понедељак, 12. јул 2010.

POSLASTIČARNICA SRCE I U BEOGRADU




Pre par godina čula sam priču o čuvenoj poslastičarnici Srce koja se nalazi u Kragujevcu. Čula sam hvalospeve o njihovim kolačima, sladoledu i enterijeru, i moram vam priznati ostala razočarana pri prvom zalogaju. U Beogradu, do Ruskog cara, je otvorena druga poslastičarnica Srce. Kako narod kaže, oči su mi bile gladne, ali na tome se završilo. Prelepa vitrina sa raznim đakonijama, kolači prelepi na oko, a onda, ništa... Kolači su prvi put bili  sveži, to moram da priznam, ali u ustima mi je ostao ukus margarin, šlaga i pene. Predimenzionirani, naduvani, lepi na oko, ali ništa. Apsolutno ništa. Tuga! Onda sam se malo raspitala po čemu su oni toliko poznati i čula da se u stvari radi o njihovom sladoledu. Dobro, hajde da probam i taj sladoled. Izvukli su stvar sa sladoledom. Dopao nam se, možda je jedan od najlepših u našem gradu. Onaj sa žitom, a mislim da se tu radi samo o muskatnom oraščiću mi je bio sjajan, kao i onaj sa keksom. Cene su im ok, 50din za kuglu. Tokom degustiranja sladoleda dve bakice su sedele za susednim stolom i uporno se žalile konobarici da je kolač bio bajat. Naš sladoled je bio svež i divan, a sa kolačima više nisam eksperimentisala. Tako, ako odlučite da povedete svoju dragu, dragog, prijateljicu, prijatelja, mamu ili tatu, preporučujem sladoled, ako se ne iskvare, a za torte ne garantujem. Na slici je Esterhazi i torta Julija.


OBAVEŠTENJE


Krajem maja 2011 ponovo smo svaratili na sladoled, ali je poslastičarnica bila zatvorena. Ne znam da li će objekat premestiti negde drugde ili je to kraj za Beograd. 












15 коментара:

  1. What beautiful pastries. The almond cake is especially appealing. I hope you are having a great day. Blessings...Mary

    ОдговориИзбриши
  2. Tvoja Esterhazy sigurno je 100x bolja, čitala sam recept i to je prava torta. Ove su lijepog izgleda, kako i doliči kolačima koje rade slastičari po struci, ali točno znam što misliš pod onim da su nekako "prozračne". Obično koriste margarin, pa dosta šećera, pa prezle umjesto dijela oraha, pa nešto lošiju čokoladu, pa pudinge umjesto krema, pa jaja u prahu........ Iako me izgledom privlače slastičarski kolači, nikada ih ne jedem jer znam da je to puno para za malo kvalitete.

    ОдговориИзбриши
  3. Kathairo slažem se apsolutno sa tobom....u Beogradu sam našla dve poslastičarnice Ana i Choco koje vredi posetiti...ostalo se sve jede samo očima

    ОдговориИзбриши
  4. wow looks amazing all the best making your bread lol Rebecca

    ОдговориИзбриши
  5. mala ispravka....probala sam sladoled...odličan je...vredi posete

    ОдговориИзбриши
  6. Ja sam prvi put bila u Srcu u nedelju predvece i cekala sam 40 minuta da mi donesu Gondola kup. Usluga i organizacija je katastrofa. Plus, na karti je pisalo kolutici anasa a ja sam dobila narandzu - sto nije u redu. Doduse na karti je bio i Jagoda kup, ali ga nije bilo pa su mi ponudili kivi kup, a pravim ljubiteljima sladoleda NIJE SVEJEDNO!

    ОдговориИзбриши
  7. Ja sam ljubitelj njihovog sladoleda od samog pocetka 1989. Drago mi je da su otvorili lokal i u Beogradu jer u principu nisam nalazila sladoled u BG koji me jednako odusevljavao.

    http://www.fooduncorked.com/2010/09/14/srce-is-close-to-my-heart/

    ОдговориИзбриши
  8. Prvi put sam probala njihov sladoled sasvim slucajno kad sam se nasla u Kragujevcu. I odusevila sam se poslasticarnicom, jer takva u Beogradu nije postojala. Sladoled je vrhunski (upravo ga jedem, imam ga u zamrzivacu jer uvek kupim kilo za poneti =)) Kolaci su odlicni, mada ne bas svi, ali to je stvar ukusa. Moj dragi koji inace nije ljubitelj slatkisa, jedinu tortu koju jede je Esterhazi iz Srca. Ja sam veliki sladokusac, pa me je dragi vise puta vodio cak do Kragujevca samo na sladoled (naravno uzmem i nekoliko kila za poneti). Zapamtili su nas svi tamo, stalno smo se raspitivali kada ce se otvoriti u Beogradu.Na moje veliko odusevljenje to se i dogodilo. Mnogo prijatelja sam vodila u tu poslasticarnicu i svi su odusevljeni. Sve pohvale za Srce, samo tako nastavite!

    ОдговориИзбриши
  9. Probajte tortu DAMA, posle nje će svi zluradi komentari biti zaboravljeni...Iako živim u Beogradu još uvek nisam posetila novootvoreni objekat na Obilićevom vencu ali svaki put kad odem u Kragujevac (a to je vrlo često),zna se šta je moj izbor...Usluga jeste loša ali kad Vam se tako slasna torta istopi u ustima,zaboravite na spore konobarice...

    ОдговориИзбриши
  10. volim ovakve reportaze sa lica mijesta. na tvojoj slici vitrina sa kolacima doista izlgeda lijepo...ali, ako su kolaci bajati....ufff...
    nazalost, cesto mi se u zivotu znalo dogoditi da isplaniram da odem negdje i "cuvam se" cijeli dan sa idejom da tamo nesto fino pojedem. i onda....samar hladnim rucnikom nasred glave...bas bezveze!

    ОдговориИзбриши
  11. Bas me iznenadilo da su ti iskustva bila ovako losa, a i drugih. Ja sam stalno posecivala ovu poslasticarnicu, i nikada se nije desilo da je nesto bilo loseg ukusa. Bas naprotiv, svima sam pricala, da jedini imaju sveze torte, koje nemaju vestacki ukus, kao svuda. A probala sam Juliju, Esterhazy, Operu, Plazmu, Svarcvald i jos jednu cokoladnu, ne mogu da se setim naziva. I neke sitne kolacice. A sladoled im je bio najbolji u gradu, jedino mesto na kome zaista mozes da osetis da svaki sladoled ima ukus tog voca, a ne kao ostali - isti vestacki ukus iz kesice, samo druga boja. Bas mi je zao za lose utiske, ali svi smo razlicitih ukusa i ocekivanja, ali ja ne mogu da prezalim zatvaranje ove poslasticarnice. :(

    ОдговориИзбриши
  12. KATIA
    Imam sreće da sam odrasla na prelepim tortama i da sada suprugova mama pravi predivne torte. Još ih nisam stigla kačiti na blog, ali videćeš jednog dana. Kada jednom probaš pravu stvar onda naučiš da prepoznaš šta je kvalitetno, a šta ne. Jednostavno, jako sam izbirljiv po pitanju kolača i umem da nanjušim falsifikate. Sladoled im je bio OK, ali ni prineti sladoledu koji sam jela van zemlje. I dalje kaskamo. jeini sladoled koji valja po meni je kupovna Nirvana. Ona je približno slična kvalitetu dobrih stranih sladoleda i vredi tih para. Cena joj je visoka, ali mnjac....

    ОдговориИзбриши
  13. Ja takodje mogu za sebe da kazem da umem da prepoznam nesto sto je dobro, za razliku od mnogih kojima nije bitno da li ce da sednu tamo ili ovamo, samo je bitno da pojedu nesto. Slazem se sa tobom, da sve te poslasticarnice ne mogu ni da se primaknu onima u inostranstvu, ali kada govorimo o nasem gradu, ja sam imala utisak da je Srce van konkurencije. Jer ono sto sam probala u Bongiornu i slicnim mestima na glasu, mi je doslo da ih gadam na sta je ukusom licilo. Ali opet, kazem, ukusi su razliciti. Mozda je nekom izvrstan sejk u jednom kaficu, meni u drugom. Svakako da je najlepse kada sam napravis kod kuce, jer znas sta stavljas u to sto jedes. Znas, ranije su svi hvalili sladoled u Que pasi, a ja kad sam ga probala, samo sam jos jednom dokazala, da samo svom ukusu mogu da verujem, i ukusu jedne moje drugarice. Ali opet se to sve svodi na to ko sta voli. Jer ako budemo pricali o tome da je sve vestacno, na sta cemo doci..na to da je jedino mamino najbolje. Sto je i istina..ali opet ja ne mogu reci da je i ovo prvo neukusno.

    ОдговориИзбриши
  14. Potpuno se slazem sa Jeleninim misljenjem o poslasticarnici SRCE.Bila sam 2x u Kragujevcu i 2x u toj cuvenoj poslasticarnici,daleke 1995 i 1996.godine.Ni onda me nije impresionirala,a u Beogradu mi nije ni palo napamet da je posetim...Ima zaista mnogo,mnogo boljeg sladoleda i kolaca na drugim mestima...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Majo, nikako da odem do Provasi poslastičarnice / Zmaj Jovina 14 u centru. Gvirnula sam samo videla Doboš tortu i jako mi se dopala ali nisam degustirala. Ono malo što sam videla je obećavalo.

      Избриши