недеља, 29. мај 2011.

AVOKADO ZA LJUBITELJE I ONE KOJI TEK TREBAJU DA GA ZAVOLE

Ovaj post pišem za sve one koji još nisu probali avokado ili za one koji su ga probali, a nisu se zaljubili pri prvom zalogaju. Avokado se u Srbiji prodaje već nekih desetak godina, a sa pojavom hipermarketa postao je dostupan većini. Cena jednog avokada, što zavisi naravno od njegove sezone, je oko 1-1.5 evra. 



Mala škola trikova i saveta za one koji tek trebaju da zavole avokado

Avokado se  bere dok je čvst i nezreo, a sam proces branja podstiče proces sazrevanja. Zato se i prodaje  čvrst, a proces sazrevanja nastavlja u vašem domu u narednih 3-6 dana. Nezgodan je ako želite da ga konzumirate tačno određenog datuma.

Ukoliko je avokado premekan i ima crne tufne po kori nemojte ga kupovati, osim ako niste iskusni i možete proceniti da je za upotrebu istoga dana. 

Čuvajte ga na sobnoj temperaturi.

Najteže od svega za početnike je proceniti kada je avokado spreman za upotrebu. Lagano ga pritisnite prstima i ako osetite da je na nekim mestima mekan onda je spreman. Kao sa breskvom, treba pogoditi momenat.

Avokado treba pripremiti neposredno pre serviranja, jer stajanjem menja boju.

Sami možete ubrzati proces sazrevanja ako ga čuvate u papirnoj kesi na sobnoj temperaturi do gnjile banane ili jabuke.

Ukus avokada je sam po sebi blag, tj. jedva da je primetan, a sve što mu se dodaje čini da njegov ukus dođe do izražaja, da procveta. Velika je razlika u ukusu ako koristite maslinovo umesto suncokretovog ulja ili ako vinsko sirće zamenite limunovim sokom. Eksperimentišite!

U ljusci avokada uvek možete servirati krem i salatu. Najčvršću ljusku koja je najpogodnija za serviranje ima avokado sa tamnom bobičastom korom. 





AVOKADO NA KAŠIČICU

polutke avokada
ulje i belo vinsko sirće
so i mleveni biber
sitno seckani beli luk

Avokado presecite na pola. Pažljivo izvadite košticu da rupa gde leži ostane netaknuta. Sipajte pola do jedne kašičice ulja u rupu. Dodajte dobar prstohvat soli, biber i beli luk, pa nalijte sirćetom do vrha. Ovakav avokado se jede malom kašičicom tako što svaki put zgrabite  malo tečnosti i malo avokada, dok ga celog ne izdubite i pojedete. Ovo je sjajan način serviranja avokada kao jednog elegantnog predjela.

SALATA OD AVOKADA

meso avokada, kocke
paradajz, kockice
suncoketovo ulje
so i belo vinsko sirće
biber, beli luk, crni luk, sveža paprika – varijacije na temu


Avokado prepolovite i izvadite košticu. Velikom kašikom izdubite mesnati deo avokada podvlačeći kašiku između kore i mesa. Isecite meso na kocke i spojite sa kockicama paradajza. Začinite uljem i sirćetom, kao što radite sa zelenom salatom. Posolite i dodajte ostale sastojke po želji.

AVOKADO MUS

1 avokado
2 pune kašičice kisele pavlake 20%mm
so i limunov sok

Prepolovite avokado, izvadite košticu i kašikom izdubite mesnati deo. Umutite ga mikserom ili izgnječite viljuškom u fini krem uz dodatak kisele pavlake. Posolite i dodajte limunov sok. Ovde se limunov sok bolje slaže od sirćeta.



AVOCADO - THE INTRODUCTION

It's been over a decade now since avocados have been introduced to Serbian cuisine. I adore them. There are lots of people that have seen the avocado, but just don't know what to do with them. I doubt they are the ones reading this post since the use of the internet has enabled everyone to get fantastic recipes at a click of a button. Here are some of my favorite recipes below and one tip of putting an avocado that is not ripe in a paper brown bag with some fruit so it will ripen quicker. Enjoy! Now we have tortilla chips here in Serbia too, so we can enjoy the whole experience.


AVOCADO ON A SPOON

This is a classic avocado dish in my kitchen and it is great for individual servings. You can use it as a starter dish or a side dish. Just make sure you prepare it just before serving.  Slice the avocado into two parts, fill the hole with white vinegar and sunflower oil, add salt and black pepper and finely chopped garlic clove. Eat with a teaspoon grabbing some avocado and dressing all at once.


MY GUACAMOLE

I love my guacamole made very simple. No onion and garlic, just plain avocado, tomato cubes, oil, vinegar and salt. When in season I add diced fresh green peppers. You can serve it as you like. 

AVOCADO CREAM

Withe an electric mixer, mix together flesh of one avocado, 2 or more tablespoons of sour cream until smooth. Add salt and a bit of lemon juice to your taste. Refrigerate before serving.





28 коментара:

  1. Mmmm obozavam avokado:)Moja mama ima genijalan recept sa tunjevinom i to mi je jedna od najboljih verzija avokada:)

    ОдговориИзбриши
  2. Sjajno ,Jovana, mada se meni licno ne dopada!!!!

    ОдговориИзбриши
  3. Jelena, izgleda da sam ja jedna od onih koji trebaju da ga zavole :)
    Probala sam ga jednom i izgleda, a u skaldu s tvojim uputama, da sam krivog kupila. Moj je bia toliko tvrd i zelen da je bia toliko gorak i cilu sam si voćnu salatu s njim pokvarila.
    Ubuduće ću se pridržavati tvojih uputa, hvala ti :)
    Btw, sviđa mi se tvoj Guacamole!
    Super mi je novi izgld bloga :D

    ОдговориИзбриши
  4. MAJO
    Sigurna sam da će tvoj mediteranski duh zavoleti avokado kad ga sledeći put pripremiš. Pa to što si jela je kao da jedeš zelene šljive. To je retki plod koji treba da se ubere nezreo, pa kasnije sazreva. Molim te probaj, jer bi bila šteta da nije u vašoj kuhinji. Nisam ga mešala sa voćem nikada, samo u slanim varijantama.

    ОдговориИзбриши
  5. Meni se sviđa ali ovim mojim nevjernim Tomama ne sviđa! A draga moja Jelena ti si ovo fantastično odradila s čarobnim sličicama!

    ОдговориИзбриши
  6. I ja sam ga kupila jednom nezrelog,i od tada ga zaobilazim:))Ali gledajuci ovaj tvoj divni post,mozda ga ipak kupim i probamo ove tvoje predloge.:))

    ОдговориИзбриши
  7. MAJO
    kupi ga ponovo i onda kada bude mek kao breskva koja nije prezrela, ali je dovoljno zrela da bude sočna, osetićeš pod prstima, onda ga upotrebi. Ako je meso na nekim mestima mekše unutra upotrebi ga za gvakamole, ako je lepo kao na prvoj slici možeš prvi recept. Tako ćeš naučiti da oceniš kada je zreo. Kada bi ga prodavali zrelog onda bi ga bacili za nekoliko dana.

    ОдговориИзбриши
  8. U pravilu ja ne volim avokado,samog ga posebno nebi mogla jesti, pomalo mi je bljutavog okusa, po meni ga treba obavezno doraditi,začiniti i dodati još neki sastojak poput gore navedene rajčice ili tunjevine recimo. Radila sam od njega Guacamole umak, o.k. je bio, makar i tu nisam bila pretjerano oduševljena, nažalost..Ove tcvoje varijacije sve do jedne izgledaju jako slasno posebno ove s tortiljama..

    ОдговориИзбриши
  9. Анониман30. мај 2011. 01:33

    Imam drvo avokada u basti.Najvise volim da ga jedem svezeg
    Drugo mesto zauzima sendvic sa piletinom i avokadom
    Trece mesto guacamole naravno
    Avokado niej samo zdrav nego bas ima fin ukus:)

    ОдговориИзбриши
  10. Avokado mi je tiha patnja. Ja ga najviše volim narezati na tanke šnitice, soli, papra i dosta limuna. A sviđa mi se i tvoj drugi prijedlog, lijeoo se slaže s paradajzom, a dobro bi mi došao i koji račić!

    ОдговориИзбриши
  11. NADO
    Probaj da ga malo jače začiniš, kao kad dodaješ ulje i sirće u kupus salatu (mislim na prvu verziju)

    DŽOLI
    Blago tebi. Sad moram da Gugluje da vidim to drvo avokada.

    MAJO
    Probaj obavezno. Kupi ga, stavi ga na sto i pričaj mu par dana kako ćeš ga slatko pojesti dok ne sazri.

    DUNJA
    Avokado na tvojim fotkama bi bio ravan vrhunskoj umetničkoj slici. Da ubedimo sve ove dame da daju avokadu još jednu šansu!

    ОдговориИзбриши
  12. Spadam u skupinu "kukavica" koje se ne usuđuju u toj mjeri eksperimentirati. Na tvojim slikama fino izgleda. Tko zna, možda ako naletim na njega u dućanu ...

    ОдговориИзбриши
  13. Odličan post i varijante jela s avokadom. Samo sam čekala kad će netko na blogu izbaciti nešto s avokadom i eto ga. Ja sam planirala pa su mi neki recepti uletjeli prije i ionako mi nikad ništa ne ide po planu što se toga tiče :)
    Inače, avokado je i kod nas dostupan bez problema u tim većim trgovačkim centrima i ja ga zbilja volim. Kao namirnica je stvarno raznovrstan za kombiniranje, a super funkcionira i u nekim slatkim varijantama. Ne znam jesi li ikad probala sladoled s avokadom-meni je super :) Ima recepata za domaću izradu, ali meni se nekako ne da praviti sladoled kod kuće bez onog aparata za sladoled koji ga napravi predivno kremastog.

    ОдговориИзбриши
  14. WHAT'S FOR DESSERT
    Ma nije ovo nikakvo eksperimentisanje. Zaista je jedna čarobna fina biljka koju ćeš sigurno zavoleti. Jako blaga i kremasta.

    TAMARA
    Tako i ja smislim nešto, a onda me neko pretekne. Ovaj post sam nameravala izdati za par nedelja, ali sam juče greškom kliknula dugme i voila. Onda sam brže bolje prepravljala šta sam sve pogrešno nakucala. Sad mi se poremetio ceo koncept postova, ali šta da se radi. Bolje ga ostaviti nego brisati jer se onda svi pitaju gde je nestao post. Uvek sebi kažem pazi, a evo desilo mi se treći put. Dobro da blog nisam zbrisala.

    Nisam probala sladoled, a nešto se ne bi ni usudila mislim u kućnoj izvedbi. Čekam da vidim kako drugima ispadne prvo.:)

    ОдговориИзбриши
  15. Meračim se i ja već duže vreme da ga kupim, imam i neke recepte. Tvoji recepti su izuzetni posebno onaj na kašičicu.

    ОдговориИзбриши
  16. Mnogo mi se svidja - sve:) Divno si iskoristila i ukombinovala sastojke

    ОдговориИзбриши
  17. Sada cu definitivno morati ga kupim i probam i to mislim da cu da pocnem sa kasicicom.....volim takve varijante, jednostavne a ukusne...

    ОдговориИзбриши
  18. Ja ga obozavam...Dobar je za snizavanje holesterola, mozdane vijuge, suhu kozu, reproduktivne organe...
    Dvije sjemenke sam posijala prije par mjeseci - nadam se da cu ih uspjeti odgojiti, posto su i ovdje dosta skupi.

    ОдговориИзбриши
  19. Moj problem sa avokadom je što ima taj blagi i prilično neutralan (meni neprivlačan) okus. Avokado mi je super za kosu! Maska od avokada, žumanceta i maslinova ulja čini čuda ljeti za kosu koja je isušena i iskrzana.
    Inače dopada mi se kao namaz, ali tu se već i svašta dodaje, pa je okus dorađen i obogaćen. Sa pavlakom i paradajzom bi mi se vjerovatno dopao.
    Dobar ti je savjet kako da se ubrza proces sazrijevanja, jer je najčešće naći ga nezrelog.
    Nabavila sam jednu knjižicu, za koju si vjerovatno čula, možda je imaš, možda si je prelistala - Kada kume kuvaju od Isidore Bjelice i Vesne Radusinović i tamo sam primjetila recept za Avokado na Proustov način (za koji vjerujem da se nalazi u dijelu knjige u kojem su Isidorini recepti) i baš mi je upao u oko da bi ga mogla napraviti.

    ОдговориИзбриши
  20. Jako volim avokado. Rijetko ga jedem, onako, svjezeg i bez icega ali zato ga jako cesto koristim u kombinaciji sa drugim "stvarcicama".
    Svidja mi se ovo sa ubrzavanjem procesa sazrijevanja, to nisam znala :-)

    ОдговориИзбриши
  21. Ja nisam pretjerani ljubitelj avokada. Mislim nije mi ni strašno loš, ali nisam ni oduševljena njima. Zapravo mi kod njega ponajviše smeta što je dosta mastan, a ja tu masnoću baš osjećam. Inače imam već podosta iskustva s njim i znam odabrati dobar komad tako da nije problem u tome. Naprosto mi ne paše.
    Bez obzira na to svi tvoji prijedlozi izgledaju jako ukusno, a savjeti o korištenju avokada su vrlo korisni. :)

    ОдговориИзбриши
  22. E nakon ovoga tacno cu morati da ga probam :) Par puta sam posegnula za njim u prodavnici, ali, iz ne znam kog razloga, ubedjena sam da se moji momci njime ne bi odusevili pa je uvek ostajao na polici cekajuci neku drugu priliku. Sad si me namamila da probam, a ako nam se ne dopadne uvek mogu pripremiti ovu masku koju Selma pominje ;)

    ОдговориИзбриши
  23. JASNA
    Pa zar su i kod vas skupi. Ja sam mislila da oni uspevaju kod vas. Videla sam da može da se sadi i nadam se da ćeti drvce uspeti, pa da nam spremiš još recepata. Drvo baš šašavo izgleda sa silnim grozdovima avokada koje nosi.

    SELMA
    U pravu si da mu je ukus blag, pa se zato i uvek mora lepo začiniti. Za početak je najbolji klasičan vinegret dresing.

    On mora biti nezreo u prodavnici, jer bi onda brzo propao.

    Nije ni čudo što ga stavljaju u maske i šampone za kosu, a odličan je i za kožu lica.

    Za knjigu nisam čula, ali čisto sumnjam da dotične dame uopšte ulaze u kuhinju. Od Vesne mi se kosa na glavi diže. Žao mi je što eto one imaju priliku da izdaju knjige sa takvim sadržajem, a toliko talentovanih ljudi je zanemareno u našoj zemlji. Kod nas postoji jedna nova emisija o kuvanju čije recepte možeš pogledati i tom čoveku, Brki, se da verovati

    http://www.gastronomad.rs/recepti.html

    SANJA
    Ja sam mislila da si ti na Novom Zelandu i da je kod vas avokado raste u svakom dvorištu. Nisam ni ja znala za sazrevanje, ali internet je čudo.

    ANDREA
    Avokado jeste prilično kaloričan, ali ima dobre masne kiseline koje koriste telu. Ne mora svakom da se svidi, naravno, samo mi super kada ga ljudi probaju, a do tada nisu znali šta će s njim i onda ga uvedu u svoju kuhinju. Kod nas je to i idealna salata za vreme posnih slava. Nešto novo, mislim na gvakamole.

    MIHAELA
    Tako mi je drago da si se opet vratila, pa makar i na kratko. Tačno tako, kupi jedan, probaj, a deci možeš dati košticu da se zabavljaju, pa da je zasade i čekaju da drvo nikne. Postoje brojna uputstva za to na netu.

    ОдговориИзбриши
  24. Bravo, ovo je pravi post za mene...., kao da si znala da obilazim oko avokada i nikako da ga i pripremim. Jedna sam od onih koja bi ga trebala i zavoljeti. odličan uvod si nam dala, a i priprema avokada mi je odlična. Super Jelena i hvala !

    ОдговориИзбриши
  25. Анониман4. јун 2011. 21:58

    Jelena, sjajan post i fantastican guacamole....ja ga stalno pravim i svi ga obozavamo:)

    ОдговориИзбриши
  26. Здраво Јелена! То је задовољство да посетите бло. Уживао сам у своје рецепте. Дакле, више сам следбеник.
    Посетите мој блог: Кување са пријатељима!
    хттп://кибе-цозинхандоцомамигос.блогспот.цом/
    и знам мало бразилске кухиње.

    Пољубац.

    Луис

    ОдговориИзбриши