петак, 23. јул 2010.

MIMOZA

Jedna od mojih omiljenih salata. Prebogata, kalorična a ipak znatno laganija od ruske salate. Ako je do sada niste probali ne znate šta propuštate.




MIMOZA

2 veća ohlađena krompira  skuvana u ljusci
4 tvrdo kuvanih jaja
300g šunke
300g fete
200ml majoneza
360ml pavlake
limunov sok
so


U providnoj činiji (moja je zapremine 1.5l) ređati slojeve. Prvo izrendajte na krupno jedan krompir skuvan u ljusci, ohlađen i oljušten. Preko 2 krupno rendana jaja, pa zatim polovinu šunke (ostaviti za dekoraciju malo), pa onda polovina rendane fete.

Ponoviti postupak istim redosledom i blago pritisnuti rukama odozgo. Preliti sve umućenom pavlakom i majonezom sa malo limunovog soka i soli po ukusu. Dekorisati ružicama ili sitno rendanim tvrdo kuvanim žumancima.





    WHITE SALAD


    This creamy salad can be found in most of the households in Serbia served during parties, birthdays, patron saint day, New Years and in many occasions. Even though it is rich and creamy it is also addictive and seems light when eaten. Remember that I have warned you that it is addictive before you finish the last bite.

    2 large potatoes boiled in skins
    4 hard boiled eggs
    300g of ham
    300g of feta
    200ml of mayonnaise
    360g of sour cream
    lemon juice
    salt

    In a large glass bowl  (mine was 1.5l) layer in this order. One  boiled chilled potato shredded, then 2 hard boiled eggs shredded. Over the eggs half of the feta shredded.

    Repeat layers and lightly press with hand. Mix mayonnaise and sour cream with a bit of lemon juice and salt to taste,  pour over and decorate.



    20 коментара:

    1. What a lovely presentation! Your salad looks wonderful and is perfect for a hot summer night. I hope you are having a great day. Blessings...Mary

      ОдговориИзбриши
    2. Ovo je odlična salata , čula sam za njezin naziv "mimoza". A ružice su mi super, ukras kao za tortu :) . Jako lijepo !

      ОдговориИзбриши
    3. Super salad. Great post with awesome photos and directions. Fantastic ham presentation.

      ОдговориИзбриши
    4. Анониман24. јул 2010. 10:40

      Predivna je,obozavam tu salatu.Svidjaju mi se ruze od salame.

      ОдговориИзбриши
    5. i've not seen many savory trifles (layered dishes), but this is quite tasty-looking! i love the flowers on top--very innovative indeed. :)

      ОдговориИзбриши
    6. Imam drugaricu koja obožava ovu salatu :)
      Hvala za recept ;)

      ОдговориИзбриши
    7. Dobra stara, najdivnija, najukusnija salatica! Hvala što ste me podsetili na nju ! Ovih dana će biti na meniju! Ružice su vrh ! Odlična ideja! Veliki pozdrav!

      ОдговориИзбриши
    8. Wahou!! Quelle splendide réalisation!! Bon dimanche à toi;)xxx

      ОдговориИзбриши
    9. oh my gosh! it's so beautiful and creative. i didn't realize that it was ham at first :)
      well done!!! im going to copy and present it to my family

      ОдговориИзбриши
    10. What a wonderful layered salad! It makes a lovely presentation and I love the flowers! So cute.

      ОдговориИзбриши
    11. ova salata je predivna i mi je obozavamo... :)
      ja jedino izmedju svakog sloja stavljam tu mesavinu majoneza i pavlake - tako sama salata bude socnija! ;)

      ОдговориИзбриши
    12. Super je dekoracija, jednostavna i efektna. Mimoza, ko bi joj odoleo, to citavo jelo, kakva salata :) Samo mi SRBI ovakav krkanluk zovemo SALATOM :)))) Pozdrav, Jelena!

      ОдговориИзбриши
    13. I meni se dopada dekoracija, i mislim da cu ovo da priredim decku kad se vrati sa puta :) Lako je, a toplo je, a pavlaka osvezava, a i to je ''salatica'' :)))

      ОдговориИзбриши
    14. Jelena, sad bas gledam sta da odaberem od tvojih recepata za onu igricu. Ovu salatu kao da su Ameri izmislili. To cu da napravim.

      ОдговориИзбриши
      Одговори
      1. Mimoza mi je vrh vrhova kako deca kažu. Ja je volim više od Ruske jer mi je osvežavajuća, ma koliko to čudno zvuči. Ne znam da li fetu možeš lako da nabaviš jer ona daje ono nešto.

        Избриши
    15. Uvek sve rendam na najsitnije rende, i umesto fete stavljam kackavalj. Pokusajte, neverovatno je koliko rendanje promeni teksturu i ukus. Marijana

      ОдговориИзбриши