понедељак, 11. април 2011.

ČORBA OD ZELJA


U većini domova u Srbiji proleć ušeta onda kada zelje u izobilju stigne na pijace. Proleće je stiglo!

Prošle godine smo utvrdili da postoji razlika u Hrvatskoj i kod nas u imenovanju ove biljke. U Hrvatskoj se zeljem zove kupus, a nisam još ustanovila kako se zelje kaže na Hrvatskom. Možda se neko doseti! 

Jutros je i Maja izdala post sa prelepom povrtnom varijantom čorbice od zelja, gde i možete pročitati podrobno objašnjenje o ovom zelenišu. 



JUNEĆA ČORBA SA ZELJEM

500g juneće rozbratne ili ribića
4 šargarepe
koren celera
paškanat
koren peršuna
2 kocke za supu
2 veze zelja
3 kašike gustina i malo hladne vode
kisela pavlaka
limunov sok


U oko 3 litre vode skuvati rozbratnu zajedno sa celim šargarepama, celerom, paškanatom i korenom peršuna uz povremeno dolivanje vode koja ispari. Meso spustiti u hladnu vodu da bi bilo mekše, pa onda uključiti šporet. Procediti povrće i meso, a supu sačuvati. Meso odvojiti od kosti i dok je vruće usitniti ali onako da bude više cepkano i vlaknasto nego seckano. Šargarepe iseći na kockice, a ostalu zelen pojesti ili baciti. U proceđenu supu vratiti šargarepu, usitnjeno meso, kocke za supu i još malo vode, pa pustiti da baci ključ. Ubaciti zelje koje ste očistili od čvrstog središnjeg dela i narezati na froncle, pa kuvati dok zelje ne omekša oko 5 minuta. 

Po želji zgusnuti čorbu sa gustinom ili brašnom koje ste prvo rastvorili u malo hladne vode. Pre serviranja prvo dodati pavlaku u tanjir, naliti malo čorbe, promešati, pa doliti koliko želite čorbe i limunovog soka.


CREAMY SORREL BEEF STEW

Sorrel is falls in the category of collard greens I guess. I had trouble finding the adequate picture on the net, but here is what it looks like. In Serbia, sorrel can be found in all the farmer markets and usualy we use it to make beautiful spring stuffed sorrel dolmas, pitas and stews. 

500g of baby beef t bone steak
4 carrots
celery root
parsnip
parsley root
beef stock cubes
around 20 sorrel leaves
3 tablespoons of corn starch
sour cream
lemon juice

In around 3 liter of water cook the baby beef, whole carrots, celery root, parsnip and parsley root. When the beef is tender, drain the soup, preserve the liquid. Cut the carrots into cubes and throw away or eat the other veggies and cut the beef that you have deboned into small bite size pieces. Cut the meat along the fibers to get it shredded. Wash the sorrel leaves and remove the woody part of the plant. Cut into strips and then cut some more, but not too much. Place the clear stock pack in the pot, add the carrots, beef, additional water and stock cubes and bring to a boil. Add the sorrel and cook until the sorrel becomes tender for around 5 minutes. If you like you can thicken the soup with corn starch or flour that you have dissolved in a bit of cold water . Before serving place sour cream in a dish, add some soup, stir and then add more soup and lemon juice to taste.


21 коментар:

  1. Al smo navalili na zelje, ko zecevi! Ne bunim se, ja obozavam corbice, a i zelje. Mnogo je fina ova tvoja corbica. Bas dobra, njamiii

    ОдговориИзбриши
  2. Ja mislim, bolje na zelje, nego na hemiske koncentrate, Nale voli da se sali. Stvarno poceo sam i ja sve vise na zelenilo i da znas mnogo bolje se osecam. Jelena fina corbica. Pozdrav...

    ОдговориИзбриши
  3. Odlično izgleda! Obožavam ovakve čorbice - jednostavne, zdrave i ukusne!

    ОдговориИзбриши
  4. Jel kupus ili zelje, odlična juhica, baš se spremam danas nakon puta nešto ovakvo spremit.

    ОдговориИзбриши
  5. Vidim da je sezona zelja u punom zamahu. Jako mi se sviđa ova kombinacija i rado bi je isprobala. :)

    ОдговориИзбриши
  6. Moje misljenje o tvojim corbicama mislim da vec znas,DIVNA!!!!

    ОдговориИзбриши
  7. Budući ja nakon one epizode od pred trideset godina nisam došla u doticaj sa ovim zeljem, vjerujem da bih mu sad pristupila puno benevolentnije :), naročito ako mi ga ovako serviraš, s naglaskom na onom rozbratnu gore ;))
    Šalim se, čorbica je stvarno više nego primamljiva. I dalje ne znam što bi to točno u hrvatskom jeziku i flori bilo i gdje bi se dalo pronaći, osim što mi se na linku koji si postavila i slikama učinilo da prepoznajem cvijet biljke kao samoniklu biljku koju sam viđala, ali ne sjećam se da sam vidjela da ima baš tako lijepe, pravilne i zelene listove.

    ОдговориИзбриши
  8. TADEJA-da zelje se i ovde nalazi kao samoniklo, i to ga ima svuda. Onako raste u grupicama. Samo čovek treba da bira gde ga bere, pošto i mnogi kućni ljubimci koji se izvode u šetnju vole da njuše po tom zelju. Ja sam ga davno brala u šumi sa familijom, i tu se bere kada čovek zna da je sve ekološki OK. Zaista nije svo zelje isto. Ono kultivisano ima skoro u potpunosti ravne listove. Nailazila sam na razne veličine i oblike. Valjda ima puno sorti!

    ОдговориИзбриши
  9. već sam kod maje komentirala da ne znam što je to zelje, kod mene je kupus, ali ovu biljčicu nisam jela, no čini mi se da sam je sretala u prirodi, morat ću se više time pozabaviti da otkrijem

    ОдговориИзбриши
  10. Pogledala sam sliku ove biljcice i moram priznati da je nisam pre videla, sve sam mislila da je zelje isto sto i blitva, ali po obliku listova vidim da ipak nije... svejedno corbica jako fino izgleda sa svim ovim povrcem, zelenisem i mesnim "dodacima"!:))

    ОдговориИзбриши
  11. Mala napomena: na hrvatskom je kupus isto kupus, zelje je samo zagorski dijalekt!!!

    ОдговориИзбриши
  12. Juhica izlgeda sjajno, a sto se tice tog zelja, mene na slici najvise podsjeca na ono dalmatinsko zelje koje ne raste u glavicama nego tako u listovima. Vjerujem da bi se tvoja juhica mogla pripremiti i s nekim drugacijim zelenim listovima, ukljucujuci i dalmatinsku misanciju kad smo vec kod divljeg zelenog bilja. Ja cu je u svakom slucaju pripremit od prvog zelenog lisca koje mi dodje pod ruku, najvjerovatnije ce to biti Swiss chard, kad smo vec kod povrca kojima ne znamo prijevod :)

    ОдговориИзбриши
  13. Odlična, zrava i ukusna čorbica. Veoma često pripremam čorbe sa zeljem i blitvom u raznim varijacijama, prosto ih obožavamo. Pozz....

    ОдговориИзбриши
  14. juha miriše do Zagreba :)

    ОдговориИзбриши
  15. Jos jedna u nizu tvojih finih corbica.
    Nikako da se sporazumemo oko tog zelja. Bas sam sa bakom pricala neki dan koja mi je rekla da postoji vise vrsta zelja. Da je jedna od vrsta takozvani stavelj, koji sam nasla kao hrvatski naziv, i da je on divlje zelje, za koje ona kaze da se ne koristi u kulinarske svrhe. E sad ko ce ga znati.
    Valjda ce se javiti neko strucniji da nam objasni.

    ОдговориИзбриши
  16. još jedna odlična juha od zelja. Proljeće je i svakako treba iskoristiti svu ponudu zelenila koje nam pruža. Ovo zelje niti ja ne viđam kod nas, ali sa nekim kupusom bi se mogla ovakva juha napraviti. U svakom slučaju super je recept i super izgleda !

    ОдговориИзбриши
  17. Predivna corbica, a fotka je za 10+, obozavam yelenis u svim varijantama, moji se zale da svakog proleca pozelene kao marsovci od yelenisa koji spremam, hehehe...

    ОдговориИзбриши
  18. Jelena, ovo izgleda predivno, a pozdravljam vijest o proljeću :)
    Ne mogu se sjetiti riječi ove biljke na Hrvatskom, ali sam je prije često viđala jer mi je cvijet poznat. U zadnej vrijeme mi se čini da nam se i priroda pobunila pa ne nalazim samoniklo bilje tamo gdje je prije raslo i di smo ga kao djeca brali u izobilju...

    ОдговориИзбриши