane, a cena mu je zaista mala. Eto ideje i za druge kombinacije. Sve preporuke iz moje kuhinje za ovaj recept!



    BARLEY AND VEGETABLE SOUP WITH MINI KOFTAS

    2.5 liters of beef stock
    40g of barley
    1 large potato-cubes
    3 carrots-cubes
    half a cup of green peas
    salt, pepper, parsley
    stock cubes

    KOFTAS
    350g of ground pork or beef
    1 egg
    1 small onion cut finely
    fresh parsley
    salt

    Place beef sock in a large pot and let boil. Add barley, potato and carrot cubes, green peas and cook for around 40 minutes or less until the barley and the veggies are done. A day ahead make koftas and place in the fridge. Mix all the ingredients listed, place in the fridge and after an hour form small koftas and fry them in a pan. Remove the excess oil. Add the koftas in the soup and cook for 5 minutes more. Add additional liquid if neede. Serve with fresh parsley.

    21 коментар:

    1. S obzriom na recepte koje si isprobala, stvarno si prešla na ljetnu ishranu :) Salate izgledaju super osvježavajuće.

      Tart od mandarina sam i ja zapazila i jedva čekam mandarine da ga isprobam.

      ОдговориИзбриши
    2. uh, uh, koliko divota! Obožavam kvinoju i ova salata je super, a posebno mi se sviđa i ovaj dip od paprika, probala sam ga i zbilja je odlican

      ОдговориИзбриши
    3. Анониман19. јун 2011. 22:31

      Divno si gostovala u Sidneju.Mira je veliki majstor to sam vec toliko puta rekal i uvek jedva cekam njene recepte.A to da se ode kod nje na rucak..meni naravno niej sasvim iskljuceno;)
      Tvoje slike me takodje uvek oduseve;)

      ОдговориИзбриши
    4. Jelena,svaka ti cast!!!!!Nasa Mira ce se oduseviti.Divne recepte si isprobala i sigurno uzivala!!

      ОдговориИзбриши
    5. Divno Jelena. Zaista si fino predstavila Mirjanin blog. A sto se tvog komentara tice da ti pamet stane od njenih recepata apsolutno si u pravu i potpuno se slazem jer se i meni isto desi kada zavirim na njen blog. Pozdrav. Uh, umalo da zaboravim, hvala za komentar o cokoladnom filu ;-)

      ОдговориИзбриши
    6. Sve jako fino izgleda sto si napravila i verujem da ste uzivali u Mirjaninoj kuhinjici, njenim receptima je stvarno tesko odoleti i kad sam se upustila u istrazivanje bloga, mislim da sam pola recepata iskopirala!;)))

      ОдговориИзбриши
    7. Jelena moja, sve tako fantastično izgleda! I tebi i Mirjani svaka čast, divni recepti :) Probala sam Mirjanin dip od oraha i paprike i zaista nemam riječi koliko je divan :)
      Slikice su odlične :)

      ОдговориИзбриши
    8. Kakav divan post, kao i obicno od Jelene. Mirjana ima bozanstvene recepte, a Jelena je napravila odlican izbor!

      ОдговориИзбриши
    9. Hvala svima na lepim komentarima, a sve pohvale idu našoj domaćici meseca. Zaista, za koji god recept da se uhvatite biće pun pogodak. Blago Mirjaninoj porodici što uživaju u svetskoj kuhinji svaki dan!

      ОдговориИзбриши
    10. Lijep izbor jela prikladnih za ovo godišnje doba. Lagano i fino i izvanredno u tvojoj izvedbi.
      Ah, kad će više moj ponedjeljakza dijetu, nemam snage da se samodiscipliniram, pa ti se divim da si ovaj raskošni dio mogla ostaviti za jesen.

      ОдговориИзбриши
    11. Kakav divan post Jelena! Tvoj izbor Mirjaninih specijaliteta (a to zaista jesu) je fantastičan. Imam Quinou kod kuće, tako da sutra isprobavam ovaj recept! Dip od oraha i paprike mi isto vadi zazubice...Slike su prelijepe!

      ОдговориИзбриши
    12. Bravo Jelena!!!!
      Nemam sta da kazem ,osim Hvala ,Hvala svima ,jako sam sretna da i pored visokih temperatura isprobavate i kuhate!!!

      ОдговориИзбриши
    13. Анониман21. јун 2011. 01:23

      Fantastični prijedlozi i recepti draga Jelena! Sve pohvale stvarno si se potrudila,fotke su prekrasne!

      Kiss.

      ОдговориИзбриши
    14. Bravo Jelena, izvrsno si pripremila Mirjanine recepte. Vidim da si uživala i da uživaš u njezinoj kuhinji jednako kao i ja i mnogi od nas.
      Odlično si napravila uži izbor i sve jako dobro izgleda !
      Meni je žao što nisam ovaj put stigla napraviti neku od odličnih juha, ali vjerujem da ću ih vremenom već isprobati.

      ОдговориИзбриши
    15. Jelena, odlican izbor si napravila. I svaka cast na organizovanosti i izdvojenom vremenu za spremanje ovid finih recepata.

      ОдговориИзбриши
    16. Jako dobar odabir, salate su fantasticne. Ja kinou jos uvek probala nisam, a svaki put kad ugledam neki recept sa ovom namirnicom pomislim kako cu je kupiti ovaj vikend na Kalenicu... al' od toga nista.
      Strpljivo cekam sličice recepata iz tvog podsetnika:)

      ОдговориИзбриши
    17. Obozavam salatu od rotkvica! Moja mama stalno sprema i onu sa celerom, pavlakom i sa malo jogurta, koju sam najpre odbijala, a sada obozavam, i koja ide odlicno uz pecenje, onako hladi :)

      ps Nadam se da ces napraviti domaci sladoled u jednom od narednih postova, ako si ljubitelj, da mogu da iskopiram recept :D jer nikako da mi uspe, i da bude creamy i da se ne raspada :(

      ОдговориИзбриши
    18. wow, divim se, toliko toga a sve dovedeno do savrsenstva!!! svaka cast!

      ОдговориИзбриши
    19. Jedino što mogu reći i napisati je: Bravo Jelena!!!

      ОдговориИзбриши
    20. Svaki od postavljenih slika izgleda jako jako privlacno u ukusno!!! Predivno si ovo napravila!

      ОдговориИзбриши